Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Ostali muzički instrumenti i studijska oprema

Ostali muzički instrumenti i studijska oprema Pregled i karakteristike ostalih instrumenata, gitara, mikrofona, preampa, rack efekata, mikseta, patch bays, modula, semplera.... Diskutujte na ovom mestu

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 14-03-2005, 04:29 PM   #11
zvincic
Pro Member

zvincic's Avatar

Quote:
Originally Posted by SandRob
kako se to radi? kako se onda misa dry i wet?
yup

kao sta sam ja spomenija u prvom odgovoru, taj nacin mozes iskoristit npr. za podebljavanje distorzirane gitare....ako zelis stvorit onaj mocni zvuk...tzv. zid gitara a opet donekle sacuvat dinamiku i tranzijente koje imas sa originalnim signalom.

sto se omjera tice, navikao sam koristiti izraz 1:2 i za kompresiju i za ekspanziju samo sto onda naglasim 1:2 kompresija i/ili 1:2 ekspanzija

znam da je krivo, al eto
zvincic is offline   Reply With Quote
Old 14-03-2005, 04:35 PM   #12
SandRob
ton magistar

SandRob's Avatar

Quote:
Originally Posted by zvincic
Quote:
kako se to radi? kako se onda misa dry i wet?
yup

kao sta sam ja spomenija u prvom odgovoru, taj nacin mozes iskoristit npr. za podebljavanje distorzirane gitare....ako zelis stvorit onaj mocni zvuk...tzv. zid gitara a opet donekle sacuvat dinamiku i tranzijente koje imas sa originalnim signalom.
jos mi uvik nije bas jasno. kako se onda misa jedno s drugin? kako se panira?
ja cesto stavin kompresor iza delaya u sendu, ko sto san gori opisa, ali ovo mi nije najjasnije. sto se dogadja sa fazama?
Old 14-03-2005, 04:48 PM   #13
zvincic
Pro Member

zvincic's Avatar

Quote:
jos mi uvik nije bas jasno. kako se onda misa jedno s drugin? kako se panira?
kompresirani signal paniras na isto mjesto gdje je i originalni.
on samo sluzi za podebljavanje.

mozes to izvest na dva nacina u cubase sx-u.
stavis kompresor u send i saljes sa trake ili sendom sa trake posaljes signal u grupu u kojoj je kompresor (ako imas ritam gitaru lijevo i desno ovo stedi resurse jer ti treba jedan kompresor za grupu )
u svakom slucaju, kompresirani signal umixas nize tako da ostane primjetna dinamika originalnog signala.

jos u kombinaciji sa snimkom zica ova metoda moze donit jako dobar ritam zvuk

Quote:
ja cesto stavin kompresor iza delaya u sendu, ko sto san gori opisa, ali ovo mi nije najjasnije. sto se dogadja sa fazama?
ako kompresor ne okrece fazu nece se nista dogoditi sa istima.

naravno, zaboravio sam napomenut da ovdje ne igra blaga kompresija vec se signal gnjeci, 1:8 kompresija ...tj. 8:1
ja attack obicno postavim jako nisko, dignem ga tek toliko da izbjegnem klikanje i puckanje signala a relase je dug da izbjegnem pumpanje a dobijem max rms.
Old 14-03-2005, 08:44 PM   #14
zmaj
Stara Rumski Elita 2003.

zmaj's Avatar

Koristi se na sendu najnormalnije kao i sve drugo...i to bash u slucajevima,kao sto je Zvincic rekao,kada treba nesto da se "podeblja",doda kompresija,a uglavnom uvek treba...
zmaj is offline   Reply With Quote
Old 14-03-2005, 08:48 PM   #15
djole970
Member

djole970's Avatar

Jel radio neko sa ovim kompresorom AMEK 9098 CL ? Ima odlicne kritike na netu.
djole970 is offline   Reply With Quote
Old 14-03-2005, 09:11 PM   #16
cipela
Banned

cipela's Avatar

Quote:
Ja cesto stavin kompresor iza delaya u sendu, ko sto san gori opisa, ali ovo mi nije najjasnije. sto se dogadja sa fazama?
@SandRob, Zvincic & ostali
Meni opet nije ovo jasno. Ja sam uvijek mislio da moram dobiti dobar, mastan, fino dokompresovan ton pa onda doradjivati dilejem, reverbom ili necim sta mi pase. Za ovo cesto koristim pristojan comp. bilo kao send bilo kao insert na grupu. Ima jos nesto interesantno, a to je upotreba jednog kompresora na kanalu koji pripada grupi i drugog, razlicitog na grupi. Da li ste ovo eksperimentisali? Tada neki kanali iz grupe imaju samo compr. sa grupe, a drugi i svoj bilo iz senda bilo iz inserta. Sta se desava u ovom slucaju?
Kad govorim o vokalu, onda radim sa dva traka : jedan mastan, dobar, dokompresovan, a drugi doradjen efektima. Podesim faze ako je potrebno i uganjam medjusobni odnos. Zadnje sam probao isti vokal sa tri traka i razlicitim podesenjem i zadovoljan sam. Jedino sto mi ne valja mic, ali nemam para za nesto bolje od B-1.
cipela is offline   Reply With Quote
Old 14-03-2005, 09:12 PM   #17
zvincic
Pro Member

zvincic's Avatar

Quote:
Originally Posted by cipela
Quote:
Ja cesto stavin kompresor iza delaya u sendu, ko sto san gori opisa, ali ovo mi nije najjasnije. sto se dogadja sa fazama?
Meni opet nije ovo jasno. Ja sam uvijek mislio da moram dobiti dobar, mastan, fino dokompresovan ton pa onda doradjivati dilejem, reverbom ili necim sta mi pase.
nisi shvatio sandra.

on sa kompresorom iza delaya izvlaci delay u miksu

znaci taj kompresor ide SAMO na delay, ne i na originalnu traku
Old 14-03-2005, 09:16 PM   #18
cipela
Banned

cipela's Avatar

Quote:
Quote:
Quote:
Meni opet nije ovo jasno. Ja sam uvijek mislio da moram dobiti dobar, mastan, fino dokompresovan ton pa onda doradjivati dilejem, reverbom ili necim sta mi pase.
nisi shvatio sandra.

on sa kompresorom iza delaya izvlaci delay u miksu

O.K. Sada kuzim i sam sam to radio i sa dilejem i sa reverbom i ne znam kako se i moze drugacije. Ovo su dobri razgovori. Odlicni.
Old 14-03-2005, 09:25 PM   #19
zvincic
Pro Member

zvincic's Avatar

Quote:
O.K. Sada kuzim i sam sam to radio i sa dilejem i sa reverbom i ne znam kako se i moze drugacije.[/quote]

za delay ok, al ne kuzim kako bi dobio dobar rezultat sa kompresorom iza reverba.
koliko se sjecam nekih eksperimentiranja dobijes samo podizanje reverba i onda naglo stisavanje...onomatopejom: svuuuu?????
Old 14-03-2005, 09:31 PM   #20
cipela
Banned

cipela's Avatar

Quote:
Quote:
O.K. Sada kuzim i sam sam to radio i sa dilejem i sa reverbom i ne znam kako se i moze drugacije.
za delay ok, al ne kuzim kako bi dobio dobar rezultat sa kompresorom iza reverba.
koliko se sjecam nekih eksperimentiranja dobijes samo podizanje reverba i onda naglo stisavanje...onomatopejom: svuuuu????? [/quote]
Malo sam bio neprecizan. Radi se o duplom vokal traku na kojem sam nabacio reverb iza kratkog Elvis dileja, pa taj buckuris moze da zazvuci dobro.
Ali, nema veze - ako ne bi bilo nekih rezultata zar i kompresor na master miksa ne dolazi na zbir svih reverba?
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 3 (0 members and 3 guests)

Posting Rules