|
Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#11 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Pro Member
|
![]()
U cemu se zapravo ogleda taj bolji zvuk ???
Ja sam nebrojeno puta pokusavao da cujem razliku na raznim mestima i studijima .... i blind test nikad nije uspeo .... Da li jos neko jasno cuje razliku ..... i prihvatam bilo koji poziv da mi se to objasni .... ja osim suve teorije koju sam nabubao zaista ne cujem razliku da bih na blind testu 100 % garantovao da cu prepoznati razliku .... Pozdrav |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Pro Member
|
![]()
Sa druge strane od nekih ljudi koje poznajem i koji tvrde da cuju razliku ..... cuo sam kardinalne greske u ekvilajzingu ili sl ..... koje su mnogo cujnije .....
Pozdrav |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Vibrator
|
![]()
to je sve u digitalnom domenu, tako da je pitanje ko ima bolji algoritam...
a to da li je softver ili hardver je ovde totalno nebitno.. |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Moderator
|
![]()
Slazem se sa Maxom u potpunosti...
Precenjena prica...
![]() |
#16 |
VIP Member
|
![]()
Zasto bi onda "mastering baje" koristile hardverski SRC koji kosta 5-6 hiljada ako zvuci isto kao onaj koji su dobili sa softverom? Mozda zato sto imaju visak para? Tesko.
Mislim da prica itekako ima smisla. |
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Mason
|
![]()
Ja razliku kod diter shapera ne cujem... ne kazem, mozda je ima i mozda je to nedostatak mog sluha... ko zna...
Mislim da je odgovor na pitanje zasto mastering baje koriste diter shapere od 5-6000 isti kao i odgovor na pitanje zasto pas lize svoja jaja-zato sto moze... ![]() ![]() Neznam, ali pretpostavljam... mislim da tu postoji neka jedva chujna, ili necujna razlika na bolje, a za mastering baju 5-6000 nije nista..., narocito zato sto oni, ubedjen sam, cene svoj posao... Jebi ga, ja sam zbog par stvarcica prodao auto... mogao sam da radim i bez toga, kao sto sam i radio... ali ovo vooooooliiiimmm ![]() Ukoliko bih imao x preampa, strava sto, loodilo mikrofone, opremljen prostor... i jos da mi to donosi novac, kupio bih i ja hardware-ski diter shaper, pa makar se i necuo ![]() Ustvari, kad bolje razmislim, diter shaper i ne treba da se chuje!? Valjda je, grubo receno, njegova uloga da finim shumom maskira digitalni otpad nastao resamplovanjem... Inace, covek pitao dali da resempluje soundforge-om, ili cubase-om, a mi raspalili o hardware-skom diter shaperu... ![]() ![]()
http://www.facebook.com/idekius Last edited by idekius; 16-08-2005 at 03:05 PM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
VIP Member
|
![]()
Mislim da nije bila prica o dither shapingu, nego o SRC...
Produkcija bilo cega se sastoji iz sekvence koraka. Svaka greska u bilo kojem koraku se akumulira, i prenosi na slijedeci. Zato prica o "nevaznim detaljima" ima smisla. I ne treba otkrivati toplu vodu. Tesko da smo mi "pametni i siromasni Balkanci" ukapirali kako se posao moze raditi sa mnogo jeftinijom opremom, a da Amerikanci, koji mnogo vise vole pare od nas nisu vec probali tako nesto i shvatili da ne moze...Potrosaci su napravili firme kao sto je Behringer, a to je totalni uzas...Znam, imamo u studiju Behringer headphone preamp, koji "radi posao", ali kad sam spojio preamp koji je rucne izrade, najboljih mogucih specifikacija, koji kosta 2000 eura, gitarista mi je rekao da sad cuje sebe mnogo bolje, samim tim se i bolje osjeca, sto znaci da ce bolje da svira. Tako se "nevazan detalj" prenosi u slijedeci korak produkcije. Bar ja tako mislim. Isto to vazi za struju, ventilaciju, trosjed u studiju, kafu, solje...Sve to sluzi da bi se ljudi bolje osjecali i bili kreativniji. A jedna od stvari koje inspirisu ljude da budu kreativni je i dobar zvuk... u svakom, slucaju, SRC ima svoju matematicku pozadinu. Stvar je u tome da se ona testira. A onda se odlucis za ono sto najbolje zvuci. Uopste nisam tvrdio da je to nemoguce u softveru, samo sam istripovao da to bolje radi hardverski SRC. Ne mora da bude tacno, samo navodim svoje iskustvo, a to je valjda svrha foruma, a ne da bi se trazile apsolutne istine, i dokazivalo ciji je veci, i ko je kad napravio vece sranje. Siguran sam da svi imamo projekata kojih se stidimo. Isto tako mislim da jednostavno pljuvanje po bilo kome i bilo cijem radu nije produktivno, ne donosi nikome nikakvu korist. Osim ako se ne radi o prostom praznjenju viska energije koju generise neciji psihicki problem. U tom slucaju mnogo je zdavije i korisnije baviti se sportom ![]() Ovo zadnje se ne odnosi ni na koga konkretno, samo na opstu tendenciju foruma da se pominju tudji projekti u negativnom kontekstu. Ako bi isli tom logikom, ima albuma koji su mnogo gore snimljeni i smiksani nego zadnji Negative, i mozda bi se jos vise zabavili sprdajuci se na njihov racun...Ali to jednostavno nikome ne donosi nikakvu korist. Ne mora da znaci da sam u pravu, samo tako mislim. |
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
ton magistar
|
![]()
u pravu si.
![]()
![]() |
#20 |
Pro Member
|
![]()
@ dvuckovic
Siguran sam da svi imamo projekata kojih se stidimo. Isto tako mislim da jednostavno pljuvanje po bilo kome i bilo cijem radu nije produktivno, ne donosi nikome nikakvu korist. Osim ako se ne radi o prostom praznjenju viska energije koju generise neciji psihicki problem. U tom slucaju mnogo je zdavije i korisnije baviti se sportom Gde ti ode covece ??!! Ja sam rekao .... ( a vidim da se odnosi na post koji sam napisao .... ) da JA licno ne cujem razliku .... i da bi mi bilo super da mi neko pokaze da ja NAPOKON cujem tu razliku , jer se osecam prilicno frustriranim zbog toga ...... Kad das pare na lex 960 ili sl .... znas zasto si ih dao ... JER SE CUJE !! Ja imam naravno dilemu sledece prirode ..... postoji mogucnost da napravim studio od oko 50.000 e vrednosti u opremi ...... no big deal .... ali hajde neka bude ..... i kad cujem ono sto neki rade na kompu ..... u odnosu na ljude koji rade u vecim studijima ( ne mislim na vas .... kao ni u proslom postu ..... tako da nema razloga da se nerviras .... mislim na ljude iz inostranstva ..... ) prosto pomislim da li je pametno ulagati tolike novce za rezultat koji se minorno razlikuje ....... Ovo napominjem kao LICNU dilemu ..... na konto onoga sto JA cujem ( ili ne cujem ..... ) zato na ovom forumu pokusavam da nadjem neke odgovore na pitanja koja me muce ....... A licno mislim da nije svaki odgovor na bilo koje pitanje ...... uzmi analogno od 5 - 6 hiljada necega ....... Nemam nameru da nekome dizem pritisak ...... tako da ne zelim da ni u ovoj ni u onoj prosloj poruci budem pogresno shvacen ..... domacu produkciju jedva i da pratim tako da je moguce da su se pojavili radovi koji su super .... Negativ sam slusao .... i nije dobar ..... mozda postoje jako opravdani razlozi za to ..... ali ne mogu reci da je dobar kad nije ..... niti ocekujem da neko za neki moj los rad ( kojih naravno ima ....... jer smo svi prinudjeni na kompromise ) kaze da je dobar ako nije ...... to je stvar sujete ...... ja je licno nemam ... Kad jednog dana budem napokon zadovoljan onim sto sam napravio ....svima cu poslati to da slusaju ....... do tada ..... samo rad ....... Pozdrav |
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|