Go Back   Rumski Forum > Gost Foruma > Arhiva > Denis Mujad?ić a.k.a. Denyken

Denis Mujad?ić a.k.a. Denyken Jedan od na?ih najboljih glazbenih producenata, čovjek koji je u poslednjih 20 godina svog rada postao zaslu?an za najveći deo onog ?to se čuli od popularnih rock sastava poput Majki, Pipsa, Hladnog piva, Jinxa, Kojota, Overflowa, Zabranjenog Pu?enja, vlasnik svoje sopstvene Denyken Music podetikete, razgovara sa vama!

Thread Tools Display Modes
Old 17-04-2009, 08:52 AM   #11
Denyken
Member

Denyken's Avatar

Default Re: Tretiranje elemenata bubnja u Mix-u

Quote:
Originally Posted by idekius View Post
Koji compressor koristiš za paralelnu kompresiju? Pretpostavljam da je u pitanju 1176LN sa UAD-a?
Ako jeste, kako podešavaš attack i release? Koristiš li ratio 20:1, ili ona hrabrija fora sa aktiviranjem svih tastera za ratio?
Koliko puštaš da noga zakuca compressor, a koliko snare?

Što se tiče UAD Plate 140 i ja mislim da je sjajan za bubanj. Koju ploču koristiš? A,B, ili C? Meni se najviše za te potrebe dopada ploča A, jer najsvetlije zvuči.
Za one koji ne znaju, Plate 140 je emulacija 3 različita EMT-a 140 iz "The Plant Studios" (svaki se čuje malo drugačije) i zato plug ima ploču A,B i C.

Da... da ne idem u off... ali moram da te pitam... Koja ti ploča najčešće legne na vocalima?
Pozdrav !

za bubanj sa EMT 140 koristim B plocu (sekundu i pol,mozda malo vise nekad ) dignem malo gain na visokima..na samom pluginu.. u povratu na AUX u miksu stavim highpass filter oko 75-80 Hz...
za vokal plocu C 1,3 sek. smanjim Lo freq na samom pluginu ..30-50 ms pre-delaya ponekad..ponekad bez...dodam low middlea na samu jeku ako radim muski vokal sve to 100 % wet..

za paralelnu Rocket compressor-pumping ... ponekad naravno manje ovisno sto se trazi..u svakom slucaju extremnije nego kompresija na samom origin. kanalu..
Denyken is offline  
Old 17-04-2009, 08:57 AM   #12
idekius
Mason

idekius's Avatar

Quote:
Originally Posted by Denyken View Post
..u svakom slucaju extremnije nego kompresija na samom origin. kanalu..
Znači li to da ipak malo komprimuješ i originalni kanal? (kick, snare...)

I još jedno pitanje... Da li koristiš neki compressor na drum grupi i ako koristiš, koji compressor koristiš?
Old 17-04-2009, 09:25 AM   #13
Denyken
Member

Denyken's Avatar

Quote:
Znači li to da ipak malo komprimuje? i originalni kanal? (kick, snare...)

I jo? jedno pitanje... Da li koristi? neki compressor na drum grupi i ako koristi?, koji compressor koristi??
sto bi Englezi rekli "whatever works"
drugim rijecima ako mi snare u paral.kompresiji izadje malo previse napadan ( zna biti "veci od zivota" ) sto mi nije uvijek u interesu...onda idem na channel kompresiju..lagano, vise radi boje..saturacije tranzijenata (SSL sound) sustaina i atacka ..fakticki ga sa dobrim channel kompresorom mozes equilizirati i raditi neku vrstu sound designa po elementima bubnja..ono sto mi se kod Rocketa svidja je taj Impetus gumb ( nista drugo do dodavanja neke vrste harmonicne distorzije a la tape ) tako da sa njim mogu dobiti tu neku vrstu --tube,tape saturacije koja mi je full muzikalna..
Wavesov SSL channel isto dosta koristim..uglavnom sve sto me podsjeca na mojih 7 godina rada na pravom SSL-u (Townhouse -EMI SSL 4000 G autom. serija) kod Ace Razbornika u legendarnom Tivoli studiju ..
drum grupe rijetko koristim osim nekad za percusije ( i one su neki drums-itipa tapan,indijska tabla,konge-bonge... i tu volim nesto transparentnije tipa Sonnox dinamika...ili defaultni Pro Tools compressor
Denyken is offline  
Old 17-04-2009, 09:30 AM   #14
idekius
Mason

idekius's Avatar

Denise, puno ti hvala!
Old 17-04-2009, 09:46 AM   #15
Denyken
Member

Denyken's Avatar

Quote:
Denise, puno ti hvala!

you are welcome !
Denyken is offline  
Old 17-04-2009, 10:37 AM   #16
vasko
Senior Member

vasko's Avatar

znaci isti wav dupliram i jedan ide suv a drugi jako kompresovan i utisan malo?

plus automatizacija u syncu na kompresoru...ali za koj parametar da stavim da "pumpa"? za treshold?

i to se samo na bubnjevima radi?
Old 17-04-2009, 10:44 AM   #17
Maiv
Pro Member

Maiv's Avatar

Imas plug-in kompresore (ala spomenuti stilwell) koji imaju wet/dry pa onda tim knobom odredis koliko zelis suhog signala u odnosu na kompresirani. Pumping dobijes podesavanjem attacka i releasea. Primarno se koristi na bubnju ali slobodno probaj eksperimentirat i sa drugim zvukovima (pogotovo ako nisu u pitanju zivi instrumenti)
Maiv is offline  
Old 17-04-2009, 07:25 PM   #18
nenad
Senior Member

nenad's Avatar

@ Denis

"rocket" radi ODLICNO, daje nekako taj fini "osecaj" u ushima sta se desava sa zvukom tako da ga je super lako kontrolisati. Probao sam ga na grupi bubnja, a i na vokalu. Hvala na preporuci, uostalom hvala na vrednim savetima vezanim za ovu temu.

pozzz !!!
nenad is offline  

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules