|
Tutorijali Mala skola upotrebe hardvera i softvera, tehnika snimanja vokala, gitara i bubnjeva, koriscenje VST instrumenata i semplova...... forum obuhvata razlicite nivoe znanja |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#11 |
Moderator
|
![]()
Drum bus kompresor se koristi za postizanje određenog generalnog zvuka bubnja uz predumušljaj main bus mastera i post produkcije .
(ako to više postoji, više predviđanja stepena iskrivljenja slike na emitovanju i kroz dekodiranje na YT, raznim stream, mobile i ostalim gay sranjima koji uništiše zvuk...) Dakle: - Group bus = tip zvuka, "fazon, manir" ... - (sub/) Master bus = način zvuka, "ponašanje tog manira"... Ta dva u kovalentnoj vezi... ![]()
![]() |
#12 |
Pro Member
|
![]()
Hmm... Ja kad napravim balanse (dakle mix je i dalje suv, ili sto se kaze dobro suv) nekad stavim malo kompresije 1-2 db na masteru.
Nije pravilo, vec kad to uradim, uradim po 'osjecaju' i u zavisnosti od materijala... Dakle fino se poigram sa kompresorom, uhvatim attack da mi se svidja i release da je najblizi tempu i 'atmosferi' pjesme pa vidim koliko i na kakav nacin je to 'glue-ovalo' pricu... Posle toga percipiram sta mi treba ili ne treba... Ili ga maknem potpuno posle toga za sad, ili odlucim da ima smisla da nastavim sa njim.. Ako odlucim da nastavim, onda fino stavim bypass istom tom komresoru, nastavim da radim bez njega i kako mix odmice povremeno ga palim, pri?rafljujem, opet bypass i nastavljam dalje... Ako vam je sve to cudno, e meni nesto nije ![]() Mada... Hvatam sebe kako sve manje volim da mixam u zadnje. Mnogo mi vise odgovara onaj kreativni proces pravljenja same muzike... Je li oftopik, nije li oftopik? Nadam se da nije. Inace, pogledao sam samo prvi tutorial, kad uhvatim vremena pogledacu i druge. U svakom slucaju, svidja mi se taj brzopotezni pristup koji propagira Graham.
![]() |
#13 | ||
VIP Member
|
![]() Quote:
Quote:
![]() Jedina stvar koju sam miksao kroz master bus kompresor (konkretno Urei 1178, stereo verzija 1176) je Rambov M-91. Za tri pesme i dan-danas mislim da je to bila dobra odluka (Zdravo damo, Prijatelju, prijatelju i Halid invalid), D?emo voli d?em je prosto morao da se stisne zbog prirode aran?mana, a kod ostalih sam se momački zajebao ?to ga nisam preskočio. Manje-vi?e to sa miksanjem kroz kompresor na masteru, to svako mo?e i da preskoči, nego ono ?to ka?e @Rhino ? taj brzopotezni pristup je super stvar. Fora je da se ?to pre dođe do stadijuma u kom se miksa cela pesma, a ne baktati se EQ-ima i kompresorima (ne daj bo?e i prostorima) na bubnju, pa na basu, pa sve tako redom. Grom i pakao. Pozdrav, Vasa
![]() |
![]() |
#14 | ||
Pro Member
|
![]() Quote:
Quote:
![]() |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Pro Member
|
![]()
Meni licno najbolje lezi kada su drum i bass sekcija na istom busu(barem za moj tip muzike).A sto se tice tog povremenog paljenja kompresora na masteru to jeste dobra fora za proveru ali da bih ja tako radio da mi non stop ceo materijal bude stisnut kompresorom potrebno mi je mnogo vishe iskustva.Realno gledano to moze da bude zestok plus tipa dok radish aranzman ili isticanje pojedinih instrumenata na nekim otkachenim brejkovima..
Vaso a ti si radio produkciju rambu nisam znao sve pohvale.. |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
VIP Member
|
![]()
Nisam radio produkciju, snimao sam i miksao. Produkciju radio Antonijev brat Andrija.
Pozdrav, Vasa
![]() |
#17 |
Pro Member
|
![]()
Mozda sam staromodan po pitanji ove stvari ali mislim da je najbolje odraditi bez tog kompresora na masteru(finalni render sa bajpasovanim kompresorom),postoje ljudi koji godinama samo to rade i imaju uslova(skup monitoring,prostorija,iskustvo na prvom mestu..jbg to je moje mishljenje..
|
![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Member
|
![]() Quote:
Meni kompresor na pocetku miksa uopste nije privlacan, jer se previse toga desava posle. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
VIP Member
|
![]()
Uhvatismo se gre?nog kompresora na master busu ko pijan plota, a čovek priča o svačemu
![]() High Pass Filter, Mixing at Low Volumes, EQ in Mono, Subtractive EQ, Avoid the Solo Button, Depth With EQ, One Stereo Track, First Impressions, The Mixing Console Mindset, Gain Matching Plugins, The 10 Minute Rule... kao da mi je maznuo misli ![]() Da sam ja neka vlast postavio bih ovo kao sticky temu. Aha, dobro, to sam već napisao ![]() Pozdrav, Vasa
![]() |
#20 |
Pro Member
|
![]()
LCR panning...
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
The One Hour Mix by Graham Cochrane | Haxli | Tutorijali | 9 | 18-09-2015 12:28 AM |