Go Back   Rumski Forum > Aktivnosti > Razno

Razno pricajte o svemu ostalom vezano za muziku i PC produkciju, predstavite sebe, svoj band, also speak in english about pro audio production...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 12-07-2016, 06:07 PM   #11
Rhino
Pro Member

Rhino's Avatar

Primljeno k znanju.
Old 13-07-2016, 10:32 AM   #12
Shot
Stara Rumski Elita 2003.

Shot's Avatar

Default Re: Terensko snimanje, FILM

Quote:
Originally Posted by awacs View Post
Nego i kosta fino...
To uopće ne košta puno! Ovo je praktički "budget" cijena!

Zoom je već u kategoriji profesionalnih recordera gdje se bori s konkurencijom koja košta i po pet puta više. A cijenom se jedva odlijepio od ozbiljnijih novinarskih snimalica.

Odnos onoga što može i za koje pare to dobivaš je nevjerovatan!
- -= - =- = - = - = - = - = - -
Shot is offline   Reply With Quote
Old 14-07-2016, 03:15 AM   #13
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

+1 za sve što je Silicon napisao, slično sam se i ja proveo što sa terenom što sa postom.

Rode jest odlično rešenje, al bubice koje valjaju jesu dosta skupe - Tram, Sunken pa na dalje.

Ali, pre nego kreneš da kupuješ i odlučuješ o opremi, dobrano se informiši kod režisera, location menagera i vođe snimanja o samom planu snimanja, lokacijama, planovima kadrova i sl. Lako može da se desi da ti pecaljka bude neupotrebljiva u većini kadrova (ja sam radio post sapunice serije gde se pecaljka posle neke 30te epizode nije više ni snimala jer nija imala svrhu), ili obrnuto, ako su sve close-upovi i enterijeri, možda ti bubice i ne trebaju.
Arthur is offline   Reply With Quote
Old 15-07-2016, 01:20 PM   #14
Rhino
Pro Member

Rhino's Avatar

Snimanje ce biti indoor/outdoor varijanta u 2 drzave kazu.
Old 15-07-2016, 07:33 PM   #15
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

ok, to je početak spiska informacija koje ti treba. Daklem, plan snimanja.
Arthur is offline   Reply With Quote
Old 16-07-2016, 02:09 PM   #16
silicon science
Pro Member

silicon science's Avatar

Plan snimanja obavezno, pod uslovom da ga imaju. Iz mog iskustva manje produkcije na Balkanu vrlo cesto nemaju tako nesto, jer to zahteva ozbiljno planiranje unapred, a to kosta novaca i vremena (naravno, ne mora da znaci, mozda sam ja do sad imao tu nesrecu).
Umalo da zaboravim da spomenem vaznost dobrog organizovanja fajlova odnosno snimaka koje ces napraviti. Preporucujem ti jednu dobru svesku i par olovaka, i savet da razmislis kako ces voditi evidenciju o tome gde je koji snimak napravljen, koja je scena u pitanju itd. Ako budes vodio evidenciju po danima, tipa dan 1 dan 2 itd. s tim neces mnogo sebi pomoci, jer se scene vrlo cesto ne snimaju "linearno" vec prvi dan snimanja bude poslednja scena u filmu itd. Taj momenat je pocetak horor zurke, kad dodjete do "ustartavanja" materijala (momenat kada montazer filma ubacuje audio snimke i sinhronizuje ih sa slikom). Dakle, ovo je fundamentalno da unapred skontas kako ces voditi evidenciju. Ja zapisujem bukvalno sve - ime fajla odnosno snimka, dan snimanja, scena, koji tejk je u pitanju itd. Od montazera slike zahtevaj da ubaci u projekat SVE snimke koje si napravio za scenu, tipa ako si imao shotgun na boom-u i par bubica.. Sve neka sinhronizuje i neka mjutuje one koje ne zeli da slusa dok montira. Ovo je takodje vrlo bitno, ako zelis sebe da spases visecasovnog tumaranja po snimcima i trazenja dubla snimka.
Meni je jasno da si ti ovaj thread napravio kao tehnicko savetovaliste, koji snimach itd. ali ja ti pisem ono sto je vrlo bitnije a o cemu ne verujem da razmisljas, jer nemas iskustva sa tim

Last edited by silicon science; 18-07-2016 at 08:31 AM.
silicon science is offline   Reply With Quote
Old 16-07-2016, 03:32 PM   #17
Rhino
Pro Member

Rhino's Avatar

Ne, ne... Hvala ti puno!

Svaki od ovih savjeta znaci i u mnogome ce mi olaksati (makar teoretski) organizaciju.

I preko ove price ce biti problema 1000%, svjestan sam toga... Treba svako da razvije svoj 'workflow' shodno afinitetima i iskustvu... A ti me upucujes na fundamentalne probleme od kojih na mnoge nisam ni pomislio (a nisam ni imao kad).

Ziv bio! Znaci mi ova prepiska

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules