![]() |
#11 | |
Moderator
|
![]() Quote:
Razlike nisu velike, u pitanju su nijanse, tako da to mnogima i ne smeta ako znaju... na kraju ima jos mnogo potrebnih zahteva koje pojacalo mora da zadovolji a koji nisu "malo veca dinamika" ili "malo manja dinamika". PMC forsira i Flying Mole i Bryston... ako je to sve zajedno vrh i isto, onda se zapitaj zasto bi forsirali i jedno i drugo... Klasa D je najjeftinija i najlaksa po 1W snage kako za proizvodjaca tako i za kupca, a ima sasvim pristojan kvalitet zvuka ako se lepo napravi... tako da treba razmisljati u tom smeru... pozdrav bogi
![]() |
![]() |
#12 | |
Junior Member
|
![]() Quote:
Inace tipican primjer A klase je Pass Labs Aleph serija. Recimo Aleph 3 je na izlazu mogao dati 2x30W, za sto je imao trafo od 600VA i ukupno 140.000 uF u ispravljacu, a sve njegove vertikalne stranice su jedan veliki pasivni hladnjak: ![]() Novija Pass Labs pojacala koristi Bob Katz, da citiram sa njegovog sajta "The mating of satellites and subs is seamless and perfectly calibrated. Driving them all is a beautiful PASS LABS X250 power amplifier." Cjeli clanak mozete vidjeti ovdje.
"Without music to decorate it, time is just a bunch of boring production deadlines or dates by which bills must be paid" - Frank Zappa Last edited by Roadie; 21-04-2006 at 10:50 AM. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Pro Member
|
![]()
Kad smo tu, koje su preporuke (osim toliko hvaljenog Brystona), za studijska pojačala, sa razumnim odnosom cene i kvaliteta?
![]() |
#14 | |
Moderator
|
![]() Quote:
Prva stvar koja se kod pojacala "ustine" je ubacivanje ventilatora i drasticno pojeftinjenje hladjenja, sledeca usteda je smanjenje kapaciteta elektrolitskih kondenzatora sa 2x20.000uF po kanalu, na 2x10.000uF i dalje na2x4700uF... pa zatim smanjenje trafoa sa 2x1kVA, na 2x500VA i dalje na 1x500VA i tu se uglavnom vrte primerci koji su "jeftiniji". Tako da ako zelimo konstantno dobru srz pojacala onda je to minimum 1000EUR za neku upotrebljivu snagu, 150Wrms@8ohm, stereo. Cene su vrlo stabilne, zavise dosta i od cene bakra, transformatorskog lima i aluminijuma na svetskoj berzi... ima dosta masinske obrade, a masinci nista ne prastaju.... Recimo, ako zelis da kupis novi rack kabinet 4U sa velikim hladnjacima na bokovima, to je oko 350EUR fco Beograd... a to je samo prazna kutija. Po nasim analizama (jeste, mi tu kao nesto "analiziramo" ![]() Pri tom se ne mogu dobiti neke finese koje Bryston/Pass Labs obezbedjuje, ali se barem dobija pojacalo koje konstrukciono vec ima sve sto treba jednom postenom pojacalu... Pojacalo je primarno energetska sprava i ako se tu omane to se cuje "daleko". Znaci tu ima svacega Technics, Sansui, Luxman, Hitachi, Yamaha,... i to primerci tezi od 20kg, pri tom ima i pojacala sa cannon ulazima, mada su retka. Ako je to problem, onda se od Lundahla moze kupiti trafo za konverziju balansiranih izlaza u nebalansirani ulaz mislim da su par oko 200EUR... i to je dovoljno za profesionalni rad. pozdrav bogi
![]() |
![]() |
#15 |
Pro Member
|
![]()
A varijante sa aktivnim hladjenjem? Ja imam jednog 25kg teskog Alesisa, ali moram da ga izbacim van sobe zbog ventilatora.
![]() |
#16 | |
Moderator
|
![]() Quote:
pozdrav bogi
![]() |
![]() |
#17 |
Member
|
![]()
Kad vec pricamo o pojacalima , pre neki dan sam na netu naleteo na sajt neke high end prodavnice audio opreme i video sledeci primerak i malo se zgranuo oko cene pa bi cenio neko objasnjenje zasto je tolko skupo . U pitanju je VAC phi Beta lampasko pojacalo u odnosu na koje cena Brystona izgleda ko cena za tranzistor
![]()
![]() |
#18 | |
Moderator
|
![]() Quote:
Ali cak da to i nije radio, svacega imas da nadjes po svetu po svakakvim cenama i to cesce po basnoslovnim nego nesto dobro a jeftino (osim ako nesto ne iskopas na ebay) Bryston, MC², Chameleon, Pass Labs, ATI uglavnom prave pojacala sa nekim (meni) korektnim i smislenim ciljem, i tu su prilicno pragmaticni... gledajuci ovo sto si posalo, definitivno navedene firme prave proizvode sa najboljim odnosom kvalitet/cena. pozdrav bogi
![]() |
![]() |
#19 |
Member
|
![]()
Ako nekoga zanima evo adresa www.audiosalon.co.uk pa nek pogleda i ostalu divotu koju (nazalost) verovatno nikada nece imati
![]() |
#20 |
MAO
|
![]()
@statusband
eheh iskre moje.. 3sistemci iz 1981ve godine sa elipsastim midlashem, imam i negde sliku al ce mi trebati neko vreme da je nadjem |
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Ozvucavanje pojacala | boom.trass | Gitarska Produkcija | 12 | 11-06-2009 09:05 PM |
Uparivanje zvucnika i pojacala | OFF | Monitoring | 4 | 13-02-2006 02:12 AM |