|
Ostali muzički instrumenti i studijska oprema Pregled i karakteristike ostalih instrumenata, gitara, mikrofona, preampa, rack efekata, mikseta, patch bays, modula, semplera.... Diskutujte na ovom mestu |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#11 |
Moderator
|
![]()
Kao prvo lepo ti rece co'ek Nenad, drz' se ti svog instrumenta.
A kao drugo mozda moze pomoci i da se na probi stisate. Jer i to hoce da pokvari cak i odlican aranzman, pesmu ili drugo, potom pokusajte da budete manje egomanijaci, budite vise skladna sviracko-pevacka druzina, koja sedne i resi problem. Trece, nesto mi ne stima u tom grooveu. Ako su gitaristi solidni ili jos bolje odlicni, zar nebi trebalo da imaju isti groove. To je i poenta uvezbanosti. Zar ne? Rad na mikseti sa procesorima, ma koliko da su dobri i skupi, uvek je zafrknut posao, jer ima previse visokih i pistecih tonova iz tzv gornjeg spektra. To bi bilo zato sto verovatno zvucnici imaju ili horne ili visokotonce, a i impedansa ulaza na miheti je drugacija nego ulaz na pojacalu. Resavanje tog problema je D-box. Ali... nije uvek 100% delotvorno. Znaci za ovo vam definitivno trebaju Pojacala, pa izlaz iz njih (line out) u mihetu, ili mikrofoni, pa u zvucnik pa u mihetu. Neko ti rece da se igrate, pa igrajte se, probajte i izmisljajte, ali pritom i saslusajte savete, pa i savete pocetnika, jer sam ja neke vrlo dobre stvari pokupio od "klinaca koji su poceli da sviraju pre dva meseca", ali je klinac nesto pokupio od negde i to mi je mpomoglo. Hvala sto ste procitali ovu poruku.
![]() |
#12 |
Moderator
|
![]()
Onda nam je to zajednicka konstatacija. I ja sam zakljucio to isto!
![]() |
#13 |
Stara Rumski Elita 2003.
|
![]()
Cao,
@ Peruzza : Nisam hteo nikoga da uvredim,ali ne volim nekonkretan i nepotpun odgovor,a cinjenica je da je tvoj prvi takav i bio.Sa tvojim drugim odgovorom si mi vec dao neku ideju sta da radim,i tom odgovoru jeste mesto ovde,i za to ti veliko hvala.Tako da - nema ljutnje,izvini ako sam zvucao grubo,to nije bila namera.Sto se klavijatura tice,gledam da ne upadam u frekvencije (koliko mogu naravno) ostalih,i da farbe ne idu full spektar (naravno opet koliko je moguce,da ne budu bas bas osakacene). @ Nenad : to bih i ja najvise voleo,ali ljudi potrazili pomoc ovde,pa posto nisu clanovi foruma,a i nemaju net,preko mene je pitanje dospelo na forum. @ Idekius : znam za varijante slikanja mixa,i jasno mi je potpuno da jednu istu situaciju ne mozes ponoviti svuda.Sto se saveta oko visokih tice,ce probamo.Hvala ! @ Dejankuki : Upravo se radi o tome sto pricas,mi na probi se stisavamo,jer onda dodju do izrazaja sve fore,prolazi itd,i - muzika.Ali,problem mesanja frekvencija i dalje postoji.Sto se price o pojacalima tice - to je za sada jos uvek problem.Mi sviramo pop-rok muziku (AUTORSKU),pa jos uvek istrazujemo sta kako sa gitarama i ludilima oko njih.Video sam da ti procesori (pogotovu gt8) nude milion stvari,ali fakat je da je dosta komplikovano izvuci iz toga ono sto zelis,a da radi posao u bendu. Ja sam prosto hteo da probam neke fore,a pri tom da ne iskasapim te gitare najgadnije,i u tom smeru je trebao da krene razgovor.Prosto ne znam sta ne smem da odsecem tim instrumentima,tacnije,znam otprilike,ali pomislih da je neko mozda vec nesto smozgao.Jer,desava se da farba koja je prelepa solo,kako zasvira bend ne moze da izadje,i pri tom ne mislim na jacinu.Znam i za obrnuto (doduse na svom instrumentu) - farba koja solo zvuci odvratno,kako zasvira bend izlazi kako hoces,dok je solo uzasna.E sad,moguce je da se sve ovo o cemu pricam resava kupovinom gitarskog pojacala,ali do tada,problem postoji. Ako nekome jos nesto padne na pamet - postujte. Pozdrav |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Senior Member
|
![]()
da se razumemo, mnogoooooooo zavisi od prostoa u kome svirate(vezbate). Idekius je izneo svoju "foru", kako on resava neke nazovi probleme i svako je po nesto pokusao da objasni na svoj nacin. konkretan odgovor je slusaj i namestaj, i tu nema recepta kao kod lekara. recimo, postavis bend u ready to play, a ti zauzmes neko mesto u tom prostoru, koje se tebi cini dobro za slusanje, pa polako oni pice sa svirkom a ti SLUSAS. Pa onda se malo udaljis, pa se malo priblizis, pa kazes jednom gitaristi da se pojaca, pa bubnjar da lupi jace, pa drugi gitarista da se umulja tu sa svojom deonicom i polako onako na ispadanje trazis zvuk i greske u njemu. Menjaj polozaj slusanja. E a onda neko neka umesto tebe zauzme poziciju i opet u slusanje (kao gost). mozda negde druga gitara uopste ne treba da svira. to se sve cuje. E a tek onda ide sa smanjivanjem i dodavanjem visih, nizih i onih izmedju !
eto pa polako ! na muci se poznaju junaci !!! pozdrav |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Moderator
|
![]()
Bravo Neso!
![]() |
#16 |
Senior Member
|
![]()
Mi smo jedno vreme isto isli direktno u razglas (dve gitare i bas), posle toga smo presli na neka osrednja, a na kraju na odlicna pojacala (marshall,bassman i fender). Razlike su bile ogromne. Sada svaki instrument izlazi extra, definisan je i jednostavno, uzivancija je svirati
![]() Moje skromno misljenje je da su (bar) pristojna pojacala resenje. |
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
MAO
|
![]()
Tvoj problem definitivno nema resenje u frekvencijskoj prici.. jednostavno, svako neka napravi sebi farbu kakvu zeli, i apsolutno JEDINI odgovor jeste aranzman i DINAMIKA.. to je tako od kad je sveta i veka..
inace, besmislena mi je prica o tome da dve gitare ne smeju da sviraju unisono, naprotiv, pola gitarske a narocito metaL muzike je i nastalo na monolitnim riffovima (cak i sa klavijaturama) ... i ta prica oko visokih na razglasu definitivno pije vodu, al uglavnom na zatvorenim prostorima, nisam siguran da je to potrebno kod otvorenih. |
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Junior Member
|
![]()
Nisam expert, ali mozda mogu pomoci. Rekao si da u "gomili farbi tvoja klavijatura nestane. Nije jednostavno odgovoriti na ovo pitanje jer se tice gomile sitnica koje treba lepo sloziti da bi dobio kvalitetan i cist sound. Pre svega bih pitao da li isti problem postoji i kada ubodes slusalice u mixetu i slusas istu deonicu? Ako ne, mozda je problem prostorije u kojoj vezbate, a mozda cak i ugla u kojem ti sedis (ili stojis). Drugo se tice gitarista. neko vreme sam svirao na procesoru tipa GT6, a svakako sam probao i ME 50. GT6 po meni svakako daje kvalitetniji ton, ali su i kod jednog i kod drugog fabricki preseti pretrpani efektima koji mogu dovesti do bruma ako dva procesora sviraju dva razlicita efekta iz iste grupe (recimo phaser + flanger - ovo je nespojivo). Savetovao bih gitaristima da kada izaberu zeljeni clean ili dist da eleminisu sve efekte iz tog preseta, pozabave se EQ-om i prvo podese takav sirov zvuk i onda probajte istu deonicu da vidite ima li bruma. Takodje se podrazumeva da gitara funkcionise u srednjim frekvencijama i da bi trebalo izbegavati da dva ili tri instrumenta sviraju isti ton u istoj oktavi.
Reci ako ovo ima smisla. |
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Stara Rumski Elita 2003.
|
![]()
@ masteryoda : Bogami se i ja plasim da bez pojacala nema hleba,jer sve sto smo nastelovali na tim procesorima od farbi,morace ponovo kad pojacala udju u igru ... i moguce je da ce vec zvuk samog pojacala resiti vecinu problema.
@ Arthur : Mora biti neka zabuna,neke deonice se sviraju unis,nisam mislio da je sve vreme razlicito ... ako mislimo na isto. @ Mebanes73 : Nisam probao sa sluskama.Pazi,mi imamo neki svoj prostor,naravno akusticki neobradjen,to je obicna soba u kuci.Fora je u tome sto sam u osnovi pitao sta uraditi na samim gitarskim procesorima,jer njih dvojica ne sviraju fabricke presete,vec prave neke svoje,a ja se u filozofiju gitare ne razumem previse.A za tvoj predlog - probacemo uskoro pa cem da postujem sta se desilo. Hvala ljudi, Pozdrav |
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Member
|
![]()
A koje gitare oni sviraju? Koje ti klavijature imaš?
Mnogo je teško davati savete napamet. Možeš li ikako da snimiš te gitare i tebe, makar zasebno? Ja bih pokušao Pink Floyd foru - gitare što svetlije, klavijature što tuplje. Straaaašno uopšteno bi to značilo da gitare idu gore od 5 do 8 kHz, a klavijature dole od 6 do 16 kHz, mada je to kao da ti kažem da ako kreneš prema severozapadu imaš određene šanse da, od svih mesta na svetu, stigneš u Berlin.
"The artist looked at the producer/ The producer sat back/ He said, 'What we have got here/ Is a perfect track/ But we don't have a vocal/ And we don't have a song/ If we could get these things accomplished/ Nothin' else could go wrong'." |
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Hitno potrebna pomoc.. | Inovative_kg | Ostali muzički instrumenti i studijska oprema | 7 | 16-05-2009 02:34 PM |
Potrebna pomoc iskusnijih... | Patalo | Ostali muzički instrumenti i studijska oprema | 9 | 16-08-2008 01:21 AM |
Potrebna pomoc oko git. efekata | kVu | Gitarska Produkcija | 9 | 23-01-2007 06:15 PM |