|
Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#11 |
ton magistar
|
![]()
jin-jang 8)
u mixu se koristu razni podli trikovi i alati kako bi se neki instrument istaknu u odnosu na drugi, a jedan od alata je eq. mozes imat tablice svih raspona instrumenata ali ti to nece puno pomoc u radu sa eq-om. da bi istaka neki instrument obicno se eq-um tretira onaj instrument koji mu smeta, tako da se na njemu rezu neke dominantne frekfencije koje smetaju a te frekfencije neces nac u tablicama, nego ces ih svaki put precizno morat detektirat po uhu i po posebnoj metodi koja je takodjer objasnjena u vise navrata na forumu. aj, malo potrazi. inace, mozes nac puno korisnih stvari na rumskemu. 8)
![]() |
#12 | |
Super Moderator
|
![]() Quote:
![]() |
![]() |
#13 |
Stara Rumski Elita 2003.
|
![]()
Moze li tu pomoci externi behringerov analyser? :oops:
|
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Banned
|
![]()
Ok, hvala vam.
Sandrob, Ne znam koji naslov da tra?im, ako se sjeti? kojega, postiraj ovdje. Ina?e, identi?an savjet tvojemu na?ao sam u nekoj knjizi o Cubaseu. Autor THAD BROWN veli da "nije trik u tome da EQ-om istakne? ?eljeni (recimo glavni) instrument", nego upravo ono ?to ti veli? - "da odsje?e? frekvencije sa onoga drugog instrumenta koji mu smeta". Onda veli: "NI?TA NE MO?E OSAKATITI MIX KAO BEZNADE?NI AMATER KOJI VOLI DA POJA?AVA FREKVENCIJE POMO?U EQ-a " Dalje predla?e "da se EQom eventualno mogu podi?i neke frekvencije na glavnim stvarima (npr. vocalima, dobo?u) a da se u svim drugim slu?ajevima EQ treba koristiti za ODUZIMANJE frekvencija." No, kao ?to Eon re?e, sve je to do uha! (i iskustva u dugotrajnom isprobavanju, zar ne). Pozdrav. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Member
|
![]()
Sandrobe, kako to da rezes fundamentalne frekvencije jednog instrumenta da bi istakao drugi???
![]() Nikada za tako nesto nisam cuo, mislim ako skines glavne frekvencije jednog instrumenta, zar mu neces potpuno unistiti prirodni zvuk i na kraju dobiti neki "hibridni" zvuk tog instrumenta? Razumem ako si recimo snimao bubnjeve i kada solujes hi-hat cuces kako se ubacio dobos, tu rezes sa HPF i jos malo moze da skines Mid-Hi frekvencije da bi se oslobodio dobosa, u sto vecoj meri naravno ... ali da mu rezes glavne frekvencije ... ne znam, nikada nisam radio niti sam cuo da se to tako radi. Eone, istina, to je frekvencijski rang tih instrumenata, naravno da postoje frekvencije koje izlaze van tog ranga, uglavnom harmonici, koji najvise zavise u kakvoj si sali snimao, u sali sa materijalom koji absorbuje zvuk neces imati harmonika, normalno, i u reverberantnoj sali ces imati harmonike sve u zavisnoti kolika je reverberacija te sale. Ako mislis da se oslanjas na frekvencijski rang instrumenta, analyzera i ostalih spravica, neces daleko dogurati. Pre neki dan se na mom faksu odrzavao neki mali audio kongres na kojem je medju ostalih gostiju bio i Ron McMaster, inzenjer masteringa koji radi vec 25 godina u Capitol Records-u. Covek je radio mastering za Coltrane-a, Miles Davis-a, Duke Ellington, Herbie Hancock pa do Beach Boys, RHCP, Pet Shop Boy-sa, Spice girls itd. Nesto sto je rekao na konferenciji, i sto mi je skrenulo paznju, je to da po njegovom iskustvu inzenjeri sve vise zavise od tehnike, raznih analyzire, i potpuno zaboravljaju na najvazniju stvar, a to je nas sluh. I postavio nam je pitanje "Kada radite EQ da li slusate kako radite EQ i kako to utice na signal, ili samo gledate u monitor vaseg kompjutera i sta se desava sa EQ linijom". Ja sam iskreno malo zastao, razmislio, i moram da priznam da sam dosta puta gledao na display konzole sta se desava sa linijom EQ-a, i tek posle slusao signal pre-EQ i post-EQ. Znaci polako vecina, ne svi, ali vecina zaboravlja da koristi ono sto je nase najpouzdanije oruzje ... sluh. Inace uspeo sam da "ukradem" tekst od prevodioca koji je McMaster pripremio za konferenciju, na engleskom je, pa ako nekoga zanima uskoro cu to prebaciti u .pdf format. Znaci javite koga zanima pa da saljem uskoro. Znaci salusaj dobro i rukovodi se sluhom kada koristis EQ, ne gledaj sta se desava sa linijom, sedni u sredinu izmedju tvojih monitora/zvucnika i slusaj. Poz. P.S. http://www.capitolmastering.com/capi.../mcmaster.html
![]() |
#16 | |
ton magistar
|
![]() Quote:
ja san reka 'neke dominantne frekfencije'. ![]() glas se moze poprilicno 'osakatit' ali ako mu se ne diraju visoki on ce jos uvik zvucat 'prirodno' medjutin u nekoj modernoj produkciji, recimo hip-hopu mozes bas razjebat koliko te volja i 'rezat na milijun mista' da bi se sto bolje stopi s kickom. u countryu ili jazzu to neces radit, a u klasici vjerojatno neces ni taknut eq-u. medjutin sad se postavlja jedno novo pitanje. sto je to 'prirodno'?! jeli prirodan zvuk akusticne gitare one koju slusamo kad je neko svira u drustvu ili onaj svitli zvuk koji cujemo u modernoj produkciji u pismama britni spirs i madone!?
![]() |
![]() |
#17 |
Super Moderator
|
![]()
@ VAI
U pravu si u potpunosti, slusanje eq-a i njegove funkcije je ustvari najbitnije, ono sto se vidi je samo ogledalo toga i moze da pokvari citav utisak mixa. U mnogo knjiga koje samprocitao pise "Eq sluzi za skidanje frekvencija, vrlo retko za dodavanje". Ovo je zakon i toga se treba pridrzavatai, recimo pre neki dan sa dodao Halll reverb na gitaru i dobio odlican zvuk, odsekao sam okolne frekvencije notchom(harmonike) i ostavio samo gitarski verb. ve oko sam presekao i gitara je neverovatno sela u mix. Sa druge strane sam na pianu dodao malo eq-a oko 1500hz oko 2 DB i unistio mix. Kasnije sam osetio da nesto ne stima i trebalo mi je dosta vremena da skontam daje piano. Sustina price je da se dodavanje eq-a u mixu kasnije ni ne oseti ali strci, zar ne?
![]() |
#18 |
Member
|
![]()
Sandrobe, naravno da rezes ispod 250 Hz ako su u pitanju glasovi, tu se potpuno slazem sa tobom. Izgleda da si se samo lose izrazio, ali se sad razumemo
![]() Hehe, prvo sam pomislio sta pise bre ovaj lik, pravi onako dobre miksove (sto sam do sada cuo) a s druge strane kaze da reze glavne frekvencije ![]() Hmmm, dobro pitanje, sta je to "prirodan" zvuk. Za mene je prirodan zvuk onaj koji se akusticki stvara, i na te zvukove treba obratiti paznju. Ja imam tu srecu da na faksu snimamo iskljucivo akusticne instrumente, sve to da bi se vezbale tehnike snimanja i pozicije mikrofona. Moj princip je taj da pre nego sto pocnem da snimam prvo odem do sale za snimanja i zamolim muzicara da svira temu na svom instrumentu. Ako je u pitanju dobar instrumnet i dobar muzicar, sjajno!!! dobro saslusam zvuk njegovog instrumenta i posle u sali inzenjera pokusam da dodjem do identicnog zvuka, akusticnog i prirodnog. Zaista ne volim EQ. Ako mi se ne svidja zvuk koji cujem, retko kad upotrebim EQ, umesto EQ-a odem do sale muzicara i promenim poziciju mikrofona, ako mi fale basovi tj. nize frekvencije ili vise frekvecnije, u zavisnosti od potrebe menjam poziciju, to ti je citava nauka oko pozicije mikrofona, po meni najvazniji deo snimanja, ako mikrofon nije na dobroj poziciji posle ces se zesce namuciti da dodjes do zeljenog zvuka, a najverovatnije ces ga uporpastiti sa svim procesorima. Znaci mikrofonija!!!! Nema EQ-a, samo ako mi se ubaci neka frekvencija pa je skidam ili neki instrument pa pokusam malo da ga maskiram i rezem mu sve moguce frekvecnije, naravno samo frekvencije koje nece da oduzmu original zvuk primarnog instrumenta na tom kanalu. Sto se vestackih zvukova tice, synth-ova i ostalih sprava, iskren da budem nemam mnogo iskustva, ali verujem da tu nema mnogo pravila i da se od "prirodnog" zvuka bukvalno bezi, tj. sto izvestacen zvuk to bolji. Naravno to je potpuno drugi stil i nacin stvaranja muzike, mislim u pitanju uopste nisu instrumenti vec sampleri, loop-ovi itd. Daleko od toga da kritikujem taj nacin rada i taj zvuk, samo pokusavam da nekako definisem razliku. Znaci za mene je prirodni zvuk akusticni zvuk, i taj zvuk ja licno pokusavam da sacuvam, sto je ponekad veoma tesko i zavisi od mnogo faktora: instrumenta, sale, mikrofona, itd. Eone, ne znam da li bi 2 dB-a mogla da uticu na zvuk nekog instrumenta, bez obzira koja je frekvencija u pitanju. I nisam te razumeo kad si rekao "Sustina price je da se dodavanje eq-a u mixu kasnije ni ne oseti ali strci, zar ne?" ![]()
![]() |
#19 | ||
Banned
|
![]() Quote:
Quote:
|
||
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Super Moderator
|
![]()
hmmm ,ne znam tacno ali ukidanjem ustvari 2.5 db sam dobio jasniji piano tj izgubio sam ono strchanje sto sam ti i rekao da se osetilo kada naculis usi ili pojacas monitore do kraja a inace se ne primecuje u mixu na normalnoj snazi
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
najbolje rijeshenje? | ninowash | Dizajn i konstrukcija studija | 56 | 16-02-2010 09:26 PM |
Kojim mikrofonom snimiti violinu? | MusicGirl | Audio Produkcija - Tehnike | 13 | 12-01-2008 01:00 PM |
Zvucna izolacija na niskim frekvencijama? | Madagascar | Dizajn i konstrukcija studija | 20 | 06-05-2006 12:30 PM |