|
Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#191 |
Moderator
|
![]()
OK, vidim da nastavljas bez crteza... pa cemo svaku tvoju ideju videti kada bude bila vec napravljena, a ne samo nacrtana...
1. Nije mudro napraviti cvrstu vezu police za zvucnik sa zadnjim zidom, ako nije dovoljno cvrst oslonac pa ga moras dodatno ucvrscivati, mudrije je pojacati noge i formirati stalke, koji su nezavisni od konstrukcije. Prilikom reprodukcije midwoofer zvucnika ima vibracije napred nazad, i bez obzira sto je kabinet izuzetno tezak, reakcija kabineta na akciju membrane ipak postoji, makar membrana imala masu od samo 20-ak grama, i ako povezes cvrsto sa zadnjim zidom prenosis vibracije na zadnji zid... takodje treba izbeci i povezivanje sa prednjom konstrukcijom te obezbediti zasebne oslonce za stalak a zasebne za konstrukciju. 2. Koliko vidim, poravnao si osnovnu, grubu, konstrukciju sa povrsinom zvucnika, i ne verujem da ce ti ta povrsina ostati "front" nego ces je necim pokriti, tapacirati, mozda MLS difuzor praviti.... u tom slucaju front zvucnika ostaje ukopan, jer nisi predvideo debljinu "tapacirunga". 3. Praviti celu konstukciju od krovnih letvi mi malo deluje preslabo ... par stafni 8x5 ili 7x5cm bi poboljsalo (moj, subjektivni) utisak cvrstine. pozdrav bogi
![]() |
#192 |
Senior Member
|
![]()
Sto se tice cvrste veze police za zvucnik i zida,nisam morao tako da uradim,polica stoji cvrsto na 4 noge,nego sam mislio kao ajde da pojacam celu konstrukciju posto su monitori prilicno teski,nije neki problem to srediti.Zanima me,sta se desava kada se vibracije prenesu na zid,sta se konkretno desava sa zvukom, koja anomalija je tada dominantna?
Ove letvice oko zvucnika su samo letimicno postavljene cisto da se vidi otprilike kakvu sam nemeru imao sto se tice nekog kaveza i odvajanja zvucnika fizicki od kamene vune.Savete koje sam dobio mnogo mi znace pokusacu da ih primenim sto bolje budem mogao,zao mi je sto nemam vremena da to sve lepo iscrtam,nema veze Boggy je to savrseno objasnio kako bi to trebalo da bude i veliko mu hvala na tome! Imao bih jedno pitanje,a to je kada budem postavljao letvice bina. difuz. kolika je debljina tih letvica,da bih ostavljao mesta za iste.Ja sam prema nekim slikama vidjao da je oko 6mm ok.Odprilike ta je debljina pervajz lajsne,da li je ona dobra za tu namenu? |
![]() |
![]() |
![]() |
#193 | ||||
Moderator
|
![]() Quote:
Quote:
Quote:
A i ti ces na kraju skapirati da si vise vremena potrosio upravo zbog toga sto nisi crtao. Quote:
to je jako blag difuzor i ne mora se preterivati, bolje je nego samo apsorptivna ili samo reflektivna povrsina. pozdrav bogi
Email: boggy@myroom-acoustics.com --"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded) Last edited by boggy; 12-04-2011 at 10:30 PM. |
||||
![]() |
![]() |
![]() |
#194 |
Senior Member
|
![]()
Ostavio sam mesto gde bih heftao platno i letvice,negde oko pola santimetara toliko je odprilike debela lajsna koju sam imao kao uzorak,sada nisam imao vremena da se pozabavim nogarima,ali sam ovo zavrsio.Mislio sam da cu to puno brze da zavrsim,ali valjda su i godine u pitanju nesto mi bas sporo ide,a i brzo se umorim
![]() Veliki pozdrav! |
![]() |
![]() |
![]() |
#195 | |
Moderator
|
![]() Quote:
Prostor je "mutav" ako nema refleksija visokih frekvencija a pri tom je bas potpuno neartikulisan i divlja. To svakako NECES dobiti. Sa puno kamene vune se ne dobija "mutav" prostor. Mutav prostor se dobija sa premalo kamene vune (samo po zidovima, jedan sloj) pozdrav bogi
![]() |
![]() |
#196 |
Senior Member
|
![]()
Uzeo sam danas kamenu vunu,sada ne mogu da se okrenem u sobi od iste,ali cu se vec nekako snaci,bukvalno pola prostora je uzela od inace vec malog prostora,ali sta da se radi ne moze se protiv fizike i njenih zakona.Okacicu fotke da se vidi gde sam uspeo da smestim svu tu vunu.
Pozz! |
![]() |
![]() |
![]() |
#197 |
Senior Member
|
![]()
Nadam se da vise necu da rasturam,poslusao sam savet sto mi je dao boggy i odvojio postolje za zvucnik od zida i rostilja tako da je sada nezavistan i nece moci da prenese nikakve vibracije na zid i rostilj.Stavio sam i kosnike tako da je bas stabilan.Nazalost uradio sam samo jedno postolje ceka me i drugo uh.Bice mi malo nezgodno da trpam sada kamenu vunu oko svih tih precaga,ali sta da se radi,ako mora onda mora
pozz! Last edited by grada27; 01-05-2011 at 07:58 PM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#198 |
Moderator
|
![]()
Fino, tako treba.
Jesi li upotrebio kakvo namjensku gumu i slično?!
We are Dyslexia of Borg. Fusistance is retile. Your ass will be laminated. Nenad Patkovic https://www.facebook.com/NedPat34 https://www.facebook.com/aeracoustics www.aer-acoustics.com http://www.distopiksound.com/ https://mixanalog.com |
![]() |
![]() |
![]() |
#199 |
Senior Member
|
![]()
Samo sam stavio 2 sloja azme ispod zvucnika i jos okolo zvucnika sa prednje strane gde dodiruje rostilj,ne znam gde bi isla inace guma?
pozz! |
![]() |
![]() |
![]() |
#200 | |
Moderator
|
![]() Quote:
pozdrav bogi
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Majstor A.Dijanovic odgovara | alek019 | Ostali muzički instrumenti i studijska oprema | 9 | 22-02-2010 09:40 PM |
razyebo sam sint ima li dobar majstor u bgd? | InsaneEyes | Ostali muzički instrumenti i studijska oprema | 0 | 17-08-2009 07:47 PM |
potreban majstor za monitor | MiGi | Monitoring | 9 | 18-03-2009 02:36 PM |
Dobar majstor za mixete u bg? | voomighty | Ostali muzički instrumenti i studijska oprema | 1 | 25-01-2009 02:27 PM |
Majstor | on Lord | Sintesajzeri, Klavijature i Elektronika | 0 | 12-12-2008 11:05 PM |