|
Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#11 |
Moderator
|
![]()
Nema na cemu Duka,
Merge-ovao sam thread sa jos jednim o ventilaciji i stavio na sticky... s nadom za bolju ventilaciju studija na ovim prostorima... pozdrav bogi
![]() |
#12 |
Member
|
![]()
Znam da ce me Bogy ubiti
![]() Sam protok vazduha bi mogao biti ulazak od spolja i prolazak kroz otvorena vrata. Ionako bi ventiliranje bilo u pauzama snimanja. Ako to ne valja kao rjesenje onda shvatam sistem sa uduvavanjem i izduvavanjem. Da napomenem ovo se nalazi u porodicnoj kuci bez problema susjeda itd, itd. |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 | ||
Moderator
|
![]() Quote:
![]() Startuj thread o tom sobicku da jos malo prodiskutujemo... da ne gnjavimo thread za ventilaciju sa ovim. Quote:
Moze u tom slucaju i jeste jeftinije.... ali nije autonomno i moras da pazis sta sve treba da se otvori. pozdrav bogi
![]() |
![]() |
#14 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
![]() Problem ventilacije re?ije prirodnim putem, bilo ljeti ili zimi, jesu visoke, odn. niske temperature vazduha koji bi nastrujavao : ljeti u visinu glave, mokrih bubrega ![]() ![]() Klima ima raznih. Ako si postavio konvencionalnu klimu bez uzimanja vanjskog vazduha, onda si ugradio ?ivi otrov. Pogotovu, ako ti je vanjska stolarija sa onim bljak dihtujućim gumama koje ne dozvoljavaju ni minimalno propisan dotok infiltracijom. Dakle, za re?iju je po?eljna klima tipa : ljeto / zima, sa priključkom za uzimanje obroka vanjskog vazduha i recirkulacijom unutra?njeg (pod uslovom da ti ne smeta njezin ?um, jer ga svaka takva ima u dovoljnim količinama). Ako bi i ventilirao re?iju otvaranjem vanjskih otvora, to ne znači da bi tada prestao rad u gluvoj sobi, koju, prema prilo?enom tlocrtu, ne mo?e dohvatiti strujanje koje bi kratkom vezom bilo uspostavljeno između vrata i prozora (ili obratno - zavisno od vanjskih uslova). Ako bi ventilacija u gluvaću trebala raditi za vrijeme snimanja, onda to tra?i drugačiji tretman, koji je, radi uređaja sa niskim nivoom buke, dosta skup. Ventilacija prirodnim putem također ne dolazi u obzir, jer je vanjska buka tada nezaustavljiva. Čak i da je uvo ne čuje, micovi čuju itekako. Javi za re?im rada gluvaća, pa da nastavimo dalje sa ovim. Ne zaboravi da, ako će? ventilirati za vrijeme snimanja u gluvoj, i ljeti i zimi treba tretirati vazduh : ljeti filtracija + hlađenje sa razvla?ivanjem, a zimi makar filtracija + grijanje obroka svje?eg vazduha. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Moderator
|
![]() Quote:
Recimo, nema ni jedne klime koja je u stanju da radi ventilaciju prostorije (ne "uduvavanje" vazduha kroz slamku!) a koja je u rangu cene obicnog spliter sistema... ma sta trgovci pricali. Ventilacija kroz crevo precnika 15cm ili vece... je nesto sasvim posebno i klime koje to mogu istovremeno sa klimatizacijom kostaju pravo malo bogatstvo u odnosu na obicne.. pozdrav bogi
![]() |
![]() |
#16 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
Dakle, i mnoge male klime danas imaju ostavljene maske na otvorima predviđenim za dovod obroka vanjskog vazduha i mije?anje sa unutra?njim, te tretiranje mi?unga u unutra?njoj jedinici. Ako i nemaju, postoje načini da se to izvede tkzv. prorezima, ?to je kod njega moguće. Kanalski razvod u ovako malim prostorima je najče?će tehnički neprimjeren, jer je uticaj indukcije na ovim udaljenostima od izvora i visinama prostora vi?e nego zadovoljavajući. Jedino ako se tra?i vrhunski komfor u smislu da se zonira radno mjesto (stolica za pultom i u?a radna zapremina) ?to ovdje nije slučaj. Ostaje da se rije?i gluvać, a pravac rje?avanja zavisi od re?ima kojeg će odrediti : hoće li praviti 'ventilacionu' pauzu i re?ije i gluvaća istovremeno, ili će gluvać raditi kontinuirano, a sebe u re?iji hoće ventilirati sporadično - po potrebi. Znači, davaj re?im rada gluvaća ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Moderator
|
![]()
Te klime kostaju vise od 1000EUR
![]() Jedino sto mi pada na pamet je prozorska klima (ne split sistem, jedna kutija, montira se u prozor), koja ima realan osnov za uduvavanje dovoljno svezeg vazduha... one imaju pristojnu cenu i malog su kapaciteta... ali su vam i sobice malene.. te rade posao pozdrav bogi
![]() |
#18 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
![]() A ne moraju biti zidno - prozorske, koje su često dosta bučne radi freonskog kompresora. Već i samo strujanje vazduha stvara buku koja nije primjerena (zavisno od distributivnih elemenata). Ovdje bi mu izvrsno sjela kasetna plafonska sa fi 160 [mm] - skim priključkom za vanjski vazduh. Kasetne imaju mnogostruko manju buku od konvencionalnih zidnih. Međutim, skupe su i zahtjevaju često spu?teni plafon, radi sakrivanja cijevi za odvod kondenzata. Njome se opet rje?ava re?ija, ?to, koliko sam razumio, kolegi nije glavni prioritet, nego gluva soba. Isto mo?e da se uradi sa pravougaonom dvostrujnom kasetnom jedinicom za gluvać. Samo, ako će snimati i klimatizovati istovremeno, to nije rang be?umnosti potrebne za namjenu ovakvog prostora. U su?tini : kol'ko para - tol'ko muzike. Neka Duka ka?e ?ta su mu zahtjevi, pa ćemo vidjeti koliko je duboka kesa i ?ta se mo?e iz toga izvući. PoZzzz. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Moderator
|
![]() Quote:
![]() ![]() ![]() Samo udri, znas sta ima, sta moze, sta ne moze... sta se isplati sta ne. pozdrav bogi
![]() |
![]() |
#20 |
Member
|
![]()
Ja sam razmatrao nekoliko mogućnosti u vezi s klimom, mislim da sam o tome već pisao na forumu, na kraju sam za glavnu prostoriju bez prozora u mom studiju nabavio dva kanalska ventilatora, kostaju oko 150-200 evra svaki, izgledaju ovako
http://www.justfans.co.uk/images/S&P...ent_Series.jpg i uz 20-ak metara fleksibilnih kanala sa zvucnom izolacijom, koji su oko 5 evra po metru, ako se dobro secam, moze da se sve izmajstori?e prilično jeftino, taman toliko da razmena vazduha bude dovoljna za bend. Za klimatizaciju uzme? običnu klimu i tako za oko 1000 evra mo?e da se re?i sve komplet. Naravno, za malu gluvu sobu ovo je preterano - bolje je otvoriti vrata s vremena na vreme. P.S. Ovim, naravno, ne ?elim da ka?em da prava komercijalna HVAC re?enja nisu daleko bolja, već samo da uvek postoje i jeftinije varijante, uz prihvatanje kompromisa. Last edited by RokStudio; 03-04-2010 at 12:26 AM. |
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Pomoć oko malog kućnog studija... | Pi?ta | Dizajn i konstrukcija studija | 28 | 09-02-2011 05:17 PM |
opremanje studija | gars | Ostali muzički instrumenti i studijska oprema | 20 | 27-02-2010 10:15 AM |
Prerađivanje malog studia | NLP | Dizajn i konstrukcija studija | 27 | 04-08-2009 11:45 AM |
Ventilacija - klimatizacija ??? | Paja Patak | Dizajn i konstrukcija studija | 22 | 15-05-2007 11:05 PM |