Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Sintesajzeri, Klavijature i Elektronika

Sintesajzeri, Klavijature i Elektronika Analogni i digitalni sintovi, ritam ma?ine, MPC sekvenceri, sempleri i ostali elektronski proizvođači zvuka.

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 26-10-2007, 06:57 AM   #11
sRce
Pro Member

sRce's Avatar

Default Re: Polu-po?etniku potreban savet za studijski synth

Don, koja je razlika izmedju Super JV-1080 i 2080 ?

...osim u broju prosirenja...

T
urbo folk nije muzika, turbo folk je kakofonija svih mirisa i ukusa vezanih u jednu zvucnu promaju koja ima zadatak da zadovolji najsire ukuse i najnize strasti.
sRce is offline   Reply With Quote
Old 26-10-2007, 08:23 AM   #12
Don Solaris
Pro Member

Quote:
Originally Posted by sRce View Post
Don, koja je razlika izmedju Super JV-1080 i 2080 ?

...osim u broju prosirenja...
Engine: MFX proširen na 3x

Izvedbeno: dugme UNDO (napokon), dugmad za switchanje tonova (ne treba više izlazit iz Edit moda kao na 1080) što jako ubrzava programiranje.

Ekspanzije: poduplane na 8.

Vizualno: Valjda je jasno. Veliki display omogučuje izrazito brzo editiranje. Nema više menu-a i sub menu-a. Sve je odmah na ekranu isto kao i JD-990. Za obićan saw bass sa filter envelopom ćeš potrošiti:

1080 = cca 5 minuta
2080 = cca 1 minutu
JD-800 = cca 30 sekundi
Don Solaris is offline   Reply With Quote
Old 26-10-2007, 09:44 AM   #13
Don Solaris
Pro Member

Quote:
Originally Posted by slowstar View Post
Pozdrav, i čestitke na dubokom poznavanju i analitici!!!
XV-5080.... nikad prežaljena ljubav. Prodao sam ga samo zato što sam se prepao da će mu softwerski synthovi strušiti cjenu. A ja panično bježim od gubitaka novaca. Zanimljivo je kako su maknuli AKAI import na Fantomu. XV-5080 radi bez greške sa AKAI cd-ovima.

Dinamički raspon od XV-5080 je naprosto nevjerovatan! Filter je izrazito teško dovesti u nelinearno područje da počne onako ružno krčati (digitalna distortija, nimalo prijatna u odnosu na analognu). Nasuprot tome, kada na JD-990 napraviš isti takav rezonantni pad, dešava se jedna jako ružna pojava distrorzije koja izluđuje do besvjesti. Čim povisiš rezonancu na JD preko 50, ta pojava se dešava i totalno pokvari pad koji bi trebao biti "mekan". Isti počne krčati i možeš ga bacit u smeće...

Na XV-5080 čak i da ti se desi takva distorzija, imaš dodatnu zaštitu koja se zove WG gain, a to je podešenje jakosti signala prije ulaska u filter. Nikad neću prežaliti što to nisu stavili na JD. Analizom sirovog signala ustanovio sam da je JD permanento podešen na ekvivalent od gain: +6 na XV-5080. No zanimljivo je kako XV-5080 neće ni pri +6 dB zakrčati, jer kako sam rekao, filter mu ima neusporedivo veči dinamički raspon. A čak i da počne, hvala bogu možeš ga spustit sa tih +6dB na 0 dB, pa ako treba i na -6 dB!

Cutoff pozicije filtera i količine rezonancije na XV i JD su identične. Vidi sliku iznad (klasičan sweep pad kojem filter ide gore dole). Jedina razlika je u high endu na samom vrhu spektra, gdje JD odjednom zablješti i dobije taj jedan potpuno analogan zvuk. Nevjerovatno nešto. Da nema te razlike, ja bih odavno prodao JD-990, jer se svi njegovi waveformovi nalaze u XV-5080 i to pri originalnih 44.1kHz. I potpuno su identični! Vidi sliku ispod:

Također kompletan Effects Block A sa JD-990 je ubačen u XV-5080. A ovaj novi Rolandov RSS procesor je daleko superiorniji od Effects Blocka B na JD-990. Sve je to cool, ali postoji jedna bitna razlika, kako sam spomenuo, filter pri samom high-endu. Pogledaj na slici ispod kako filter od JD-990 pri samom vrhu odjednom ode daleko više u frekvenciji, i to sa puno više energije. JD-990 ljevo, XV-5080 desno.

Vezano za sampling rate waveformova na XV-5080 (a svakakvih priča sam se naslušao po forumima), [ovdje] se nalazi slika koju sam napravio na spektralnom analizatoru gdje se vidi prikaz white noisea od JD-990 i XV-5080. Sam pogled na nju dokazuje da su waveformovi sa JD-a prebačeni na XV-5080 jer sadrže potpuno isti spektralni "potpis". Također se vidi da oba uređaja imaju 44.1kHz engine i da su oba samplea 44.1 kHz (nema upsamplinga, jer bi se vidjeli tragovi interpolacije).

Također sam pronašao još jednu zanimljivu stvar, a to je da su neki waveformovi u XV-5080 kompresirani! Koliko god to ludo zvučalo. Radi se o nećem sličnom mp3 kompresiji. To se može vidjeti na ovoj slici. Na frekvenciji od oko 15 kHz ćeš na sampleu koji je u XV-5080 pronači "rupu", karkterističnu za destruktivni tip kompresije.

Nevezano za XV, slika također pokazuje kako JD-990 ima neke sampleove koji nisu original 44.1kHz nego su resamplirani na 44.1k. To se može vidjeti preko tragova interpolacije (efekat zrcala). Razlog za te samplove, da su nešto nižih frekvencija, jest to što su neki od njih bili prebačeni sa JV-80 na JD-990 kako bi JD mogao učitavati JV-80/90 patcheve.

Mogu ti još puno toga ispričati o ovim uređajima, ali .... nekom drugom prilikom.

Last edited by Don Solaris; 26-10-2007 at 09:52 AM.
Old 26-10-2007, 10:02 AM   #14
balthazaar
Banned

balthazaar's Avatar

Default Re: Polu-početniku potreban savet za studijski synth

Ja bih tu najtoplije preporučio da fino nabaviš Steinbergov Hypersonic 2 i da voziš s tim! Manje ćeš para potrošiti, a zvuk je prilično topao i kvalitetan. U njemu imaš kolekcije svega od električnih i akustičnih klavira preko violina do duvača i flauta pa do synth zvukova i bubnjeva. Sve je to fino što ti oni ovdje pričaju i računaju , al fakat je da se Hypersonic 2 čuje na puuno pop pjesama danas! Takodje, odlična varijanta sa Hypersonicom je što prilično dobro podžava GM standarad, tako da može da svira postojeće midije svojim bojama!

E, onda za kupiš jedan kontroler sa klavirskim dirkama i rasponom - mislim da se takvi mogu naći za oko 500e i bog te veselio! Vozi hypersonic-a po njemu i ne brigaj! Vjerjuj mi, to je sve što će ti trebati . Mada super je i taj dx-7 ako si ga već uzeo kao mastera!

Ja ti samo kažem šta bi ti odlično odradjivalo posao, a prošao bi puno jeftinije ...

ako nisi zaljubljenik u hardware i ako ti samo posjedovanje neke sprave ne pričinjava zadovoljstvo - onda ne bacaj pare! Ako hoćeš u kucnim uslovima da komponuješ i aranžiraš , stvarno ti najtoplije preporučujem da uradiš ovo što sam ti rekao

za ostatak para idi da čekaš novu godinu u nekim toplim, južnim hemisferama

don solaris

poštovanje za tvoje znanje i poznavanje! Al čovjek hoće da komponuje i svira kući a ne da proizvodi sintove

edit :

evo ovjde možeš poslušati demoe i pogledati sajt

http://www.steinberg.net/199_1.html

Last edited by balthazaar; 26-10-2007 at 10:16 AM.
balthazaar is offline   Reply With Quote
Old 26-10-2007, 11:16 AM   #15
Don Solaris
Pro Member

Quote:
Originally Posted by balthazaar View Post
znanje i poznavanje! Al čovjek hoće da komponuje i svira kući a ne da proizvodi sintove
Ne kontam o čemu konkretno pričaš. Jel misliš na ono što sam autoru
ovog threada odgovorio sa: "Minimoog" ?

Pa šalio sam se.
Old 26-10-2007, 11:20 AM   #16
balthazaar
Banned

balthazaar's Avatar

me ne bre nego za ovo uporedjivanje jd-990 i xv-5080 Mislim, neće čovjeku trebati toliko detaljisanje...mislim strogo što se tiče treada...ali definitivno ne može da škodi...
balthazaar is offline   Reply With Quote
Old 26-10-2007, 11:31 AM   #17
Don Solaris
Pro Member

A toooo.....

Ma to se ja dopisujem sa slowstarom. A i vidi? da sam njega kovato. Čovek je ipak profesionalac, pa ne mogu njemu da pi?em na nivou: "Ovaj synth ima jako lepe tipke i zeleni displej".

Old 26-10-2007, 03:52 PM   #18
sRce
Pro Member

sRce's Avatar

Quote:
Originally Posted by Don Solaris View Post
Engine: MFX proširen na 3x

Izvedbeno: dugme UNDO (napokon), dugmad za switchanje tonova (ne treba više izlazit iz Edit moda kao na 1080) što jako ubrzava programiranje.

Ekspanzije: poduplane na 8.

Vizualno: Valjda je jasno. Veliki display omogučuje izrazito brzo editiranje. Nema više menu-a i sub menu-a. Sve je odmah na ekranu isto kao i JD-990. Za obićan saw bass sa filter envelopom ćeš potrošiti:

1080 = cca 5 minuta
2080 = cca 1 minutu
JD-800 = cca 30 sekundi
Hvala na odgovoru...

...ali kolko vidim razlike nisu nista spektakularne... maltene isto...

T
urbo folk nije muzika, turbo folk je kakofonija svih mirisa i ukusa vezanih u jednu zvucnu promaju koja ima zadatak da zadovolji najsire ukuse i najnize strasti.
sRce is offline   Reply With Quote
Old 26-10-2007, 11:22 PM   #19
slowstar
Pro Member

Hvala jos jednom Don!!!
Bilo je osnovano, poduprto znanjem i podacima a ne foliranjem u smislu:
Ovaj mi 'toplije' zvuci, ovaj mi je malo 'sterilan' ovaj 'plitak' i tako dalje, i moram ti reci da su ti spektri i waveformi potpuno saobrazni onome sto cujem, jer imam na srecu OBA sinta, i obozavam ih pored mog voljenog FANTOMa X7, i rek verzije XR za kojom jurim, ali povoljno.
Pozdrav, imas pice i klopu u BGDu, i hvala za info!!!
Sto se osnovnog pitanja tice, moja je iskrena preporuka obzirom na pitanja, a i ulozeni novac
ROLAND JUNO G, koji je okolo 1000 e, NEMA PROMASAJA ZA TU LOVU!!!!
Boje skoro isti set kao FANTOM, velika polifonija, mala cena, solidan displej, vrlo cvrst hardware sequencer, snimanje i audija, (mislim 4 stereo audio kanala) mogucnost prosirenja, ITD ITD i ODLICAN ZVUK!!!
Old 26-10-2007, 11:26 PM   #20
slowstar
Pro Member

P.S. ko svoj zvuk bazira uglavnom na soft sintovima, VST i AU instrumentima i na ITB tehnologiji,
da primi moje NAJDUBLJE SAUCESCE.

toliko...

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules