Go Back   Rumski Forum > Aktivnosti > Razno

Razno pricajte o svemu ostalom vezano za muziku i PC produkciju, predstavite sebe, svoj band, also speak in english about pro audio production...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 23-09-2006, 05:28 PM   #11
SHIVA
Psiho

SHIVA's Avatar

Default Re: A=440 Hz ili F=432 Hz

Pa to je dosta nespretan kontekst za iznjet ovako kompleksnu tematiku, ali u jednom djelu se svodi i na ochitu chinjenicu da dok su jedni ciljali fluidan radni takt na koherenciji od 8 Hz i s rezonancom harmonika 27, 54, 108, 216, 432, 864 Hz drugi su ciljali da niti jedna tipka na klavijaturi ne pogadja niti jedan od navedenih harmonika. I jedni i drugi se slazhu oko utjecaja ovih harmonika na ljudski DNA, ali samo jedni to i priznaju.

Ovi drugi vjeruju da osnovni r'n'r beat i tuning instrumenata jednostavno nemaju isti efekt kao i fluidni 4 x 4 u "AUM" rezonanci (432 Hz) i da to nie nishta strashno. Zhalosna je chinjenica da su i osnovni beat i tuning instrumenata u r'n'r zapravo pazhljivo dizajnirani patterni na koima su mnoge generacije stvarale glazbu i pri tome iskreno vjerovali u to shto rade apsolutno nesvjesni "skrivene namjere" u osnovnoj r'n'r konstrukciji od koje se nikad ne odstupa... ritmika i standardni shtim instrumenata na 440 Hz. Ova spoznaja dobrim djelom objashnjava masovni pokushaj diskreditacije elektronske glazbe koja vracha glazbu u njen izvorno repetitivan (simetrichan, fluidan, transcendentalan) oblik koristechi instrumente koi se (teshko ali) daju podesiti na drugachiji tuning i tako reproducirati AUM rezonancu u ritmu rezonance same planete zemlje. Neki taj ritam zovu i Schulmanova rezonanca, a rijetki znaju i da se ona gotovo udvostruchila u zadnjih 30-ak godina.

no chak i ovo je sazhetak sazhetka. stvari treba sagledati u shirem kontekstu i staviti ih u ispravnu perspektivu. Ispravna perspektiva nikako nije: ja volim r'n'r' glazbu i stoga nie moguche da se r'n'r bazira na loshim i asimetrichnim brain patternima, niti: to bi onda znachilo da sve r'n'r' zvijezde sudjeluju u zavjeri. Stvari treba sagledati onako kako su se deshavale, a pochele su se deshavat 1930-ih kada se u americi pojavila namjera da se uvede internacionalni standard o nashtimavanju glazbenih instrumenata iako nisu postojale nikakve indicije da je takav standard potreban. Svako je shtimao instrument kako mu je odgovaralo, a najvecha remek djela klasichne glazbe su nastala i uchestalo bivala izvodjena daleko prije uvodjenja tog standarda. Osim toga svi mi chesto chujemo i kritike starijih da se nishta novo u glazbi nie desilo od 50-ih godina proshlog stoljecha, barem ne da se to moglo primjetiti u medijima. Dakle teshko da je netko sluchajno, pa josh i pogreshno standardizirao neshto shto uopche nie trebalo biti standardizirano, i teshko da su stariji ljudi blesavi. Mozhda ni njihova perspektiva nie bash 100% ispravna ali su njihova iskustva starija, odlezhana i interpretirana sa odmakom od 50 godina shto, iako mi to nerado uvidjamo i priznajemo, nas mladje stvaraoce i, ili izvodjache glazbe kvalificira kao apsolutno subjektivne u odnosu na njih. O tome doista ne vrijedi niti raspravljati iz nashe perspektive jer smo davno prihvatili neke stvari zdravo za gotovo i nismo dovodili u pitanje njihov kredibilitet, a sljepo "vjerovanje" uvijek vodi u mrak.

Last edited by SHIVA; 23-09-2006 at 06:05 PM.
SHIVA is offline   Reply With Quote
Old 24-09-2006, 02:24 AM   #12
lesha
Vibrator

lesha's Avatar

midi plugin u koji se mogu ucitavati scl fajlovi (iz scale) je tobybear microtuner.
relativno uspesno sam ga isprobao u abletonu.

sa scalinog sajta se mogu skinuti ti fajlovi (3389 njih) pa me zanima koji mi od njih treba za 432hz ?

tobybear midibag

/edit
malo sam se igrao sa rob papen blue, i pravo je cudo koliko 440 zvuci "out of tune" nakon probanja 432..

Last edited by lesha; 24-09-2006 at 02:46 AM.
lesha is offline   Reply With Quote
Old 24-09-2006, 02:53 PM   #13
SHIVA
Psiho

SHIVA's Avatar

ufff... nisam siguran kako chu ovo sad objasnit ali dat chu sve od sebe. Ono shto me kod microtuninga jebe je sljedeche:

Microtuning radi drugachiju podjelu oktave i umjesto na 12 jednakih djelova oktava se podjeli drugachije, a podjela se izrazhava u razlomcima.

E sad... Ako microtuning radi kao onaj od cubase-a onda je to uzaludan trud. Microtuning bi trebao "znati" da je prva oktava na 54 Hz te samo prvu oktavu podjeliti na drugachije djelove, a vishe oktave pojedinih tonova izrachunati udvostruchivanjem frekvencije iz prve oktave. Ma kako god microtuner podjelio tonove u oktavi 54 Hz x 2 = 108 Hz, x 2 = 216 Hz, x 2 = 432 Hz itd...

Dakle ono shto bi trebalo jest microtuner koi je ili po default-u ili s moguchnoshchu ruchnog upisivanja spreman prvu oktavu rachunati kao 54 Hz. Na zhalost, do sad nisam nashao nishta slichno, tj. nitko ne navodi ovaj podatak. Microtuning se vechinom koristi zbog alternativnih temperamenata skale i mislim da nie razvijan u ovom smjeru. Boim se da je autor Skale smatrao kako je 440 Hz sasvim OK kao polazna tochka.

Kad ovako napishem sve ovo postaje mi kristalno jasno koliki je zapravo debilizam nelinearni frekventi pojas podjeliti u jednake (linearne) tonove i k tome krenuti od proizvoljne frekvencije u sredini chujnog spektra.

ps: ja sam sinoch primjetio da je brodska sirena odlichno nashtimana (zhivim vrlo blizu kontejnerskog terminala) Ne ozbiljno... vrlo brzo me "koncertni" shtim poceo doslovno iritirati koliko je off tune u odnosu na prirodnu oktavu.
Old 24-09-2006, 08:14 PM   #14
yoloko
Member

Čekaj bre pa ovo je onda jako ozbiljna stvar. Znam za ritmove da mi neki ne prijaju i čine da mi srce preskače, tako se ustvari i vodim kad odabiram muziku. Ovakvih ritmova koliko znam ima pregr?t kod nekih IDM autora a i kod RNR bendova (Stonsi...). Najgore je kad ne izvalim na vreme pa me neka muzika skroz razvali dok otkrijem problem. Ritam u muzici na prvom mestu treba da po?tuje ritmove u fizičkom telu, mislim prvenstveno na kucanje srca i disanje a mogu se uzeti u obzir i mo?dani talasi, ali to je već priča za sebe.

Ne razumem se ba? najbolje u tematiku temperovanja (teoriju muzike) pa imam par piatnja.

1. Da li ovo gore navedeno znači da se u Cubaseu nikako ne mo?e raditi na 432 Hz a da ti prva oktava bude na 54 Hz?
Pa koliko znam u Absyntu se mo?e ?timovati svaka nota. Pojasni malo molim?

2. Znači gotovo sva muzika snimljena posle 1930-te je po?tovala 440 računajući i klasiku. Pa jel to onda znači da mi sada u stavri slu?amo krive izvedbe klasičnih numera?

Last edited by yoloko; 24-09-2006 at 08:33 PM.
yoloko is offline   Reply With Quote
Old 24-09-2006, 09:09 PM   #15
SHIVA
Psiho

SHIVA's Avatar

Da. Stvar je na zhalost vrlo ozbiljna. Pokushat chu odgovorit najbolje shto (trenutno) znam. Ovih dana mi je takav kaos u glavi od silnih podataka na ovu temu pa se duboko nadam da nechu neshto falit.

1. Cubase u VST instrumente shalje midi note. One same po sebi ne definiraju osnovnu frekvenciju vech ona ovisi o tuningu svakog VST-a zasebno. No midi note definiraju temperament ljestvice (razmak medju tonovima), a u kombinaciji sa chinjenicom da 95% VST-a nema moguchnost "nashtimavanja" ispada da niti jedan sekvencer nie u stanju reproducirati ispravno tonove osim ukoliko se sam ne potrudish i nekako "zaobidjesh" standarde.

Dosta sprava nudi vishe ili manje komplicirane metode ispravaka, i to (koliko sam do sad primjetio) poglavito FM synthevi. Dakle moguche je i u Cubase-u reproducirati ispravne (prirodne) tonove ukoliko se izborish sa samim VST-ima i podesish ih kako treba.

2. Po pitanju glazbe snimljene iza 1930-ih... boim se da si u pravu. Standard 440 Hz je usvojen 30-ih godina ali puni zamah je dobio ranih 50-ih. Osim gudachkih instrumenata (koi nemaju pragove niti definirane tonove) chak i klasichne izvedbe su zakinute ovim standardom. Poznata problematika fuge u B molu (dakako) prestaje biti problematichna kad se instrument nashtima na 432 Hz.

Ono shto ljuti vishe od glazbe snimljene na loshe nashtimanim instrumentima jest chinjenica da se SVI klasichni instrumenti posljednjih 60 godina proizvode prema nepotrebnom i loshem standardu. Gitaru mozhemo donekle i nashtimati prema 432 Hz, ali zhice su dizajnirane da optimalan zvuk daju pod opterechenjem tuninga na 440 Hz. Analogni synth koi nema tuning sa rasponom od minimalno +/- 8 Hz i nema neke shanse da se nashtima. Tuning oscilatora u tonovima (centima) ne pomazhe jer ta kontrola za jedan cent uzima stoti dio "standardnog" tona na 440 Hz a taj je neshto vechi (dulji) od tona mjerenog od 432 Hz. Sredishnja oktava bude OK, susjedne ajde-de, a dve oktave ispod ili iznad se gubi svaki smisao. Duhachke instrumente da i ne spominjem...

Kao da sve ovo nie dovoljno izgleda da je doshlo i do josh jedne "pogreshke". Koliko sam shvatio sam temperament "standardne" ljestvice onemoguchava sviranje "perfect fifth" i "fourth" intervala i ta "nepravilnost" zapravo omoguchava the "circle of fifths" ili veterinarskim rjechnikom recheno, kvintni i kvartni krug temelje se na ovoj nepravilnosti. Ako oktavu mjerimo od 54 Hz i koristimo nelinearan temperament umjesto kvintnog kruga dobijemo kvintnu spiralu. Krajnji rezultat ove podjele uvjetuje da su 432 Hz zapravo ton F a ne ton A. U konachnici ispada ne samo da krivo shtimamo instrumente nego mnoga klasichna djela zapravo sviramo i iz pogreshnog kljucha.

Nedavno sam kopao po kalendaru Maya i (izmedju ostalog) pronashao podatak o "svetim" tonovima te o tome koi ton odgovara kojoj osobi obzirom na "wavelenght" dana u kojem je rodjena. Naravno nisam imao u vidu ovu problematiku i "sveti" tonovi su mi zvuchali sasvim "smrtnichki" i obichno. Jucher sam ih ponovo poslushao sa nashtimanim Octopusom i ustanovio da "sveti" su tonovi Maya zapravo isto shto i harmonici 432 Hz ili rezonanca Ohm-a koju su Vede opisale terminom "prazvuk stvaranja" pred vishe od 4000 godina i koja je do danas ostala "mantra svih mantri" u istochnjachkoj teologiji. I Maye i Hindu narodi su razvili matematiku koja se temelji na broju 8 i njegovim harmonicima. Fibonachijev niz u sebi takodjer sadrzhi ove harmonike. Piramide Maya i Egipchana vechinom u bazi imaju 432 nechega (mjere se razlikuju ali broj mjernih jedinica je isti) ili neki od umnozhaka tog broja. Duljina stranica prema vrhu takodjer odgovara ovim harmonicima, a oko toga se zapravo vrti i Pitagorin pouchak i Rudolfov Pi.

Da niz zanimljivosti tu ne bi stao i Albert Einstein je primjetio da je brzina svjetlosti zapravo harmonik iz ovog niza, a izgleda i da je nash chitav organizam sazdan na matematichkim zakonima koje su Fibonachi, Vede i Maye opisali jednako, no svaki na svoj nachin i u svoje vrijeme.

Da bi pogreshku okarakterizirali kao namjernu potrebno je imati motiv. Ako ovo nie motiv onda se stvarno radi o najvechoj nespretnosti i nekompetenciji ove civilizacije i glazbenika "modernog" doba.
Old 24-09-2006, 10:42 PM   #16
yoloko
Member

Uh čoveče opet se vraćam mojim starim istra?ivanjima, zarazio si me. Ova tema ide dublje nego ?to sam mislio. Mogao bih o tome čitati noćima.
Interesantno je da se ovde spominju između ostalog i crop circles.

http://www.greatdreams.com/numbers/music/joemusic.htm
http://www.dprins.demon.nl/convergence/octacrop.html

I pitam se dal je iko do sada ovo izvalio i pravio "dobro na?timanu" muziku?
yoloko is offline   Reply With Quote
Old 25-09-2006, 10:43 AM   #17
SHIVA
Psiho

SHIVA's Avatar

pa ja sam crop circles, sfingu i piramide na marsu, te josh X drugih djelova ove cjeline namjerno izostavio kako tema ne bi otplutala u ismijavanje i sprdanciju.

Shto se tiche "nashtimane" muzike, svakako da postoji. Vidish i sam po ovom forumu da samo hobi-producenti imaju vremena i interesa za ovakve stvari, a takvih je na ovim prostorima vrlo malo. No globalno postoji dosta ljudi koi vech godinama rade u ovim glazbenim okvirima, ali nisu imali potrebu o tome pisati po forumima i izlagati se ismijavanju zbog chinjenice da komprimiraju kick ili bilo chega drugog shto "konvencionalno-komercijalna" glazba nastala na petpostavci da svi moramo jesti i piti spremno svrstava u medicinske ustanove za pomoch neuravnotezhenim osobama. Vechina glazbe koja prati ljudske chakre i razna "meditativna" glazba su obichno odlichno tunirane. Chak i eminentniji producenti tipa Simon Postford (Shpongle, Hallucinogen, Younger Brother, Beast) vech godinama rade takvu glazbu. Ima chak i neshtosempler refill-ova koi sadrzhe pozitivne subliminalne poruke i tunirani su jako dobro. Jedan od takvih je npr. Twisted Textures i Distorted Reality od Spectrasonic-a.

Drugim rjechima solidan broj onih koje obichno prate "epiteti" poput kvazi-umjetnika zapravo uvidja da je i glazba, jednako kao shto je grafika ili arhitektura zapravo vrlo podlozhna preciznim matematichkim zakonitostima. U protivnom bude u najmanju ruku neskladna i "neprirodna".

Enivej, drago mi je da si se zainteresirao i nadam se da che biti sve vishe onih koi che dati svoj doprinos ponovnom razvoju prave "duhovne" glazbe.

It's not just a disco in the forest. It's an initiation of a tribe. It's like the 60's all over again.
Goa Gil
Old 13-11-2008, 10:59 AM   #18
Lag
Moderator

Lag's Avatar

ima i rizn neki overall tuning da namesti
Old 13-11-2008, 02:04 PM   #19
alen
VIP Member

alen's Avatar

Auuuuuuuuu,znao sam da tu ima necega....
Old 08-03-2009, 10:26 AM   #20
pleon
Member

bok,

ja sam novi na forumu i ovo mi je prvi post ...

za ovu temu sam se zainteresirao preko web stranice wendy carlos, pa me zanimalo da li na rumskom, kojeg pratim, ima nesto o tome, sto me dovelo do ovog topica.

postoje dvije interesantne knjige koje se bave problematikom ugadjanja instrumenata, razvojem ljestvica kroz povijest čovječanstva, itd.

harry partch "genesis of music"

i čovjek koji je harry-u dao kljuceve za otkljucavanje glazbe,

hermann von helmholtz "on sensation of tone".

nisam ih još čitao (čekam postara), ali prema inf. dostupnima sa interneta, pretpostavio sam da prva ima vise filozofski i art pristup ovoj temi (mada se autor neizbjezno oslanja i na fiziku), dok je druga vise matemetika i fizika, teorija glazbe.

mene osobno vise zanima knjiga harry-a partch-a, jer se čovjek nije samo "bavio" teorijom i umovanjem, nego je "zivio" Jedinstvo misli, duha i tijela, onkraj svega općeprihvačenog, slobodan. čovjek velike hrabrosti i snage, istinski filozof i čarobnjak koji je stvorio svijet za sebe, kada ga več nije mogao nači medju nama. .. nakon čijega se postojanja nitko ne moze usuditi i reci:
" to ti je zivot "

eto, za svakog ponesto : skepticima hermann, a čudacim harry

poz, nikola

Last edited by pleon; 08-03-2009 at 10:30 AM.
pleon is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules