Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Monitoring

Monitoring Aktivni i pasivni zvučnici, slu?alice, pojačala

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 17-05-2011, 03:53 PM   #171
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Default Re: Adam a7x port noise (zapravo cijela AX serija)

Quote:
Originally Posted by anap25 View Post
Mislim da si krivo razumio kako to ide. Neznam ko ti to uopce rekao ali imas potpuno krivo shvacanje procedure. 15 minuta testiranja?? Ajme meni..
Pricao sam o 15min testiranja za svaki komad pre pakovanja i transporta.
Quote:
Monitori se dakako preslusavaju i postoji kriticno preslusavanje ili testiranje ako bas hoces.
Da, znam.
Quote:
I to se doslovno radi mjesecima. Ali to se ne radi monitor po monitor.
Naravno, to sam i rekao.
Quote:
Imas prototip, imas mjerenja, imas dizajn, imas preslusavanja. Jednom ako pomenuti prototip zaista prodje "kvalifikacije" onda se ti nacrti salju dalje u tvornicu i svi se ostali zvucnici iz te serije rade po tim nacrtima od tog prototipa. Si razumio?
A ti?
Nisam ni imao problem sa razumevanjem... jedno je razvoj zvucnika drugo je testiranje svakog komada pre transporta u prodavnicu... TO je skupo i neostvarivo
Quote:
To je normalna stvar. Mozes da povuces paralelu kao sa master ili ti gold vinilom i onda se svi ostali rade po njemu.
Paralela je pogresna, zato sto u slucaju vinila sve dalje zavisi od kvaliteta materijala koji NIJE mehanicka konstrukcija i nije veliki problem imati konstantan kvalitet dok se ne "odere" kalup koji se koristi. Naravno da niko nece testirati svaki vinil koji izlazi jer su ISTI (ako je sve ostalo isto)

U slucaju zvucnika, "materijal" su nekakve mehanicke konstrukcije (drajveri) koji svaki za sebe trazi testiranje pre upotrebe jer su moguci komadi sa razlicitim karakteristikama IAKO su pravljeni po istom postupku... te ako na adekvatan nacin ne provere svaki ili ako ne koriste tehnologiju koja skart smanjuje na minimu... lako im se mogu desiti ovakvi problemi.

Quote:
Tako radi svaki ozbiljniji proizvodjac pogotovo necega sto se naziva high end monitor. Poanta svega je da u Adamu ocito nisu testirali ama bas nista.
Pa nisu ga mogli dizajnirati/razviti bez testiranja, preterujes
Quote:
Vidim neki Adamovi sljedbenici hoce marginalizirati problem i reci da se port noise kao ne cuje a dok se cuje onda se cuje u extremnim uvjetima poput uvjeta produciranja dance glazbe gdje je dublji kick kritican. To uopce nije tocno(iako vrlo bitno samo po sebi - zasto bi dance producenti patili zbog Adama???).
Nikad nisam ni rekao da je spomenuti port noise normalna pojava koju samo treba "ignorisati"
Quote:
Imas po raznim forumima hrpe ljudi od jazza do rocka gdje recimo sviraci bas gitare uopce ne mogu da se koncentriraju preslusavajuci svoju bas dionicu na Adamovim monitorima.
Na malo monitoring sistema se realno moze i cuti potpuno bass deonica, sa svim detaljima, i nikako ne na sistemima jeftinijim od 10kEUR i bez ozbiljnog akustickog tretmana...
Quote:
Nemojte popusiti foru da i skuplji proizvodjaci to rade i da je port nosie normalna stvar. Dakako da se javlja u extremnim uvjetima recimo dok monitor nafrljis na 90% cjelokupne snage itd. to je onda normalno. Ali dok slusas na monitoru sa 20% snage i sve prdi (kao na Adamima) onda je to konstrukcijska greska i to fatalna i sramotna.
slazem se od pocetka.. ako si uopste citao.
Quote:
IMHO totalna bruka. Citam na gearslutzu javi se covjek i tvrdi da mu monitori od 4000$ prde. Javi se ovaj iz Adama i kaze bez brige to je normalna stvar. Kretanje zraka i tako to. A na to ce covjek njemu : ali meni samo 1 iz para prdi tojest lijevi monitor prdi desni se ponasa normalno?!?!! Upss...
To nije normalno, po koji vec put.
Quote:
Da ne pricam o tome kako recimo mozes fino uzet jeftinije KRK ili cak behringer monitore koji dakako nemaju port noise
Znam... to i nije neka revolucija, nemati port noise...

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)

Last edited by boggy; 17-05-2011 at 04:05 PM.
boggy is offline   Reply With Quote
Old 17-05-2011, 09:30 PM   #172
bornaa
Member

heh anap odlucio jos jednom nakon 18 strana threada prebiti mrtvog vola i opet ponovit sve sta je vec visestruko puta navedeno i sa cime se bas svi u ovom threadu i slazu
bornaa is offline   Reply With Quote
Old 01-06-2011, 11:44 PM   #173
bornaa
Member

ja pred par dana dobil svoje a7x nazad baj d vej...tj. nes im je vele zapelo s mojima pa su mi na kraju dali ganc nove vec tvornički retrofitane. od oka(uha) reko bi da su smanjili port noise za cirka 60-70%. naceko sam se al se fakat isplatilo na kraju.
Old 02-06-2011, 07:35 AM   #174
Bota
Member

Bota's Avatar

Quote:
Originally Posted by bornaa View Post
ja pred par dana dobil svoje a7x nazad baj d vej...tj. nes im je vele zapelo s mojima pa su mi na kraju dali ganc nove vec tvornički retrofitane. od oka(uha) reko bi da su smanjili port noise za cirka 60-70%. naceko sam se al se fakat isplatilo na kraju.
Nisu ga eliminisali u potpunosti...samo smanjili za 60-70%?
Bota is offline   Reply With Quote
Old 02-06-2011, 09:49 AM   #175
gfx
Junior Member

Quote:
...reko bi da su smanjili port noise za cirka 60-70%.
hmmm, ni meni bas nije najjasnije sta si zapravo ovim hteo reci

ispoljena anomalija (bar meni tako deluje) je anomalija koja se jednostavno ili cuje, ili je nema, pa bih te zamolio da malo samo pojasnis kako sada izgleda taj "smanjeni za 60-70%" port noise, tj kako se sada manifestuje i gde primecujes da ga vise nema, ili ima ali manje u odnosu na neretrofitovanu verziju.

btw. moje misljenje, takodje, vise ide u pravcu da kod ovih kutija postoji problem i sa samim drajverima (i njihovoj "neuparenosti", razlici u TS parametrima) a ne samo i jedino port otvorima...

Pozz

Last edited by gfx; 02-06-2011 at 10:06 AM.
gfx is offline   Reply With Quote
Old 03-06-2011, 10:23 AM   #176
bornaa
Member

Quote:
Originally Posted by gfx View Post
ispoljena anomalija (bar meni tako deluje) je anomalija koja se jednostavno ili cuje, ili je nema,
ne slazem se uopce. kako je vec spomenuto u threadu port noisea uvijek ima jer fizika čini svoje, bio on zamjetan ili nezamjetan...izlaz zraka kroz rupu ce uvijek napraviti neki ?um. i ne kuzim kak mi mozes rec da noisa il ima il nema kad cujem da mi je sada port noise 4 puta tishi negho sta je bio prije. i neko je vec bio naveo da svi zvucnici s bass reflex port dizajnom imaju port noise, al kako reko, stvar je dizajna koliko ces ga cut. ja sam ga cuo sam kad sam opalio sub solo a zvucnici su bili na cirka 50% glasnoce, i to je bilo zanemarivo. samo sam ga primjetio jer mi je dilanje s time bila opsesija zadnja 2 mjeseca
Old 03-06-2011, 10:36 AM   #177
gfx
Junior Member

Quote:
ne slazem se uopce. kako je vec spomenuto u threadu port noisea uvijek ima jer fizika čini svoje, bio on zamjetan ili nezamjetan...izlaz zraka kroz rupu ce uvijek napraviti neki šum. i ne kuzim kak mi mozes rec da noisa il ima il nema kad cujem da mi je sada port noise 4 puta tishi negho sta je bio prije. i neko je vec bio naveo da svi zvucnici s bass reflex port dizajnom imaju port noise, al kako reko, stvar je dizajna koliko ces ga cut.
u pravu si sto se tice jednog... ovde je "port noise" kao termin upotrebljen pomalo nes(p)retno, i nije bas adekvatan naziv za Adamov "prdez" koji jeste nesto sasvim drugacije, veoma, veoma karakterisitcno, i veoma, VEOMA "zamjetno".

dakle, da budem precizniji... ne noise-a, vec "prdeza" ili ima, ili nema... i to nema veze sa cinjenicom da li ja sada tisi ili ne, on je ili tu, ili ga nema.

btw. kako ti objasnjavas ovde iznesen slucaj (inace, stvar koja se i meni desila bas prilikom slusanju A7x) da u paru kutija, jedna "prdi", a jedna UOPSTE ne?

fizika, slucajnost ili ipak ANOMALIJA?

Pozz

Last edited by gfx; 03-06-2011 at 10:43 AM.
Old 03-06-2011, 10:43 AM   #178
bornaa
Member

prica se o pretjeranom/zamjetnom port noise-u, ne o tome dal ga ima ili nema posto ga ima. a necu srat, osim ako nisi to testiro na nekoj traci di je bass bio stereo, izgleda da adami variraju u performansama od zvucnika do zvucnika
Old 03-06-2011, 11:13 AM   #179
gfx
Junior Member

Quote:
...osim ako nisi to testiro na nekoj traci di je bass bio stereo, izgleda da adami variraju u performansama od zvucnika do zvucnika
veruj mi da jako dobro znam kako se zvucnici testiraju... dovoljno godina sam se samo time bavio da bez ikakvog ustezanja i lazne skromnosti mogu za sebe reci da znam kako iz jednog zvucnika isterati na povrsinu i maksimalno istaci sve njegove vrline, ali i upropastiti ga i sahraniti uocim li ovakve mane...

i. da, Adami JAKO variraju u performansama od zvucnika do zvucnika... a to jeste stvarno jako, jako razocaravajuce.

Pozz
Old 03-06-2011, 01:38 PM   #180
bornaa
Member

onda si ti svoju dilemu sta se tice adama riješio.

ja u svojima uživam

Last edited by bornaa; 03-06-2011 at 01:40 PM.
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules