Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Ostali muzički instrumenti i studijska oprema

Ostali muzički instrumenti i studijska oprema Pregled i karakteristike ostalih instrumenata, gitara, mikrofona, preampa, rack efekata, mikseta, patch bays, modula, semplera.... Diskutujte na ovom mestu

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 13-07-2007, 01:48 PM   #11
slowstar
Pro Member

Default Re: Stabilizator napona???

Koliko shvatam samu problematiku, nije toliko bitna stabilnost napona, jer danasnje sprave, tojest ispravljaci u njima mogu da kompenzuju dosta velike fluktuacije napona, ali je realan problem "Prljavstina" razni "krcovi, pucovi spajkovi" zujanja, i nepravilan oblik sinusoide, tako da kako sam cuo od zaista strucnih ljudi, jedini nacin je da se instalira tzv. "Balansirano" napajanje, koje ce samim tim i ponistiti i ispraviti sve smetnje u A.C. Misli se da to ustvari bude 2X 110 volti, sa "nulom" u sredini, sto kako sam obavesten, uopste ne smeta spravama, nego naprotiv, omogucava ODLICNU filtraciju svega sto iz naponske mreze dolazi. Ima takvih sprava na trzistu, kao FURMAN na primer, ali su poprilicno skupe, i jedan inzenjer mi rece da nije neki problem da se isto napravi, najskuplji deo su 2 trafoa 220 - 110 od po najmanje 2 KW ali izgleda specijalno motani... Ne znam detalje, mozda bi Boggy mogao nesto da nam "rasvetli" tematiku, sa kojom izgleda svi imamo probleme.

Last edited by slowstar; 13-07-2007 at 01:51 PM.
slowstar is offline   Reply With Quote
Old 13-07-2007, 03:21 PM   #12
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Default Re: Stabilizator napona???

Zdravo slowstar,

Moram da priznam (najiskrenije) da mi je ova tematika postala konfuzna zadnjih godinu dana... mora da si imao prilike da upadnes u slicnu "zamku"... kada si "napunjen" teorijom, upoznat sa "praksom"... i onda dospes u neku novu oblast koriscenja (recimo) elektricne energije... muzicka produkcija u ovom slucaju... i sve ti se nekako, samo zbog oblasti... izvrne naopako... doduse, samo na prvi pogled.... na srecu!!!

Elem... sledeca praksa pocinje da se dovodi u pitanje:

1. Stabilizatori napona za frizidere i zamrzivace... da li je ova praksa/princip primenljiva na audio?

2. UPS-ovi za (uglavnom) racunare,... da li mogu biti korisni u audiu?

itd...

"Balansirano napajanje"... zvuci kao inteligentno resenje, ali se pitam cemu, jer se ionako 99% svih potrosaca u studiju povezuje na 220V preko nekog transformatora, koji vec u startu ima prilicno veliko potiskivanje tzv. common mode smetnji... a nekakva "balansirana" realizacija mu nece mnogo pomoci, jer se (opet) formira transformatorom (JOS JEDNIM) koji na ulazu ima ISTO takvo "nebalansirano" napajanje, a sve sto "prodje" kroz interni trafo... procice u velikoj meri i kroz ovaj drugi, pa ne znam sta on tu moze doprineti, sto vec postojeci transformator u spravi ne doprinosi sam po sebi... jer radi pod identicnim uslovima... prakticno...

Balansirana konekcija (najgeneralnije moguce) pokazuje svoj smisao SAMO ako se karakteristike pozitivne i negativne grane razlikuju manje od 1% ... najgrublje receno... a sad... navedi mi jednog domaceg proizvodjaca transformatora koji moze obezbediti da mu razlike od komada do komada nisu vece od 1%... za sve rezime rada, i u svakom slucaju (ovo sam napisao iz cisto "akademskih" razloga, pod uslovom da ideja o "balansiranom" napajanju uopste ima smisla, a nema)

Iz sopstvenog iskustva (placeno sopstvenim novcem) mogu da kazem da je, od dva trafoa vezana kaskadno, skoro po pravilu bolji SAMO JEDAN transformator, odnosno... ako je jedan transformator los... dodatni, drugi, ga nece poboljsati... naprotiv.... cak i sa domacom situacijom oko distribucije elktricne energije...

Zatim, transformatori unose koloracije, to je poznata pojava, ko cuje,... ko ne... nebitno... koloracije postoje... neke sprave, pogotovo one koje spadaju u high-end (ili bolje... ezoteriju... posto se danas bas svasta naziva "high-end") svoj "zvuk" mogu da zahvale velikim delom specijalnom mreznom transformatoru.. (recimo Manley je tipican primer takvog proizvodjaca)
Takvoj spravi, koja kosta prilicno... stavi neki "magicni" transformator (nepoznatih sonicnih karakteristika) ispred... i vidi da li ce ti se dopasti promena...

itd... itd...

Najcesci problem u studijima nije napajanje... koje dolazi od EDB, nego UZEMLJENJE, koje se po pravilu realizuje na nivou zgrade, kuce... itd.. znaci kvalitet zavisi od umesnosti lokalnih elektricara koji su to radili... pre godinu dana, pre 40 godina... ili pre 60 godina... svejedno...

Nijedan mrezni filter vam ne moze resiti probleme koje vam unosi lose uzemljenje...

NAJVAZNIJE,.... lose uzemljenje je najcesci uzrok spajkova u puckanja koje cujete... jer ako je lokalno napajanje u spravi dobro,... a najcesce jeste... dok "puc" dodje do izlaza mora proci kroz BAREM -80dB atenuacije.... usled lokalnog napajanja u spravi i prirode rada pojacavackih stepena u spravi... koje takodje imaju odredjeni stepen potiskivanja varijacija napona napajanja... a ako se uzme u obzir da se uzemljenje po pravilu vezuje direktno... bez filtracije... (a mora tako) onda je jasno otkud "puc"... jer, SVI proizvodjaci ocekuju da korisnik ima UREDNO uzemljenje!

Zatim... uredno sredjen razvod struje u studiju... ne moze zameniti ni jedan filter cak ni Furman... da se razumemo... sve te sprave pomazu do neke mere... a sa druge strane unose dodatne koloracije... i ko zna sta jos... tako da je to kompromis... koji nekako mislim da je smislen najvise za stage primene... gde covek nema mnogo prostora za manevrisanje... studio je ipak druga prica...

Da rezimiram... uredno uradjena elektricna instalacija sa propisnim uzemljenjem za studio... cak i sa "strokavom" EDB strujom daje bolje rezultate nego bilo koji filter ili "stabilizator" napona...

Nisam siguran da sam ista pomogao, ali sam barem rekao ono sto iskreno i mislim...

pozdrav

bogi

p.s. Da budem jasniji... dodatni filter ispred celog sistema, ili dela sistema... ce sigurno uzrokovati promene u zvuku... sto ne mora uvek znaciti da je BOLJE... nego samo... DRUGACIJE...

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules