Go Back   Rumski Forum > Aktivnosti > Razno

Razno pricajte o svemu ostalom vezano za muziku i PC produkciju, predstavite sebe, svoj band, also speak in english about pro audio production...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 02-03-2017, 02:57 PM   #11
sira
Senior Member

sira's Avatar

Default Re: Magarac

Imaju na stranicama i mic cartridge i svašta još nešto, večinom za mjerenja, al se sve može upotrebit

https://www.bksv.com/en/products/tra...?pc=&a=&ft=mic

https://www.bksv.com/en/products/tra...?pc=&a=&ft=mic
sira is offline   Reply With Quote
Old 02-03-2017, 03:16 PM   #12
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Pa to je mikrofon. Atribut „merni“ nije ništa susvisliji od atributa „profesionalni“ ili „instrumentalni“. Kao što niko nikome ne može da zabrani da peva u AKG C451, tako ne može da mu zabrani da peva ili svira u „merni“ Brüel & Kjær.

Mislim da sam ovde već pominjao da je Zoran Živković, koji je onomad producirao Boru Dugića, na kraju snimao frulu isto nekim Brüel & Kjær-om, pošto je samo on mogao da istrpi sve što iz frule izlazi, a da ne izobliči.

Pozdrav,

Vasa
Old 02-03-2017, 11:35 PM   #13
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Oba modela (Brüel & Kjær) mikrofona koje RNS imao odlično poznajem. To "kugla" je tepanje karakteristici. Drugi je bio "bubreg" ili popularno "batak". Takođe je poznato da su koštali "grdilo" para, ali i radili za sve pare...! Mislim da još poseduju jedan "batak"...

Dakle, braon "olovka", odnosno kao malo duži KM84. "Kugla" se iz profila blago sužava ka vrhu dok je "bubreg" ravan.

Načelno, kondenzatori trpe daleko veći zvučni pritisak od ostalih vrsta mikrofona, a mislim da je Brüel tu zaista šampion...ne znam tačnu brojku, cenim 140-50 db, ali da, često je bio na npr "Hi-Hat"-u... I najgore zlostvavljanje tog dela bubnja je isporučivao bez ijedne trunke zasićenja...čak i na traci...!

Da, znam za te floskule o tome da su to merni mikrofoni. Eh, koliko studija i danas snima sa ECM -8000 berindžerom... To samo znači da mu je osnovna ideja da bude "referentan"...ili što "ravniji" u odzivu...

A za šta ćeš ga koristiti...pfff...tvoja stvar!

Da nije neko možda napravio 57-icu samo za doboš? Jok, nego za govor, ali na dobošu i pojačalima pokazuje izuzetne rezultate...

Dakle, nema pravila...

A forum ima odličnu posetu, btw.

Doduše živost varira u sekcijama, seli se iz jedne u drugu, trend je nižeg broja komentara, što su sve "bolesti" gotovo svih svetskih foruma iz praktično svake oblasti pa tako i kod nas, sem što vas niko, agresivno, ne "bombarduje" (zatupljuje) nagradnim igrama, reklamama i drugim granama marketinga...

Da ima regionalne pameti, ovo bi bilo internacionalno dobro... Ali, eto i ideje...

Bockie is offline   Reply With Quote
Old 03-03-2017, 12:46 PM   #14
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by Bockie View Post
Načelno, kondenzatori trpe daleko veći zvučni pritisak od ostalih vrsta mikrofona, a mislim da je Brüel tu zaista šampion...ne znam tačnu brojku, cenim 140-50 db, ali da, često je bio na npr "Hi-Hat"-u...
Načelno su dinamički mikrofoni sposobniji da istrpe veći SPL bez izobličenja nego kondenzatorski, ali B&K je fakat monstruozno izdržljiv. Čini mi se da sam već postavljao ove linkove:

http://recordinghacks.com/2008/02/26...c-microphones/

http://shure.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/75

Pozdrav,

Vasa
Old 03-03-2017, 01:18 PM   #15
phil.milmax
Member

phil.milmax's Avatar

Bruel & Kjaer su u stvari DPA mikrofoni. To je ista firma tako da uopse ne cudi to sto su rezultati snimanja tako dobri. DPA je za klasiku br.1 bas zbog neverovatne transparentnosti. A ne vidim ni jedan razlog zasto u druge svrhe ne bi bili na samom vrhu. Jedino je cena "mali" problem. Inace mislim da je Player postao zastupnik DPA mikrofona, pa oni sa malo dubljim dzepom mogu i u Srbistanu sebi da priuste ove lepe igracke.

P.S. Ako neko kupi...Pozovi, budi covek, samo malo da probam. Jedna krug! Ili barem da vidim, iz tvoje ruke

Last edited by phil.milmax; 03-03-2017 at 01:21 PM.
phil.milmax is offline   Reply With Quote
Old 03-03-2017, 06:36 PM   #16
BlasterMaster
Senior Member

BlasterMaster's Avatar

koji trip... bas sam danas citao nesto kako mix inzinjer Bocelli-a skoro uvek insistira na DPA mikrofonima, jer sam slusao neke snimke i stringovi (chela pogotovo) i ostalo su boles`...totalno transparentno, pretrazih da vidim sta su koristili ispostavi se da su to DPA mikrofoni uglavnom, ja sam cuo za brend ali sam mislio da se proizvode samo kao lapel ili konferencijski mikrofoni, cekiram modele i cene kad ono kolko muzike tolko i para... evo bas tekst neki... ispada da je to zaista novi Bruel&Kjaer
BlasterMaster is offline   Reply With Quote
Old 03-03-2017, 09:46 PM   #17
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Ostajem pri svojoj prvobitnoj tvrdnji u korist kondenzatora...

Old 03-03-2017, 11:40 PM   #18
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by Bockie View Post
Ostajem pri svojoj prvobitnoj tvrdnji u korist kondenzatora...
Nisam ja ni postavio one linkove da bih tebe uverio u suprotno, pošto znam da je to nemoguća misija Postavio sam ih zbog ostalog članstva.

Pozdrav,

Vasa
Old 04-03-2017, 03:51 AM   #19
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Čast linkovima, ja ću se ipak držati proizvođačkih specifikacija... A za SM 58 je to 94db...

Old 04-03-2017, 10:54 AM   #20
alavuk
Pro Member

alavuk's Avatar

eto nesto lepo da se naucio i o mikrofonima

dodatak , boki spomenuo sm57 , da vidite face ljudima ovde kad sam poceo da koristim njega za vokale , pa kao kako ces to je za dobos ... kad je krenulo pevanje u katastrofalnoj prostoriji bilo je , kako si znao ...

xxx says : "Preko dana zemljoradnik a nocu disko zvezda"
alavuk is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules