Go Back   Rumski Forum > Aktivnosti > Recenzije

Recenzije Ovde mozete postaviti svoje recenzije audio softvera, hardvera, intrumenata i studijske opreme. Postavite pitanja ili iskomentarisite napisane recenzije

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 29-08-2004, 09:31 AM   #11
X-Dreamer
Stara Rumski Elita 2003.

X-Dreamer's Avatar

Kvu vjeruj mi da tako nesto i ocekujem.Kao sto si to i sam rekao isto je kao i sa novim autom,a to mi je skroz poznato.Nakon sto sam ih cuo malo u radnji vjeruj mi da nisam bio nesto posebno odusevljen,vise kao nesto razocaran.Pitao sam se samo sta su to ljudi koji ih imaju vidjeli u ovim monitorima,ili bolje receno chuli.ESI nEAR 05,sam cuo puno prije ovih i bio strasno iznenadjen zvukom ovih malih monitora koji su znatno jeftiniji od Alesisa.Ali nije stvar u parama koliko u onome sto dobijas za pare.
Old 16-09-2004, 12:16 AM   #12
kVu
Pro Member

kVu's Avatar

Evo... Poceo sam da radim pravu i opsirnu recenziju i bice gotova sutra ili prekosutra...
kVu is offline   Reply With Quote
Old 16-09-2004, 12:36 AM   #13
Nocni
Member

Nocni's Avatar

Super recenzija.
Ne rekoste koliko kostaju?
Old 16-09-2004, 11:45 AM   #14
X-Dreamer
Stara Rumski Elita 2003.

X-Dreamer's Avatar

Ja sam ih skoro kupio i dao sam za njih 400 eura!
Mada mislim da sad mozes da ih nadjes za jeftinije pare.Od 250 do 300 eura.Sve zavisi kako ces da ih kupis!
Old 19-09-2004, 02:28 PM   #15
kVu
Pro Member

kVu's Avatar

Evo ovako. Mozete iskombinovati moje dve recenzije i na kraju sastaviti jednu kako treba.

ALESIS M1 ACTIVE MKII

Alesis M1 aktivni monitori su monitori dimenzija 38.1x21.6x25.3cm. Frekvencijski deklarisan opseg je od 50hz do 20khz. Zvucnici su izuzetno lepo dizajnirani i atraktivni. Pojacala u zvucnicima isporucuju maximalnu snagu 75W na wooferu i 25W na tweeteru.

PRVI UTISAK:

Na prvo slusanje, u poredjenju sa ostalim monitorima nebitno kog cenovnog ranga, ovi zvucnici deluju mekani i prijatni za slusanje sto automatski povlaci to da su gotovo neupotrebljivi za tvrdju muziku tipa rock, hard rock, heavy metal i sl. gde se trazi brz i konkretan "punch" kod npr. elektricnih gitara. Srednji opseg ovih zvucnika kao da je malo "ushtinut" i tu deluju pomalo zatvoreno. Ali i pored toga ovi zvucnici sviraju jako lepo i ne ostavljaju onaj utisak mini linijskog hi-fi sounda sa akcentom na bass-u i visokima (popularni smajli eq ). Ono sto je jos bitno da napomenem je da je moj subjektivan utisak da je potrebno da zvucnici sviraju par sati neprestano. Mozda glupo zvuci, ali cini se kao da bolje rade kada su "zagrejani". To "shtipanje" kod srednjih je tada gotovo i neprimetno. Bass je posebna tema. Njegov zvuk izuzetno varira od postavke pa do akustike prostorije i nije toliko konkretan i ravan kao kod manjih monitora, ali sa druge strane kada se slusalac navikne na njih i shvati kako sve to funkcionise moze se izuzetno iskontrolisati. Potrebno je dakle, vreme za navikavanje. Tweeter zvuci po mom subjektivnom misljenju SJAJNO, neverovatno prijatno i glatko, nisu praskavi i zasada zaista nisam cuo lepsi i prijatniji tweeter koji u isto vreme pruza sjajnu podrsku za mixing.

Slusajuci ih dosta dugo i uporedjujuci tri varijante postavke (horizontalne - tweeter out ili tweeter in i vertikalne) na kraju sam se odlucio da to ipak bude horizontalna tweeter in, bass out postavka kao sto je preporuceno i u alesis uputstvu, sa tim sto ipak sjajna stereo slika kod druge horizontalne postavke postaje pomalo zbunjujuca. Moja preporuka: kada se dodje do sredjivanja panorama vratiti na bass in tweeter out postavku, mada i ne morate. Opet je sve stvar do navikavanja uha. Sama stereo slika i kontrola je takodje sjajna kod ovih zvucnika!

Kada sve saberemo i oduzmemo, ovi zvucnici zvuce atraktivno i sa njime stvarno mozete impresionirati klijenta pustajuci mu neku vrhunski isproduciranu muziku, ali opet, da bi vas mix na njima zvucao makar priblizno dobro morate se dobrano oznojiti.

MIXANJE SA ALESISIMA:

Kao sto vec rekoh, kada se slusaju ne ostavljaju utisak kao da se moze dobro mixati na njima, medjutim u prakticnom radu ipak je zakljucak drugaciji. Vokali, akusticni instrumenti, single duvaci i u principu svi instrumenti koji "sviraju" od srednjih pa navise se mogu fenomenalno iskontrolisati. Synth bass, akusticni basovi se isto tako mogu jako lepo kontrolisati dok kod elektricnih basova se ipak morate malo vise pomuciti da to zazvuci kako treba na kraju.

Alesisi su idealni monitori za neki zvuk "domace" produkcije koja je "obogacena" visokima i u kojoj nema ni S od suba vec je sve od 100hz pa navise. Iskreno, mislim da i nije potrebno za nase uslove i za tu cenu ocekivati siri zvuk. Ko zeli da se zeza sa sub-ovima neka kupi woofer i resen problem.

Dalje, zvucnici zaista nisu za natrpavanje kanala i instrumenata jer se ipak guse. Dakle, od zvuka bogatog raznolikim instrumentima nemojte mnogo ocekivati, ali zato za neku normalnu band postavku (npr. bubanj, bass, akusticna, el. gitara, klavijature, duvaci, perkusije) se sve moze izuzetno precizno iskontrolisati. Naravno, i elektro muzika se takodje moze raditi, samo je potrebno imati neku meru u dodeljivanju broja kanala. Ovo sam vec rekao u prosloj recenziji, ali takodje i efekti ne beze nigde i recimo kod reverba mozete jasno napraviti razliku izmedju loseg i dobrog kao i kod svih ostalih alata za proccessing.

Moj primer. Radeci sa njima i slusajuci zavrsne mixeve na raznim drugim sistemima celokupan utisak je odlican. Gotovo da nigde nije bilo gresaka i sve je izlazilo za divno cudo, cak i oni zvukovi koje sam ostavio da se na monitorima samo naziru (ali da ne budu "smuljani"). Dakle, uradite li dobar mix na ovim zvucnicima sasvim sigurno ce na drugim sistemima zvucati jos bolje! To je ono what's counts. Celokupna prica sa njima glasi: vrhunska svetska, bogata produkcija ne zvuci tako dobro na njima, odnosno ne izlaze svi instrumenti kako bi trebali (umeju da pobegnu i da se "zavuku), ali kada izvucete da se sve cuje u vasem mixu, zvucace na svemu ostalom takodje izuzetno jasno, samo sto necete moci da natrpavate sve i svasta u svoj mix.

MOJA PREPORUKA:

Nakon sto rasvirate nove zvucnike, drzite ih uvek na maximumu snage a kao potenciometar iskoristite neki externi mixer ukoliko imate mogucnosti. Bolje zvuce kada je input na maximumu. Jeste da ovo zvuci malo nelogicno, ali tako je.

ZAKLJUCAK:

Za novac koji se daje dobijate zaista dosta. Zvuce lepo, moze se "impresionirati musterija", moze se mixati na njima jako dobro. Mada, svi mi "cujemo" drugacije i nekome ce ovi zvucnici u potpunosti odgovarati, a nekome se nece nimalo svideti. Ukoliko imate gde, poslusajte ih prvo, uporedite sa ostalima i na kraju uzmite ono sto se vama licno najvise dopada. Da se ja pitam, ja bih ponovo uzeo Alesise. Dakle, u mom slucaju nisam pogresio.
Old 19-09-2004, 07:46 PM   #16
X-Dreamer
Stara Rumski Elita 2003.

X-Dreamer's Avatar

Bravo KvU!!!Moram te predloziti Alesis kompaniji da te zaposle kod njih.
Mislim da bi se dosta para namlatio da ih reklamiras
Zapravo mi se i ovaj put jako svidjela tvoja recenzija.Mislim da si ih jako dobro opisao.
Old 19-09-2004, 07:52 PM   #17
kVu
Pro Member

kVu's Avatar

Eh sad... Pokusao sam da budem sto objektivniji... :roll:
Old 19-09-2004, 08:53 PM   #18
STUDIOTON
Ivan Lekic

STUDIOTON's Avatar

Bravo kVu .. bas onako kako i jeste
Old 19-09-2004, 09:52 PM   #19
X-Dreamer
Stara Rumski Elita 2003.

X-Dreamer's Avatar

Ja sam ovo sto sam rekao mislio najozbiljnije.Evo upravo ih sad slusam i uzivam.Danas sam se bas namucio dok sam sklopio moj novi stol za comp i hardwer.
P.S. uskoro stize fotka mog studija!!
Old 20-09-2004, 12:17 AM   #20
kVu
Pro Member

kVu's Avatar

X-Dreamer

Ma nou frks bre, sto bi rekli mladi!

i deder. Ko bude video nindjino lice umrece u najstrasnijim mukama!
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules