Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Monitoring

Monitoring Aktivni i pasivni zvučnici, slu?alice, pojačala

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 03-09-2003, 10:07 PM   #11
arados
Senior Member

Ja sam se navikao na svoje Active Spirit Absolute 4P, tako da mi sada, da vam pravo kazem prija i slusanje muzike preko njih.

Kada na njih nesto dobro odradim, na ovim ostalim sistemima
mi savrseno dobro zvuci.

Treba naviknuti uho na sound monitora. Svima nama je prijatnije
slusati sound dobre linije (2x120w + Infinity MKII), negoli monitora.
Ne bi lose bilo musterijama nikako ne pustati na monitore mix,
jer odmah slijedi salva primjedbi. Za takve prilike, ja sam na Analyzeru napravio simulaciju zvuka sa linije i kada dodju nesto slusati, naravno ukljucim to, i ljudi sretni!

Kod slusanja na monitore, povremeno treba i odmoriti usi. Vec nakon nekoga vremena usi traze vise visokih i basa, ali to je normalna pojava.

Bio sam u nekoliko studija (ST/ZG), gotovo svi imaju bijele Yamahe, a tek u zadnje vrijeme cini mi se da su neizostavni Mackie 824.
arados is offline   Reply With Quote
Old 03-09-2003, 10:20 PM   #12
Jadran
Member

Jadran's Avatar

nemojte da kudite NS-10 Ja ih imam kod mene u studiu. Ovo mi je treci studio koji imam prvi je unisten u Sarajevu za zadnjeg rata drugi sam imao dok sam zivio u Njemackoj prodao ga prije dolaska u USA i ovo sad mi je treci nijedan nije bio bez NS-10. 25 godina se vucam po raznoraznim studijima sto mojim sto tudjim snimao mixao producirao tri ploce moga benda sada nepostojeceg i mozda sam nasao dva studia bez NS-10. Sta mislite da smo mi popili pamet svih svjetskih producenata. NS -10 su legendarne kutije koje danas dostizu abnormne cifre ako ih ko zeli prodati(ne proizvode se vise). Ja bez njih nemogu ni da zamislim da radim jednostavno sam navikao .Kad postignes na njima da ti mix dobro zvuci kako ce onda zvucati van studija
Po meni NS-10 su jedne od najboljih kutija.Ali svako ima svoj ukus o kojem nebi trebali raspravljati.I jos nesto NS-10 nisu kutije za slisanje mixa nego za pravljenje istog.Dakle ako imate samo NS-10 u studiju onda bi pod hitno trebali da nabavite referenc kutije.
Pozdrav forumu
Jadran is offline   Reply With Quote
Old 03-09-2003, 11:12 PM   #13
Boskovic
Super Moderator

Boskovic's Avatar

Quote:
Originally Posted by arados
Za takve prilike, ja sam na Analyzeru napravio simulaciju zvuka sa linije i kada dodju nesto slusati, naravno ukljucim to, i ljudi sretni!
Ovo ti je dobra ideja! Moze li malo detaljnije objashnjenje? Kakav je to analyzer i kako si napravio tu simulaciju. Pretpostavljam EQing je u pitanju.

Quote:
Bio sam u nekoliko studija (ST/ZG), gotovo svi imaju bijele Yamahe, a tek u zadnje vrijeme cini mi se da su neizostavni Mackie 824.
Ja sam nedje ranije pomenuo kako sam jedini trag 824-rke na nashim prostorima vidio na slici studija Djordja Novkovic-a. Da li si imao prilike da ih slushash i uporedish?

http://www.rumski.com
Boskovic is offline   Reply With Quote
Old 03-09-2003, 11:41 PM   #14
Pedja
VIP Member

Pedja's Avatar

Quote:
Originally Posted by Boskovic
Moj poznanik koji je radio dosta komercijalnih projekata mi je rekao da kad uvijek kad miksa, pored monitora, kontrolishe zvuk i na nekim krshevima. Tako da uopshte nije losha ideja pri produkciji preslushati zvuk i na TV-u, nekoj bezveznoj liniji, u autu...
Znate li one elipsaste zvucnike (krsevi) ,sa magnetima sa prednje strane, iz starih gramofona ili starih radio aparata? Kazu ljudi da se moze veoma dobro uraditi mix na njima. Mislim da je to logicno posto su to sirokopojasni zvucnici i ako se sve culo na tom gramofonu valjda ce se cuti i na buducem mixu : Nabavio sam par tih zvucnika pa cu bas da probam
Pedja is offline   Reply With Quote
Old 04-09-2003, 12:07 AM   #15
Boskovic
Super Moderator

Boskovic's Avatar

Ja sam i dalje pristalica da se bas nikako ne moze dobro uraditi sem na velikim kutijama. Zato se i lozim na te Mackie (pa josh sa Sub-om).

Nego imash li sliku tih zvucnika pa da ih i ja nadjem da probam, ionako imam u garazi jedno 4-5 crklih TV-a i ko zna koliko tranzistora? Ne znam tacno kakvi su to zvucnici

http://www.rumski.com
Boskovic is offline   Reply With Quote
Old 04-09-2003, 12:10 AM   #16
arados
Senior Member

Quote:
Za takve prilike, ja sam na Analyzeru napravio simulaciju zvuka sa linije i kada dodju nesto slusati, naravno ukljucim to, i ljudi sretni!
Quote:
Ovo ti je dobra ideja! Moze li malo detaljnije objashnjenje? Kakav je to analyzer i kako si napravio tu simulaciju. Pretpostavljam EQing je u pitanju.
Quote:
Ja sam nedje ranije pomenuo kako sam jedini trag 824-rke na nashim prostorima vidio na slici studija Djordja Novkovic-a. Da li si imao prilike da ih slushash i uporedish?
Upalim liniju na onoliku jacinu na kojoj imam dobar (po meni) zvuk:

Na line in linijskog pojacala pustim Pink Noise :

Sonda mikrofon to uredno primi i upise u Analyzer:

I tu krivulju snimim u Analyzer i poslije je ukljucim na monitore ( uz male korekcije).

Slusao sam Na dva mjesta Mackie, i vrlo rado bih imao taj par.
Doista dobro zvuce, onako kako bi Rumski volio . To mu je moja preporuka.

Pozdrav svima - koliko Vas ima, vrijeme je za san.
arados is offline   Reply With Quote
Old 25-09-2003, 04:28 PM   #17
Pedja
VIP Member

Pedja's Avatar

Quote:
Nego imash li sliku tih zvucnika pa da ih i ja nadjem da probam, ionako imam u garazi jedno 4-5 crklih TV-a i ko zna koliko tranzistora? Ne znam tacno kakvi su to zvucnici
Ufff..... :oops: Evo konacno da stavim sliku ovih krsheva (zvucnika) ,ali na zalost jos ih nisam probao :oops: (lenj sam da napravim kutije za njih)
Pedja is offline   Reply With Quote
Old 27-02-2004, 12:03 AM   #18
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

Evo ovako - u studiju gde radim se koriste yamahe NS-10M Pro, koje tera Quad 405 poja?alo, i aktivna Genelec ?udovi?ta. Geneleci su odli?ni za rad, mada im je falinka da kad se da malo ja?a snaga farbaju hi-mid opseg. Da ne pri?am o tome da imaju divne sub-ove... E sad, oni su nezamenljivi za rad jerbo su veliki i predivno ?uje? boje svega ?to radi?, pri razumnoj glasno?i, ali, bez Yamaha mi je gotovo nezamislivo uraditi dinami?ku dimenziju mix-a, jerbo ono ?ega u dovoljnoj meri nema, to yamaha ni ne pu?ta, a ono ?to je za nijansu preglasno, yamaha fantasti?no istakne... kako je to mogu?e, kako su napravili takve zvu?nike, to mi nije jasno, ali nezamenljivi su. Nikad nisam u ?ivotu preslu?ao celu pesmu na njima, niti pu?tao neku drugu muziku, ali su mi hiljadu puta odgovorili na pitanja koja mi se de?avaju posle 8h konstantog rada na jednoj ritam sekciji...
Arthur is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules