Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Dizajn i konstrukcija studija

Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 31-01-2012, 07:11 PM   #171
ugljesa
Senior Member

ugljesa's Avatar

Default Re: podnozje za zvucnike

Ljudi nadam se da cu do kraja nedelje i ja doprineti ovom temi sa mojim stalcima . Elem, imam esi08 monitore
  • Dimension: 358 mm(H) x 255 mm(W) x 322 mm(D)
  • Net Weight: 10.0 kg/unit

i planiram za njih stalke od metala.Mislio sam prvo od PVC-a da radim ali ko ce da se jebava sa tim pa rekoh bolje sve od metala.Mislio sam da 129cm visina stalaka,precnik same cevi 15cm,debljine oko 1cm.Napunicu ga kvarcnim peskom oko 2/3 i podnozje i gornje postolje zavariti.

Cuo sam da je dobro staviti izmedju monitora i postolja podlogu za kompjuterske miseve pa sam to takodje uzeo u obzir.

E sad,pitanjce jedno.Dole na postoljima neki govore siljke da stavljam a neki obicne gumice.Da stavljam silje otici ce mi parket zbog vibracija- oprilike gruba procena je da ce mi teziti jedan nosac sa sve monitorom oko 60kg ...Dal su gumice ok zbog vibracija i sta vi mislite oko cele konstrukcije?
Naravno estetski na kraju cu plastificirati ...
ugljesa is offline   Reply With Quote
Old 31-01-2012, 07:17 PM   #172
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by ugljesa View Post
........Dal su gumice ok zbog vibracija i sta vi mislite oko cele konstrukcije?
......
Gumice su ok da sprece prenos vibracija. Siljke zaobidji.

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote
Old 07-04-2012, 04:08 PM   #173
ugljesa
Senior Member

ugljesa's Avatar

E sad ovako . Treba da zavarim i da odnesem na plastificiranje ali imam pitanhe za punjenje sa peskom. Jel smeta ako ostavim rupu na gornjem podnozju(tamo gde ce stajati monitor) i da kroz nju sipam pesak? Jer ovi sto plastificiraju ne mogu tako tezak stub da okace na one kukice? Znaci ostace mi rupa posle svega na tom gornjem nosacu i dal ce mi to smetati sto se tice zvuka monitora?? Plz malo brze answer jer treba da nosim ovih dana kod coveka na plastificiranje :-/
Old 07-04-2012, 04:34 PM   #174
Rhino
Pro Member

Rhino's Avatar

Nece da smeta rupica.. A sto je ne bi popunio posle cisto zarad neke selidbe, prenosenja i sl...
Old 07-04-2012, 04:38 PM   #175
BlasterMaster
Senior Member

BlasterMaster's Avatar

najbolje ostavi rupicu, prazna postolja plastificiraj, i onda kasnije kroz rupicu ubacis pesak i zatvoris nekim chepicem (gumenim ili tako necim)
BlasterMaster is offline   Reply With Quote
Old 07-04-2012, 05:19 PM   #176
ugljesa
Senior Member

ugljesa's Avatar

Ne mogu preko fona da lupim thnx
Old 08-04-2012, 08:18 AM   #177
Era
Member

Era's Avatar

Evo ti savet,u prodavnicama vodomaterijala imas da kupis polukruzne gumice za neke ,sta ti ja znam slavine,prodaju se u kesici od 8-10 komada ,oko 50 dinzi.odealno kao podloske za monitore!
Era is offline   Reply With Quote
Old 04-07-2012, 07:04 PM   #178
ugljesa
Senior Member

ugljesa's Avatar

Name:  ImageUploadedByTapatalk1341424824.740045.jpg
Views: 316
Size:  30.2 KB
Name:  ImageUploadedByTapatalk1341424847.123876.jpg
Views: 314
Size:  33.9 KB
Name:  ImageUploadedByTapatalk1341425116.688209.jpg
Views: 310
Size:  35.3 KB
Eto cisto da okacim kako je na kraju ispalo .

Sent from my iPhone using Tapatalk
Old 19-11-2012, 07:31 PM   #179
waster
Junior Member

Pozdrav svima,

znam da je stara tema ali verovatno je bolje da pišem ovde kad već postoji nego da otvaram novu...

ja bih kupio "industrijske" stalke... metalne, punjene peskom itd..
osim problema "amortizacije" zvuka postavljanjem materijala ispod stalaka i zvučnika, interesuje me da li postoji neko rešenje kojim će se osigurati da zvučnici ne budu oboreni... imao sam zidne nosače koji imaju sistem "stege" sa strane, pri dnu zvučnika ali ne znam da li ovi stalci imaju neku varijantu da se osigura zvučnik...

pročitao sam neke predloge da se spreči klizanje ali to ne bi sprečilo slučajno obaranje zvučnika ako se malo jače gurnu.

I gde da tražim te stalke u BG-u?
waster is offline   Reply With Quote
Old 19-11-2012, 08:17 PM   #180
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by waster View Post
......
pročitao sam neke predloge da se spreči klizanje ali to ne bi sprečilo slučajno obaranje zvučnika ako se malo jače gurnu.
........
Ako ih obesis na plafon koriscenjem sajli (preko elasticnih spojnica) nece moci da padnu. Znaci odustanes od stalaka. Drugog resenja nema a da se spreci prenosenje vibracija na sobu. Svaka cvrsta veza (zasrafis ih za stalak) izaziva upravo to... direktnu vezu kojom se prenose vibracije.

E sad PMC na primer to potpuno ignorise i svoje AML1 regularno prodaje sa rupama za srafove na povrsini ispod zvucnika cime ih mozes zasrafiti ZA stalak, upravo suprotno od ovoga sto ja pricam. U svakom slucaju potpuno ti je svejedno da li ces zvucnike zasrafiti za stalke ili ces sve staviti na "siljke"... vibracije ce se prenositi. Samo elasticne spojnice (proracunate prema tezini zvucnika) mogu obezbediti zastitu od vibracija. I to je u tvom slucaju moguce samo preko sajli kako sam vec rekao.

Na tebi je da izaberes...

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)

Last edited by boggy; 19-11-2012 at 08:35 PM.
boggy is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules