Go Back   Rumski Forum > Gost Foruma > Arhiva > Zoran Vračević - Vrač

Zoran Vračević - Vrač Jedan od nasih najrenomiranijih producenata, Clubing/Single Mixing veteran, covjek ciji je spisak uspjesnih radova veoma, veoma bogat (Ceca-London Mix, Las Ketchup (2 singla),Kylie, Jamelia, Bob Marley (2 singla), M People, Gloria Estefan, Bond, Narcoti Thrust (2 singla), Aaron Soul, Sugarbabes, Candice Alley,, Nate James, Kathy Brown, Kristine W, Doobie Brothers, Shystie, Raghav, Negrocan, Alabina, Ladies First, Nio...)

Thread Tools Display Modes
Old 25-10-2006, 11:31 PM   #1
strasni zmaj
Member

strasni zmaj's Avatar

Default subwoofer

koliko je dobro/ne dobro koristiti subwoofer kao dio audio sistema kod miksanja materijala? vdim na slikama studija uglavnom vise parova zvucnika (btw, zasto vise parova?), a smatram da je malo ili da gotovo nema trosistemaca koji ce moci odraditi i posao koji inace radi sub. jesam li nedovoljni poznavatelj tehnike i jesam li u krivu, ili se po studijima ipak naleti na sub u negdje u uglu sobe?
strasni zmaj is offline  
Old 26-10-2006, 09:45 AM   #2
DaBear
VIP Member

DaBear's Avatar

Default Re: subwoofer

Quote:
Originally Posted by strasni zmaj
koliko je dobro/ne dobro koristiti subwoofer kao dio audio sistema kod miksanja materijala? vdim na slikama studija uglavnom vise parova zvucnika (btw, zasto vise parova?), a smatram da je malo ili da gotovo nema trosistemaca koji ce moci odraditi i posao koji inace radi sub. jesam li nedovoljni poznavatelj tehnike i jesam li u krivu, ili se po studijima ipak naleti na sub u negdje u uglu sobe?

Ja nigde nisam video sub u profesionalnom studiju. Pa cak ni unim sto rade surround...To samo ko nema velike zvucnike. Ima ih par pro mixera (Tom Lord Alge i njegov brat) koriste NS10 sa nekim sub-om kao GLAVNI monitor za miksanje da mu da onja bas koji ne izlazii na NS10...ali generalno ti ne treba jer 99% slusalaca nema sub, tako da samo mozes da ukakis miks!!
DaBear is offline  
Old 28-10-2006, 09:19 AM   #3
OFF
Pro Member

OFF's Avatar

Samo da se nadovezem na cika-Zorana

I u audiofilskim krugovima subwoofer ne postoji, cak niko ne uzima za preterano ozbiljno te 2.1 sisteme kad je muzika u pitanju, iako ima woofera koji kostaju i par hiljada e
Old 28-10-2006, 09:27 AM   #4
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Mislim da se ovde subovi ponegde ugradjuju u automobile.

Inace je u kabini automobila lakse "napraviti" sub frekvencije u cujnom opsegu zbog male zapremine (kabine)...

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline  
Old 28-10-2006, 12:10 PM   #5
strasni zmaj
Member

strasni zmaj's Avatar

Quote:
Originally Posted by boggy
Mislim da se ovde subovi ponegde ugradjuju u automobile.

Inace je u kabini automobila lakse "napraviti" sub frekvencije u cujnom opsegu zbog male zapremine (kabine)...

pozdrav

bogi
lakse je napraviti sub efekt jer se sub nalazi u gepeku, pa ga dodatno prigusis, a uz to i sam kazes da je manja zapremina sto je tocno, tako da nije potrebna velika snaga za dobro ozvuciti. smatram suvisnima milion vata u vozile. cisto preseravanje.
strasni zmaj is offline  
Old 28-10-2006, 12:16 PM   #6
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
..... tako da nije potrebna velika snaga za dobro ozvuciti.
Nije... realno
Quote:
smatram suvisnima milion vata u vozile. cisto preseravanje.
Najcesce i nema toliko koliko kazu, nego napisu za one koji "to vole", da bi se lozili

Evo dve lepe slike subwoofer drivera ("krme" tesko oko 30kg, u prevodu):

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline  
Old 28-10-2006, 11:36 AM   #7
strasni zmaj
Member

strasni zmaj's Avatar

Quote:
Originally Posted by OFF
Samo da se nadovezem na cika-Zorana

I u audiofilskim krugovima subwoofer ne postoji, cak niko ne uzima za preterano ozbiljno te 2.1 sisteme kad je muzika u pitanju, iako ima woofera koji kostaju i par hiljada e
nisam audiofil, ali cijenim kvalitetan zvuk. nemam kablove sa zastitom protiv parazitskih struja, nemam harmann kardona ni trsat tube audio, posjedujem tek audigy ls karticu i 20ak Gb mp3ca, pojacalo i 2.1 sistem i uvijek cu radije slusati ziku na mojem sistemu, nebitno dali je drum'n'bass, hip-hop, grunge ili hardcore, uvijek se ljepse cuje kada sub daje punocu koju nemogu reproducirati sami zvucnici. o technu da i ne pricam. totalno mi je bzvz sound koji nema punocu. zna se da bas pokrece sve.

da, da, cini mi se da sam ovisnik o basu i bas mi je dobro ovako. zamisli da si na mega koncertu, a basist iscasio prst. katastrofa!
strasni zmaj is offline  
Old 28-10-2006, 12:57 PM   #8
OFF
Pro Member

OFF's Avatar

Quote:
nisam audiofil, ali cijenim kvalitetan zvuk. nemam kablove sa zastitom protiv parazitskih struja, nemam harmann kardona ni trsat tube audio, posjedujem tek audigy ls karticu i 20ak Gb mp3ca, pojacalo i 2.1 sistem i uvijek cu radije slusati ziku na mojem sistemu, nebitno dali je drum'n'bass, hip-hop, grunge ili hardcore, uvijek se ljepse cuje kada sub daje punocu koju nemogu reproducirati sami zvucnici. o technu da i ne pricam. totalno mi je bzvz sound koji nema punocu. zna se da bas pokrece sve.

da, da, cini mi se da sam ovisnik o basu i bas mi je dobro ovako. zamisli da si na mega koncertu, a basist iscasio prst. katastrofa!
Pazi, ja verujem da se to tebi svidja, ali si pitao za studio, a tu se trazi nesto sto je realno. I kod vrhunskih audiofila(nisam ni blizu, samo znam iz njihovih prica) se najcesce ceni realan, i ne previse kolorisan zvuk. A bass...... Cudo je sta danasnje i 2-sistemske kutije mogu da izbace, a da ne pricam o main monitorima........
Old 29-10-2006, 12:42 AM   #9
strasni zmaj
Member

strasni zmaj's Avatar

Quote:
Originally Posted by OFF
Pazi, ja verujem da se to tebi svidja, ali si pitao za studio, a tu se trazi nesto sto je realno. I kod vrhunskih audiofila(nisam ni blizu, samo znam iz njihovih prica) se najcesce ceni realan, i ne previse kolorisan zvuk. A bass...... Cudo je sta danasnje i 2-sistemske kutije mogu da izbace, a da ne pricam o main monitorima........
mozda tocno, ali ipak ostajem pri tvrdnji da bez suba glazbi fali jedan dio zvuka. pitao sam za situaciju u studiju jer nikada nisam krocio u jedan (naravno da ne brojim razne garaze...). ...nego, zasto ne moze dobro podesen 2.1 sistem vjerno reproducirati glazbu? ...nemoj misliti da silujem baseve.
strasni zmaj is offline  

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules