Go Back   Rumski Forum > Muzika/Glazba > Pravna Pitanja

Pravna Pitanja Ovdje pi?ite sve ?to znate ili ?elite znati o autorskim pravima, ugovorima sa agentima/izdavačkim kućama itd... i sve ostalo ?to dotiče pravnu stranu poslovanja s glazbom.

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 22-08-2006, 08:41 PM   #11
idekius
Mason

idekius's Avatar

Default Re: Kako za?tititi svoju kompoziciju.

Quote:
Originally Posted by awacs

...jer je izdala CD na kome je bila i obrada moje pesme ?Daj mi snagu kosave? iz 1986.
...jedan od najlepsih i najukusnijih textova u Ex YU baladama...
Old 23-08-2006, 07:26 PM   #12
Dushan_S
Pro Member

Dushan_S's Avatar

Quote:
Originally Posted by awacs
Ipak, sto kaze Vrach, sve zavisi od toga koliko je onaj ?lopov? zaradio para od kradje. 1998. sam tuzio Radio Kosavu (tada je jos bila vlasnistvo Marije Milosevic) jer je izdala CD na kome je bila i obrada moje pesme ?Daj mi snagu kosave? iz 1986.
Ti si bio u grupi Ko?ava? Čisto pitam informativno. Sećam se kad se ta pesma vrtela, to je hitčina ko vrata. Jedino ?to mislim da je posle bend nestao sa mape brzo kako se i pojavio.
Dushan_S is offline   Reply With Quote
Old 25-08-2006, 11:41 AM   #13
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by Dushan_S
Ti si bio u grupi Košava? Čisto pitam informativno. Sećam se kad se ta pesma vrtela, to je hitčina ko vrata. Jedino što mislim da je posle bend nestao sa mape brzo kako se i pojavio.
Kosava ustvari i nije bila grupa. U to vreme se Skripac raspao, a Luka (basista) i ja smo imali neke pesme sa kojima prosto nismo znali sta da radimo. Ustvari smo hteli da ih damo nekome, pa smo probali sa Igorem Pervicem (tadasnja grupa Duh Nibor), ali smo odustali. Onda smo otisli u Jugoton (koji je pre toga uzdavao Skripac), odneli im demo snimke na kojima sam ja pevao cisto zarad informacije, a oni su predlozili da to lepo sve isto tako snimimo u pravom studiju i da se zovemo U skripcu. To nam je bilo totalno bez veze, tim pre sto su zastitni znaci Skripca bili Delcin glas i Vuletove pesme, pa smo ad hoc nazvali projekat Kosava i snimili album studiju SiM u Zagrebu. Svirali studijski muzicari (konkretno na pesmi Daj mi snagu kosave gitare je svirao Jane Pardjovski, tada clan grupe Dzakarta, sada sudija u 2. ili3. okruznom sudu u Bgd) + nas dvojica. Onda smo pokusavali da napravimo bend, mada nam to nije bio prvobitni plan. Digli ruke - napravili demo studio, privremeno nam dosadilo sviranje...

Ali to nije toliko bitno, u prethodnom postu sam hteo da kazem da je pitanje zastite autorstva (tzv. moralnog prava autora, odnosno prava na potpis ispod dela) jedino sto ima smisla u ovoj zemlji u kojoj su mehanicka autorska prava besmislena, ne toliko zbog SOKOJ-eve nesposobnosti koliko zbog besmisleno malih tiraza.

Drugi razlog za zastitu prava (kradja za muziku za reklame) takodje polako prestaje da postoji - sve ozbiljne "advertajzing agencije" dobro paze da ne mazdisu pesme bez dozvole autora. Naravno, uvek postoji mogucnost da Glass Service stavi intro za Sto ja volim taj seks kao podlogu za reklamu, ali je pitanje koliko para da trazis za reklamu koja se ionako vrtela 20 puta. Prosto, vreme hajducije polako ali sigurno prolazi, a tirazi padaju li padaju.

Stvarno je cudno da ovaj thread ima tako malo postova, a tema kojom se bavi je ustvari jako vazna. Mislim, pesme su za nijansu vaznije od RMS-a.

Nekako mi se cini da (u svetskim okvirima, ne u ovim balkanskim) ljudi vise postuju pesme, posto su one deficitarna roba - nije lako napraviti nesto novo u tako skucenom melodijsko/harmonsko/ritmickom okruzenju koje zovemo pop muzikom (a tu hteli ili ne spada cak i electro scena). Lako je za RMS, raspises pismen aranzman , platis par somica GBP/EUR/USD za onu egzoticnu mastering spravu ciju je fotku Vrach poslao i Bog te veselio .

Bas sam se na*r*o, dosta vise bre awacse, aman.

Last edited by awacs; 25-08-2006 at 11:47 AM.
awacs is offline   Reply With Quote
Old 25-08-2006, 01:17 PM   #14
Sandzama
Member

Sandzama's Avatar

Pitanje za stariju/iskusniju ekipu

Evo, ja bi hteo da obradim/remixujem neku pesmu od, recimo, Maje Odzaklijevske... Jel moze neko da mi objasni proceduru, a da to bude fair&square

BTW. Jel moze neko da mi kaze ko je ovde radio elektronske/poluelektronske pesmice (sa 808-icom...) tipa bajaga-berlin, laki pingvini-mozdamozda, MO-sreco reci, itd... I sta bi sa (valjda) prvim BG elektro bendom "Beograd" ...ko je to radio?
Sandzama is offline   Reply With Quote
Old 28-08-2006, 11:43 AM   #15
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by Sandzama

Evo, ja bi hteo da obradim/remixujem neku pesmu od, recimo, Maje Odzaklijevske... Jel moze neko da mi objasni proceduru, a da to bude fair&square

BTW. Jel moze neko da mi kaze ko je ovde radio elektronske/poluelektronske pesmice (sa 808-icom...) tipa bajaga-berlin, laki pingvini-mozdamozda, MO-sreco reci, itd... I sta bi sa (valjda) prvim BG elektro bendom "Beograd" ...ko je to radio?
Za sve ovo sto si pitao obratis se Vrachu.
Old 28-08-2006, 11:55 AM   #16
DaBear
VIP Member

DaBear's Avatar

Quote:

Obrada i remix su 2 totalno razl stvari!! Obrada-ti si obradio i neko drugi je odpevao;
remix - ti si remixovao , nova matrica itd..sa Majinim originalnim vokalima..

Sta drugo ima da se objasni? Treba ti nova matrica / aranzman u oba slucaja...to je to!

Laki pingvini - znam samo da Roda (klavijaturista) ima mega salon namestaja u Beogradu, Koca (klavijaturista drugi) ima mali music label i publishing u Bostonu (www.hipsonmusic.com ) .Grupa Beograd - Dejan (pevac / klavijature) je u Kanadi...radio je kao animator u velikom studiju za comp igre, sad radi od kuce i svira i dalje neki elektronski trip fazon...skoro sam se cuo sa obojicom!
DaBear is offline   Reply With Quote
Old 28-08-2006, 12:43 PM   #17
alavuk
Pro Member

alavuk's Avatar

ovaj jedno pitanjce takodje mozda i logicki ... kome idu/pripadaju autorska naknadna/prava ako se bend raspadne ? onome ko je registrovao tj prijavio pesme (ukoliko je jedan covek radio sve od aranzmana do komponovanjai sl.)ili se to deli na "ravne casti"?

mozda malo glupo pitanje ...
alavuk is offline   Reply With Quote
Old 28-08-2006, 06:09 PM   #18
Sandzama
Member

Sandzama's Avatar

Quote:
Originally Posted by DaBear
Obrada i remix su 2 totalno razl stvari!!
Znam to... obrada/remix (/= ili) valjda...

Sto rece neko sa foruma : "Nisam bas tolika buranija da ne znam to "

Nego, pravno? Koga treba da pitam za prava... (majinog menadjera, diskokucu, advokata...pasulj )

Jel mogu negde da se cuju ti noviji radovi, coveka iz "Beograda"?

Pozdrav!

P.S. Voleo bi da cujem tvoje misljenje o, modernim, domacim izdanjima elektronike (reckon, coffe shop kompilacije), ako si cuo nesto od toga.
Sandzama is offline   Reply With Quote
Old 28-08-2006, 07:26 PM   #19
Dushan_S
Pro Member

Dushan_S's Avatar

Quote:
Originally Posted by alavukonja
ovaj jedno pitanjce takodje mozda i logicki ... kome idu/pripadaju autorska naknadna/prava ako se bend raspadne ? onome ko je registrovao tj prijavio pesme (ukoliko je jedan covek radio sve od aranzmana do komponovanjai sl.)ili se to deli na "ravne casti"?

mozda malo glupo pitanje ...
Autorska prava glase na nekoga, i to je to, ne razumem tačno ?ta pita?? Onaj ko je zabele?en kao autor, njegova je pesma, to nema nikakve veze sa sudbinama bendova u kojima svira ta osoba, osim naravno ako su svi iz benda zabele?eni kao autori.
Dushan_S is offline   Reply With Quote
Old 28-08-2006, 07:35 PM   #20
DaBear
VIP Member

DaBear's Avatar

Quote:
Znam to... obrada/remix (/= ili) valjda...

Sto rece neko sa foruma : "Nisam bas tolika buranija da ne znam to "

Nego, pravno? Koga treba da pitam za prava... (majinog menadjera, diskokucu, advokata...pasulj )

Jel mogu negde da se cuju ti noviji radovi, coveka iz "Beograda"?

Pozdrav!

P.S. Voleo bi da cujem tvoje misljenje o, modernim, domacim izdanjima elektronike (reckon, coffe shop kompilacije), ako si cuo nesto od toga.

Pa u svetu se za obradu pita publisher...kod nas neznam? mozda pevac ima zadnju rec..? Hoces li da izdajes to negde?
Evo Dejanovig web site-a (bivsi pevac grupa Beograd)
http://www.nat-king-kong.com

Imam jedan Coffe Shop, al ga nisam ni otvorio...pogledacu sutra kad dodjem u studio...

pozz
DaBear is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules