|
Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#11 |
ton magistar
|
![]()
ja volin u vise faza napravit lagani mix i brzinski mastering :roll:
mixan na prilicno jako (ne prejako), onda volin poslusat na tiho, na druge monitore, mono... najvise volin stvar poslusat sutradan ili za par dana i tad najvise cujem. 'premix' volin ucinit uvecer a glavni mix ujutro. ja kompresiju i sve efekte stavljam odma. na master obicno ne stavljam nikake efekte (mozda to nije dobro ![]() krenen od bubnja. svaku udaraljku zbicin u zasebni kanal i sve skupa u grupu. posli bubnja iden na bass. njemu volin srezat neke karakteristicne frekfencije da se bolje stapa sa kickom (ali to ovisi o produkciji). najvise gubim vremena na bubnju i basu. tek kad san 100% zadovoljan kako zvuce (sa svim efektima), iden dalje. znaci, mixan od samog pocetka ![]() ostalo mixam visemanje rutinski (osim ako se ne zajebajen sa nekima filterima, spec. efektima i automatizacijom), po sistemu 'set it and forget it', jerbo mi se od prevelikega slusanja (u toj fazi) umoru usi i gubin kriterije. deesere, noise reductore, ekcitere, noise gateove i expandere rijetko koristim, a skoro na svaki kanal volin stavit barem malo kompresora i ustipat neku frekfenciju za eq-om (najvise koristin hi pass i u modernijoj produkciji low pass na kicku i bassu). kad se odlucin za konacni mix. onda opet iden slusat bubanj, pa dodajem bass, pa neki pad (ako ga ima), onda ac gitare, onda backove, onda ostale instrumente i glas. na kraju jos dotjeram medjusobne omjere, nesto malo smanjin, nesto pojacan. jos malo promislin kako cu namistit panorame... u toj fazi ucinin probni mix i mastering i nakon toga ispravljam greske i radim automatizaciju. onda ponovo mixan, masteriziran i ostavim do sutra ujutro, kad obicno napravim onaj zadnji mix i mastering. u svim fazama mixa nastojin povremeno (ako nisan previse nestrpljiv) malo odmorit usi. inace mi, u mixu, 90% kolicinski posla uzima 10% vrimena, a onih 10% fineca i glanc mi uzme 300% vrimena ![]() ako radim album stalno stvar usporedjujem sa ostalim pjesmama na ploci da mi zvuk bude 'kompaktibilan'. narocito vodin racuna o jacini i boji vokala u svim pjesmama i kolicini jeke na vokalu. ![]() bdv:multiband kompresore nikad ne koristin :roll:
![]() |
#12 |
Senior Member
|
![]()
Jel' im nisi vican ili?
Sandro, imas puno faza u mixu ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Super Moderator
|
![]() Quote:
Za monitore u radu imam jednu radnu snagu a cesto menjam pojacavanja zbog cujnosti visokih pri niskoj snazi pojacavanja i kompletnog mixa pri visokoj snazi pojacavanja. Radna snaga mi je otprilike na sredini
![]() |
![]() |
#14 |
Member
|
![]()
Eone, ne znam da li sam te dobro razumeo ... znaci ti prvo uradis miks i tek onda radis kompresiju, ok, dotle smo se razumeli, ali posle toga kazes da ako izvrsis kompresiju, menjas zvuk (naravno) i tako mozes da zeznes miks ... ali kako da ga zeznes ako ga uopste ne radis
![]() Aj sad da se objasnim: Ono sto ja radim je prvo EQ (ako treba), kompresija i obavezno "cistim" bas bubanj i dobos sa gate-om (mada je ovo "obavezno" relativna stvar, kad snimam jazz muziku uglavnom ostavljam i bas bubanj i dobos "prljav" zbog boljeg ambijenta) i tek onda radim miks kada znam da vise necu menjati zvuk sa nekim dinamickim procesorom ... i naravno posle miksa primenjujem efekte. Ali svako ima svoj stil rada ![]() SandRob ... covece, napisao si citav "recept" za miks ![]() Poz.
![]() |
#15 |
ton magistar
|
![]()
ja san govori o bubnju iz semplera.
zivi bubanj je druga stvar. pa mozda ovo izgleda komplicirano, ali brzo to ide. ponekad u danu ucinin vise mixeva ako nisu neke zahtjevne stvari. evo bas stvari koju san mixa prije nekoliko dana u sklopu materija od 10 pjesama. ovaj mix nije zahtjevan i mixa san po 5 pisama na dan i odmah masterizira ![]() inace, ja san dobi tekst na kojega san ucini muziku, aranzman i produkciju. evo linka za mp3: http://www.kvartetgorgonzola.com/mp3...cke%20noci.mp3 komentari su dobrodosli ![]() ![]()
![]() |
#16 | |
Super Moderator
|
![]() Quote:
Zeznuces mix ako stavis kompresor pre nego sto si postavio efekte i eq-ove. Znaci kompresor ide zadnji u lancu da izregulise glasnoce, ovo je moj stil i mislim da je najpravilniji. Edit: uvek ali uvek slusam mix u kolima i na liniji ali nikada ali nikada nisam zadovoljan mixom ![]()
![]() |
![]() |
#17 | |
Super Moderator
|
![]() Quote:
ja postavim pokoji flange na master u nekim prelazima ali naravno zavisi od tracka do tracka.
![]() |
![]() |
#18 |
ton magistar
|
![]()
ma ovo je gotovi bunjarski loop. 2 takta kroz cilu pismu, bez prelaza i bez ista. jedino san malo stavi jeke na bubanj i mrrrrrvicu kompresora iako nije ni trebalo, ali volin kad mi bubanj prodje kroz uadov fairchild, jer mu da boju. cak nije nuzno ni da dira treshold.
i zeli san dobit sto prirodniji zvuk, zato je i aranzman ovako minimalisticki, da sto vise do izrazaja dolaze glasovi i prirodni instrumenti. tako da nema nikakih modulacijskih efekata i sl. inace se igran sa kickon u modernijima produkcijama ![]()
![]() |
#19 |
Super Moderator
|
![]()
vise sam mislio inace jer nisam ni poslusao stvar a evo skidam je pa cu ti malo iskomentarisati iako mislim da tebi nema sta da se nadoda
![]()
![]() |
#20 |
Super Moderator
|
![]()
no comment 8)
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
"glupi"ASUS (i "pametni"Gigabyte) | milanCHE | Computer Hardware | 20 | 26-06-2009 12:01 AM |
Zasto "iste" stvari zvuce "razlicito"? | boggy | Razno | 121 | 11-12-2008 09:36 PM |