Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Tehnike

Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 25-04-2006, 02:17 PM   #11
Kockalone
Junior Member

Kockalone's Avatar

Default Re: snimanje i dizajn zvuka na FDU?

Ne kazem da te neko namerno dezinformise al neko ima zastarele ili pogresne informacije evo kako stoje stvari(znam posto upisujem ove godine):

katedra za snimanje i dizajn zvuka

predmeti

snimanje zvuka, snimanje i dizajn zvuka za
film i televiziju, snimanje i dizajn zvuka za radio, dizajn scenskog zvuka, snimanje muzike, montaža zvuka, akustika, osnovi audiotehnike, audio uređaji i sistemi, osnovi notnog pisma, muzički instrumenti, dikcija, filmska montaža, radio režija, filmska režija, televizijska režija, režija zvuka (film i televizija), primenjena muzika, tehnologija filma, tehnologija televizije, filmska produkcija, televizijska produkcija, radio produkcija, pozorišna produkcija, istorija svetskog pozorišta i drame, istorija filma, medijumi masovnih komunikacija, strani jezik.

[ nastavni plan i program ]

svake godine primi se do 7 studenata.

na katedri za snimanje i dizajn zvuka predaju: redovni profesor zoran simjanović; vanredni profesori dr miomir mijić, svetolik zajc; docenti: zoran jerković, dragutin ćirković; viši stručni saradnici: miloš gavanski, zoran filipović, đorde petrović i asistenti-pripravnici: zoran maksimović, olivera kristić i dejan pejović.

prijemni ispit

[ konsultacije ]

kandidat je dužan da uz prijavu na konkurs priloži audio kasetu (format cc) ili cd-r (audio format) sa samostalno napravljenim snimkom kratkog zvučnog dela, slobodne teme i forme, u dužini od 1 min 30 sec. do 2 min.

za kreiranje ovog audio dela koristiti zvučne efekte, muziku i govor. vrednuje se: ideja, sposobnost izražavanja i estetski osećaj za stvaranje zvučne slike, a ne kvalitet snimka.

uz kasetu ili cd kandidat prilaže detaljno napisano objašnjenje, koji su audio uređaji korišćeni za realizaciju audio dela i postupak rada. dozvoljava se korišćenje potiskivača šuma dolby b i dolby c.

na kaseti ili cd-u mora biti napisano ime i prezime kandidata, naziv rada, podatak mono ili stereo. kasetu ili cd sa obaveznim praktičnim radom i pisanim objašnjenjem predati u koverti.

ispit se sastoji iz četiri eliminatorna dela:

prvi deo

a) pismeni test kojim se proveravaju osnovna znanja iz oblasti opšte kulture, filma, televizije, radija, pozorišta, muzike i audio tehnike. test se sastoji od 60 pitanja.
kandidat koji odgovori tačno na najmanje 41 pitanje stiče pravo da nastavi sa polaganjem drugog dela prijemnog ispita.

drugi deo

a) provera muzikalnosti i memorije muzičkog materijala, i pregled izveštaja o zdravstvenom stanju čula sluha sa audiogramom.
b) pismena analiza zvučne slike jednog filmskog inserta, na samom ispitu.

kandidat koji uspešno položi test muzikalnosti, stiče pravo da pristupi trećem delu ispita.

treći deo

a) provera sklonosti i sposobnosti raspoznavanja zvuka.
b) provera sklonosti i osnovnih znanja iz oblasti rada audio sistema i računara.

kandidat koji uspešno položi treći deo, stiče pravo da pristupi četvrtom delu ispita.

četvrti deo

a) rešavanje testa inteligencije.
b) intervju - tokom razgovora ispituju se sklonosti, sposobnosti, osobine ličnosti i njegova opšta interesovanja za studije.
c) analiza obaveznog praktičnog rada priloženog na audio kaseti.
d) praktična provera kreativnih sposobnosti kandidata u procesu miksovanja govora i muzike, i višekanalnog miksovanja muzike.

obavezna literatura:

1. ivo blaha: osnove dramaturgije zvuka u filmskom i televizijskom delu, fdu i rts, beograd, 1993.
2. zoran simjanović: primenjena muzika, beograd, 1996.
3. urlih gregor i eno patalas: istorija filmske umetnosti, institut za film. 1977.
4. h. v. dženson: istorija umetnosti, beograd
5. miomir filipović: audio tehnika, zavod za udžbenike i nastavna sredstva, 1996.
6. leksikon pojmova filmske i tv prakse I, naučna knjiga, univerzitet umetnosti u beogradu, 1993.
7. leksikon pojmova filmske i tv prakse II, univerzitet umetnosti u beogradu, 1997.
8. dejvid kuk: istorija filma I, clio, beograd, 2005.

vidi pojmove iz indeksa oblasti: snimanje i obrada zvuka, zvuk, zanimanja.

Ovo naravno nisam kucao nego pasteovao sa njihovog sajta www.fdu.bg.ac.yu

Budi siguran ako zelis da se bavis produkcijom muzike ovo je jedini fakultet koji zelis da upises ,karici isto nisu losi ali nije to taj nivo.
Jako je tesko uci ali ako si bash zagrizao iscimaj se ljudi polazu i po 5 godina za redom i upisuju budi uporan(prijavljuje se oko 79/80 ljudi prima se
7
Sve najbolje poz
Kockalone is offline   Reply With Quote
Old 26-04-2006, 04:05 AM   #12
LACKY
Pro Member

LACKY's Avatar

Ljudi nemoj da brkamo babe i zabe.Fdu je pre svega akademija, i to sa ozbiljnom reputacijom. Ako vas zanima muzicka produkcija onda ste samo na pogresnom mestu. Oni su ljudi prvashodno usmereni na film, mada tokom skolovanja se dotaknu sve oblasti(radio,tv i jako malo muzika).
Sto se tice SAE kurseva to nije za poredjenje,pre svega oni se bave vise muzickom produkcijom(Imao sam prilike u Helsinkiu da par dana idem na njihova predavanja).I mogu vam reci(pa neka se ljuti ko god zeli) da su to stvarno kursevi za otimanje para(izuzimam samo onu njihovu dvogodisnju skolu u Londonu iz koje generalno i vrbuju kadar za ostala isturena odelenja) ljudima koji imaju tek zelju i nikakvo znanje.
LACKY is offline   Reply With Quote
Old 26-04-2006, 10:09 AM   #13
tread
Member

tread's Avatar

Ljudi se varaju ako misle da sa SAE diplomom postaju producenti.. Vi time dobijate znanje (i zvanje) audio inžinjera i kao na svakom faxu, od vas zavisi koliko ce to znanje biti.. SAE daje odlicnu podlogu za nastavak bavljenja ovim poslom, vi kasnije od sebe pravite producenta...

@Lacky
Ne bih se slozio s tobom.. Mozda je SAE skup, ali vjeruj mi da je program odlican.. Savrsen spoj teorije i praxe.. Ovo ce ti potvrditi svaki od nas.. To su sve momci koji su prije ovoga imali neko predznanje, kao i dosta ljudi ovdje.. SAE ti slozi kockice u glavi i nadopuni ono sto ne znas.. Sve sto ucis, mozes i uraditi tj. danas imas teoriju analognih konzola, sutra odmah radis mixdown na jednoj.. To je super..

@Arthur
Nadam se da ces docekati svoje SAE dane

Pozdrav
tread is offline   Reply With Quote
Old 26-04-2006, 11:03 AM   #14
Kockalone
Junior Member

Kockalone's Avatar

Quote:
Originally Posted by LACKY
Ljudi nemoj da brkamo babe i zabe.Fdu je pre svega akademija, i to sa ozbiljnom reputacijom. Ako vas zanima muzicka produkcija onda ste samo na pogresnom mestu. Oni su ljudi prvashodno usmereni na film, mada tokom skolovanja se dotaknu sve oblasti(radio,tv i jako malo muzika).
Sto se tice SAE kurseva to nije za poredjenje,pre svega oni se bave vise muzickom produkcijom(Imao sam prilike u Helsinkiu da par dana idem na njihova predavanja).I mogu vam reci(pa neka se ljuti ko god zeli) da su to stvarno kursevi za otimanje para(izuzimam samo onu njihovu dvogodisnju skolu u Londonu iz koje generalno i vrbuju kadar za ostala isturena odelenja) ljudima koji imaju tek zelju i nikakvo znanje.
POsle fdu-a(smer snimanje i obrada zvuka) postajes producent ako to zelis mozes raditi i producirati muziku za filmove,mozes raditi kao snimac,tonac ili bilo koje zanimanje vezano za struku.
Lose si upucen,par mojih prijatelja je na fdu a nadam se uskoro cu biti i ja
Old 26-04-2006, 11:08 AM   #15
Oggy
Moderator

Oggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by LACKY
Ja ne govorim iz licnog iskustva, jer nisam imao prilike da se uverim niti u jednu, niti u drugu stvar, ali moj prijatelj, producent iz Engleske (u tom momentu radio u Strongroom-u) kaze ovo: "Skola za mamine i tatine sinove... 2 do 5 % njih zaista se i zaposle u nekom ozbiljnom studiju i to tek posle par godina "kaljenja" jer u skoli ne nauce nista sto bi nama u velikim studijima bilo zanimljivo."

Pa sada, "ako su lagali mene i ja lazem vas"

http://www.sunflower-fest.com/

Oggy is offline   Reply With Quote
Old 26-04-2006, 11:15 AM   #16
Oggy
Moderator

Oggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by Kockalone
POsle fdu-a(smer snimanje i obrada zvuka) postajes producent ako to zelis mozes raditi i producirati muziku za filmove,mozes raditi kao snimac,tonac ili bilo koje zanimanje vezano za struku.
Lose si upucen,par mojih prijatelja je na fdu a nadam se uskoro cu biti i ja
Kako se postaje "producent" te niko ne nauci. Kao snimatelj i tonac, kao i muzicki saradnik, mozes raditi i sa zavrsenim teoretskim odsekom srednje muzicke skole (ovo 100% upuceno) i ne treba ti FDU. FDU je definitivno mesto gde se akcenat baca na ton u filmu.

Inace, Lacky je tvoj Dorcolac, pa ga potrazi u komsiluku. Moglo bi da se desi da je upuceniji nego sto ti se to cini...

http://www.sunflower-fest.com/

Oggy is offline   Reply With Quote
Old 26-04-2006, 04:25 PM   #17
Kockalone
Junior Member

Kockalone's Avatar

Tako je u radu na tonu na filmu radi izmedju ostalog i producent zar ne? A mnogo toga mozes da naucis na fdu(naravno ne kazem da mozes SVE da nacis) ali je definitivno najbolja polazna tacka koju mozes da imas.
Ljudi se vrbuju sa fdu vec na 3 godini studija,cak mnogi batale studije zbog rada na nekim velikim projektima.A logicno je da i pored objektivnog znanja pre bi bilo koji flimadjija ili ko vec pruzio sansu nekom sa fdu-a nego nekom ortaku iz kraja koji mozda radi jos bolje al nema tu diplomu....
Old 26-04-2006, 05:41 PM   #18
bezsmisla
Member

bezsmisla's Avatar

ono sto se ja ocekujem od FDU-a nije toliko znanje koliko je posao [definitivno se vrbuju ljudi jos na 3. godini] .Istina je da su najvise okrenuti filmu,ali meni npr. nije bitno dal' cu raditi na filmu,u svom ili tudjem studiju na mixu necijeg albuma...vec mi je bitno da radim posao koji je vezan za zvuk i muziku [ ne mislim na tonca u radio stanici ].
bezsmisla is offline   Reply With Quote
Old 27-04-2006, 12:33 AM   #19
LACKY
Pro Member

LACKY's Avatar

Fdu ideologija uopste nije usmerena ka muzici.Kockalone kada vec pricas o tome evo ti par informacija. To sto su neki ljudi kod nas, u nazad par godina upisali Fdu, a pritome bilili vec prekaljeni u muzickoj produkciji, ti ne govori nista o njihovom programu. Poznajem coveka koji je na Fdu profesor (spomenut na ovom tread-u), inace jedan od najpriznatijih ljudi kod nas, po poitanju zvuka na filmu(Emir Kusturica itd.). I dobro sam upoznat koliko se tamo posvecuje paznje muzici.
I posle Fdu ne postajes producent, nego inzenjer zvuka(to snimac tonac moras da mi objasnis)!
I to nema nikakve veze sa produciranjem muzike za filmove!
Filmadzije uvek dobiju gotovu muziku
(koju za tvoju informaciju rade kompozitori u studiima i sa ljudima koje uglavnom sreces ovde) i bave se kompletnim zvukom filma(sumovi, dijalozi, muzika kao gotova forma itd.).
I da ne zaboravim, neko je malo rekao da sa SAE kursom dobijas titulu inzenjera(sta da kazu ljudi koji zavrse Londonsku kraljevsku akademiju ili Barkly, koje traju po 4 godine, a da ne govorimo ko su profesori).
Nemam nista protiv, ali ako neko zavrsi tromesecni kurs crtanja u Bozidara Adzije, i dobije titulu akademskog slikara. Verovatno likovna akademija nema svrhu!

Izmedju ostalog, ja znam iz Beograda 5,6 SAE-ovac. Dali ih vi znate?
I da me pogresno ne shvatite, nemam ja nista protiv SAE. Samo da se stvari nazovu onim imenom koje jesu.
Da ne bude: Tata platio sinu 5000e, da provoza formulu 1 nekoliko krugova u Monzi.A posle po Backom Jarku ide prica, kako je bolji od Sumahera ali nije hteo da pusi onima iz Ferarija.

Last edited by LACKY; 27-04-2006 at 01:14 AM.
Old 27-04-2006, 01:23 AM   #20
LACKY
Pro Member

LACKY's Avatar

Quote:
Originally Posted by bezsmisla
ono sto se ja ocekujem od FDU-a nije toliko znanje koliko je posao [definitivno se vrbuju ljudi jos na 3. godini] .Istina je da su najvise okrenuti filmu,ali meni npr. nije bitno dal' cu raditi na filmu,u svom ili tudjem studiju na mixu necijeg albuma...vec mi je bitno da radim posao koji je vezan za zvuk i muziku [ ne mislim na tonca u radio stanici ].
Ako ti nije bitno znanje nego posao onda batali Fdu, tamo se uci. Imas biro za zaposljavanje.
Salu na stranu!
Nije mi jasno da ti je svejedno sta ces da radis. Ja na primer nikada nebih radio filmski zvuk! Jednostavno zanima me samo muzika.
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules