stojeci talasi
Cest slucaj u vise project studija u kojima sam imao prilike da nesto slusam, jeste famozno nestajanje bass i sub-bass frekvencija na mestu slusanja (za stolom) u odnosu na ostatak prostorije, gde su manje vise prenaglaseni. Buduci da sam laik za akustiku, moje skromno razumevanje i iskustvo objasnjava to stojecim talasima na tim frekvencijama, prouzrokovanim ogranicenim dimenzijama prostorije i akustickom obradom zidova.
Konkretno, trenutno raspolazem jednom prostorijom od oko 20kvm cija su sva cetiri zida (paralelni) kao i plafon prekrivena azmafon apsorberima, identicnog profila (nekada korisceno kao prostorija za probe) . Generalno sam zadovoljan "gluvocom" tojest malom kolicinom nezeljene reverberacije i fluttera, jedino me prilicno frustrira cinjenica da se moram setati po sobi ne bi li znao sta mi se u mixu desava ispod 120hz, a narocito oko 80hz. Stvarno lepo mogu da razaznam stosta u tom spektru, i da odredim generalni balans kada stojim u cosku prostorije, ali, koji je najjednostavniji nacin da ovu anomaliju ukinem?? Kako najjednostavnije razbiti stojece talase, ako su oni uzrok ovome??
Zvucnici nisu u coskovima, vec podjednako udaljeni, na oko 1m od bocnih zidova i malo manje od metar od zadnjeg zida.
|