|
Pravna Pitanja Ovdje pi?ite sve ?to znate ili ?elite znati o autorskim pravima, ugovorima sa agentima/izdavačkim kućama itd... i sve ostalo ?to dotiče pravnu stranu poslovanja s glazbom. |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#11 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
Dvadeset prvi je vek, svaki umetnik ima mogućnost da podigne svoju muziku na internet ako sam to želi i pod uslovima koje je sam odredio (besplatno ili za neke novce). Da li će to uraditi samostalno ili preko izdavača/pablišera zavisi od njegovih privatnih želja i poslovnih okolnosti. Iz ovoga sledi da nema nikakve potrebe da ti postavljaš muziku nekog lika na kog otkidaš i na čiji koncert ćeš otići radije nego u prodavnicu garderobe. Njegova muzika je garantovano već negde na mreži (ako on želi da ona tamo bude), dovoljno je da napraviš svoj ljubiteljski sajt na kom će biti linkovi koji upućuju na njegove pesme, a i pesme svih ostalih likova koje poštuješ. Pozdrav, Vasa
TEHNIKA NARODU! Last edited by awacs; 15-10-2016 at 03:44 PM. Reason: citat |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Senior Member
|
![]()
@awacs e pa to je vec nesto drugo, mislim sme se i to sto Igor zeli ali pod odredjenim strogim uslovima...
ja sam iz prvog Igorovog posta zakljucio da je njemu najbitnije da podeli svoju tzv plejlistu sa prijateljima: "...Voleo bih da neku svoju kolekciju muzike koju privatno sluÅ¡am podelim sa drugima, ono, klasičan upload i share, ali ne znam kako, tj. gde." za deljenje plejliste, zna se, soundcloud, spotify, lastfm, itd... a za exkluzivno strogo uploadovanje tudje muzike... e to vec sto se kaze slabije... ![]() Igore moras da kontaktiras jutjub preko njihove sluzbe i da objasnis itd, postoje razliciti uslovi, gde kanal mora da bude muzicki, neprofitabilan, itd, da se izdavacka kuca slozi da pesma bude okacena u svrsi promovisanja, zatim razna ovlascenja, da sva prava i slusanja i klikovi i reklame idu drugome i razna ostala sranja koja jutjub zahteva, mism nemoj me pogresno shvatiti, postoje hiljade kanala koji to rade, bez problema sa licencom, kace npr dokumentarce, muziku, audioknjige, meditacione melodije statijaznam, ali u saglasnosti sa izvodjacima i izdavacima, ali to su muke da jednu pesmu autorizujes a kamoli 10ak 20ak... |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
![]() Pozdrav, Vasa
![]() |
![]() |
#14 |
Pro Member
|
![]()
Cool, Vaso, no, ipak, YouTube je prepun tzv. full album postova koje nisu uploadovali umetnici nego oni koji vole da sluÅ¡aju njihov mjuz. I niko ih ne dira, niko ne prijavljuje te kanale i ne ukida ih. Å*to znači da nisam jedini koji misli da je postavljanje tuđe muzike ok. Po meni, umetnik ili bend apsolutno ne može da ima iÅ¡ta loÅ¡e od toga Å¡to postavim mjuz na Yt kanal na kojem, btw postavljam samo muziku. Remetim neÅ¡to Å¡to pravim nekome dž reklamu? Opet, znam da se iz rukava mogu istresti kontraargumenti, ali meni ti kontraargumenti ne piju vodu. KažeÅ¡ "iz čega proizilazi da nema potrebe da ja" ... A evo, matori, ja tebi kažem da imam potrebu. 😊 Zato i pitam da li se, gde se i pod kojim uslovima može.
Sent from my ME173X using Tapatalk
![]() |
#15 |
Member
|
![]()
Koji je krajnji cilj tog tvog uploada tudje muzike na YT?
Zasto bi pravio kanal sa tudjom muzikom? YT kanal je skoro isto sto i TV kanal. Zamisli TV koji pusta tudju muziku bez odobrenja autora ili bez nadoknade. Meni kao autoru bi smetalo da neko postavlja moju muziku bilo gde mimo mog znanja, iz bilo kog razloga.... |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
Što se tiče YT, svako paralelno postavljanje nečijih pesama direktno umanjuje broj pregleda umetnikovog kanala, od kog on možda ima neke finansijske vajde, iako je gledanje besplatno. Dakle, postavljajući SVOJU verziju na YT, ti možda umanjuješ njegovu zaradu. To ne možeš da znaš dok ga ne pitaš, a pristojno je da prvo pitaš, pa onda deliš tuđe stvari. Mene tako učili u kući ![]() Pozdrav, Vasa
![]() |
![]() |
#17 |
Pro Member
|
![]()
Upravo sam to i rekao.
Tebi bi smetalo. I onda bi me tvoj izdavač, ti lično ili zastupnik tvojih autorskih prava, kao Å¡to mi se deÅ¡avalo kada sam postavio albume Supernauta, obavestio da ne želi svoj mjuz na mom kanalu, ja odmah izbriÅ¡em, i mi smo zavrÅ¡ili sa svim nesporazumima. Kojih, uzgred, nije ni bilo. Međutim, na Yt imaÅ¡ mali milion onih kojima to ne da ne smeta, već im i godi, otkud i toliko netaknutih "full album" ličnih/anonimnih postova. Dakle, nemaju svi isti odnos prema autorskom materijalu, ali nije ni to ovde problem. Problem je Å¡to ne postoji taj obavezan korak upozorenja, da se neÅ¡to skine kako ne bi doÅ¡lo do onoga "po uÅ¡ima", već je u 99,9% slučajeva reakcija onoga ko ima Å¡apu nad autorskim pravima dojava YouTube-u i strike za uploadera. Ne znam da li se razumemo. Ja ne želim da tvoja muzika bude na mom kanalu ako ti to ne želiÅ¡! Ja želim da te ispoÅ¡tujem, želim da muziku promoviÅ¡eÅ¡ onako kako si ti zamislio, ali pre nego Å¡to me kazniÅ¡ zajedno sa onima kojima si poverio svoja prava, mislim da je u redu da mi se predoči "takva i takva stvar". Ovako, ja nemam ni Å¡ansu da dokažem da sam ok, nego sve ide po, po meni, rigidnom i radikalnom automatizmu. ZaÅ¡to ne bi imali humaniji sistem vrednosti na net-u? NajlakÅ¡e je linijom manjeg otpora.
![]() |
#18 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
Meni to nema nikakve veze sa vaspitanjem, prosto, protok informacija na internetu diktira i to kakav će biti generalni odnos prema tuđoj "svojini". Namerno svojinu stavljam pod navodnike, jer jasno je svima da se vlasničko pravo prilično razvodni čim dotakne mrežu. Opcija "share" i "upload" nije zamiÅ¡ljena da između ideje i realizacije prođe sve ono Å¡to se podrazumeva pod "ima se kade". ![]() Rekoh... Robot otkriva neÅ¡to na mom kanalu, Å¡alje mi upozorenje da skinem da me ne bi otfikarili, i dalje ima ono ili, ili... Pa sam biram Å¡ta mi se piÅ¡e. ![]()
![]() |
![]() |
#19 |
Senior Member
|
![]()
ma daj sta si navro da uploadujem pa da uploadujem
![]() lepo te gore pitao tajna sta ti imas od toga? sto bas ti da uploadujes? jel te pesme ili spota nema nigde na netu i ti ga imas u kompu pa da podelis? sta? kapiramo te mi sta hoces da kazes ali ne kapiramo potrebu da bas ti uploadujes to nesto kad vec nadlezne sluzbe to nisu uradile ![]() ja ne znam koji bi ti drugi savet dao, jedino ako bas zelis da budes uploader ili sta vec, kupi lepo servere, pa otvori neki novi pajratbej, rapidsher itd, prebaci servere na novi zeland i cekaj fbi kao onaj burazer sa megauploada ![]() imas na tjubu terms of service, lepo pise 3 strajka i chao, silikonska dolina, kalifornija, zakon 3rd strike i oprosti se od kanala... |
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Pro Member
|
![]()
BlasterMasteru, uopÅ¡te se čoveče ne radi o meni nego o pravilima i principu kao takvom. Upravo znajući da ih ne mogu promeniti ovde sam se obratio da eventualno od nekoga od vas saznam postoji li liberalniji sajt. Naravno, svestan gde bi priča mogla da ode, poÅ¡to upravo ovde ima puno autora, pa utoliko i ima smisla potegnuti pitanje koje ima viÅ¡e slojeva odgovora.
Nemoj da se ljutiÅ¡ ali upravo u tvom postu uviđam ono Å¡to sapliće. "Nadležne službe" za upload!?! . 😃. Sineee, ne znam, možda je veza tih pojmova cool, ali ja kad ih vidim na gomili ne znam da li pre da se smejem ili da plačem. Sent from my ME173X using Tapatalk
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Quibcy Jones od buducnosti muzike, distorziji (iste te muzike) itd.. | DaBear | Razno | 1 | 25-08-2014 11:17 AM |
Share konferencija @ SAE Institute Belgrad | diviner | Obavestenja | 0 | 22-04-2011 09:30 PM |
Konkurs za nastup na SHARE konferenciji | ProkDu | Pricaonica | 5 | 11-04-2011 03:27 PM |
Mesto za upload fajlova | Brka | Predlozi i sugestije | 3 | 04-08-2010 09:26 AM |
Upload va?ih radova | puRe | Promocija radova | 0 | 02-02-2005 01:49 PM |