Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Tehnike

Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 22-03-2006, 12:09 PM   #11
Max
Pro Member

Default Re: Stereo vs Mono

Quote:
Originally Posted by kejkz
Ako je gubitak prevelik, primenjujem trik za za mono: dupliram kanal koji mi se cini izgubljen, nalazim njegovu najistaknutiju frekvenciju u stereo slici preko uske sirine (bandpass) na ekvilajzeru. Kada je nadjem, onda prebacim u mono i pokusavam da postignem onaj zvuk koji sam cuo u stereo slici (koliko je to moguce, naravno). Onda izmiksujem ponovo ta dva kanala, tako da je rezultat uvek malo i od jednog i od drugog (stereo i mono). Dakle, pokusavam da sve sto se tice stereo slike resim u samom miksu. Jedino mi je bitno da ne bude previse drugaciji u stereo tehnici u odnosu na mono.
Naravno , ne dupliram kanale nego na mono masteru radim EQ ne bi li priblizio frekventnu sliku stereo originalu

Quote:
Originally Posted by kejkz
Ako mi treba mono miks (sto je danas retkost) primenjujem sistem koji je lesha naveo, jer raditi od pocetka u mono tehnici je prilicno ogranicavajuce. .
Na zalost radim dosta reklama i serija za TV , i ljudi traze mono .... cesto je rad iz pocetka u mono tehnici jedini izlaz za profesionalan rezultat . Iz moje tacke gledista i mono i stereo pa i 5.1 je skoro jednako zastupljen

U svakom slucaju takodje se postavlja pitanje jacine .... jer jednostavno ako stereo master smanjim za 3 db mono export je jaci i cini se da ima manji headroom , znaci pre pocne da se desava distorzija signala , a ako smonjim 6 db , onda je pretiho .....

...... rasprava se nastavlja ........

Pozdrav
Max is offline   Reply With Quote
Old 22-03-2006, 12:10 PM   #12
Max
Pro Member

..... postoji li nacin da u Nuendu napravim nesto sto se zove mono out ...... a da sviraju oba zvucnika ?????

Pozdrav
Old 22-03-2006, 12:22 PM   #13
dvuckovic
VIP Member

dvuckovic's Avatar

Zar nema to u Nuendu 3? Control Room? Pa da samo slusas mono dok radis?

dvuckovic is offline   Reply With Quote
Old 22-03-2006, 12:29 PM   #14
Max
Pro Member

Imam externu kontrolu sa vol i mono ..... ali ako slusanje na RME dodelim samo jednom izlazu ( npr levom ) , da li kad stisnem mono dugme na kontroleru gubim realnu snagu ????

...... tj slusam slabije nego sto jeste ???

Pozdrav
Old 22-03-2006, 01:34 PM   #15
lesha
Vibrator

lesha's Avatar

po ko zna koji put predlazem da probate dfx monomaker, a tu je i mda image..

http://destroyfx.smartelectronix.com/extras
http://mda.smartelectronix.com
lesha is offline   Reply With Quote
Old 22-03-2006, 02:26 PM   #16
OFF
Pro Member

OFF's Avatar

Quote:
Originally Posted by Max
..... postoji li nacin da u Nuendu napravim nesto sto se zove mono out ...... a da sviraju oba zvucnika ?????

Pozdrav
Ja imam slican problem, ako mislite da je OT, prebacite u drugu temu

Kako da exportujem mono kanal iz Nuenda, u mono, a da on ne ide preko stereo busa i pravi MONO-STEREO-MONO? Cak i kad dodelim export samo tog kanala (ne grupe, ili master outa).
Old 22-03-2006, 06:55 PM   #17
kejkz
banned

Quote:
Originally Posted by Max
Imam externu kontrolu sa vol i mono ..... ali ako slusanje na RME dodelim samo jednom izlazu ( npr levom ) , da li kad stisnem mono dugme na kontroleru gubim realnu snagu ????

...... tj slusam slabije nego sto jeste ???
Dobro, sada mi je jasno. Pokusaj sledece: ako vec radis mono od pocetka (nikad nisam radio za TV ali shvatam zasto je bitno) kada prebacis na kanal bilo kog softverskog izlaza, centriraj pan poziciju na tom kanalu (najlakse sa ctrl+klik). Dobices snimak koji je tisi od originala, ali to je normalno, evo zasto: treba da podesis pan law u totalmix-u na 0dB (pritisni F3 na tastaturi i u donjem levom uglu je ovo podesavanje), jer kao sto si i sam cuo, utisan je tacno za onoliko koliko si ga podesio (-3, -4.5 ili -6dB). Nema potrebe da ukljucujes i mono na kontroleru posle ovog podesavanja, sve ce ti izlaziti mono i tacno centrirano u sredini sa tacnom jacinom. Ovo isto podesi i u Nuendu, mada nisam siguran da je ukljuceno ako se koristi samo mono izlaz, ali proveri...

...da samo malo pojasnim, kada postoji jedan zvucni izvor, i kada je pan na sredini, zvuk se podjednako cuje na oba zvucnika. Ako se signal pomera po osi, bez pan law-a, cuce se jace u sredini, sto mozes proveriti ako iskljucis pan law i panujes signal. Zato se koristi pan law da kompenzuje ovu razliku u jacini. Ako je potreban snimak koji je mono, koristi se pan law od 6dB da bi se jos vise kompenzovala snaga, jer je razlika jos veca kod dva potpuno mono kanala na dva zvucnika...

Last edited by kejkz; 22-03-2006 at 07:15 PM.
kejkz is offline   Reply With Quote
Old 22-03-2006, 07:10 PM   #18
Max
Pro Member

..... definitivno cu probati .....

... a opcija da se stavi M / S matrix koji ce sam po sebi iz stereo mixa na levi kanal da izdvoji mono i onda da ukinem stereo ( da ga utisam ) , tada mogu tacno da vidim sta mi se skida u stereo slici i na taj nacin da nadoknadim to u mono slici .... ???

Pozdrav
Old 22-03-2006, 07:20 PM   #19
kejkz
banned

Quote:
Originally Posted by Max
... a opcija da se stavi M / S matrix koji ce sam po sebi iz stereo mixa na levi kanal da izdvoji mono i onda da ukinem stereo ( da ga utisam ) , tada mogu tacno da vidim sta mi se skida u stereo slici i na taj nacin da nadoknadim to u mono slici ....
Odlicna ideja, mislim da bi ti tako bilo jos lakse za rad...
kejkz is offline   Reply With Quote
Old 22-03-2006, 07:25 PM   #20
Max
Pro Member

Evo malo sam experimentisao .....

Definitivno je mono mix tisi ......

Ali razlog je sledeci ...... snaga koju nosi stereo kanal ..... koji se u ovom slucaju brise .... je negde oko - 30 db RMS a , ali je ipak tu ..... i kad se on oduzme , za koji db pada rms samog mono snimka ....

Pravilo -3 db je u ovom slucaju ( ako se ne varam ) samo teorijsko pravilo dva ista signala koji su panirani i sami po sebi prave mono zvuk i njih treba utisati 3 db , ali to nije slucaj sa pravim stereo mixom

Probacu ovih dana da izmerim RMS levog i desnog kanala posebno u stereo mixu ( kao dual mono ) i da ih uporedim sa mono mixom iz M / S matrixa i da vidim koliko se RMS zaista smanjio pa da probam da dodjem do nekog pravila koliko treba pojacati mono mix da bi se cujno dobila ista slika kao kad se slusa stereo mix ......

jos neka misljenja su dobrodosla ........

Pozdrav
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules