Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Ostali muzički instrumenti i studijska oprema

Ostali muzički instrumenti i studijska oprema Pregled i karakteristike ostalih instrumenata, gitara, mikrofona, preampa, rack efekata, mikseta, patch bays, modula, semplera.... Diskutujte na ovom mestu

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 04-04-2008, 09:44 AM   #11
Fibra
Member

Fibra's Avatar

Default Re: Ableton Live controler/audio mixer (u izradi)

Quote:
Cemu sve to?!
Pa, zar nije ocigledno? Razmisli, zasto je jedan DJ Sasha dao brdo para za custom controller. Ili zasto je Robert Henke vise od godinu dana pravio Monodeck!? ...pa naravno, zato sto se ne proizvodi nista sto odgovara njihovom nacinu rada. Proizvodjaci opreme vise vole da prodaju univerzalne kontrolere jer tako obuhvate veci deo trzista i zarade vise para. Ja nisam proizvodjac i pravim kontroler prvenstveno za sebe.

Quote:
Prvo, ako pravis MIDI kontroler, ne vidim zasto bi on bio namenski radjen za jedan odredjeni program (kao sto je Live)
Pa, zato sto ja koristim Live.
Ako gajim zito, ne treba mi kosilica nego kombajn!

Quote:
kad je poenta da kontroler moze da se integrise u sto veci broj aplikacija?
Nije to uopste poenta! Poenta je olaksati rad prvenstveno u Live-a bez pipanja racunara. Ista stvar u slucaju nekog drugod programa za koji se pravi custom kontroler.
I odakle ti to da ovaj kontroler ne moze da se integrise u bilo koju drugi program?

Prvo, baziran je na Mackie protokolu sto ga cini najuniverzalnijim kontrolerom.

Drugo, apsolutno svaka kontrola kao i LED moze da se konfigurise cak i dodeli ime funkcije na samom kontroleru ako softver koji se koristi ocekuje specificnu MIDI poruku na tacno odredjenom MIDI kanalu.

Trece, samo pritiskom jednog tastera moguce je promeniti banku i sve komande menjaju funkciju pa se moze upravljati sintom, ritam masinom, softverom za VJing ili hard dskovima paralelno.
Richie Hawtin ponekad radi DJing i VJing paralelno.

Zar sve ovo ne cini ovaj kontroler najuniverzalnijim za koji znas? Ako ne, bio bih zahvalan ako bi me uputio na neki koji je univerzalniji. Rado bih pokupio neke fore.

Quote:
A drugo, Live vec ima odlican MIDI mapping, sto ce reci da (skoro) sve mozes da dodelis odredjenom tasteru na tastaturi ili klavijaturi ili mobilnom telefonu (ako ima MIDI konektor)
Pazi, tvoje poznavanje MIDI-ja je ocito veoma ogranceno. Live uopste nije toliko odlicno MIDI podrzan koliko ti tvrdis. Cak i u verziji 7 nedostaje mapabilnost nekih veoma bitnih funkcja.
Ja stvarno ne zelim da pritiskam Ctrl+Alt+B na tastaruri da bih otvorio Browser kad mogu da imam Browser dugme sa pozadinskim osvetljenjem.
Sam Live nema mogucnost da se mapira ova i jos gomila drugih mnogo bitnijih funkcija direktno, ali su neke podrzane indirektno preko Mackie protokola.
Tacno je da Live poseduje MIDI map mode dugme koje omogucava rucno mapiranje jedne po jedne kontrole, sto ja ne treba da radim jer sam kontroler bazirao na Mackie protokolu, i ako nakacim kontroler na tvoju masinu i tvoj Live odmah ce sve da radi bez mapiranja.
Takodje ti izgleda nije poznato da Live salje masu korisnih informacija i statusa nazad u kontroler (misleci da je ovaj Macki) pa je moguce minimalno koristenja samog monitora.
npr. za rad na Monodeck-u ti uopste ne treba monitor, a slican nacin rada ce moci da se postigne i na kontroleru koj pravim sa razlikom sto necu imati informaciju dali je neki klip u slotu ili ne vec samo dali svira (play taster svetli), dali je trigerovan i treba da krene da svira (play taster treperi), stopiran je (play taster ne svetli)
Quote:
Stvarno mi nije zelja da te pokolebam, ali imam utisak da nisi dobro procenio upotrebnu vrednost tvog proizvoda.
Tesko da moze da me pokoleba covek koji ne poznaje dovoljno ni MIDI, ni kontrolere a ni sam softver. Samo planiranje upotrebljivosti proizvoda je trajalo vise od godinu dana i uradjeno je bezbroj revizija.
Ako imas neku konkretnu, direktnu zamerku ili kritiku bi bi mi drago da je cujem. Najiskrenije. Konstruktvna kritika je uvek dobrodosla, ali kritika kao tvoja samo pokazuje tvoje nepoznavanje svega gore nabrojanog. Nije to sramota. Ja nisam imao pojma o MIDI-ju i mikrokontrolerima pre par godina i trebalo mi je prilicno vremena da uspesno isprogramiram 1 chip, ali i da savladam svu teoriju. Bitno je samo da hoces da ucis. Ali sa stavom "cemu sve to" tesko da ces nesto da naucis ili da napredujes.
Verobvatno tebi radi posao kompjuterska tastatura i nesto kao UC16.

Last edited by Fibra; 04-04-2008 at 03:42 PM. Reason: typos
Fibra is offline   Reply With Quote
Old 05-04-2008, 10:42 AM   #12
yanprawda
Member

yanprawda's Avatar

definitivno kombajn. neka, samo ti radi... ja poceo da skupljam pare
yanprawda is offline   Reply With Quote
Old 06-04-2008, 01:00 PM   #13
puRe
Administrator

puRe's Avatar

Jesi li razmisljao da pravis neku varijantu za navigaciju po klipovima...nesto kao clip grid iz monodecka...

Vec je uradjen Max patch koji iscitava boju,ime i lokaciju svih klipova...
Old 06-04-2008, 01:11 PM   #14
Tomislav
Moderator

Tomislav's Avatar

Fibra svaka čast! Još jedan odličan projekt!!!
Tomislav is offline   Reply With Quote
Old 06-04-2008, 02:28 PM   #15
Fibra
Member

Fibra's Avatar

Quote:
Originally Posted by puRe View Post
Jesi li razmisljao da pravis neku varijantu za navigaciju po klipovima...nesto kao clip grid iz monodecka...
Jesam, ali dve stvari me nekako odbijaju...
Prvo, ne svidja mi se bas ideja da mi na putu izmedju kontrolera i Live-a cuci neki third party software i to sve jos na Windows-u. Malo mi je deluje nepouzdano, ali mozda gresim.
Druga stvar, ne poznajem MAX i nekeko mi se cini suvise ozbiljan za neki brzi hack. Nemam bas vremena da se posvetim ucenju internog jezika i provaljivanju kako sta radi. A, mozda i nije tako komplexan.
Poznajes li ti MAX? Neko sa foruma?

Quote:
Vec je uradjen Max patch koji iscitava boju,ime i lokaciju svih klipova...
Nisam znao za to. Znam da je Henke radio za svoj neki patch ali nisam znao da je freely available. Zvuci mi veoma interesantno i to je bas ono zto zelim. mada mozda jos nisam spreman za to. U stvari, plasim se da cu ako krenem u MAX da zabatalim nekoliko projekata na kojim radim. U svakom slucaju externi grid box je moguce nakaciti na ovaj kontroler. Predvidecu konektor na zadnjem panelu za tu mogucnost. Iko imas neki tip za MAX ili link na taj patch bio bih ti zahvalan.
Old 06-04-2008, 03:37 PM   #16
puRe
Administrator

puRe's Avatar

Quote:
Originally Posted by Fibra View Post
Jesam, ali dve stvari me nekako odbijaju...
Prvo, ne svidja mi se bas ideja da mi na putu izmedju kontrolera i Live-a cuci neki third party software i to sve jos na Windows-u. Malo mi je deluje nepouzdano, ali mozda gresim.
Druga stvar, ne poznajem MAX i nekeko mi se cini suvise ozbiljan za neki brzi hack. Nemam bas vremena da se posvetim ucenju internog jezika i provaljivanju kako sta radi. A, mozda i nije tako komplexan.
Poznajes li ti MAX? Neko sa foruma?

Nisam znao za to. Znam da je Henke radio za svoj neki patch ali nisam znao da je freely available. Zvuci mi veoma interesantno i to je bas ono zto zelim. mada mozda jos nisam spreman za to. U stvari, plasim se da cu ako krenem u MAX da zabatalim nekoliko projekata na kojim radim. U svakom slucaju externi grid box je moguce nakaciti na ovaj kontroler. Predvidecu konektor na zadnjem panelu za tu mogucnost. Iko imas neki tip za MAX ili link na taj patch bio bih ti zahvalan.
Generalno veoma slabo poznajem MAX tako da ti ne mogu pomoci, ali dosta toga je vec uradjeno (sto Live-a tice)...pa pogledaj da li ti koristi...

http://forum.jazzmutant.com/viewtopi...highlight=grid
http://www.assembla.com/wiki/show/li..._API_Midi_Demo
http://www.assembla.com/wiki/show/live-api
Old 06-04-2008, 08:15 PM   #17
Fibra
Member

Fibra's Avatar

Hvala pure, overicu linkove detaljno.

Evo par novih slika... Nisam bas zadovoljan koliko je uradjeno za ovaj vikend ali je bilo dosta posla i oko ovoga. Napravljene su skoro sve stampane ploce za sibere, LEDove i tastere. Siberi (Alps) su zalemljeni. Planirao sam kompletno da zavrsim i plocice sa tasterima ali ovi iz Radio Kluba jos nisu raspakovali posiljku pa cu to morati odloziti za sledeci vikend...

Old 19-04-2008, 04:42 PM   #18
Fibra
Member

Fibra's Avatar

Najdosadniji deo projekta - ?icanje roto potova zavr?en!!! Ostale interkonekcije su uglavnom re?ene preko parangala - trakastog kabla sa dvorednim konektorima pa ovaj kontroler i neće biti toliki "spaghetti monster" kao dosada?nji projekti. Kao uzor mi je posluzio P3 sekvencer. Nekad jednostavno nije moguće izbeći gomilu ?ica, pogotovo na uređajima sa ovoliko kontrola (187 LED-a, 79 tastera, 69 potova...) Za većinu kontrola je potrebno po 3 ?ice, pa računajte. Da ne pominjem LC display i interkonekcije između modula i audio mixer sekcije (ako za nju uop?te ostane mesta)

Takodje je zavr?en deo atenuatora za tastere, i polemio sam skoro sve pločice. Dosta rada jos sledi, ali trebalo bi da je malo zabavniji od dosada?njeg.

Old 19-04-2008, 05:49 PM   #19
dvuckovic
VIP Member

dvuckovic's Avatar

Svaka cast, majstore!

Odlicna ideja i svaka cast za strpljenje!

dvuckovic is offline   Reply With Quote
Old 12-05-2008, 12:58 AM   #20
yanprawda
Member

yanprawda's Avatar

a ovo?
http://www.youtube.com/watch?v=uzJ-h...eature=related
yanprawda is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules