|
Razno pricajte o svemu ostalom vezano za muziku i PC produkciju, predstavite sebe, svoj band, also speak in english about pro audio production... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#11 |
Moderator
|
![]()
Fakticki kad procitam sve ovo gore deluje da je sve otislo u qrac..
Izgleda da ce i oni koji su bili pro otici u hobiste Mada, da li je ovakva situacija sa svima ili samo iz tvog ugla DaBear? Pitam, jer ne znam Deluje krajnje bezizlazno...da li je u drugim zemljama bolja situacija ili je svuda kao u UK? |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Member
|
![]()
@ Da Bear koja grupa ljudi moze na zapadu da ostvari neki profit? Kod nas su to vecinom ljudi koji to rade godinama, decenijama drze lobi, van njih skoro nista ne moze da se uradi. Da li je to tamo isto tako? Da se na pr. pojavi covek sa velikim talentom(tu podrazumevam sve propratne kvalitete) a sa ogranicenim budzetom i bez poznanstava da li bi teoretski mogao nesto da napravi? mislim i na izvodjace i na autore i na studijski rad. Ovo pitam zato sto kod nas vlada misljenje kako je tamo med i mleko a mislim da nije bas tako samo stvari funkcionisu drugacije
![]() |
#13 |
Member
|
![]()
A koliko moze da se zaradi? recimo da je kod nas za muzicara uspeh ako svira dve-tri veceri nedeljno i uzme 50 do 80 eura po veceri. Uspeh je jer ima more ljudi koji sviraju za katasrofalno malo novca. Ili ne sviraju. A sto se tice studijskog rada stvarno nemam pojma jer zbog raznoraznih razloga tesko je saznati pravu istinu ko je koliko platio i ko je koliko naplatio.
![]() |
#14 |
Moderator
|
![]()
moje drushtvo sa faksa je oformilo bend.. tj jedan vec postojeci i par likova sa faksa (radi zive svirke).. imaju 3/4 puta nedeljno svirke po splavovima, i po vecheri zarade oko 500 eura.. s' tim shto kada razdele kintu, ostane im tolko kolko si ti stevo rekao.. ali po osobi..
![]() pozdrav |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Banned
|
![]()
Evo da se i ja prikljucim,anonimni muzicari u nasoj zemlji imaju od 30 do 50 e,sviraju od 4-5 dana u nedelji.Ako se bave narodnom muzikom uz to imaju i neki baksis..to kad uporedis sa platama obicnih ljudi i nije tako malo(200-300e mesecno)Sad sto se neke profi price tice,ako se to uopste moze nazvati profi,ja cu poceti..Kod nas ima para,ali kao sto kaze Steva(IVODJAC RADOVA) i ne treba nam nikakav zapad,ako si ovde trazen.Ali moras raditi sve.Ja od muzike lepo zivim poslednjih 15 godina..to mi je jedini ivor zarade.Ne slazem se da postoje lobisti ili ti lobi,nego mislim da se sve placa i to je biznis kao i svaki ostali.Hoces pesmu,hoces da imas 2000-3000e po nastupu,a sa druge strane zelis da nista ne platis,pa tako niti moze niti ce biti.Studio mi nije izvor zarade,jer radim samo svoje projekte..(Licni hir)mada i nije tako pametno.Ja cu vam izneti moje mesecne troskove prvi na ovom forumu,i reci vam samo da su redovno placeni..Studio
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
nema tu nikakvog lobija...ni kod nas ni tu. Jednostavno, ako nekome treba dobra pesam, tekst, miks ili remiks u 99% slucajeva se ide na provereno ime koje ima iza sebe dobar spisak uspesnih izdanja. Druga varijanta je da se "otkrije" talenat, uardis neki production ugovor, ti finansiras sve snimanje, promo, jurnjavu, PA AKO neko resi da potpise za veliku kucu, onda uzmes pare (obicno je to 60/40 ugovor...60 artisti) Ludi sa velikim ili malo manjim talentom se pojavljuju regularno...uglavnom su to 20-ogodisnjaci koji stavrno imaju urodjeni talenat. Ali oni su retki....sansa da se rodis tako talentovan je isto kao i da ubodes 6 na lotto-u! Primeri - Duffy (najprodavaniji album godine ovde, skoro izjavila da i pored 1M prodatih albuma, JOS NIJE VODELA NI KINTE OD PRODAJE...stize, kazu! Amy Winehouse, veliki talenat (pomraceni um! steta..) itd... Ima i u dance muzici primera koji su super prosli...Mylo (sve snimio kuci na Mbox), Calvin Harris, itd...(mnogo manji novcani priliv nego Duffy i Amy, na pr..) Poenta je sto se pre 3-4-5 godina moglo super zaradjivati IAKO nisi mega, a danas mora da se radi 10x vise da bi se zaradilo 5x manje i to ako te nabode !!! Nista nemoze da se naplati kao sto je moglo pre. Svaki projekat zahteva (slobodno) vreme, studio (vreme), brdo drugih troskova itd da bi se prezentovao kako treba i opet nisat nije 100% sigurno. A u medjuvremenu, zivot prolazi pored tebe, sa svim propratnim aktivnostima....racuni (razni), hipoteke, krediti, skola, studio renta (ko ima studio itd, itd,,) |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Pro Member
|
![]()
ukratko, danas se isplate cetiri biznisa
hrana, nafta, prostitucija i grobarstvo ![]()
![]() |
#18 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
Za Pink je zadnji put bilo 40 e po satu ..... Pozdrav |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
VIP Member
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Banned
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
koliko ram memorije moze da koristi cubase sx3? | korenjak | Audio Software | 18 | 14-08-2009 07:17 PM |
UAD-1 : ?ta posle 14 dana ? | MrHeavy | DSP forum | 5 | 20-02-2009 11:31 AM |
koliko para toliko i muzike?! | balthazaar | Zoran Vračević - Vrač | 9 | 18-09-2006 10:12 AM |