Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Sintesajzeri, Klavijature i Elektronika

Sintesajzeri, Klavijature i Elektronika Analogni i digitalni sintovi, ritam ma?ine, MPC sekvenceri, sempleri i ostali elektronski proizvođači zvuka.

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 01-12-2006, 10:19 PM   #11
Elf
Pro Member

Elf's Avatar

Default Re: Waldorf Micro Q

Quote:
Originally Posted by goasia
dva put sam ga imao, prvi put kada je izasao a sad skoro sam ga zakacio u nekoj trgovini ... nije dugo ostao kod mene .. sta je dobro u micro Q? ..skoro nista ... jeftin plugin zvuk , srtavicno los user interface ...
cak Wakdorf XT je bolji u emulaciji analognih zvukova ... inace cenim Waldorf , posedujem XT i Pulse Plus , nameravam kupiti Microwave 1 V2. mozda cak i Wave , ali Micro Q je jedan od najgorih sintisajzera koji sam imao ... veoma tanak i plastican zvuk , mod matrix je solidan al dzaba kad je sam tanak ...
iritirajuci operativni sistem , zbunjujuce kontrole, ocajna izvedba , knobovi su real shit ....
navodno isti soundengine kao kod Q i Qrack(nista nisam mislio lose) , u Waldorfu su navodili da 90% Q sounda moze i Micro Q da odradi ...
ako hoces povoljno VA sound nadji Nordlead 1 Virus A ili ako se ima za Nord dvojku ...
Volim kad chujem razlichita mishljenja.To za losh meni i potove sam chitao i na SOS-u...A NL2x je odavno u opciji,samo sam ze zaintrigirao MicroQ-om jer je dosta jeftiniji.
Ipak se isplati vishe ona fora da malo vishe sachekam,ali zato kupim bolju makinu,tj. NL2x.
Elf is offline   Reply With Quote
Old 02-12-2006, 12:02 AM   #12
clusterchord
mod?rateur analogue

clusterchord's Avatar

Default cijevasi za procesing virusa i ostalih va ..

Quote:
Originally Posted by relis
Dobro si me sjetio, htio sam to pitati! Ima li sto u tu svrhu za kupiti a da ne kosta bogatstvo? Do 500 eura mozda.. SPL stereo Vitaliser Mk2 ili Charisma 2, neki "combo" kompresor, rabljeno...? Dal je za tu cijenu uopce bolje od sofvera?
puno toga. pogotov ako trazis karakter, i dodatnu boju, a ne transparentnost.

prvo sto mi pada napamet je TL Audio 5051 Ivory2. (470eur export, gore kod mise). kao mic preamp ga ne volim, dosta prljav, ali D.I. ulaz i kompresor su solidni. mozes varirati koliko ces "prziti", ima fleksibilnu kontrolu gain staging-a na nekoliko mjesta - bitno kad trazis neku specificnu kolorizaciju.. najbolje na njemu je cijevni poluparametric EQ. daje neku bas toplu boju - snimao sam sa mk1 warwick baseve, rhodes i nesto malo sint bas, i svidjelo mi se sto mi je 5051 donio u pricu. kompresor je prilicno transparentan ako ga ne tjeras puno, nije vrh ali radi.

zatim imas SPL Channel One (oko 600eur kod mise). nisam radio s njime ali ljudi ga dosta hvale. kakvu kolorizaciju on donosi neznam, ali je on solid state, osim pretpojacala koje je cijevno. sto moze biti super. ili, ako bas moras stereo - Charisma 2. nije bas fleksibilno rjesenje. na papiru izgleda zanimljivo ali nisam probao.

zatim, Universal Audio SOLO/610. on je vise klase od ove dvojice, jer je oko 600eur export, ali je samo pretpojacalo. iako imas vec neko solidno pretpojacalo, Manley tube D.I., mono ispod 500 eur. stereo verzija oko 700eur. to vec spada u visu klasu.

super jeftino pogledaj cijevne pedale od electro Harmonix-a. ja imam LPB 2ube pretpojacalo, stereo, odlicno radi sa sintevima, ali malo rusi one najvise visoke - znaci ide super za bas linije, sekvencere i mutnije leadove/padove..

clusterchord is offline   Reply With Quote
Old 02-12-2006, 12:05 AM   #13
clusterchord
mod?rateur analogue

clusterchord's Avatar

Quote:
Originally Posted by Elf
Ipak se isplati vishe ona fora da malo vishe sachekam,ali zato kupim bolju makinu,tj. NL2x.
neces zazaliti.

clusterchord is offline   Reply With Quote
Old 02-12-2006, 11:37 AM   #14
Elf
Pro Member

Elf's Avatar

Definitivno se cheka NL2x...
Old 02-12-2006, 12:37 PM   #15
relis
Senior Member

Ako si tako odlucio, neka bude... Al moram reci da bi moj izbor bio rabljeni Virus b. Basevima ne moze dostici nordove, to je istina, ali neznam sto bi jos dao u prilog Nord Lead-u 2x. Svirao sam ga samo nakratko i slusao neke pjesme napravljene samo na njemu u sklopu nekog contest-a i stvarno ima specifican zvuk koji mi se dopada, ali meni definitivno nije masina bolja od Virusa za produkciju. Mozda je za sviranje, ne znam.

Ne bi se slozio sa Cluster-om (thnx za odgovor) po pitanju efekata. Kad ih ugasis, zvukovi i te kako ostaju "puni". U vecini slucajeva efekata ni ne treba. Dobro, oni preseti koji su zamisljeni kao "evolving" pomocu efekata, naravno da kad ih ugasis, ne ostane nista od njih. Ali virus nije VA tipa Q-a ili Supernove (u nekim aspektima) koji doslovno pocivaju na efektima. No dobro...

Last edited by relis; 02-12-2006 at 02:18 PM.
relis is offline   Reply With Quote
Old 02-12-2006, 06:53 PM   #16
Elf
Pro Member

Elf's Avatar

Da mogu da biram,sigurno bih uzeo i Nord-a i Virus-a...
Ali sad mi je najbitnije da uzmem synth koji po karakteru(zvuku) najvishe odgovara nashoj muzici...Ovih dana bih trebalo da chujem Nord-a,pa cu onda tako najbolje znati.
Old 13-12-2006, 10:11 PM   #17
Elf
Pro Member

Elf's Avatar

Kaparisan NL2X!

Uzdravlje!
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules