|
Razno pricajte o svemu ostalom vezano za muziku i PC produkciju, predstavite sebe, svoj band, also speak in english about pro audio production... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#11 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
Prvo, verovatno neko pravi odredjen proizvod ako ima traznju. Drugo, te starudije bi se mogle bez problema proizvoditi i danas, samo nebi imale ist zvuk i onda to nije to. Trece, isti zvuk nebi mogle da imaju jer danasnja tehnologija materijala u elektronici je potpuno drugacija, tako da vise nemozes naci materijale koji su se onda koristili u proizvodnji elektronike. Cetvrto, i zub vremena cini cvoje, nesto sto je staro 40 godina je vremenom dobilo patinu u zvuku, koja je posledica starenja materijala, oksidacij itd. Peto, to je sve zajedno uticalo na nesto sto se strasno dopalo ljudima. Last edited by LACKY; 20-04-2006 at 07:32 PM. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Pro Member
|
![]()
Deki, da nisi mozda radio nesto sa Hazar(ima)om Dragoljubom?
![]() |
#13 |
Moderator
|
![]()
Da dodam samo jos jednu tacku na Lacky-jev post...
Sesto, danasnji trend masovne muzicke produkcije je za ipod, znaci mp3, tu su zarade ogromne. Vec duze vreme svetsku muzicku produkciju potresa zbog toga sindrom "good enough", veliki studiji propadaju, prakticno pocinje da preovladjuje home studio produkcija. Pa pitam, cemu onda neki masovan, energican i brz razvoj novih i boljih analognih i digitalnih sprava... kome to treba i ko ce to da kupi? Zato se i prave softverski dodaci, jer nemaju hardver koji je skup, koriste vas racunar/hardver koji proizvodjac ne mora da ukljuci u cenu, nema ni pravu prednju plocu, nego "nacrtanu" na monitoru itd. Zarada je ogromna, potraznja izuzetno velika, proizvod je pristupacan home studio produkciji. Zadatak firme je da zaradi novac za plate radnika i profit, a ne da "pliva uzvodno". pozdrav bogi
![]() |
#14 | |
Mason
|
![]() Quote:
A sa Draganom Jogom iz Hazara sam u drugarskim odnosima. Jel' se znate?
![]() |
![]() |
#15 | |
Mason
|
![]() Quote:
80-e su totalno prica za sebe (ako gledamo najkomercijalnija izdanja)... Ono sto je proslo 80-ih, moglo je da prodje samo tada i nikad vise... Veliki Hitovi tipa Tarzan Boy, Samanta Fox, Radio Rama, Sandra i ostali ultra-mega hitovi iz tog vremena danas zvuce smesno i jadno u poredjenju sa modernom produkcijom kod koje je zvuk znacajno veci... To je bilo vreme mode bubnjeva-plastikanera, synthica i slicnih sprava... Skoro sam cuo Tazan Boy i vristao od smeha zbog nekog smesnog synthica ubacenog u pola pesme, a trebao bi valjda da asocira na onaj zvuk koji ispusti slon ![]() Meni su ti hitici iz osamdesetih dragi, posto me asociraju na neko vreme kada sam bio znatno srecniji, ali... sto jeste, jeste... Sto se ex SFRJ tice, mislim da je to bilo vreme kada je bilo jako puno odlicnih pesama, kada se posmatra sa strane kompozicije, aranzmana, texta i samog sviranja, ali produkcija je bila prilicno tragicna... Recimo Azra, band koji bih naveo kao band koji najvise volim sa ovih prostora... Johny se uvek zalio na produkciju, a najnesrecnije su isproducirani albumi koje je sam producirao... "Izmedju krajnosti" svuci kao da se dete igralo prezens potenciometrom... Skoro sam posle dugo vremena cuo i pesmu Grupe Film... valjda se zove "Vozio sam prema gradu" (Film nikada nisam voleo) i ima ritmicno ubaceni neki fijuk... bich valjda... pa to je smejurija danas koliko to plastikanerski zvuchi... ![]() Kada cujemo muziku 70-ih... meni se licno svidja... volim mnoge bandove... ali porediti sa danasnjom produkcijom... nema govora... 60-te je bolje i ne pominjati u ovom kontextu... Mislim... ima kod nas u Nisu ona izreka (mozda i u drugim krajevima) koja kaze "Svako lane bese bolje"... ljudi mnoge stvari posmatraju kroz prizmu sentimentalnosti pa se cuje i "sto su se nekad pravili automobili...", "al' se nekad dobro jelo bash...", cak sam od jednog komshije koji sklapa konfiguracije cuo i "sto su se nekad pravili procesori za rachunare" ![]() Naravno, slazem se da su se u proslosti deca pravila kud i kamo kvalitetnije nego danas... Narocito one neprevazidjene serije iz 1971. To su bile serije... to se vise ne moze ponoviti ![]() Prosta stvar... pustimo jednu posle druge neku pesmu iz neke srecnije godine i neku danasnju pesmu... naravno, pricam u globalu, dakle prosek... ne govorim o izuzecima kojih svakako ima, niti govorim o kompoziciji, aranzmanu, pevachu itd...
http://www.facebook.com/idekius Last edited by idekius; 20-04-2006 at 10:56 PM. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
![]() Jbg, eto rek'o sam. Trebao sam da znam sta uzimam, kad je na omotu poslasticara Kalca. ![]() Ali to je za jednu novu temu. pozdrav
![]() |
![]() |
#17 |
Mason
|
![]()
Eh, pa nije ono tako lose... ma da jeste malo tripozna muzika, sto se od Hazara i ocekuje... oni imaju neku svoju kultnu publiku koja voli takvu muziku...
![]() |
#18 | |
Moderator
|
![]() Quote:
Poenta moje price je skorasnji trend, a da se veliki studiji zatvaraju i prestaju da rade po belom svetu, to se bas desava zadnjih godina... mozda bas u trenutku kada bi trebalo da bude obrnuto... ko zna... Pri tom se Behringer sve bolje i bolje prodaje, i oni sire paletu proizvoda... svi distributeri ga hvale da je najisplativiji... pozdrav bogi
![]() |
![]() |
#19 | |
Mason
|
![]() Quote:
Cuvam jedan matori radio... mnogo mi se svidja, ma da do duse vise ne radi... trebao bi mu debeli servis... U pitanju je "Tesla" sa kraja 50-ih, ili pocetka 60-ih... Ona varijanta sa onim kinetickim okom (valjda se tako zove), lampas... u krajnjem slucaju, ubacicu u njegovu kutiju neki tranzistor, ma da bi lepse bilo reparirati ga... Elem... kutija je od orahovog drveta, platno ispred zvucnika... ono i kada bi se danas proizvodilo, ne bi moglo da bude bas jeftino jer, ako nista drugo, samo drvo treba platiti i napraviti... Jeste da se danasnji radio aparati bolje cuju i stereo su i kostaju neke smesne pare, ali nisu pravljeni da traju dugo i proizvodnja im je jeftina. Onaj matori radio je stvarno pravljen da traje 100 godina... Ja sam mu vec treci vlasnik... kupio ga je moj deda, od njega nasledio moj pokojni otac, a od oca ja... Ako pogledamo Opel... i on danas radi automobile namenjene potrosackom drustvu (kao i svi), a nekad je bio firma cuvena po dugovechnosti svojih automobila... Sada Opel ima air bag-ove, sistem protiv proklizavanja, ABS, fuel injection, znatno jace motore nego nekad, to je danas mnogo bezbedniji i mocniji automobil nego sto je nekada bio..., ali ni jedan novi Opel nece doziveti godine nekog npr starog Opel Rekorda... ono sto rekoh, potrosacko drustvo... Novi automobili se rade tako (ne mislim na Aston Martina i sl.) da prosecan zapadnjak moze da ga kupi, vozi nekoliko godina, posalje na otpad i kupi novi... I nije bas preterano dobro poredjenje sa Behringerom jer Opel, koliko ja znam, ima svoj razvojni tim, ulaze u nove projekte, a Behringer krade od svih (vise puta dokazano) i na dobrom smo putu da jedna firma namecuci ostru konkurenciju poprilicno ukoci druge ili, im barem zada velike glavobolje... Maznut projekt, jeftina radna snaga u Kini, cene takve da moze masovno da se prodaje i u istocnoj Evropi... i to primorava i ostale da pojeftinjuju proizvodnju... Mackie je prebacio proizvodnju takodje u Kinu... Ja ne mislim da Behringer radi lose, ima on proizvoda koji sasvim O.K. rade, pogotovu s' obzirom na to koliko kostaju... BCF 2000, ADA8000, B-1 i B-2, PowerPlay... ali... mislim da to moze ozbiljno ostetiti neki generalni kvalitet i da kada bi svi radili kao Behringer, novi proizvodi nikada nebi bili napravljeni jer ne bi bilo koga da ih projektuje, dizajnira itd... Ima ja ADA8000 i kod mene radi dobro, ma da ga u sustini i ne koristim... probao sam ga, istetstirao i za sada stoji, posto obicno ne snimam vise kanala istovremeno... Cuo sam od drugih da hoce s' vremena na vreme da unese pik u snimak... verovatno je lose i jeftino odradjena synhronizacija... Do duse kod mene se to ne desava jer kao master clock koristim RME ADI-2 i njegov steady clock... Zvucne kartice setovane kao slave, ADA8000 kao slave, ADI-2 kao master... Ali... ako uporedimo cenu ADI-2, koji ima svega dva kanala i nema preamp i ADA8000 koji ima 8 in\8out + preamp... nije tesko zakljuciti koji ce da bude izbor manje informisanog kupca, ili apsolutnog pocetnika izmedju ova dva uredjaja...
http://www.facebook.com/idekius Last edited by idekius; 21-04-2006 at 10:14 AM. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
Ne postoji "bolje" i "lo?ije" u apsolutnom smislu. Sa razvojem tehnologija je bilo moguće napraviti ne?to od tranzistora umesto od lampi za manje para, zvuk je bio čistiji, i ljudi su tada to hvalili a lampe su bile out. E onda se odjednom nakon vi?e godina neko setio i kao, tranzistori nisu to ?to treba, mnogo su hladni i klinički. Pa je onda do?la digitalna tehnologija, i svi su se opet odu?evili kako je to jo? čistije, preciznije i jeftinije za proizvodnju od tranzistora, pa se onda na?ao neko ko je primetio da je lep?e čuti ne?to kako svira kroz analogni tranzistorski mikser nego kroz digitalne konvertore iz miksera u sekvenceru itd. Znači novija tehnologija ima TEHNOLO?KU prednost, ali zato i starije tehnologije imaju svoju estetsku zvučnu vrednost. Ljudsko uvo (a u stvari ljudski um) voli nesavr?enost i distorziju (ne kao efekat već uop?teno), i zato nam se sviđa kako zvuči tranzistor u odnosu na digitalno i lampa u odnosu na digitalno i tranzistor. Znači replike se rade jer postoji potra?nja za određenim zvukom, a on mo?e uvek biti estetski aktuelan. Nije bitno da li je neki kompresor star tehnolo?ki 20 godina ako je njegov zvuk privlačan. Reći da je to nazadno je kao kad bi rekao, "?ećer" je nazadan. To je sastojak u kuvanju kolača, ne mo?e? praviti drugačije. Digitalija ti je kao ona zamena za ?ećer koja je slatka ali ne liči ni malo, a UAD bi bila neka zamena za ?ećer koja jako podseća pa se svi lo?e "jao vidi napravio sam kolač sa time i kao da sam stavio pravi ?ećer". Ono ?to se često de?ava kod ljudi koji se zanimaju ovim je da se tehnologija počinje gledati kao prva stvar o kojoj se razmi?lja ali ona je nebitna, bitna je MUZIKA. A u funkciji muzike, tehnolo?ki nazadno, pogre?no, LoFi itd mo?e biti po?eljno jer je interesantno i prijatno uvetu.
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Fond Za Razvoj | grada27 | Pravna Pitanja | 31 | 21-04-2009 08:08 PM |
Razvoj analognih i digitalnih AV tehnologija | dexyco | Tutorijali | 3 | 13-09-2007 12:05 AM |
Razvoj efekata na GPU-u | peraZdera | DSP forum | 31 | 10-05-2006 10:31 AM |