Go Back   Rumski Forum > Aktivnosti > Promocija radova

Promocija radova Marketing u muzici...... pricajte o tome koji je najbolji nacin da promovisete svoj rad? Na ovo mesto saljite vase radove, komentare.....

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 21-09-2005, 07:22 PM   #11
ProkDu
Pro Member

ProkDu's Avatar

Default Re: Test zvucnika!

* do rezonancE sobe, pardon
Old 21-09-2005, 09:16 PM   #12
ProkDu
Pro Member

ProkDu's Avatar

Test 1000 - 24000 Hz:
Prvo sto sam cuo je rezonanca (buzz) levog tweeter-a na frekvencijama od 1090-1650 Hz, a sto je posledica posete jednog "majstora za zvucnike" koji je nonsalantno lupnuo po mrezici i ulubio je. Tako da je morala biti ispravljena ubodom igle. GRhhhrrrrrrrrr.
Nisam bio siguran i za ovu jednu sivu celiju koju imam u glavi, ali posle ovog testa i slusajuci raspon od 2000-3500 Hz sam definitivno suguran da nema niceg unutra, uzevsi u obzir da odzvanja kao u praznoj prostoriji.
A sto se tice frekvencije ukrstanja, koliko cujem oko 3500 Hz kriva pocinje polako da pada, na 3700 Hz vec malo vise, i tek oko 6000 Hz cujem samo tweeter.
Old 21-09-2005, 09:39 PM   #13
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by ProkDu
Test 1000 - 24000 Hz:
Prvo sto sam cuo je rezonanca (buzz) levog tweeter-a na frekvencijama od 1090-1650 Hz, a sto je posledica posete jednog "majstora za zvucnike" koji je nonsalantno lupnuo po mrezici i ulubio je. Tako da je morala biti ispravljena ubodom igle. GRhhhrrrrrrrrr.
To je malkice preniska frekvencija za rezonanciju tweetera.

Sta god "zvonilo", dobro je da si to cuo...

Quote:

Nisam bio siguran i za ovu jednu sivu celiju koju imam u glavi, ali posle ovog testa i slusajuci raspon od 2000-3500 Hz sam definitivno suguran da nema niceg unutra, uzevsi u obzir da odzvanja kao u praznoj prostoriji.
A sto se tice frekvencije ukrstanja, koliko cujem oko 3500 Hz kriva pocinje polako da pada, na 3700 Hz vec malo vise, i tek oko 6000 Hz cujem samo tweeter.
Tu treba poceti obracati paznju na analizu faze...
na 3700Hz mozes imati rupu zbog neke povrsine ispred zvucnika (mixer recimo), i promena polozaja slusanja moze pomoci da se ustanovi zbog cega se pojavljuje ta rupa. U najgorem slucaju tvoj zvucnik moze imati rupu u frekventnoj karakteristici u anechoic uslovima (gluva soba) sto moze biti posledica drajvera.
Takodje pojedini proizvodjaci ubacuju takve neravnine (takozvani "BBC deep") koji izaziva kod slusaoca prijatnost pri slusanju... sto nema mnogo veze sa namenom zvucnika vec se tice psihoakustike.

Jako je vazno da ustanovis koliko ti se levi i desni zvucnik razlikuju i koliko utice polozaj tebe i njih na tu razliku, takodje bi bilo vrlo mudro uvek odraditi i test sa iskljucenim drugim zvucnikom... ono sto si cuo kao rupu moze biti posledica comb-filteringa (periodicni filter koji se javlja zbog kasnjenja jednog zvucnog izvora u odnosu na drugi, a sire zbog razlicitog/nekoincidentnog polozaja zvucnih izvora, podrazumeva se da ih ima vise od jednog), zbog cinjenice da rade oba zvucnika. I to je onda normalna pojava koja se uvek javlja kod visekanalnog slusanja, jedino mono nema problem sa tim, jer nema za kim da kasni, kao sto nema sa kim da bude koincidentan.

Hvala na trudu.

Bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)

Last edited by boggy; 21-09-2005 at 10:26 PM.
boggy is offline   Reply With Quote
Old 22-09-2005, 02:34 AM   #14
bezsmisla
Member

bezsmisla's Avatar

kod mene krece da radi od 29... a na 34 vec cujem prozore kako pokusavaju da izadju iz okvira.Posle imam drugi problem.Posto sam slusao sa udaljenosti od recimo 3 metra posle oko 60 pocinje da slabi signal na toj udaljenosti,a cujem ga bolje tek ako se priblizim [ u neku ruku mi je jasno...kraci talas]..iskren da budem mrzelo me je da sedim jos sat vremena i da radim ovaj 0d 100 do 1000 Hz.. jer sam prvo 2 puta slusao ovaj od 10 do 100 Hz-a
bezsmisla is offline   Reply With Quote
Old 22-09-2005, 03:30 AM   #15
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by bezsmisla
kod mene krece da radi od 29... a na 34 vec cujem prozore kako pokusavaju da izadju iz okvira.Posle imam drugi problem.Posto sam slusao sa udaljenosti od recimo 3 metra posle oko 60 pocinje da slabi signal na toj udaljenosti,a cujem ga bolje tek ako se priblizim [ u neku ruku mi je jasno...kraci talas]..
pojacanje sobe na niskim frekvencijama uvek postoji... a i mozda si se nalazio u tacki gde je bio maksimum (nekog) od stojecih talasa.

Quote:
iskren da budem mrzelo me je da sedim jos sat vremena i da radim ovaj 0d 100 do 1000 Hz.. jer sam prvo 2 puta slusao ovaj od 10 do 100 Hz-a

ok, hvala na trudu,

pozdrav

Bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)

Last edited by boggy; 22-09-2005 at 03:33 AM.
Old 22-09-2005, 10:25 PM   #16
ProkDu
Pro Member

ProkDu's Avatar

test 100-1000 Hz:
Dva puta sam preslusao i stvarno vredi. Neke stvari su mi jasnije. Neke jos nejasnije .

Mada, moram da priznam da cu sigurno jos par puta preslusati sva tri testa. Vredi.

Hvala puno.
Old 25-09-2005, 01:14 AM   #17
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Pozdrav svima,

sredili smo malo test i krenuli sa verzijom 0.8.
Sve je sto se tice zvuka isto, osim sto smo sredjivali video segment
i definisali licencu pod kojom se objavljuje.
BoZo Audio Test je objavljen pod Creative Commons Attribution Licence
(vise o licenci na Crative Commons web sajtu).
Za sada smo stigli da sredimo samo Low Frequency test, ostale cemo stavljati na sajt kako ih budemo zavrsavali... sve primedbe, komentari i sugestije su i dalje dobrodosle.

pozdrav

Bogi

Old 25-09-2005, 11:23 AM   #18
puRe
Administrator

puRe's Avatar

a-a-a-a-ali ja sam na Macu...otkud mi xvid?
Old 25-09-2005, 02:37 PM   #19
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by puRe
a-a-a-a-ali ja sam na Macu...otkud mi xvid?
XviD je projekat otvorenog/slobodnog koda, sto znaci da moze bilo ko da ga
kompajlira cak na Mac-u... do sada smo ga pustali na dva, G3 i G4, i radilo je bez problema... nisu javljali da nesto fali...
Nekada je ovaj test imao 24bitni audio, i tada smo imali problema sa raznim Mac-ovima i Windows-ima, sada toga ne bi trebalo da bude od kada smo presli na 16bit.
Ako se obidje Google, dobije se da za Mac postoji na spisku XviD na ffmpegx, tako da verovatno postoji i codec.

Probaj pa javi.

pozdrav

Bogi

Last edited by boggy; 25-09-2005 at 02:50 PM.
Old 26-09-2005, 08:19 PM   #20
Gulanfer
Member

Gulanfer's Avatar

Auuu , zajeban test. Mislim , slusam i ne verujem. Zvucnici mi sviraju razlicitom jacinom na raznim frekvencijama. Npr na nekim frekvencijama mi se jace cuje desni a na nekim levi zvucnik. Jel to do pogresnog polozaja zvucnika ili je do samih zvucnika ? Jos sam primetio da mi se javlja neko zvrecanje od 111 - 156.352 Hz . Neznam da li frekvencije pomeraju stvari ( casa, pepeljara sa adapterima i jos neke kutijice ) ili sami zvucnici zvrece ( doduse nije jako primetljivo ) ? Zasada toliko . Bozo mozel neki odgovor na ovo moje ( sad sam se us#~€ao ) ? Inace pocinjem da ih cujem od 27.0118 Hz. Slabo ali se cuje.
Gulanfer is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules