Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Dizajn i konstrukcija studija

Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 12-08-2007, 09:20 PM   #11
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Default Re: Shta posedujete od vijura? (moze i fotke)

Quote:
Originally Posted by Don Solaris View Post
Ne, to su ti oni stari zvučnici, teški 30 kg, veliki, imaju bass i tweeter. Nema rupa. Kućište od iverice i drveta i sl.

Inače fantastičan zvuk. To je definitivno jedna od top 5 firmi u svijetu bila tada. Ali otišle gume nakon 25 godina. Navodno da to nitko više ne popravlja...
Imas ih jos? Potrazi po netu... proveri koji ti je drajver unutra... moze se desiti da nadjes original vesanje... NOS

Cekaj, tebi je vesanje bilo penasto ili gumeno.. penasto se raspadne... posle desetak godina... samo od sebe.....

Da... ti zvucnici manje teraju sobu da divlja... ali su "tanji" u bassu od tih tvojih novih "drekavaca"... bez uvrede

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote
Old 12-08-2007, 09:21 PM   #12
lesha
Vibrator

lesha's Avatar

Quote:
Ali otišle gume nakon 25 godina. Navodno da to nitko više ne popravlja...
mislim da nije problem zameniti gume, tako sam ja na mojim akai zvucnicima iz '79, samo nadji dobrog majstora.
lesha is offline   Reply With Quote
Old 12-08-2007, 09:25 PM   #13
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by lesha View Post
mislim da nije problem zameniti gume, tako sam ja na mojim akai zvucnicima iz '79, samo nadji dobrog majstora.
Lesho... ta guma nije estetska zavrzlama... jer utice na parametre drajvera....

TACNO je, da dobri majstori imaju te gume za skoro svaku velicinu/precnik drajvera... ali to nije jedini parametar... masa i elasticnost su isto bitne... kao i materijal... nisu sve gume iste.

Ja sam to radio sa svojim starim Philips trosistemcima... imali su penu... pa se raspala... odneo do majstora... i sada super izgleda, ali to vise nije taj zvucnik...

NARAVNO, ako to nije neki BITAN zvucnik... onda je svejedno... stavi sta hoces.

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
Old 12-08-2007, 09:29 PM   #14
Don Solaris
Pro Member

Quote:
Originally Posted by boggy View Post
Cekaj, tebi je vesanje bilo penasto ili gumeno.. penasto se raspadne... posle desetak godina... samo od sebe.....
Obična guma. Ali treba i membrane malo sredit.

Jer kada sam bio dete od par godina, gurnuo sam prstić u jedan bass, pošto me zanimalo šta je unutra. Tako da to treba ispupčiti van.

Quote:
Da... ti zvucnici manje teraju sobu da divlja... ali su "tanji" u bassu od tih tvojih novih "drekavaca"... bez uvrede
Obrnuto je. Ti stari zvučnici osim što imaju potpuno linearan bass, on ide skroz do 20 Hz. A na ovim Alesisovim, ispod 40 bass ne postoji, i još k tome na 120 je iritantan do besvjesti - i to je problem večine malih zvučnika, baš te frekvencije između 100-200 Hz. Točno po zvuku čuješ da dolazi iz nekog malog zvučnika.

A kada na onu staru mrcinu staviš sweep od 20-200 Hz, ma to nema greške, kakvo brujanje, kakvo tuljenje na pojeidnim frekvencijama, to ne postoji. Pojačanje ravno ko crta!
Don Solaris is offline   Reply With Quote
Old 12-08-2007, 09:41 PM   #15
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Obična guma. Ali treba i membrane malo sredit.

Jer kada sam bio dete od par godina, gurnuo sam prstić u jedan bass, po?to me zanimalo ?ta je unutra. Tako da to treba ispupčiti van.
uvukla ti se "prasnjava kapa" odnosno dust cap?
to moze spenadlom pazljivo da se izvuce... mada bolje nemoj nista da diras
ne smeta mu to, jedino estetika.
Na tweeteru to mozes usisivacem za prasinu...
Quote:

Obrnuto je. Ti stari zvučnici osim ?to imaju potpuno linearan bass, on ide skroz do 20 Hz.
Jes... i to je razlika izmedju kompresionih (acoustic suspension su to zvali u AR, i to je vrlo slicno, ako se dobro secam) i "reflex" kutija...

Kompresioni... kao kod tebe zavrsavaju na niskim kao high pass filter 2. reda... "reflex" kutije zavrsavaju kao filter 4. reda... u najvecem broju slucajeva... redje je 3. red, a ima i zvucnika sa 5. redom....

S obzirom da soba uvek ima shelving low pass filter od poslednje rezonantne frekvencije nanize, i ako uzmes karakteristiku svojih AR-ova.... to se, grubo receno, skoro "poravna"... ne idealno... ali dovoljno da steknes osecaj da je mnogo bolje....

A HP filter 4. reda, nista zivo ne moze u prirodi poravnati...

Quote:

A na ovim Alesisovim, ispod 40 bass ne postoji, i jo? k tome na 120 je iritantan do besvjesti - i to je problem večine malih zvučnika, ba? te frekvencije između 100-200 Hz. Točno po zvuku čuje? da dolazi iz nekog malog zvučnika.
Hm... znam... trosistemci su skupi... ovako im napravis bass vestacki... bude jeftinije... i narod kupuje...
Quote:
A kada na onu staru mrcinu stavi? sweep od 20-200 Hz, ma to nema gre?ke, kakvo brujanje, kakvo tuljenje na pojeidnim frekvencijama, to ne postoji. Pojačanje ravno ko crta!
To je vec uticaj kompresionih zvucnika na sobu, u odnosu na bass reflex... koji mi je poznat... ali sad je situacija "nema se para"...

pozdrav

bogi

Old 12-08-2007, 10:15 PM   #16
Don Solaris
Pro Member

Quote:
Kompresioni... kao kod tebe zavrsavaju na niskim kao high pass filter 2. reda... "reflex" kutije zavrsavaju kao filter 4. reda... u najvecem broju slucajeva... redje je 3. red, a ima i zvucnika sa 5. redom....
Sigurno da filter ima veze sa time, ali ja mislim da je najveći problem sama dimenzija sub-a. Jer na ovim Alesisovim zvučnicima su akustičke latice u prostoru jako male i jako oštre. Ta oštrina je problem - pomakneš se pola metra i gotovo, imaš fazno poništavanje, ništa ne čuješ na toj frekvi, a na onoj drugoj zato dobiješ 10 dB i sl. Za razliku od toga, veliki sub imati će puno širu laticu i fokus - pa dobiješ veću difuznost i bolju popunjenost prostora.

Možda sam u krivu, ali ja kad vidim da je sub promjera 20 cm, ja znam da je to za 100W i gotovo. Sve iznad te snage, na taj promjer ne valja u malim porstorima, jer daje pre uski fokus.
Old 12-08-2007, 10:40 PM   #17
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Sigurno da filter ima veze sa time, ali ja mislim da je najveći problem sama dimenzija sub-a. Jer na ovim Alesisovim zvučnicima su akustičke latice u prostoru jako male i jako o?tre. Ta o?trina je problem - pomakne? se pola metra i gotovo, ima? fazno poni?tavanje, ni?ta ne čuje? na toj frekvi, a na onoj drugoj zato dobije? 10 dB i sl. Za razliku od toga, veliki sub imati će puno ?iru laticu i fokus - pa dobije? veću difuznost i bolju popunjenost prostora.

Mo?da sam u krivu, ali ja kad vidim da je sub promjera 20 cm, ja znam da je to za 100W i gotovo. Sve iznad te snage, na taj promjer ne valja u malim porstorima, jer daje pre uski fokus.
Kada radimo akustiku kod nekog, pozicioniranje monitora zna da traje satima.... (pomazemo se i mernim mikrofonom) uz cestu premetacinu studijskog namestaja... tako da znam o cemu pricas.

Ovo sto nazivas "filtrom" je "prirodna" karakteristika zvucnika... znaci akusticki filter...

Sto se tice osetljivosti na pomeranje... da, to je jedna od bitnih karakteristika dobrog zvucnika... a to je sto glatkija bocna karakteristika...
sto zavisi od kompletne konstrukcije... a manje od svake komponente ponaosob

pozdrav

bogi

Old 13-08-2007, 08:10 AM   #18
Don Solaris
Pro Member

Eh, ja ba? trenutno i nisam kvalificiran da radim akustiku. Mislim da mi se desno uvo prehladilo pa trenutno ne čujem na njega. Odoh kod lečnika po antibiotike.

EDIT: Ma kakva prehlada. Obično začepljenje. Svakom glazbeniku preporučam da ode kod lječnika i tra?i ispiranje u?iju. Razlika nevjerovatna! Sada će mi prvo trebati neko vreme da se prilagodim na novo stanje. Ljudi odite obavite to - traje 10 minuta.

Samo da razjasnim, ovo nije či?čenje u?iju kao ?to kući čistite sa ?tapićima. Ovo je komplet či?ćenje sranja koja se tamo zavuku tokom godina i koja ne mo?ete očistiti ničim drugim do ispiranjem. Ja kada sam pogledao ?ta je sve iza?lo van, nisam mogao vjerovat. Trebalo bi svakih 5 godina ići obaviti taj "servis", tim vi?e ako se bavite glazbom.

Last edited by Don Solaris; 13-08-2007 at 12:24 PM.
Old 13-08-2007, 11:10 PM   #19
silicon science
Pro Member

silicon science's Avatar

Quote:
Eh, ja baš trenutno i nisam kvalificiran da radim akustiku. Mislim da mi se desno uvo prehladilo pa trenutno ne čujem na njega. Odoh kod lečnika po antibiotike.

EDIT: Ma kakva prehlada. Obično začepljenje. Svakom glazbeniku preporučam da ode kod lječnika i traži ispiranje ušiju. Razlika nevjerovatna! Sada će mi prvo trebati neko vreme da se prilagodim na novo stanje. Ljudi odite obavite to - traje 10 minuta.

Samo da razjasnim, ovo nije čiščenje ušiju kao što kući čistite sa štapićima. Ovo je komplet čišćenje sranja koja se tamo zavuku tokom godina i koja ne možete očistiti ničim drugim do ispiranjem. Ja kada sam pogledao šta je sve izašlo van, nisam mogao vjerovat. Trebalo bi svakih 5 godina ići obaviti taj "servis", tim više ako se bavite glazbom.
Meni je frka od vode u usima. Ozbiljno. A znam da bi trebalo to uraditi, i ja imam ta zaceoljenja s vremena na vreme...
silicon science is offline   Reply With Quote
Old 14-08-2007, 03:02 AM   #20
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Default Re: Alesis MK2 vs. AR (Don Solaris/Boggy thread)

Evo clusterchord,

prebacih ih kao regularne postove iz "vijura"... sorry na off-topicu...

pozdrav

bogi

Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules