Go Back   Rumski Forum > Pricaonica > Pricaonica

Pricaonica teme koje nisu vezane za audio produkciju i www.rumski.com... Bez POLITIKE i RELIGIJE molimo...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 01-01-2010, 06:27 PM   #11
zlobisha
Senior Member

zlobisha's Avatar

Default Re: ?ta nije u redu sa muzičkom industrijom?

Quote:
Originally Posted by DaBear View Post
jbga...vremena se menjaju, ukusi i publika takodje...
Bila je interesantna diskusija na ovu temu na Gearslutzu skoro, i neko je kao glavni razlog (zasto se raspada muzicka industrija) nave razlog da je SVE DANAS BRZO DOSTUPNO....i kad se malo bolje razmislis, tacno je.
- kad sam bio klinac, nije bilo interneta, ni mp3, nije bilo ni kompjuter (!!?)
- svidja ti se neki band, skupljas isecke iz novina, nestrpljivo cekas plocu u prodavnicama (ili molis nekoga da ti donese iz inostranstva)..
- posto nemas mnogo ploca, onda ih slusas puno, postujes ih, udubis se malo u muziku, analiziras, itd..
- pokusavas da saznas sve o tom bendu na razne nacine (magazini, radio, itd)..
- sve je nekako, bilo mistificirano, nije bilo lako saznati gde su snimali i kako i gomilu drugih informacija..
- cekas (strpljivo) da pokazu neki njihov spot na TV-u....(!!)

To (po meni) mnogo ubija taj neki "kolekcionarski" i "istrazivacki" duh...
Danas svi imaju sve (kad pricamo o muzici , na primer..) A puno ljudi i ne zna sta ima na svojim diskovima (presnimio od komsije...)

Vec se odprilike pokazalo u praksi preko, da bi se neki band izgurao, treba minimum 1 MILION dolara / funti da se ulozi....
Ukusi su se promenili MNOGO i danas na pr, Santana ili Dire Straits ili Hendrix NE BI IMALI SANSE !!!
ne uklapaju se u profil publike (kao pre) niti bi prodali (onima koji kupuju..)
Reklama caruje! reklama je sve! U svemu..

Primer - bilo koji holivudski film potrosi ISTU (ako ne i vecu) sumu na reklamu i na snimanje. Kung Fu Panda (crtani) je kostao $180 M da se napravi i na reklamu su dali $200 M....a zaradio je oko $800 M...!!!

U muzici vise nema "na duge staze" kao pre.
Juce sam negde video na webu, da je danas prosecno trajanje nekog "cool" gitarskog benda 9 meseci....toliko traje ciklus od kad ih primete, pa MySpace, pa ovo ono dok se ne zasite od njih i predju na sledeci cool band !!

pa ti vidi...

PS i pre je bilo tipova ala Timbaland...kompozitori koji su "stancovali" hitove ko ludi za razne bendove i pevace ...ali mi nismo imali pojma o tome!!

A da ne pricam kako su i nase disko kuce pre davale avanse i placale studio (! zamislite!!)..kad se setim koliko nam je, za ono vreme, puno para Zagrebacki Jugoton dao za "Master Scratch Band"..cak su nam platili avionske karte i hotel da prespavamo tamo (!!!!)
Pa, ima nešto u tome, mada opet nekako razmišljam, ako ljudima sve dostupno, zašto se ne potrude malo? Zašto se ne zanimaju malo svojim ukusom i slušaju muziku? Ne mora biti loše to što je sve dostupno i ne mora to ubiti kolekcionarski duh. Ja i dalje volim da kupim po koji original.
A Timbaland, o njemu neću ni da počnem...

Quote:
Originally Posted by darkstar View Post
Juce sam kupio eksterni cd, a ovih dana cu pojacalo,a onda i neke fine zvucnike...jer sam dosao dotle da imam 70 gigabajta mp3 muzike na kompu, i ne slusam NISTA . Slusam ja po ceo dan, ali ne cujem. U razgovoru sa jednim kolegom saborcem skapiram da mi je sve toliko dostupno da vise ne slusam muziku. Potpuno je druga percepcija kad kupis disk,pa ga vrtis po rukama,gledas omot,procitas i vidis ljude nego kad skines mp3,i sto kaze dabear protrcis kroz 10,11 pesama i ajmo dalje.

Stoga, ja sam bar digao ruke od skidanja muzike. Jedan disk mesecno do dva, ali originala sa omotom, pa dokle stignem. Nadam se da cu u muzici uzivati bar priblizno kao nekad. Jebote, pa kad je izasao music for the jilted generation od prodigya, od mene nije moglo da se zivi. A kad je izasao tubular bells 3, lizao sam kutiju 10 dana dok se nisam vratio kuci, da ga pustim ...

Da ne pricam o starijoj ekipi sa plocama...to je tek bilo uzivanje.

mp3-cao zdravo zbogom!
Bravo! I ja sam sredio svoj mali kutak za čula...

Quote:
Originally Posted by Big Bockie View Post
Industrija.
Kao što i napisah odmah ispod naslova teme...
Dve nespojive reči, osim ako se ne misli na one mašine koje štancuju diskove i ploče...

Quote:
Originally Posted by Everlast View Post
mainstream je prilagodjen inteligenciji mase...

...to je kao da ocekujes od Ive Andrica da uziva u "Skandalu" ili "Svetu" i literarnom bogatstvu tih textova

pomirite se s tim da je gotovo

kao sto rece jedan tip na GS - uz danasnju mogucnost da se svako muzicki "izrazi" i uz postojanje 50milijardi internet radio stanica i isto toliko myspace bandova, ljudi vise nemaju zelju ni da slusaju, a pogotovo ne da placaju muziku

ja sam licno zainteresovan kako ce se sve ovo resiti

po meni jedino uspostavljanjem nekog reda(ne u nazi smislu), jer koliko vidim u haosu bas i nema neke srece....
Samo i isključivo u nazi smislu. :P
Ili još bolje, u goli otok smislu...

Quote:
Originally Posted by MD View Post
Mislim da je ovaj dokumentarac također pokazatelj industrijskih trendova... jer su bandovi osamdesetih, bandovi sa dugom karijerom, reunioni i slično, danas stvar koja se pretpostavljam, najviše prodaje u metalu....

Ma ko će to da kupuje? Ja prvi neću...
U metalu se najviše prodaju karte, sve ostalo... c'

http://www.myspace.com/igorsimic

Last edited by zlobisha; 01-01-2010 at 06:30 PM.
zlobisha is offline   Reply With Quote
Old 01-01-2010, 11:38 PM   #12
MD
Senior Member

MD's Avatar

Quote:
Originally Posted by zlobisha View Post

Ma ko će to da kupuje? Ja prvi neću...
U metalu se najviše prodaju karte, sve ostalo... c'

Da se ne prodaje, ne bi nitko ni objavljivao...
Karte se prodaju... pogledaj bilo koji veliki metal festival, pa pogledaj koliko reuniona ima ili bandova koji su danas poznatiji nego osamdesetih kada su počeli svirati......

"Easiest way to turn defeat into a victory is to put on the enemy's uniform" - Number One
MD is offline   Reply With Quote
Old 02-01-2010, 07:04 PM   #13
slowstar
Pro Member

Ja sam pre nekog vremena pisao o tome, ali mi se cini da nisam dobro shvacen.
Moja je misao da se PREMNOGO LJUDI BAVI MUZIKOM, a premalo je aktivno slusa, u smislu da kupi originalni CD DVD i slicno, pa da to pusti na HI-FI sistemu, a ne na nekom PC-u u mp3 standardu, i na djubretu od zvuka. A sto se autora tice, to treba da bude ekstremno mali broj ljudi, veoma talentovanih, originalnih, muzicki potkovanih, koji su apsolutno posveceni muzici i njenom stvaranju, a ne neka populisticka zajebancija, u kakvom je sada stanju muzika. optuzite me za elitizam, prihvatam krivicu, ako je to krivica!
Old 02-01-2010, 10:52 PM   #14
Everbeatz
Moderator

Everbeatz's Avatar

Quote:
Originally Posted by slowstar View Post
Moja je misao da se PREMNOGO LJUDI BAVI MUZIKOM, a premalo je aktivno slusa, u smislu da kupi originalni CD DVD i slicno, pa da to pusti na HI-FI sistemu, a ne na nekom PC-u u mp3 standardu, i na djubretu od zvuka. A sto se autora tice, to treba da bude ekstremno mali broj ljudi, veoma talentovanih, originalnih, muzicki potkovanih, koji su apsolutno posveceni muzici i njenom stvaranju, a ne neka populisticka zajebancija, u kakvom je sada stanju muzika. optuzite me za elitizam, prihvatam krivicu, ako je to krivica!
I ranije se slusalo na tranzistorima, mono i bili su "djubre" od zvuka - puno gore od danasnjih mp3ca i sistema na kojima ljudi slusaju...nije u tome prob

Problematika je u tome sto nema inteligentnog filterisanja na bilo kom nivou, ne samo muzike i izdavastva iste - ne vidim bolju situaciju ni srecu ni sa danasnjih 10000kanala TV programa gde ima svega, takodje i knjige, casopisi, politicka opredeljenja, milion proizvoda kad odem u radnju, itd...

Oni koji "vode" sve znaju zasto to rade, a da je neko kulturolosko uzdizanje sa visokim moralnim i duhovnim standardima u samoj sustini svega ovoga, ne bih rekao..preplavljeni smo podacima bez ikakve selektivnosti ili je bas ta selektivnost koja stize do nas problem
Everbeatz is offline   Reply With Quote
Old 02-01-2010, 11:01 PM   #15
silicon science
Pro Member

silicon science's Avatar

Default Re: Šta nije u redu sa muzičkom industrijom?

Quote:
Originally Posted by Everlast View Post
I ranije se slusalo na tranzistorima, mono i bili su "djubre" od zvuka - puno gore od danasnjih mp3ca i sistema na kojima ljudi slusaju...nije u tome prob

Problematika je u tome sto nema inteligentnog filterisanja na bilo kom nivou, ne samo muzike i izdavastva iste - ne vidim bolju situaciju ni srecu ni sa danasnjih 10000kanala TV programa gde ima svega, takodje i knjige, casopisi, politicka opredeljenja, milion proizvoda kad odem u radnju, itd...

Oni koji "vode" sve znaju zasto to rade, a da je neko kulturolosko uzdizanje sa visokim moralnim i duhovnim standardima u samoj sustini svega ovoga, ne bih rekao..preplavljeni smo podacima bez ikakve selektivnosti ili je bas ta selektivnost koja stize do nas problem
Slazem se. Setih se priche o "globalnom zagrevanju" i sta se krije iza te priche i sta Al Gore (tj. njegov direktor) radi ovoj planeti. Njima i odgovara ova "konfuzija" koja vlada u svim segmentima drustveno-socijalnog zivota.
silicon science is offline   Reply With Quote
Old 03-01-2010, 03:40 AM   #16
zlobisha
Senior Member

zlobisha's Avatar

Quote:
Originally Posted by slowstar View Post
Apsolutno! Podr?avam svaku reč. Ljudi su dopustili da sve ovo postane industrija, to i jeste bila penta mog posta. Svaki vo koji danas vidi da mo?e da se ućari koji dinar tako ?to će da peva bilo kakvu glupost, će skupiti neke novce, kupiti brdo nekih sranja od pesama i platiti izdanje kako bi kasnije, kao ?to rekoh ućario koji dinar i koji ''deo slave''. I nije im bitno ?ta pevaju, ''samo daj da imam neku pesmu''.
IZDAVAČI VI?E NE RADE SVOJ POSAO.
Tra?e gomilu nekih para da bi izdali neki pi?ljivi album. I to bez marketinga i beneficija. Pa to mogu i ja sam, zar ne...? Ne. Zbog lanca prodaje.
Svi se bre dr?e zajedno, gomila kretena...

Interesantna anegdota, kada je bilo priče sa onim matorim iz ''ansambla Vlada i Bajka'', koji je neki baja u RTS-u, o tome kako ide potpisivanje ugovora i izdanje i bla bla, truć truć... Odgovor je bio:
- Mi ne radimo mlade bendove.
Pa, dobro, ?ta radite?
- Isključivo ''ekskluziva''.
?ta to znači?
- Radimo Bajagu itd.
Pa, dobro ?ta ćete kad Bajaga umre?
- Kako Bajaga da umre...?(zbunjeno)

E sad, malo sam karikirao, nije se tako odvijao razgovor bukvalno, ali tu je poenta.

P.S.
Pored gomile volova ima i volica...

Old 03-01-2010, 03:47 AM   #17
zlobisha
Senior Member

zlobisha's Avatar

Quote:
Originally Posted by silicon science View Post
Slazem se. Setih se priche o "globalnom zagrevanju" i sta se krije iza te priche i sta Al Gore (tj. njegov direktor) radi ovoj planeti. Njima i odgovara ova "konfuzija" koja vlada u svim segmentima drustveno-socijalnog zivota.
Pa, naravno, čoveče. Cela poenta je u konfuziji. Zbog stvaranja kofuzije izbijaju ratovi, padaju vlade, stvaraju se virusi i gripovi. Imali smo lude krave, ptičji, svinjski, sada i kozji grip, ako se ne varam i neke pogane ribe su bile u igri, očekujem uskoro i grip bezgrbe kamile i veselooo.
Korupcija se krije iza svega toga, u smislu, izrabljivanje najveće prevare u istoriji ljudi - monetarnog sistema.
Mada, mo?da sam ja fanatik i paranoik i btw, izvinjavam se zbog off topica...

Old 03-01-2010, 04:28 AM   #18
Everbeatz
Moderator

Everbeatz's Avatar

Quote:
Apsolutno! Podr?avam svaku reč. Ljudi su dopustili da sve ovo postane industrija, to i jeste bila penta mog posta.
uvek je i bila industrija ili ja ne razumem tvoju semantiku u ovom slucaju

I ranije je muzika bila proizvod, pripada industriji zabave i opet ne vidim u samoj reci "industrija" problem

Tebi, kao i svima nama smeta prevelika gomila svega i svacega, a koliko vidim ne treba nikakva posebna "industrija" da bi se to generisalo jer svako danas moze kuci da pravi mjuz i da davi s tim sve okolo koristeci internet

A ako pogledamo velike izdavacke face mainstream muzike tu nije problem u tome sto su industrija nego sto oni na vrhu, koji odlucuju "sta nama u stvari treba i sta narod voli da slusa", pa shodno tome i izdaju to iz prizme njihovog idiotskog rezona..uglavnom su to upropastili poprilicno mladji ljudi, "jako muzicki nacitani", eksperti novog doba..

Everbeatz is offline   Reply With Quote
Old 03-01-2010, 06:17 AM   #19
Geronimo
Member

Geronimo's Avatar

Mogu samo da kazem da taj lik laze debelo!! jer sada se na RTS satelitu pustaju najgrdji narodnjaci. Za Novu godinu su pustali Saulica i njegovu cerku da pevaju na toj televiziji!! Koji kreten dozvoljava ovakve promene ?!
Quote:
Apsolutno! Podr?avam svaku reč. Ljudi su dopustili da sve ovo postane industrija, to i jeste bila penta mog posta. Svaki vo koji danas vidi da mo?e da se ućari koji dinar tako ?to će da peva bilo kakvu glupost, će skupiti neke novce, kupiti brdo nekih sranja od pesama i platiti izdanje kako bi kasnije, kao ?to rekoh ućario koji dinar i koji ''deo slave''. I nije im bitno ?ta pevaju, ''samo daj da imam neku pesmu''.
IZDAVAČI VI?E NE RADE SVOJ POSAO.
Tra?e gomilu nekih para da bi izdali neki pi?ljivi album. I to bez marketinga i beneficija. Pa to mogu i ja sam, zar ne...? Ne. Zbog lanca prodaje.
Svi se bre dr?e zajedno, gomila kretena...

Interesantna anegdota, kada je bilo priče sa onim matorim iz ''ansambla Vlada i Bajka'', koji je neki baja u RTS-u, o tome kako ide potpisivanje ugovora i izdanje i bla bla, truć truć... Odgovor je bio:
- Mi ne radimo mlade bendove.
Pa, dobro, ?ta radite?
- Isključivo ''ekskluziva''.
?ta to znači?
- Radimo Bajagu itd.
Pa, dobro ?ta ćete kad Bajaga umre?
- Kako Bajaga da umre...?(zbunjeno)

E sad, malo sam karikirao, nije se tako odvijao razgovor bukvalno, ali tu je poenta.

P.S.
Pored gomile volova ima i volica...
Geronimo is offline   Reply With Quote
Old 03-01-2010, 09:54 AM   #20
disco violence
Pro Member

disco violence's Avatar

Quote:
Originally Posted by Geronimo View Post
Mogu samo da kazem da taj lik laze debelo!! jer sada se na RTS satelitu pustaju najgrdji narodnjaci. Za Novu godinu su pustali Saulica i njegovu cerku da pevaju na toj televiziji!! Koji kreten dozvoljava ovakve promene ?!
Nediraj mi Saulica ko boga te molim...Cerku mozes.
On je super naspram Nese Kejdza Tijanicevog brata po gluposti,ali nisam to hteo da kazem.
Mislim da danas vise nego ikada Mizicka industrija ne postoji.Danas je najveci problem doci do dobre i kvalitetne muzike koja zaista postoji,ali zbog gomile nazovi muzicara o kojima Slowstar prica koji su svojim glupim hitovima pretrpali myspace i youtube i bolje se snalaze u marketingu nego u samoj muzici,covek ne moze da dodje do
kvalitetnih bendova jer oni ljudi uglavnom sviraju i ne sede po ceo dan ispod kompa i nisu toliko napadni i agresivni u svojoj promociji.Koliko mi se puta desilo da naletim na nesto sto me odusevi,a minut kasnije se skenjam kad vidim da ljudi uopste ne znaju za taj bend.Zapitam se pa sta ja pokusavam kad ovo ne prolazi.Danas je muzika vise hobi,pogotovo kod nas i tako je treba kontati,a ako iz toga proizadje nesto vise super,ako ne neka iza tebe ostane nesto zabelezeno i cao.
disco violence is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules