|
Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#11 |
Pro Member
|
![]()
@spofolica
dok ti se ne javi neko od strucnjaka sa foruma, dati cu ti par savjeta, koja sam nakon 3 (rijecima:tri) izgradjena studija usvojio (dakle, teorija+praksa) soba ti je zadovoljavajuceg oblika za solidan lede dizajn, nedaj se zbunjivati -dead end bi bio na kracoj strani, kod balkonskih vrata tu bi stavio radni stol, naravno, pomaknut za 1-1,5m za slobodan prolaz do balkona (ujedno i vrlo vazno pravilo da zvucnike sto vise udaljis od zidova) u te kutove stavit dooobre trapove.. sto vise apsorpcije iza i pored monitora -live end je dakle na suprotnoj strani, kombinacija difuzora i nesto apsorbera(eliminacija prvih refleksija) sto se tice vocal bootha-moraces sam da odlucis kako i zasto, postoje ti razna, prenosna pomagala, npr. SE Reflection filter, itd.. ali ne ocekuj cuda od njih (probao-znam) eto, za pocetak sretno sa gradnjom! |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Junior Member
|
![]() Quote:
E sad, mogu li ja to ? Stan mi je na drugom spratu, na ulicnoj strani, kola prolaze al nije neka pretjerana buka. Posto bih isao sa zastakljivanjem, stavio bih dvostruko ili i trostruko staklo i vidite povrsinu koju bi staklo pokrilo, ostalo su zidovi, sa tim sto su produzeci bocnih strana pola staklo pola zid. Pregrada izmedju mixing i recording rooma bi bila jedna vrata i staklena pregrada velicine prozora (kao u "pravim" studijima") i zid debeo 38 cm. Pitanje je samo mogu li ja taj recording room solidno da izolujem za snimanje ? ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
moze, ali ce to toliko kostati da stvarno ne vidim smisao.. bubanj, lampaska git.pojacala..itd. daju toliko spl-a da bez "sobe u sobi" nama teorije da ih izoliras (a i tada je to upitno bez pravilnog dizajna) IMHO, zadrzi se na jednoj kvalitetnoj sobi i pametno investiraj u tretman i aparaturu (u startu odrediti shto i kako, kome za koliko..) |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Junior Member
|
![]() Quote:
![]() A i, po meni, nije problem da zvuk iz recording sobe ulazi u mix sobu i izlazi napolje, nemam kome da smetam, samo da buka od ulice ne zasmeta snimanju... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Pro Member
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Junior Member
|
![]() Quote:
Ostali, sta mislie ? |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Moderator
|
![]() Quote:
Koji od ovih ili ne?to drugo - ?ta?
We are Dyslexia of Borg. Fusistance is retile. Your ass will be laminated. Nenad Patkovic https://www.facebook.com/NedPat34 https://www.facebook.com/aeracoustics www.aer-acoustics.com http://www.distopiksound.com/ https://mixanalog.com |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
Nadam se da ce Boggy to iz prve ruke da pojasni ..... Pozdrav |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Moderator
|
![]() Quote:
@All Elem, neka moja licna misljenja, na brzinu, su: 1. LEDE je, po mom misljenju, bio upotrebljiv do trenutka kada je uvedeno digitalno snimanje, koje nije imalo problema sa niskim frekvencijama, odnosno, da, ima niskih koliko god zelite... a LEDE u startu ima uslove za formiranje stojeceg talasa na niskim frekvencijama po LE-DE osi. To konkretno znaci, da cete imati haos na donjoj oktavi, bez obzira na to koje zvucnike koristite, cak i oni mali... koji ne mogu preterano nisko, ukljucujuci i Yamaha NS-10, mogu davati osecaj ili preterano izrazene donje oktave, ili preterano stidljive donje oktave.... i na merenjima se ta neistina moze prikazati. 2. Uvodjenjem digitalnog snimanja, mogucnost upotrebljivosti LEDE principa se smanjio na realno jako velike prostore, koji sami po sebi, imaju pristojno slab reflektovani talas od zadnjeg zida da ne mogu izazvati anomalije na mestu slusanja... a takvih soba, pogotovo zbog "ITB stampeda", je sve manje i manje... jer se danas vise isplati u takvoj sobi otvoriti klub/streljanu, sigurno ce se vise zaraditi nego od muzicke produkcije. 3. Cak i u vecem prostoru (vecem od gore nacrtanog) postoji problem slusanjem na mestu "sofa"... jer je odbijeni talas jos uvek prejak... no,... mozda se desi da na toj sofi nece niko bitan za posao da sed... ko zna.... Znaci, kvalitet slusanja nije ujednacen kada se po sobi hoda, i nema tehnickih osnova da bude. 4. Vise od pola klijenata nije sigurno da li ce ikada morati, zbog posla, da uvede surround monitoring u taj svoj sredjeni prostor, LEDE princip im, pogotovo tada, nije odgovarajuci. Znaci, vise od polovine bi ostavilo mogucnost surround monitoringa u sobi, iako ga trenutno nemaju 5. LEDE princip, ako gledamo utrosak materijala, nije preterano skup, i samim tim je, na prvi pogled, prihvatljiv za narucioca,... veliki je problem, sta narucilac ocekuje od svoje investicije... i s obzirom na gore nabrojane probleme... NI JEDAN nece propustiti priliku da se zali da ima problem na niskim frekvencijama na mestu slusanja... a da mu je totalni haos na dvosedu za "goste"... 6. Primene odredjenih principa u akustici studija i rezija zavisi od konkretnog slucaja, a prevashodni cilj je da iz sobe koja se dizajnira izadju sto bolji mixevi, sto opet, ne zavisi samo od akustike i monitoringa, ali cesto zavisi mnogo vise od toga koliko se realno pridaje znacaj tom problemu. 7. Najnovija saznanja su mi da je navikavanje na sobu i monitoring realno moguca misija (svasta covek moze), ali ste tako, odmah, virtuelno, sebi vezali jednu ruku i jednu nogu a hocete da plivate, takvo stanje ostaje neprekidno... dok se soba/monitoring ne promeni/sredi, ili dok ne prestanete da se bavite ovim poslom. To konkretno znaci da nemate tehnickih mogucnosti da pokazete sve sto znate i umete, a cesto i da ne znate sta sve umete. 8. Da ponovim i razjasnim, da ovo sve sto sam napisao, je moje licno misljenje, licna saznanja/iskustvo, do kojih vi, pogotovo ljudi iz audio produkcije, mozete doci i lakse nego ja, ako slusate i verujete svojim usima... 9. Da dodam da smo u Srbiji popravljali nekoliko "wannabe" LEDE soba, koje su umesto potpuno anechoic dead-enda, imale samo "koshuljicu"... odnosno "scenografiju" dead-enda (rostilj sa malo tekstila)... Posle popravke, ostali su neki problemi koje sam vec naveo, i na koje su se ljudi zalili, a koji se ne mogu popraviti ako se sve ne porusi i krene ispocetka... sto im je prevelik izdatak, pogotovo ako su opisanu "scenografiju" vec platili kao regularan akusticki tretman. 10. Za "low budget" i amaterske primene imate barem dva predloga resenja na ovom Forumu (nekoliko zalepljenih tema), koje slobodno mozete preuzeti, ljubaznoscu clanova koji su slike izrade objavili (a da prethodno nisu imali kod koga da vide/cuju to konkretno resenje, znaci rizikovali su svoju investiciju), a ta resenja nisu nikakvo svetsko cudo, znaci ne ocekujte "revoluciju" od tog tretmana... ali moze malo da vam olaksa zivot i rad... a u okviru je platezne moci, velike vecine clanova ovog Foruma. 11. Zbog ovakvih problema... mi se dopada plan i program predmeta akustike na SAE, posle njih nemate znanja da nekome projektujete akusticki tretman, ali imate dovoljno znanja da prepoznate tip tretmana, znajuci osnovne principe, mnogo lakse prepoznajete sta su problemi akustike, sta monitoringa u nekoj prostoriji u kojoj trebate da radite.... sto vam realno treba... pozdrav bogi
![]() |
![]() |
#20 | |
Junior Member
|
![]() Quote:
Sto se tice ovog dijela, broj 6: 6. Primene odredjenih principa u akustici studija i rezija zavisi od konkretnog slucaja, a prevashodni cilj je da iz sobe koja se dizajnira izadju sto bolji mixevi, sto opet, ne zavisi samo od akustike i monitoringa, ali cesto zavisi mnogo vise od toga koliko se realno pridaje znacaj tom problemu. Iz iskustva u radu u vise studija zakljucio sam da mi je to prioritet broj 1 (nisam nista novo izmislio, samo eto, u situaciji sam sada povoljnoj da se tome posvetim i rijesim sta mogu) E sad jos par pitanja... Pozicija stola, mix pozicija, simetrija sobe, to je sve ok, jel tako ? Da li je moglo nesto bolje da se rijesi ? I konacno, moja najveca dilema, ovo zatvaranje balkona i pretvaranje u recording room/vocal booth, da li je prakticno izvodljivo ? Hvala unaprijed, pozdrav |
|
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Kucni studio | Hayem | Ostali muzički instrumenti i studijska oprema | 10 | 15-10-2007 11:08 AM |
kucni studio | white nigga | Ostali muzički instrumenti i studijska oprema | 4 | 28-03-2005 12:22 PM |