Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Monitoring

Monitoring Aktivni i pasivni zvučnici, slu?alice, pojačala

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 21-04-2006, 06:07 AM   #11
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Default Re: pojacala

Quote:
Originally Posted by Tazman
@Boggy , procitao sam sve sto si reko za klasu D pa mi sad nije jasno zasto je PMC izabrao bas njih da ugradjuje u svoje aktivne monitore ?
Kolko sam citao rekli su da su Flying Mole (koji su klasa D) vrh pojacala ?
...vrh pojacala u klasi D. Uzmi bilo kog Brystona iste snage i napravi A/B test, pa ces videti, a i cena im verovatno nije ista, kao ni tezina.
Razlike nisu velike, u pitanju su nijanse, tako da to mnogima i ne smeta ako znaju... na kraju ima jos mnogo potrebnih zahteva koje pojacalo mora da zadovolji a koji nisu "malo veca dinamika" ili "malo manja dinamika".

PMC forsira i Flying Mole i Bryston... ako je to sve zajedno vrh i isto, onda se zapitaj zasto bi forsirali i jedno i drugo...

Klasa D je najjeftinija i najlaksa po 1W snage kako za proizvodjaca tako i za kupca, a ima sasvim pristojan kvalitet zvuka ako se lepo napravi... tako da treba razmisljati u tom smeru...

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote
Old 21-04-2006, 10:47 AM   #12
Roadie
Junior Member

Roadie's Avatar

Quote:
Originally Posted by boggy
...
Klasa A...
1. Najokoreliji audiofili obozavaju ovu klasu... jos kad je i "without feedback"...
Nebitno... prepoznacete je po tome sto ima velicinu i tezinu Brystona 4BSST a pri tom na izlazu ne moze da "razvije" vise od 2x15-20W... mora imati uzasno velike hladnjake, posto je snaga grejanja veca od korisne snage cesto i 5-10 puta. Znaci greje se k'o blesavo i pomalo i svira...
Boggy, prvo: svaka cast na (cijelom) odgovoru, lijepo sazeto!

Inace tipican primjer A klase je Pass Labs Aleph serija. Recimo Aleph 3 je na izlazu mogao dati 2x30W, za sto je imao trafo od 600VA i ukupno 140.000 uF u ispravljacu, a sve njegove vertikalne stranice su jedan veliki pasivni hladnjak:

Novija Pass Labs pojacala koristi Bob Katz, da citiram sa njegovog sajta "The mating of satellites and subs is seamless and perfectly calibrated. Driving them all is a beautiful PASS LABS X250 power amplifier."

Cjeli clanak mozete vidjeti ovdje.

Last edited by Roadie; 21-04-2006 at 10:50 AM.
Roadie is offline   Reply With Quote
Old 21-04-2006, 01:40 PM   #13
OFF
Pro Member

OFF's Avatar

Kad smo tu, koje su preporuke (osim toliko hvaljenog Brystona), za studijska pojačala, sa razumnim odnosom cene i kvaliteta?
Old 21-04-2006, 09:12 PM   #14
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by OFF
Kad smo tu, koje su preporuke (osim toliko hvaljenog Brystona), za studijska pojačala, sa razumnim odnosom cene i kvaliteta?
U cenu dobrog pojacala o kome pricamo ulaze cene hladnjaka, robusnog kabineta i napajanja (trafo plus elektroliti), to je skoro 70% njegove cene, tako da ti je jasno da ako je taj deo uredan, onda je taj trosak konstantan... i cena konstantna, bez obzira na finese.

Prva stvar koja se kod pojacala "ustine" je ubacivanje ventilatora i drasticno pojeftinjenje hladjenja, sledeca usteda je smanjenje kapaciteta elektrolitskih kondenzatora sa 2x20.000uF po kanalu, na 2x10.000uF i dalje na2x4700uF... pa zatim smanjenje trafoa sa 2x1kVA, na 2x500VA i dalje na 1x500VA i tu se uglavnom vrte primerci koji su "jeftiniji".

Tako da ako zelimo konstantno dobru srz pojacala onda je to minimum 1000EUR za neku upotrebljivu snagu, 150Wrms@8ohm, stereo. Cene su vrlo stabilne, zavise dosta i od cene bakra, transformatorskog lima i aluminijuma na svetskoj berzi... ima dosta masinske obrade, a masinci nista ne prastaju....

Recimo, ako zelis da kupis novi rack kabinet 4U sa velikim hladnjacima na bokovima, to je oko 350EUR fco Beograd... a to je samo prazna kutija.

Po nasim analizama (jeste, mi tu kao nesto "analiziramo" ) , stara, polovna pojacala velike tezine, pozeljno sa cannon konektorima kao opcijom su sasvim pristojne cene na nasem trzistu, i tu se mora eventualno racunati na neki generalni servis (zamena elektrolita novima, zamena potova, ciscenje kontakata prekidaca, sto ne bi trebalo biti vise od 100EUR)...

Pri tom se ne mogu dobiti neke finese koje Bryston/Pass Labs obezbedjuje, ali se barem dobija pojacalo koje konstrukciono vec ima sve sto treba jednom postenom pojacalu... Pojacalo je primarno energetska sprava i ako se tu omane to se cuje "daleko".
Znaci tu ima svacega Technics, Sansui, Luxman, Hitachi, Yamaha,... i to primerci tezi od 20kg, pri tom ima i pojacala sa cannon ulazima, mada su retka. Ako je to problem, onda se od Lundahla moze kupiti trafo za konverziju balansiranih izlaza u nebalansirani ulaz mislim da su par oko 200EUR... i to je dovoljno za profesionalni rad.

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
Old 21-04-2006, 09:19 PM   #15
OFF
Pro Member

OFF's Avatar

A varijante sa aktivnim hladjenjem? Ja imam jednog 25kg teskog Alesisa, ali moram da ga izbacim van sobe zbog ventilatora.
Old 21-04-2006, 09:33 PM   #16
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by OFF
A varijante sa aktivnim hladjenjem? Ja imam jednog 25kg teskog Alesisa, ali moram da ga izbacim van sobe zbog ventilatora.
Pa izbaci ga iz sobe... ako sve ostalo ok.

pozdrav

bogi

Old 22-04-2006, 12:49 AM   #17
Tazman
Member

Tazman's Avatar

Kad vec pricamo o pojacalima , pre neki dan sam na netu naleteo na sajt neke high end prodavnice audio opreme i video sledeci primerak i malo se zgranuo oko cene pa bi cenio neko objasnjenje zasto je tolko skupo . U pitanju je VAC phi Beta lampasko pojacalo u odnosu na koje cena Brystona izgleda ko cena za tranzistor
Old 22-04-2006, 01:00 AM   #18
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by Tazman
Kad vec pricamo o pojacalima , pre neki dan sam na netu naleteo na sajt neke high end prodavnice audio opreme i video sledeci primerak i malo se zgranuo oko cene pa bi cenio neko objasnjenje zasto je tolko skupo . U pitanju je VAC phi Beta lampasko pojacalo u odnosu na koje cena Brystona izgleda ko cena za tranzistor
Tu gde si se obreo nema bas nekih zakonitosti... pogledaj prvo kako izgleda pojacalo... samo masinska obrada i izrada kutije sa materijalom je preko 1000EUR po mojoj slobodnoj proceni... pojacalo izgleda prelepo, i to je konstruktor verovatno i zeleo da postigne... da se neko zabezekne kada ga VIDI.
Ali cak da to i nije radio, svacega imas da nadjes po svetu po svakakvim cenama i to cesce po basnoslovnim nego nesto dobro a jeftino (osim ako nesto ne iskopas na ebay)

Bryston, MC², Chameleon, Pass Labs, ATI uglavnom prave pojacala sa nekim (meni) korektnim i smislenim ciljem, i tu su prilicno pragmaticni... gledajuci ovo sto si posalo, definitivno navedene firme prave proizvode sa najboljim odnosom kvalitet/cena.

pozdrav

bogi

Old 22-04-2006, 01:17 AM   #19
Tazman
Member

Tazman's Avatar

Ako nekoga zanima evo adresa www.audiosalon.co.uk pa nek pogleda i ostalu divotu koju (nazalost) verovatno nikada nece imati
Old 23-04-2006, 02:48 AM   #20
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

@statusband
eheh iskre moje.. 3sistemci iz 1981ve godine sa elipsastim midlashem, imam i negde sliku al ce mi trebati neko vreme da je nadjem
Arthur is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules