|
Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#11 |
Stara Rumski Elita 2003.
|
![]()
Bravo za temu!
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Junior Member
|
![]() Quote:
Koliko sam razumeo ti raspolazes sa 57,d112 itd. sm 57 je odlican mikrofon kad se tamburasi ozvucavaju,mada verovali ili ne jos bolje radi behringerova 2000-ka.57-mica je najbolji izbor kod ozvucavanja kontrabasa. Posto se ovde radi o snimanju,preporucujem ti neki kondenzatorac sa velikom membranom za kontrabas(moze i d112 ako nemas),ostalo koristi 57-mice(mozes i c1000 bolje posto vidim da imas).57 ostavi na kontri,prim i bas primove c1000,ostalo 57. Morao bih ti nacrtati gde ide mikrofon na koji instrument jer je tesko opisati,a postoje pravila.Mislim da ce ti tamburasi sami pokazati ako su malo iskusniji. Tv novi sad radi sa 441 i 421(koji su odlicni mikrofoni)jer nema ni jednu 57-micu,a senheiseri su kupljeni pre 25 godina. Ako ti to nesto znaci ja sam snimio preko nekoliko albuma tamburasa,a izmedju ostalog radim na subotickoj televiziji,i ozvucio sam isnimio preko nekoliko puta vise tamburaskih orkestara. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Stara Rumski Elita 2003.
|
![]()
Ako imas nesto ili neki manual oko postavljanja mikrofona....vjecno bih ti bio zahvalan.
Dal ovi imaju studijska iskustva ili nemaju,to ne znam,al znam da imaju iskustva sa nastupa,al zamisli situaciju....ja njih snimam i postavim cjenu,a oni mene uce kako i gdje koji mikrofon....smijat ce se do suza. Bili su u jednom studiju u Bihacu(ne znam kod koga)i pustili su im neki materijal i rekli da bi htjeli da "tako" zvuce.Tip je rekao da je snimka relativno losa i da on moze bolje,al da ne moze napravit taj tamburaski prostor u snimci.Ovi se naravno pokupili i otisli. Ja sam nekoliko puta radio harmonike,buzukije,violine,jednom i brac i prim, sad se i ne sjecam svega,al nikad kompletne tamburase. da sad ne skrenem sa ovim.....svaka pomoc bi mi dobro dosla. Malo sam nocas probavao sa kontrom(bugarija),,Akg c1000s,behringer b2 pro,audio technica 4040,shure sd565,shure sm58,shure sm57,rode nt1. Danas sam donio s posla akg c414 pa cu i njega probat.Svi su isli preko focusrite voicemaster pro mic preampa. Najmasnije je bilo s c1000s.Uf....bas mi se svidja kako kupi niske freq tako mala kapsula,al problem je u tome sto sam ja svirao,a bugarija i ja ko nebo i zemlja i svirao sam sa obicnom 1mm medium trzalicom. Aj ako imas sta od pomoci u pisanom ili slikanom obliku,da mi posaljes.Gledao sam literature u knjiznici...zalosno da nemaju nista.Bas nista! |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Stara Rumski Elita 2003.
|
![]()
AKG c414 nije briljirao.s njim je sound isto super,mozda malo mekan,al mi je nekako plitak.
Vise ni sam ne znam.Ma da budem iskren,sad je u glavi zbrka i sve mi zvuci kako ja hocu.Bilo bi dobro da neko postavlja mikrofone,ja snimam i da neznam koji je mic u pitanju, pa onda odlucivat. Pokusat cu ovako kako je Perpetuum rekao.Cini se dosta zdravo. |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Member
|
![]()
Hmmm, ne znam... ja bih tome pristupio kao npr. snimanju jazz bubnja, tj. stavio bih dva AKG C1000s u XY ili AB konfiguraciji i to je to... ako nesto ne bi izlazilo kako treba, dodao bih koji 57 kao spot da malo pojaca problematicne elemente... no, ja nemam iskustva sa tamburasima, tako da je ovo sve teoretski...
![]() |
#16 |
ton magistar
|
![]()
nisan nikad radi tamburice, ali ko i obicno razmislja bi na nacin da upotrebin sto manje mikrofona. u ovom slucaju bi vjerojatno dva uparena kondezatora sa nekom od stereo tehnika bila nedovoljna, zato pretpostavjan da bi sa opremom kojon raspolazen, sve 'male tamburice' stavi u polukrug oko 2 akg-a c414 postavljenih u ortf. nastoja bi da nijedan od instrumenata ne bude tocno u sredini izmedju mikrofona, nego vise livo i desno, tako da oslobodin prostor (u mixu) za bass, vokal... a i da izbjegnen probleme sa preklapanjem faza koje se moze dogodit bas na tom mistu (kod ortf tehnike).
bajs bi izvodji i ozvuci ga sa 2 mica. neumann km84 bi stavi na vrat, da se cuju pragovi i prsti (experiment - mozda nebi ni uslo u mix ![]() u mixu bi bas stavi u sredinu a ostale tamburice bi ostavi onako kako su snimjene (livo-desno), jer ne virujen da se moze dobit bolja, sirja i prirodnija stereo slika nego kad se koriste 2 uparena mica, sa odgovarajucon stereo tehnikom.
![]() |
#17 | |
Stara Rumski Elita 2003.
|
![]() Quote:
Sa ovim mikrofonima cu probat,a vjerovatno i zavrsiti.Nemam veliku i bogatu paletu. 2x AKG c1000s na svaki instrument sm 57 15-30 cm od istog(ovisno kojeg) na bajs cu poslusat Sandrob-a samo sto mjesto neumann-a cu stavit AKG c414 (pogodite zasto) a dolje at 4040. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Pro Member
|
![]()
Poigraj se sa polarnim paternima na c414, mozda je 8-ica najzanimljivija, zbog usmerenosti i separacije
![]() |
#19 |
Senior Member
|
![]()
Sto vise mikrofona - vise problema sa mixom! Nisam nikada snimao tamburase ali ako simfonijski orkestar moze da se snimi sa 2 para stereo mikrofona i da zvuci extra dobro, ne vidim razlog zasto ne bi mogli i tamburasi! Definitivno bih se radije poigrao sa 2 para stereo mikrofona (jedan blizi, drugi za prostor) nego pojedinacno ozvucavanje svakog instrumenta..
|
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Stara Rumski Elita 2003.
|
![]()
Pred dvije minute sam se cuo sa tipom koji mene snima,a nekoliko puta je snimao "ZLATNE DUKATE" dok je jos radio u Croatia Recordsu(Jugoton).Zna ARADOS o kome pricam.Ovako mi je rekao.Uzmi kondenzator,stavi basistu,kontrasa i pjevaca na jedan mic da odrade pilota uz klik sto tocnije mogu.Nakon toga svakog posebno i duplexe snimaj na svim instrumentima osim na basu.Odjebi dinamicke mikrofone,tjeraj ih da sviraju onako kako se svira,a ne da udaraju bez veze.Rasporedi ih u mixu i kraj price.
Rekao je da se puno ne zamaram sa forama od 100 mikrofona jer cu izgubit vise vremena nego sto ce bit koristi od toga. Ovo ce proci ako pristanu tako snimat. |
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
AKAI CD300XL savjeti i upute | ailein | Ostali muzički instrumenti i studijska oprema | 17 | 29-04-2009 01:48 PM |
ultimativna zvucna izolacija-savjeti | Reinhardt | Dizajn i konstrukcija studija | 33 | 05-10-2008 02:14 PM |
SAMLE TANK - Va?i savjeti | Shady | Audio Software | 17 | 30-08-2004 02:49 AM |