|
Mastering Tehnike postprodukcije i masteringa... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
![]() |
#1 |
Member
|
![]()
Ja sam mišljenja da uopšte ne treba imati nikakve referentne trake ni za miks, ni za mastering dok proces traje. Svaka traka je različita, kombinacija i faktora bezbroj. Eventualno glasnoću na kraju uporediti ako se ona ganja.
Valja izučiti sve osnovne alate što se bolje može (EQ, kompresore itd.) i posveti se aranžmanu i svom zvuku. Slušaj to SVOJE i samo SVOJE. Ta poređenja s ovim ili onim, sa nekom tamo bomba trakom su suluda i komplikuju život bez veze. Samo zbuni i uši i um. Dovoljno je da bude za malo drugačijeg aranžmana ili čak različitog tonaliteta i sjebaće ti percepciju garant. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Senior Member
|
![]()
Za ovakvu muziku 99% je u miksu, zapravo kod ove pesme sve je u aranzmanu i biranju zvukova u startu. Ja sam sguran da tu nema mnogo mixanja nego da su osnovne stvari samo koriscene i mozda nesto da se ispegla vokal.
Dobar mastering treba samo da ti digne nivo, a da ne pokvari nista, to bi bila jedina poenta masteringa za ovakav zvuk. Znam i da se mnogo ovakve muzike ni ne masteruje vise, nego ide direktno export u etar. Salje se na mastering samo zbog itunes i novog radijskog standarda cisto da neko to profi konvertuje i uoblici ako je potrebno.
![]() |
#3 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Pozdrav, Vasa
![]() |
![]() |
#4 |
Senior Member
|
![]()
za radio Brussels znam sigurno jer su mi trazili -23LU, koliko ja znam od 2015 to krece kao standard, ili sam precuo nesto?
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Mini vocal booth za stan - pomoc | Vocalist | Dizajn i konstrukcija studija | 13 | 14-11-2012 06:13 PM |
Stan u Nisu | dexyco | Pricaonica | 3 | 03-12-2008 07:49 PM |