Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Audio Software

Audio Software VST, DX, AU.... plug-in instrumenti i efekti, modularni sintovi i dizajn modularne sinteze, semplovanje, semplovi i sample libraries diskusije, koje sekvencere, editore, plug-inse koristite. Da li je bolji Sonar ili Cubase? Sound Forge ili WaveLab?..

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 02-02-2004, 04:28 PM   #11
kita
Junior Member

Quote:
Originally Posted by tonalino
steka:
Quote:
...I dalje mislim da sve treba vuci preko
hardware semplera ...
Potpuno neosnovana tvrdnja !!! Zasto pobogu ???
Moze li se Akaijevih, Emulatorovih, Rolandovih, Yamahinih itd.
16 Bita ili 32, 128 ili 256MB-a ikako nositi sa 24Bit/96kHz i
1GB, 10GB, 100GB itd jednog Kontakta, Haliona, GigaStudija... ?
Da ne pricamo o nebalansiranim izlazima, losim kablovima,
sporom punjenju, slabom midiju i visokoj ceni.
Zato sto se dobija autenticnost zvuka/toplina itd.
Ili da vuces sve iz kompa pa da cepas na kanale miksete
pa da bojis kako bi dobio tu pravu gudacku autenticnost

Svi ozbiljniji producenti rade ovako nesto.
Sve u kompu previse bi zvucalo sterilno.

Godinama sam svirao violon celo u orkestrima
i mogu tacno da raspoznam tu autenticnost(finocu tona).

Po meni je najbolje zato imati dva kompa vezana na VSL karticu
od Nuenda kako bi jedan sluzio samo za grandiozne semplove
poput Viene a drugi samo kao snimac/sekvencer.

Toliko.

Pozdrav svima
kita is offline   Reply With Quote
Old 02-02-2004, 05:55 PM   #12
ANITA
VIP Member

ANITA's Avatar

Steka, dobrodosao na forum!

Sto se tice hardwarskih samplera, uopce ne sumnjam da postoji razlika u zvuku (toplina), ali takoder sam iz iskustva shvatila da i sama kvaliteta zvuka i najboljeg sampla ne znaci nista ako ga se ne zna dobro koristiti (poznavati instrument kojeg "oponasamo" itd..). A i ovi novi genijalni sampleovi nazalost ni ne nude mogucnost da se koriste ikako drugacije nego u soft samplerima.

Inace, ja sam dugo, dugo radije odabirala sve samo ne softwarski baziran rad s glazbom - od zujanja kompjutera, do njegove neprestane nadogradnje koja nikad ne prestaje, do toga da ne mozes bilo kada i bilo gdje skladati (kao npr sa hardwarskim sampleorom i npr. nekim kurzweilom). Otici na pusti otok i raditi glazbu. Dobro, na pustom otoku sa strujom.
S obzirom da nam je najvazniji software nasa glava - sto se mene tice - pisati note za zive glazbenike je najveci uzitak. Ali kako se moj orkestar povecavao, odnosne moje ideje za glazbu ukljucuju najcesce dvostruku kolicinu gudaca na jednu limenih (cisto radi odnosa).... nemam druge nego radtiti s viennom, a samo solo glazbenike placati da mi odsviraju sto treba.

Dobro, malo sam se odmakla od teme. Poanta sveg je zbroj svih nasih mogucnosti, prednosti i mana. Moja trenutna situacije je takva da odabirem rad sa softwarskim samplerima. Mozda je prednost hardwarskih samplera u ovom trenutku zanemariva nasuprot svih ostalih prednosti koje ipak doista nude soft sampleri (ogromni vrhunski library, disk based streaming - hm, hm... ). Kazem - mozda - jer moje uho nije imalo priliku to usporediti...

Inace, ja sam ovdje jedino zensko bice na forumu i sa mnom se nitko ni slucajno ne smije sloziti! Kazem, iz iskustva, nazalost. Ma, salim se, nije tako strasno, ovi decki s foruma su izvrsni i ja ih sve jako, jako volim.

Pozdrav
Anita

Nisi napisao od kuda si? S obzirom da sviras violoncelo (a ja celiste uvijek trebam)... mozemo i suradivati.
ANITA is offline   Reply With Quote
Old 02-02-2004, 05:57 PM   #13
Mogli
Stara Rumski Elita 2003.

Mogli's Avatar

Meni se cini da su ti semplovi iz Halion String Edition po malo mutni. Napominjem da mi se - cini. Nisu mi konkretni i smeta mi taj neki reverb. Postoji li nacin da se izgubi taj reverb i i da se zvuk cuje tu iz kutije ili ja moram da sviram violincelo?
Mogli is offline   Reply With Quote
Old 02-02-2004, 06:20 PM   #14
kita
Junior Member

Quote:
Originally Posted by ANITA
Steka, dobrodosao na forum!

Sto se tice hardwarskih samplera, uopce ne sumnjam da postoji razlika u zvuku (toplina), ali takoder sam iz iskustva shvatila da i sama kvaliteta zvuka i najboljeg sampla ne znaci nista ako ga se ne zna dobro koristiti (poznavati instrument kojeg "oponasamo" itd..). A i ovi novi genijalni sampleovi nazalost ni ne nude mogucnost da se koriste ikako drugacije nego u soft samplerima.

Inace, ja sam dugo, dugo radije odabirala sve samo ne softwarski baziran rad s glazbom - od zujanja kompjutera, do njegove neprestane nadogradnje koja nikad ne prestaje, do toga da ne mozes bilo kada i bilo gdje skladati (kao npr sa hardwarskim sampleorom i npr. nekim kurzweilom). Otici na pusti otok i raditi glazbu. Dobro, na pustom otoku sa strujom.
S obzirom da nam je najvazniji software nasa glava - sto se mene tice - pisati note za zive glazbenike je najveci uzitak. Ali kako se moj orkestar povecavao, odnosne moje ideje za glazbu ukljucuju najcesce dvostruku kolicinu gudaca na jednu limenih (cisto radi odnosa).... nemam druge nego radtiti s viennom, a samo solo glazbenike placati da mi odsviraju sto treba.

Dobro, malo sam se odmakla od teme. Poanta sveg je zbroj svih nasih mogucnosti, prednosti i mana. Moja trenutna situacije je takva da odabirem rad sa softwarskim samplerima. Mozda je prednost hardwarskih samplera u ovom trenutku zanemariva nasuprot svih ostalih prednosti koje ipak doista nude soft sampleri (ogromni vrhunski library, disk based streaming - hm, hm... ). Kazem - mozda - jer moje uho nije imalo priliku to usporediti...

Inace, ja sam ovdje jedino zensko bice na forumu i sa mnom se nitko ni slucajno ne smije sloziti! Kazem, iz iskustva, nazalost. Ma, salim se, nije tako strasno, ovi decki s foruma su izvrsni i ja ih sve jako, jako volim.

Pozdrav
Anita

Nisi napisao od kuda si? S obzirom da sviras violoncelo (a ja celiste uvijek trebam)... mozemo i suradivati.
Caos
zivim u Torontu, Kanadi i bavim se studijskim radovima u slobodno
vreme dok mi je glavna delatnost programiranje (kompjuteri).

Ljubitelj sam raznih stilova muzike i smatram da ne postoji
muzika koja je losa, tako isto mislim da uvek ima nesto novo
da se nauci u svakom stilu.
Trenutno radim neke izvorne instrumentale kao i neke klasicne
kompozicije (tek treba da radim na njima).

Kada ne snimam za sebe radim u studiju koji smo osnovali
nas par ortaka gde se rade iskljucivo stilovi poput: R&B/Hip Hop/ Rap/Funk i Acid Jazz.
Taj studio za razliku od kucnog ima neuporedivo bolje uslove
time sto se sve radi preko MOTU II/Avalon Preamp na Nuendu a mix se spusta na Mackie D8B mikseti i mislim raznim drugim standardnim studijskim procesorima.

Raspolzen sam uvek za saradnju i neko stvaralastvo.
Sta si imala u planu?

Puno pozdrava i nadam se da se pisemo uskoro
kita is offline   Reply With Quote
Old 02-02-2004, 06:40 PM   #15
SandRob
ton magistar

SandRob's Avatar

autenticnost se dobija sviranjem a ne kemijanjem. tu nikakav hardwarevski sempler ne pomaze. ja iman emulator i samo mi doma kupi prasinu, a svojevremeno je (sa jaz driveom, cd driveom, dodatnon memorijom i soundovima) kosta kolo 10 keka maraka.

istina, isti sample odsviran iz njega i iz nekog haliona, kontakta i sl. ne zvuci potpuno isto, ali neznan koji hardwarevski sempler moze progutat oooogrmne sampleove (poput vienne) koje giga studio, halion, kontakt... sviraju direktno sa diska?

doduse, ne pratim hardwarevske sinthove u zadnje vrime. mozda takav i postoji, ali neznan sto je to zbog cega bi on zvuca "bolje" i "autenticnije" od konpjutera?

dobrodosao, steka 8)
Old 02-02-2004, 06:52 PM   #16
Eon
Super Moderator

Eon's Avatar

Quote:
Originally Posted by Mogli
Meni se cini da su ti semplovi iz Halion String Edition po malo mutni. Napominjem da mi se - cini. Nisu mi konkretni i smeta mi taj neki reverb. Postoji li nacin da se izgubi taj reverb i i da se zvuk cuje tu iz kutije ili ja moram da sviram violincelo?
stereo zvuk posalji na izlaz mono a ucitaj ga ponovo stereo na mixer i odradi sta god zelis sa njim
Old 02-02-2004, 08:44 PM   #17
ANITA
VIP Member

ANITA's Avatar

[quote="steka"]
Quote:
Originally Posted by ANITA
[b]
Raspolzen sam uvek za saradnju i neko stvaralastvo.
Sta si imala u planu?

Puno pozdrava i nadam se da se pisemo uskoro
Nazalost, malo smo predaleko... iako i to se moze nekako srediti (zato i postoji internet). Ono na sto sam ja mislila je da mi odsviras note koje pisem za violoncelo. Ali, predaleko si da vicem na tebe ak nije kako sam htijela...

Tko zna, kad dovrsim pisanje nota, mozda nesto i smislimo. Mozda mozes odsvirati neke dionice, barem nesto sto je stvarno skoro nemoguce simulirati sampleovima (gliss)... pa mi to poslati ili stavit na ftp. Ali reci mi slijedece:
1.koliko si u formi sto se tice sviranja violoncela, odnosno sviras li ga u posljednje vrijeme?
2. I koliko bi me to kostalo? (pokusaj na osnovu nekog primjera formirati cijenu)

I zanima me - imas li kakvih nota za violoncello da ih malo proucim? Ono sto vec dugo trazim je Trio (violina, cello, klavir) ANTONIN DVORAK Trio in E minor op.90 "Dumky" (B.166) i TRio in F minor op.65(B.130). Pa tko ima, dobije nagradu!!
ANITA is offline   Reply With Quote
Old 02-02-2004, 10:11 PM   #18
Anonymous
Junior Member

Quote:
Originally Posted by sandrob
autenticnost se dobija sviranjem a ne kemijanjem. tu nikakav hardwarevski sempler ne pomaze. ja iman emulator i samo mi doma kupi prasinu, a svojevremeno je (sa jaz driveom, cd driveom, dodatnon memorijom i soundovima) kosta kolo 10 keka maraka.

istina, isti sample odsviran iz njega i iz nekog haliona, kontakta i sl. ne zvuci potpuno isto, ali neznan koji hardwarevski sempler moze progutat oooogrmne sampleove (poput vienne) koje giga studio, halion, kontakt... sviraju direktno sa diska?

doduse, ne pratim hardwarevske sinthove u zadnje vrime. mozda takav i postoji, ali neznan sto je to zbog cega bi on zvuca "bolje" i "autenticnije" od konpjutera?

Potpuno ispravno. I kod mene Emulator IV skuplja prasinu, ne zato sto je
nekvalitetan, vec zato sto je postao suvisan. I ne samo Emulator, vec i
nekoliko Akaija pa onda Roland S750 a cak i jedan Ensoniq ASR10
(njega mi je najvise zao).
I ja sam dzaba bacio desetine keka maraka ali vreme je bilo takvo,
alternative tada nije bilo i tacka. Teorija o nekakvom sopstvenom zvuku
pojedinih samplera je doduse delimicno tacna ali koliko je to potrebno,
napominjem ovde se radi o samplerima a ne o sintisajzerima. Sempler
po definiciji njegove namene treba odnosno mora da bude neutralan u
tom pogledu. Jedan Kontakt je sigurno u stanju da premasi i najbolje
hardwer uredjaje po pitanju editinga a jos uvek ostaje potpuno
neutralan. To je upravo ono sto nam i treba kod samplera, jer ako imamo
dobar wave stringsa prirodno je da hocemo i da ocuvamo taj njegov
kvalitet i posle samplovanja dakle svako bojenje od strane samplera je
nepozeljno. Cemu onda nostalgija za necim sto polako ali sigurno umire
a uz to je isto tako (ili dosta slabije) digitalno kao ovo novo.
Analogni sintiji su sasvim druga prica mada i oni polako ali sigurno
dobijaju konkurenciju koju ne verujem da ce dugo izdrzati. Pitanje je
dana. Danasnji procesori i AMD i Intel pa i novi G5 MAC su uz ostale
komponente postali toliko mocni da sa lakocom odradjuju po nekoliko
sofware instrumenata i efekata a uz to snimaju i reprodukuju, a cekam
samo kad ce mi i kafu skuvati pa onda moze i neka zenska mozda (Anita
bez uvrede) ili na kraju i pola praseta i koja oka vina...
Salu na stranu, ozbiljno mislim da cemo u skoroj budusnosti u studiju
imati samo par kompjutera, dobar master keyboard, nekoliko monitora i
mikrofona, po kojeg pijanog muzicara i bezvoljnog tonmajstora. Kako u
studiju tako i na bini.
Anonymous is offline   Reply With Quote
Old 02-02-2004, 10:47 PM   #19
Eon
Super Moderator

Eon's Avatar

Quote:
Originally Posted by tonalino
a cekam
samo kad ce mi i kafu skuvati pa onda moze i neka zenska mozda (Anita
bez uvrede)
ocekujem vrlo hitar i direktno jak odgovor sa druge strane

p.s. ovo nisi trebao reci :roll:

edit:sala naravno
Old 02-02-2004, 11:46 PM   #20
Mogli
Stara Rumski Elita 2003.

Mogli's Avatar

Quote:
Originally Posted by Eon
Quote:
Originally Posted by Mogli
stereo zvuk posalji na izlaz mono a ucitaj ga ponovo stereo na mixer i odradi sta god zelis sa njim
Hvala ti na smekerskom odgovoru. To je to.
Mogli is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules