|
Razno pricajte o svemu ostalom vezano za muziku i PC produkciju, predstavite sebe, svoj band, also speak in english about pro audio production... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#11 |
Stara Rumski Elita 2003.
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Banned
|
![]()
Pisao sam vec, sve je vrlo prosto. Takve tehnike nisu dostojne velikih majstora. Ali, hvala Bogu, ja nisam veliki majstor.
Evo ti jednostavan primer u cemu je razlika izmedju kompozitora i ton majstora. Zadatak je kako da se jasno cuju dva slicna instrumenta. Ovako razmislja kompozitor: napisacu da prvo svira jedan, pa drugi, pa oba... Tada ce se cuti jasno i jedan i drugi. Odsvira jedan... (mozak zapamti), odsvira drugi (opet se jasno cuje). Sada, kad odsviraju oba istovremeno, ti vec u glavi imas sliku oba instrumenata i cuces ih jasno i "veliko". Kada bi stalno svirali u isto vreme, ne bi ih jasno cuo. Ovako razmislja miksadzija> odsecu sa eq jedan deo tona od prvog i drugi deo spektra od drugog instrumenta. Ili drugi kompresuje da prvi bolje izadje, i sl. Ima desetak nacina kako to izvesti, al' to nije pos'o... Bitno je da uvek imas bar malo praznog prostora u miksu (iako se svi ocajnicki trude da nema ni delic praznog prostora). Npr. kad jedan instrument svira, drugi stane. Ako sve stalno drnda od pocetka do kraja, pocinje da smara. Dobro je da ima pauza u deonicama kada je to moguce... Ili kada se jedan instrument pojaca, drugi se utisa. Za to sluzi dirigent u orekestru... To je onaj cika, za kojeg nikom nije jasno cemu sluzi. ![]() Niski tonovi treba da su kratki i odsecni. Sto je ton nizi, to manje "solira". Svira kratko i disciplinovano. Zasto? Zaato sto bas maskira donji deo spektra. To kompozitor resava ovako: bas svira kratko i ima pauze, a neku prolaznicu odsvira onda kad drugi instrumenti cute ili se pocinju utisavati. Tonac spici niskopropusni na bas, a solistu odsece od recimo 100 Hz, pa na vise. I ovde ima vise nacin kako se to moze izvesti, ali mi bolje zvuci (iz iskustva) kad se to resava na nacin kako se inace pise muzika. Razlika je u tome sto ce kompozitor napraviti pauzu tamo gde treba i gde se ne primeti, da bi se sve culo, a tonac ce iseci sve sto smeta. Ja tvrdim da ono sto smeta nije dobro napisano i treba da se doradi (izbaci sve sto je nepotrebno) ili napise ponovo, a ne da se sece sa eq. To sto obicno smeta i kvari sliku su ravni tonovi (npr. "tepih" koji davi jedno isto od pocetka do kraja) ili instrumenti koji sviraju u istoj oktavi, ili instrumenti koji sviraju podjednako vazne deonice istovremeno, koji se otimaju o paznju slusaoca (kako npr. dva centarfora koji se otimaju o loptu ispred praznog gola). ![]() Da ne davim vise, na ovaj nacin moze ladno da izadje filharmonija sa 200 clanova. I to bez eq i bez kompresora. A ni mastering im ne treba, a sve se cuje odlicno. Svi produkcijski alati su neka vrsta ortopedskog pomagala za loseg zanatliju i netalentovane kompozitore... Medjutim, to pomaze samo kada radis sebi, ili imas normalnu musteriju koja je razumna, hoce da poslusa i prihvati kritiku. Kada dodje luda sa sto besmislenih kanala vrlo prosecne pesme i hoce da se sve cuje, onda bez eq i compresora ne moze- moras seci sve redom(i sto treba i sto ne treba), da bi izasla gomila gluposti. ![]() Tada su potrebne napredne i tehnike miksa i indijanske vradzbine, ali ja to ne radim, niti mi takvo nesto pada na pamet. A ko mora, il' ko voli (ko zeli da zivi od toga) on je primoran na to. A vremenom i zavoli sve to... Last edited by google; 12-03-2010 at 05:58 PM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Senior Member
|
![]() Quote:
![]() Doduše meni kao radijskom tehničaru edit je možda drugačije usađen ![]() Last edited by sira; 12-03-2010 at 09:41 PM. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Banned
|
![]()
I ja sam zbunjen.
![]() I da se to radilo par sotina godina pre pronalaska kompresora. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Senior Member
|
![]()
Sad kad smo obojica zbunjeni trebali bi na pivu
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Banned
|
![]()
Lepo sam preporucio juniorima da ne citaju moje postove.
![]() Rekao sam da je bolje editingom pojacati i utisati par patrena nego kompresovati. To je pod uslovom da je odsvirano solidno. Ako nije onda treba ponovo odsvirati. A kad odsviras dobro, malo pojacas ili utisas sta smeta, pa odes na pivu. ![]() Last edited by google; 12-03-2010 at 10:09 PM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Senior Member
|
![]()
E sad sam razumija, pa ko to radi kompresorom
![]() Ma prvo odeš na pivu i to se psihoakustički samo namjesti ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Banned
|
![]()
Vaistinu.
![]() Last edited by google; 12-03-2010 at 10:46 PM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Pro Member
|
![]()
dobar trek
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Moderator
|
![]()
str.3
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
tražim pesmu... | Arthur | Pricaonica | 0 | 12-12-2008 04:32 AM |
Kako da snimim pesmu na klavijaturi? | The_Shock_of_The_Lighting | Sintesajzeri, Klavijature i Elektronika | 11 | 22-10-2008 11:15 AM |
kako prodati pesmu? | Insomnia Studios | Promocija radova | 9 | 19-09-2008 06:41 PM |
Molim komentare za pesmu? | goran ns | Promocija radova | 11 | 20-11-2007 10:26 PM |
kako prodati pesmu? | koki | Razno | 57 | 17-11-2006 10:28 AM |