Go Back   Rumski Forum > Muzika/Glazba > Kutak za glazbenike. kompozitore, tekstopisce, aran?ere...

Kutak za glazbenike. kompozitore, tekstopisce, aran?ere... Oaza za "stvaratelje" pjesama... pričajmo o izvorima inspiracije, razradi ideja, strukturiranju pjesama, instrumentaciji, tehnikama aran?iranja, pisanja tekstova....

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 14-12-2008, 10:34 PM   #11
Salle
Junior Member

Salle's Avatar

Default Re: Trema, blokada, strah, sta li je vec...

Super su saveti.

Ne planiram da "ubijam" tremu alkoholom i drogama, ali bih se slozio sa @dexyco da trema ne nestaje tek tako...
Mislim da se kod mene radi o nekoj vrsti samokriticnosti. Posmatram virtuoze, ili cak lokalne pijaniste u pozoristu, njihovu tehniku i lakocu a opet izrazajnost u sviranju, i onda se osecam... ne znam, nekako bljutavo kad pogreshim na jednostavnim stvarima, dok oni sviraju Chopenove valcere gotovo zatvorenih ociju.
Znam da je pogreshno porediti sebe sa drugima, svako ima neki svoj stil pogotovo kad je rad sa sopstvenom muzkom u pitanju, ali bih jako voleo da za dve, tri ili pet godina sviram pred mnogo ljudi neku svoju muziku, a da mi se ne desi da umesto tona F sviram npr. E, i da se ljudi smeju.
Znam da je za tako nesto potrebno mnogo vezbe, koncentracije i truda, ali i mnogo sigurnosti, koju nemam ideju odakle da crpim...
Old 16-12-2008, 04:06 PM   #12
igorxp
Member

Quote:
Originally Posted by Salle View Post
Super su saveti.
sviram pred mnogo ljudi neku svoju muziku, a da mi se ne desi da umesto tona F sviram npr. E, i da se ljudi smeju.
Nekad to mo?e simpatično da zvuči.
Quote:
Znam da je za tako nesto potrebno mnogo vezbe, koncentracije i truda, ali i mnogo sigurnosti, koju nemam ideju odakle da crpim...
Probaj neki sport koji će ti nabiti dovoljno adrenalina... Meni je d?oging dovoljan, mada u ove zimske ko?avske dane te?ko...
igorxp is offline   Reply With Quote
Old 16-12-2008, 05:29 PM   #13
alfom
Pro Member

alfom's Avatar

Quote:
Originally Posted by igorxp View Post
Probaj neki sport koji će ti nabiti dovoljno adrenalina... Meni je džoging dovoljan, mada u ove zimske košavske dane teško...

TJELESNA MANIFESTACIJA OSJEĆAJA

Fiziološka osnova

Srž nadbubrežne žlijezde luči hormon adrenalin, hormon koji se u većoj koncentraciji oslobađa u stresnim stanjima. Tijelo reagira na stres tako što povećava i mobilizira energetske zalihe za svladavanje njegova uzročnika. Adrenalin će pojačati aktivnost srca i tako brže opskrbiti krvlju mozak i mišiće. Krvne žile bliže koži stežu se, vrijeme zgrušavanja krvi skraćuje se, tako da se smanjuje vjerojatnost teških krvarenja pri ranjavanju. U stresu dišemo brže i dublje, dovodeći stanicama više kisika. Smanjuje se lučenje sline i sluzi, pa se omogućuje povećan prolaz zraka u pluća. Povećanim znojenjem snizuje se tjelesna toplina. Mišići se napnu kako bi tijelo bilo spremno za brzo djelovanje. Čak se i zjenice oka prošire, čime oči postaju osjetljivije. U stresu se iz timusa u krvotok naglo otpušta veći broj limfocita kako bi pomogli u svladavanju moguće infekcije. U isto vrijeme odgađaju se manje bitne reakcije tijela radi očuvanja ukupne količine energije za potrebe stresa, pa se zato smanjuje probava. Iz svega navedenog vidi se da će tijelo poduzeti brojne svrsishodne reakcije kako bi svladalo opasnost i prijetnje po život. Sve reakcije koje se javljaju u stresu korisne su za organizam da se odupre opasnosti u kojoj se trenutno nalazi.
Međutim, valja znati i ovo: opetovani stresovi najčešće uzrokuju teže promjene u organskim sustavima, od kojih je najosjetljiviji organ srce. Kao posljedica opetovanih stresova često se javlja srčani infarkt. Zbog djelovanja adrenalina stežu se koronarne žile srca koje hrane srčani mišić. Smanjuje se hranidba dijelova mišića srca, koje u stresu radi brže, te oni propadaju, što dovodi do srčanog infarkta. Zbog istih razloga može nastati oštećenje mozga – moždani udar.

Mr.sc. Dario Miletić, prof.

*** možda da mu predložiš neki sport koji će mu nabiti dosta hormona antitremina ?

Last edited by alfom; 16-12-2008 at 05:36 PM.
alfom is offline   Reply With Quote
Old 17-12-2008, 09:32 AM   #14
Ilija Ilic
Member

Ilija Ilic's Avatar

unapred se izvinjavam svima jer mi se nije dalo citati sve postove, osim prva dva ( heatmen )...

zanimljivo je pitanje druze, moj ti je savet da treba vise da osecas to sta sviras, da ti uzivas u tome i da postujes svakog ko te u trenutku slusa i da im preneses te emocije... publika nije glupa i ona oseti sve to ( to je to sto svi pricaju o odnosu publike i izvodjaca ) i znace ako ti pogresis ali nece ti zameriti ako im das ono nesto u toku pesme Jednostavno covek kroz muziku pokaze svoj karakter, ma sve svoje osobine i to je lepota muzike. Ako sviras Olivera Mandica onda zaboravi profesore i casove i ispostuj Olivera i daj malo sebe u pesmi, razumi tekst o cemu govori, melodiju koja ga prati i udji u taj film na svoj nacin! Nikad se ne plasi nicega pa ni drugacijih dirki i samo opusteno. A trema bice tad pozitivna i to je normalno jer znaci da ti je stalo do toga kako sviras jos samo ubaci i ove fore u glavu i najbolje sam ukapiraj sve vezano za muziku. A o skoli ti necu nista pricati iz postovanja prema nekim clanovima foruma! pozzzzzz
Ilija Ilic is offline   Reply With Quote
Old 17-12-2008, 08:17 PM   #15
igorxp
Member

Quote:
Originally Posted by alfom View Post

*** mo?da da mu predlo?i? neki sport koji će mu nabiti dosta hormona antitremina ?
Idi bre, nije ovo medecinski forum
Ko je hteo da shvati - shvatio je.
igorxp is offline   Reply With Quote
Old 18-12-2008, 09:32 AM   #16
alfom
Pro Member

alfom's Avatar

Quote:
Super su saveti...
ali bih jako voleo da za dve, tri ili pet godina sviram pred mnogo ljudi neku svoju muziku, a da mi se ne desi da umesto tona F sviram npr. E, i da se ljudi smeju.
Nemoj se opterećivati tim bez ikakve potrebe. Upravo si sam napisao recept : mnogo ve?be, truda, koncentracije (ali ne koncentracija da ne grije?i?, jer ako se bude? tako koncentrisao i grije?iće?). A ?ta ako odsvira? fal? ton? U čemu je poenta?
Ko će se to tebi smijati?
Vje?banje, nastupi, vje?banje, nastupi, vje?banje, nastupi, ....... , i tako dok si ?iv. To je receptura.
I ovo ti mo?e pomoći :
prije par godina sam bio prisutan na mini koncertu jednog dobrog hora. Nevolja je bila ?to je program bio matine. Hor je prekrasno izvodio svoju numeru, a kada je na red do?la solo-dionica sopranistice, izletjela je 'guska' na prvoj oktavi koju je trebala otpjevati.
Horovođa je zaustavio izvedbu, okrenuo se nama - publici i sa iskrenim osmjehom 'od uva do uva' izrekao kratko izvinjenje (koje je u stvari bilo par pedago?ki izrečenih riječi ohrabrenja slistici, odn. riječi koje su otklonile ev. bilo kakvu nelagodu), zamolio nas za strpljenje, sačekao solisticu da se pripremi ; pjesma je ponovljena i izvedena bez ijedne jedine zamjerke ; da ka?em - maestralno.
Dvoje gostiju koje sam poveo sa sobom su bili očarani upravo ovim gestom. Čak mislim da su imali veći do?ivljaj sa ovom 'nezgodom' nego da toga nije bilo.
Razgovarao sam sa solisticom kasnije, jer se poznajemo i svoje goste upoznao sa njom. Bez ijednog znaka nelagode ili 'kompleksa', objasnila je da se u njenom poslu nezgode dogode : vrlo, vrlo rijetko. Ali ipak se dogode.

Dakle, Salle, bez ikakve sekiracije i samo naprijed.
Kada bi se pogre?ke u sviranju tako vrednovale kako to ti do?ivljava?, ispada da bi Akermanov nastup na koncertu Vlatka Stefanovskog trebao biti događaj koji je poni?tio svu vi?edecenijsku karijeru i trud tog poznatog gitariste.
Ma taman posla !!!

@ igorxp

Ne treba niko da hoće da shvati da si napisao gluposti. Postavljeno ti je obja?njenje da sam to shvati? i koriguje? se prema tome.
Bez ikakve daljnje ?elje za prerječivanjem, molim, jer se u ovom slučaju 'klin klinom -NE izbija'!
alfom is offline   Reply With Quote
Old 26-03-2010, 11:55 PM   #17
gogos
Junior Member

Quote:
Super su saveti.

Ne planiram da "ubijam" tremu alkoholom i drogama, ali bih se slozio sa @dexyco da trema ne nestaje tek tako...
Mislim da se kod mene radi o nekoj vrsti samokriticnosti. Posmatram virtuoze, ili cak lokalne pijaniste u pozoristu, njihovu tehniku i lakocu a opet izrazajnost u sviranju, i onda se osecam... ne znam, nekako bljutavo kad pogreshim na jednostavnim stvarima, dok oni sviraju Chopenove valcere gotovo zatvorenih ociju.
Znam da je pogreshno porediti sebe sa drugima, svako ima neki svoj stil pogotovo kad je rad sa sopstvenom muzkom u pitanju, ali bih jako voleo da za dve, tri ili pet godina sviram pred mnogo ljudi neku svoju muziku, a da mi se ne desi da umesto tona F sviram npr. E, i da se ljudi smeju.

Mislim da je to prirodno i da će nestati s vremenom kako stekneš veće samopouzdanje i kada se pojave ljudi koji će istinski cjeniti to što radiš i tako te motivirati ...

govorim iz iskustva ...
gogos is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules