Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Tehnike

Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 03-11-2009, 02:33 PM   #11
Ada
Junior Member

Ada's Avatar

Default Re: Obrada vokala

Hvala, Arthure, na odgovorima i zdravom razmi?ljanju! Da mi je u blizini vi?e takvih...
Ada is offline   Reply With Quote
Old 03-11-2009, 02:38 PM   #12
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

@Ada
No frx

@Big Bockie
Dosta ti je dobra ta priča o frekvencijama i matrici. Velika istina. Sve bi moralo negde imati svoje mesto, dobro razmisliti o tipu glasa, izboru mikrofona za njega, pa čak i izboru kompresora. I sve to džaba ako ga nešto kolje i poklapa. Ovo ne podceniti!
Arthur is offline   Reply With Quote
Old 03-11-2009, 03:58 PM   #13
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Pa da, znas ono:

GLAAAVO LUDA,z-dz-dz-dz, SVE SE MIJENJA,-z-dz-dz-dz...

Vokal u celo,10db jaci od matrice,a mjuz negde sa brda se cuje... ...stara srpska "regler" produkcija....

Bockie is offline   Reply With Quote
Old 03-11-2009, 05:38 PM   #14
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

pa dobro, al on je bar bio impresivan vokal, i impresivan stav.
Arthur is offline   Reply With Quote
Old 03-11-2009, 05:44 PM   #15
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Sto jes - jes...

Bockie is offline   Reply With Quote
Old 03-11-2009, 09:48 PM   #16
Griffith White
Junior Member

Quote:
Originally Posted by Big Bockie View Post
Uh, posto vidim dosta pausalnih ocena , cak stvari vezanih za bitazu i drugih floskula,vreme je da reagujem i probam da pomognem...:

Neko rece 24 bita ne znam sta.. Glupost! Pa sta,oni koji koriste recimo fantasticne 16 bitne AKAI snimace,ne mogu da rade vokale!??!

- Prvi i osnovni korak (kad vas vec mrzi da listate rumski) je izbor i postavka mikrofona. Mrzi me da dubim o tome,nadjite po rumskom,utvrdite empirijski sta je najbolje...

- Usnimavanje vokala,kada je rec o snimanju na racunaru, se ne mora obavljati po principu da mora da se vokal "uteruje" u crveno! Dovoljno je da pri podesavanju nivoa zamolite pevca da izgovori nesto intenzitetom najglasnijeg dela pevanja koje treba da se snimi i tada podesite ulazni nivo u DAW na oko -10 do -7db.

Postoje dalje razne tehnike,pravila ne postoje, ali nikada nisam voleo da - da bi vokal "seo" u matricu koristim regler, ili-ti gain... To se radi najvise ekvilajzerom i delimicno kompresorom. pricamo o nekim tehnikama vezanim za home recording,cisto da kolege ovde ne bi dizale dzevu... Elem, FREKVENCIJE, ucite frekvencije,sve mora imati svoje mesto u kompoziciji! Dakle "napravite mesta" za vokal kada snimate/aranzirate matrice,ne moze da se peva preko necega sto je u pevacevom frekventnom registru i "kolje" se sa istim... Imajte na umu neka opsta ne pisana pravila, da vokal ima (naravno uopsteno govoreci) krucis,srz ili meso (narodnjacki receno) na nekoliko frekvencija! Obratite paznju na izmedju 5 i 7KHz...! Tu mora da "izadje", sve se ostalo,manje - vise da upakovati... Dakle 200 - 400Hz i 5-7KHz su kljucni za vecinu vokala...

Kompresija na vokalu moze uglavnom biti i veoma jaka,zavisi od produkcije i pesme,ali zahteva kvalitetne efekte koji svojim radom nece pokvariti i zamuljati vokal. Dakle ekvilazer pa kompresija nikako gain pa kolji matricu...
Gain se dira veoma retko,kada se menja ukupna slika vokala,a sve ostalo se minca i domincava....

Vezba,vezba....

P.S.
Bravo cika Arthure!
lepo recheno
Griffith White is offline   Reply With Quote
Old 20-11-2009, 10:49 PM   #17
Inovative_kg
Senior Member

Inovative_kg's Avatar

Sasvim se slazem sa Arturom, al' hajde da dodam nesto.. Ispravite ako pogresim )

Kompresori su gotovo uvek 'must have'.. E sada, kazes da ti vokal nakon kompresije zvuci tanko.. Nakon sto stavis kompresor na kanal, upotreba reglera, odnosno knoba je zabranjena.. U slucaju da pomeras knob, promenice ti se i kompresija jer povecavas ili smanjujes ulazni signal u kompresor, samim tim ce se i kompresija menjati pa ce vokal zazvucati tanko ako npr regler grunes u visine nakon sto si stavila kompresor i isti podesila.. Umesto mrdanja reglera, imas drugo resenje.. Gotovo svi VST kompresori imaju dugmence koje se zove 'make up gain'.. Njime mozes bez aretfakata pojacati ili smanjiti glas.. Drugo.. Kako ce glas 'sesti' u mix zavisi i od EQ-inga.. Ja na svakom kanalu prvo primenjujem low-cut ne bih li 'ocistio' prostor za bass i kick.. Budes li sve kanale ostavila bez low-cut-a , imaces muljav taj low-end .. Da bi povecala prezentnost glasa, moras da se igras sa EQ-om. Takodje, potrebno je da znas i koje su frekventne karakteristike muskog i zenskog glasa, da bi znala u kom frekventnom opsegu treba da ih naglasis. Naravno, pravila treba znati, ali neka ti glavni monitor budu ushi .. Kompresor nije nimalo lagan alat za upotrebu jer ima puno parametara koje treba podesiti, a to opet zavisi od potreba pesme.. Imas ovde na forumu detaljno objasnjenje kompresora, zaboravio sam gde tacno )..

Sto se reverba tice.. Reverb nikada nemoj stavljati na kanal kao insert.. Uvek napravi jedan Send FX kanal kome ces dodeliti reverb, zatim ga rutiraj na zeljeni kanal i doziraj kako zelis.. I reverbi imaju podelu ( hall, plate, room.. ) , koji ces upotrebiti, opet zavisi od onoga sto zelis da dobijes.. S tim se jednostavno moras igrati i pazljivo slusati

Obavezno obrati paznju na faze )
Inovative_kg is offline   Reply With Quote
Old 20-11-2009, 11:12 PM   #18
Inovative_kg
Senior Member

Inovative_kg's Avatar

Jos nesto.. Kako se kompresor ponasa, dok sam voljan da pisem .. Mozda i najlaksi nacin da shvatis kompresor jeste da posmatras njegove VU metre.. Da objasnim neke parametre sa kompresora.. Probacu da objasnim narodskim jezikom

Ratio - Parametar koji pokazuje odnos kompresije i nominalnog audio zapisa

Treshold- Parametar koji pokazuje na koliko se decibela aktivira kompresor.. Npr ako je setovan na - 10 db.. Kompresor nece raditi sve dok je taj audio zapis u opsegu koji je ispod ove vrednosti ( - 11,-12 ) .. Cim audio zapis predje ovu vrednost ( npr.. - 8 dB ) , kompresor se aktivira i 'utisa' materijal na nivo na kom je treshold..

Atack- Parametar koji pokazuje koliko ce brzo odreagovati kompresor, odnosno koliko ce brzo 'zgrabiti' taj peak..

Release - Parametar koji pokazuje koliko dugo ce kompresor zadrzati taj 'zgrabljeni' peak na nivou koji je podesen na tresholdu .. Posmatraj waveform materijala i obrati paznju na tranzijente.. Sporiji release ide u prilog tranzijentima, odnosno povecava ih )

Posmatraj VU metre i slusaj

Edit :

E,evo nasao sam.. Svakako bolje objasnjeno i svakako mnogo strucnije lice od mene )

http://rumski.com/forum/showthread.php?t=27299

Last edited by Inovative_kg; 20-11-2009 at 11:16 PM.
Inovative_kg is offline   Reply With Quote
Old 21-11-2009, 01:16 AM   #19
kVu
Pro Member

kVu's Avatar

Quote:
Originally Posted by Ada View Post
Nova sam ovdje pa se nemojte rugati ukoliko su moja pitanja smije?na.

1. Je li kompresor nu?an? Redovito me pojede i stanji na visinama i to mi stvarno ide na ?ivce. Postoji li način da se sačuvaju sve kvalitete glasa bez obzira na kompresor?
2. Volim kad je vokal "nekoliko koraka" ispred glazbe, tj. ?elim ga čuti jasno i glasno, u svim njegovim dimenzijama; i krik, i ?apat, i sav tekst. No često se susrećem s "majstorima" koji ga izjednačavaju s drugim instrumentima jer, kao, "nije u redu da je vokal iznad benda". Za?to onda pjevači popularne glazbe imaju tu privilegiju? Drugim riječima, je li neko nepisano pravilo da je u drugim ?anrovima glas samo "dio mozaika" ili mi samo poku?avaju reći da sam lo?a?
3. Za?to se mnogi groze reverba? Ja ga do?ivljavam kao "must have", bar u malim količinama.
4. Za?to je "prirodni" chorus bolji od kompjuterskog chorus efekta? Znam da je nemoguće dobiti identičnu frazu jer su stvari neponovljive i ponekad stvarno zna "pikati za uho" kad se ne podudaraju vibrata, boje, izgovor... Za?to onda mnogi ?ele tako snimati?
5. Ako "studijsko peglanje" čini čuda, za?to mnogi pjevači u?ivo zvuče puno bolje nego na snimkama?

Hvala na čitanju i odgovorima.
1. ne moras ni da ga koristis, prvo odradi voznju vokala (automatizacija) pa tek posle toga kreni da dodajes kompresiju (ako je potrebna) eq i sl... voznja naravno mora da ti je na pocetku lanca

2. uradi ovo sto sam ti rekao u 1. na svoj nacin pa pojacavaj sapat i sta god vec hoces, a ne moras da gusis matricu

3. ko se grozi reverba? reverb je cool ;P

4. zato sto je dovoljno snimiti priblizno kako treba i posle to editovati i ispomerati i eto skoro savrsenog podudaranja... sa akcentom na skoro, u tome je draz

5. zbog tvog dozivljaja mozda, sta mislis?
kVu is offline   Reply With Quote
Old 21-11-2009, 01:50 PM   #20
darkstar
Stara Rumski Elita 2003.

darkstar's Avatar

jedna stvar o kompresorima,koju ne znaju mnogi ..

Njegov efekat nije sabirajuci,vec mnozeci Iliti 2:1 na kanalu,2:1 na grupi i 3 :1 na kraju lanca nije 7:1 na kraju,vec 12:1 u odnosu na pocetni vokal ...
darkstar is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules