Go Back   Rumski Forum > Aktivnosti > Tutorijali

Tutorijali Mala skola upotrebe hardvera i softvera, tehnika snimanja vokala, gitara i bubnjeva, koriscenje VST instrumenata i semplova...... forum obuhvata razlicite nivoe znanja

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 29-10-2007, 12:57 AM   #11
kVu
Pro Member

kVu's Avatar

Default Re: VST Mastering Tutorial u 8 koraka

Quote:
Originally Posted by Tazman View Post
pa ne bi se bas slozio, mislim nigde ne kaze da plagove treba podesiti kao sto je na slikama, kolko sam ja shvatio one su tu cisto da se vidi plug koji je koriscen jer kakvo god da je podesavanje na slici bilo bi verovatno pogresno za svaku pesmu sem za onu na kojoj je primenjeno. kao sto sam vec reko mislim da sam chain nije los, jedino po meni ima nepotrebno puno eq-a jer smatram da je uvek less-more.. jel gresim ?
naravno, slazem se.. ali ovaj master tutorial je za pocetnike... gledam iz svog ugla.. verovatno bih kad bih video ovakvu sliku rokao sa multiband kompresijom iako tu realno jako sitni zahvati trebaju da se naprave, ako uopste ima potrebe za tim...

a eq ne zelim ni da pipnem kada dodje kraj mixa, to i treba da bude cilj na kraju mixanja... no eq u masteringu

@heatman

3db za master je mnooooooogo.. evo ja sam bas pre neki dan nasiljio jedan mastering negde izmedju 15-16kila (high shelf) za 1.5db i ujutru kada sam cuo htele su usi da mi prokrvare... uvek se vracaj na mix... sa takvim velikim zahvatima potpuno unistis zdrav mix

bar ja to gledam da izbegnem uvek... mozda i gresim
kVu is offline   Reply With Quote
Old 30-10-2007, 10:57 AM   #12
HeatMan
Moderator

HeatMan's Avatar

pa greshish.. bar u mom sluchaju.. meni je prostorija glavni problem.. prostorija je bukvalno ubica.. a inache kada radim master +/- 3 db mi je maximum u ekvalizaciji... a gajbi ponekad preletim i trojku.. nemam pojma, poslushaj mi pesme pa vidi koliko greshim.. imash dole ovaj thespeakerz link.. btw, ako imash dobre monitore i josh bolju sobu, nece ti u masteru trebati toliko zaebancije.. a ja imam solidne monitore i uzasnu sobu... master je tu samo da napravim od toga ono shto sam zzeleo...

pozdrav
HeatMan is offline   Reply With Quote
Old 30-10-2007, 11:37 AM   #13
kVu
Pro Member

kVu's Avatar

Quote:
Originally Posted by HeatMan View Post
pa greshish.. bar u mom sluchaju.. meni je prostorija glavni problem.. prostorija je bukvalno ubica.. a inache kada radim master +/- 3 db mi je maximum u ekvalizaciji... a gajbi ponekad preletim i trojku.. nemam pojma, poslushaj mi pesme pa vidi koliko greshim.. imash dole ovaj thespeakerz link.. btw, ako imash dobre monitore i josh bolju sobu, nece ti u masteru trebati toliko zaebancije.. a ja imam solidne monitore i uzasnu sobu... master je tu samo da napravim od toga ono shto sam zzeleo...

pozdrav
pa ako mastering radis u istoj prostoriji gde i mix, ne vidim sta to mozes da propustis u mixu, a da nadomestis u masteringu

pozdrav
Old 30-10-2007, 11:52 AM   #14
HeatMan
Moderator

HeatMan's Avatar

mogu.. kad radim mix slusham glasno... i cela zgrada se trese (bukvalno).. stojecih talasa ima chak i u "sweet spotu".. ne mogu da radim mix tishe, jednostavno.. jer stalno uz mix radim i samu pesmu pa i eq segmenta i automatizaciju i odabir semplova.. mozzda kasnije pred sam kraj josh malo doteram mix, al kolko uradim u stadijumu rada pesme, to je otprilike to.. e, onda stisham i radim master... jbg... navika.. mozzda losha, ali tako je kako je..

edit: da ti objasnim, u mixu su mi uvek niski jachi od visokih.. u masteru to popravim.. nije neka veelika razlika.. i mix sam za sebe je dobar.. ako ne bih zzeleo da ulazim u loudness war sa ostalima.. ali ja to zelim.. dec d point.. chesto mi trake piche i do -8db rms-a... ali nema nekih zalgushenja ili gubljenja vrednosti pri tim jachinama.. jednostavno, neki to vole vruce...

pozdrav

Last edited by HeatMan; 30-10-2007 at 11:55 AM.
Old 30-10-2007, 01:02 PM   #15
kVu
Pro Member

kVu's Avatar

pogresan ti je pristup.. sta drugo da ti kazem... nego dosta o ovome, odosmo od teme i previse
Old 30-10-2007, 01:08 PM   #16
HeatMan
Moderator

HeatMan's Avatar

pa jbg, tako sam navikao.. mozzda je pogreshan pristup, ali su rezultati zadovoljavajuci.. pa necu da menjam dok ne dodjem u neke bolje uslove.. iskreno, nit sam chitao tutorijale niti sam skidao bilo koga.. jednostavno sam sam doshao do zakljuchka da mi treba eq tu.. i iskreno, nishta ne fali.. kao shto rekoh, poslushaj snimke..

pozdrav
Old 30-10-2007, 01:38 PM   #17
silicon science
Pro Member

silicon science's Avatar

Quote:
Originally Posted by HeatMan View Post
pa jbg, tako sam navikao.. mozzda je pogreshan pristup, ali su rezultati zadovoljavajuci.. pa necu da menjam dok ne dodjem u neke bolje uslove.. iskreno, nit sam chitao tutorijale niti sam skidao bilo koga.. jednostavno sam sam doshao do zakljuchka da mi treba eq tu.. i iskreno, nishta ne fali.. kao shto rekoh, poslushaj snimke..

pozdrav
Nemoj se uvrediti ali rezultati nisu zadovoljavajuci. Sad sam poslusao
silicon science is offline   Reply With Quote
Old 30-10-2007, 03:12 PM   #18
HeatMan
Moderator

HeatMan's Avatar

nisam se uvredio. hvala...

pozdrav
Old 30-10-2007, 11:09 PM   #19
dexyco
Pro Member

dexyco's Avatar

Sto se mene tice tutorijal je dosta plitak, bukvalno kao da su samo nabrojali par osnovnih koraka, koji cak ne moraju da idu tim redosledom i ne moraju da budu svi korisceni u svim slucajevima. Sto se mene tice, za pocetnike je mnogo bolje odradjen iZotope Ozone tutorijal iako je predvidjen za taj plug ima i dosta univerzalnih informacija. Svidja mi se to sto nisu smarali sa univerzalnim pravilima, vec gledali na sve kao na subjektivno, ko sto i jeste.

http://www.izotope.com/products/audi...eringGuide.PDF
Old 09-01-2008, 09:25 AM   #20
disco violence
Pro Member

disco violence's Avatar

Ovaj tutorijal je za mene kao pocetnika odlican, ako uzmemo u obzir da jako malo znam o samom masteringu gde, sta , kada i zasto od plugova staviti.Mislim da je ovo jako dobra osnova za pocetak, mada bice jako tesko skontati onaj brainwoks digital mono/stereo i skontati kako se otarasiti Anti Phase a ne ugroziti numeru.Pre ovih plugova koristio sam t-racks pluginove nisu losi ali mislim da je ovo bolja kombinacija za sad.Kao pocetnik preporucujem tutorijal svima.
disco violence is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules