|
Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#11 | |
Moderator
|
![]() Quote:
Cekaj, tebi je vesanje bilo penasto ili gumeno.. penasto se raspadne... posle desetak godina... samo od sebe..... Da... ti zvucnici manje teraju sobu da divlja... ali su "tanji" u bassu od tih tvojih novih "drekavaca"... bez uvrede ![]() pozdrav bogi
![]() |
![]() |
#12 |
Vibrator
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Moderator
|
![]() Quote:
TACNO je, da dobri majstori imaju te gume za skoro svaku velicinu/precnik drajvera... ali to nije jedini parametar... masa i elasticnost su isto bitne... kao i materijal... nisu sve gume iste. Ja sam to radio sa svojim starim Philips trosistemcima... imali su penu... pa se raspala... odneo do majstora... i sada super izgleda, ali to vise nije taj zvucnik... NARAVNO, ako to nije neki BITAN zvucnik... onda je svejedno... stavi sta hoces. pozdrav bogi
![]() |
![]() |
#14 | ||
Pro Member
|
![]() Quote:
Jer kada sam bio dete od par godina, gurnuo sam prstić u jedan bass, pošto me zanimalo šta je unutra. Tako da to treba ispupčiti van. Quote:
A kada na onu staru mrcinu staviš sweep od 20-200 Hz, ma to nema greške, kakvo brujanje, kakvo tuljenje na pojeidnim frekvencijama, to ne postoji. Pojačanje ravno ko crta! |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#15 | ||||
Moderator
|
![]() Quote:
to moze spenadlom pazljivo da se izvuce... mada bolje nemoj nista da diras ne smeta mu to, jedino estetika. Na tweeteru to mozes usisivacem za prasinu... Quote:
Kompresioni... kao kod tebe zavrsavaju na niskim kao high pass filter 2. reda... "reflex" kutije zavrsavaju kao filter 4. reda... u najvecem broju slucajeva... redje je 3. red, a ima i zvucnika sa 5. redom.... S obzirom da soba uvek ima shelving low pass filter od poslednje rezonantne frekvencije nanize, i ako uzmes karakteristiku svojih AR-ova.... to se, grubo receno, skoro "poravna"... ne idealno... ali dovoljno da steknes osecaj da je mnogo bolje.... A HP filter 4. reda, nista zivo ne moze u prirodi poravnati... Quote:
Quote:
pozdrav bogi
![]() |
![]() |
#16 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
Možda sam u krivu, ali ja kad vidim da je sub promjera 20 cm, ja znam da je to za 100W i gotovo. Sve iznad te snage, na taj promjer ne valja u malim porstorima, jer daje pre uski fokus. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Moderator
|
![]() Quote:
Ovo sto nazivas "filtrom" je "prirodna" karakteristika zvucnika... znaci akusticki filter... Sto se tice osetljivosti na pomeranje... da, to je jedna od bitnih karakteristika dobrog zvucnika... a to je sto glatkija bocna karakteristika... sto zavisi od kompletne konstrukcije... a manje od svake komponente ponaosob pozdrav bogi
![]() |
![]() |
#18 |
Pro Member
|
![]()
Eh, ja ba? trenutno i nisam kvalificiran da radim akustiku. Mislim da mi se desno uvo prehladilo pa trenutno ne čujem na njega. Odoh kod lečnika po antibiotike.
![]() ![]() Samo da razjasnim, ovo nije či?čenje u?iju kao ?to kući čistite sa ?tapićima. Ovo je komplet či?ćenje sranja koja se tamo zavuku tokom godina i koja ne mo?ete očistiti ničim drugim do ispiranjem. Ja kada sam pogledao ?ta je sve iza?lo van, nisam mogao vjerovat. Trebalo bi svakih 5 godina ići obaviti taj "servis", tim vi?e ako se bavite glazbom. Last edited by Don Solaris; 13-08-2007 at 12:24 PM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Moderator
|
![]()
Evo clusterchord,
prebacih ih kao regularne postove iz "vijura"... sorry na off-topicu... ![]() pozdrav bogi
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Novi SOLARIS za Solarisa | Moritz | Sintesajzeri, Klavijature i Elektronika | 11 | 09-05-2008 01:20 PM |
najgledaniji THREAD ! | DaBear | Razno | 27 | 14-01-2008 08:51 PM |
Prvi Thread | Danche | Promocija radova | 5 | 18-01-2006 08:08 AM |