|
Audio Produkcija - Osnove ?elite da naučite osnove audio produkcije, postavite neko pitanje vezano za osnove, početnik ste, i ne razumete neke od pojmova ovo je pravo mesto za Vas. |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#11 |
VIP Member
|
![]()
Nego, zaboravio sam da pomenem jednu stvar koja mi se čini jako korisnom, a i veoma ima veze s temom: automatizacija. I to ne automatizacija fejdera nego automatizacija ulaznog nivoa (gain-a). Dakle, u startu rešiti kritična mesta (prejake samoglasnike, neubedljive/pretihe krajeve fraza), pa onda kompresor(e) koristiti u kreativne svrhe i kao šlag na torti, a ne kao rešenje problema koji su nastali u snimanju zbog nervoznog pevača koji je ili u intonaciji ili ima dobru dikciju ili ima kontrolisanu dinamiku, ali retko sve troje odjednom
![]() Pozdrav, Vasa
![]() |
#12 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
VIP Member
|
![]()
I ja tako. Prvo rekonstruktivna hirurgija – zakrpiš pevaču vilicu, jezik, zube, usne – pa tek onda estetska. Živela digitalna step-by-step automatizacija. Mada, istini za volju, nije bilo loše ni ono doba kad se ono što se danas rešava automatizacijom ulaznog nivoa i EQ-a rešavalo tokom usnimavanja. I to putem rada sa pevačem, a ne sa spravama.
Pozdrav, Vasa
![]() |
#14 |
Senior Member
|
![]()
Imaš 2 pota: attack i release. Vrtis jedan, vrtis drugi dok ne nađeš sweet spot za datu pesmu. Nema tu milion parametara i nuklearne fizike. Ljudi će radije ceo dan gledati tutorijale nego isprobati kako 2 kotura funkcionišu jedan s drugim. Upotreba kompresora ima veze s tim koliko ti je muzikalno uho. A ono je muzikalno onoliko koliko vežbaš slušanje a ne gledanje i čitanje. My 2 cents.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Member
|
![]() Quote:
mislim da cak i pomeranje ta dva kotura zahteva neku teoriju ako vec nisi profesionalac...valjda je lakse kad znas da objasnis sta si cuo i zasto je na toliko attack/release...ako sam uopste trebao da odgovoram na ovaj post... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Senior Member
|
![]()
Ne bi ja to tako shvatio, nego više kao savjet, igraj se i tako ćeš skontat šta radi koji kotačić, nećeš robovat presetima, i s vremenom ćeš razvit osječaj za brzu i učinkovitu upotrebu kompresora
Last edited by sira; 07-08-2017 at 02:41 PM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
Teorija treba da se zna tek onoliko sta koji parametar znaci... Taj attack i release nije tu da bi primenio neko znanje, nego muzikalnosti radi. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Senior Member
|
![]()
ne bi da ovim postom dolivam ulje, ali, tek kad sam shvatio sta radi koje "dugme" u pravom smislu fizike zvuka, frekvencija i ostalo, tek tad sam stvarno zaista upoznao sta ja zapravo zelim da postignem, i kako do toga doci, i nije ni malo naivno ako @jocasrb postavi neko pitanje u tom smislu... elem, nikada se nisam drzao ustaljenih paterna na dobosu toliki odnos, na vokalu tolko prema tolko kompresija itd, ali, tek kad sam shvatio sta u stvari to predstavlja (opet kazem u fizici zvuka), i kako radi na razlicitim kompresorima, tek tad je kompresor postao u mom lancu opasno orudje... pre toga je bilo ej ovo je "dojajator" i igracka, ali kasnije sam tacno znao vec unapred sta nece da radi (ne zato sto je neko ustanovio te paterne vec zato sto sam zaista shvatao) i vec sam znao sta zelim da postignem i da sve preko toga moze da skodi zvuku vec u teoriji a kamo li u praksi...
i da se ogradim, ja sam malo mozda drugaciji od drugih, ja dok nesto vizuelno ne shvatim i pojmim u glavi sta to predstavlja, ja to nesto zaista nikad ne mogu da naucim u prste, a kamo li da koristim kao go-to alat. zbog toga mi recimo logaritmi ili neki limesi nikad nisu isli u skoli, a geometrija i dan danas u prste ![]() isto kao i kod fotografije, svaki filter koji ubacis na fotku izgleda do jaja, ali tek kad shvatis sta predstavljaju te krive i kako jedna na drugu uticu, i kakav bi u startu odnos blende, expozicije i ostalog trebao da bude - tek tad ces vec unapred znati sta zelis i kako zelis to da dobijes... ne znaci da sam u pravu ali nadam se da se razumemo... poz ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
Naravno da treba da se zna, na osnovu njegovih postova ranije shvatio sam da zna... Ali, jedno veliko ali, primera radi 1ms attack nije isto na svim kompresorima... Ako dva i uslovno receno clean kompresora razlicitih proizvodjaca, podesis isto, nece raditi isto, verovatno ni priblizno... Ti parametri su tu muzikalnosti radi |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Pro Member
|
![]()
Gosn Denyken je lepo to objasnio
http://rumski.com/forum/showthread.php?t=27299 edit: vidim da je vec postavljen link.. sry Last edited by silicon science; 08-08-2017 at 09:10 AM. |
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
ASC Attack Wall studio tretman | DaBear | Dizajn i konstrukcija studija | 4 | 27-09-2011 12:26 AM |
Echomer - Slow, minimal dub sa kylie minogue:) | voomighty | Promocija radova | 7 | 25-01-2011 07:49 AM |
Massive attack u Beogradu | darkstar | Sintesajzeri, Klavijature i Elektronika | 3 | 17-04-2010 02:36 PM |
Ataque de P?nico! (Panic Attack!) 2009 | disco violence | Razno | 2 | 19-12-2009 12:16 PM |