Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Dizajn i konstrukcija studija

Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 09-12-2010, 08:43 PM   #141
NLP
Moderator

NLP's Avatar

Default Re: AKUSTICKI TRETMAN MOJE SOBE -Home theatre

Quote:
Originally Posted by DeMa View Post
Da si pazio vidio bih da e ovo iz mog treada. od prije neznam kojeg vrimena.

i da si pazio viodio bi da se moze samo jedna rupa koristi za jednu frekvenciju. i volumen. tako da nemozes ni izracunati one absorbere koje sam ja radio.

Nenad ja sam moguc izracunati svoj absorber. i moilim cak i na Hz tocno.ako treba i rucno jer sam rezumio sistem.
i molimte budi kostruktivan. sto se tice komentara. tamo sve stoji.
i lipo sam sve pokazao naj bolje meni moguce.

a ako ti je kritika samo helholtz onda neka taho bude.

pozz
Taj link zna sav svijet več dugo vremena.

Nekako se pona?a? kao da si izmislio Helmholtz i prepisuje? iz i-neta kako djeluje.

Uvijek kad se pojavi? počne? sa Helmholtzom, tako da ni?ta novo, radije reci kako čete zavr?iti tu sobu.

Jesam konstruktivan, eto dao sam linkove do konstruktivnijih!!! Helmholtza i nisam preveo i prepisao ?to tamo pi?e.

Lepo da kreativno upotebljava? Helmholtze na vse moguče načine, mo?da da spozna? da je i membranski absorber jednako močno oru?je.

Nenad Patkovic
https://www.facebook.com/NedPat34
https://www.facebook.com/aeracoustics
www.aer-acoustics.com
http://www.distopiksound.com/
https://mixanalog.com
NLP is offline   Reply With Quote
Old 09-12-2010, 08:55 PM   #142
NLP
Moderator

NLP's Avatar

I još jednom za uvijek: nisam protiv Helmholtza ako su dobro napravljeni, nisam ni protiv membranskim absorberima ako je dobro napravljen.

Oboje koristim kad zatreba, dogodilo se više puta za membranskimi i za Helmholtz (još ne u studio, nego u jednoj audiofilskoj slušaonici),sad kad sam nabrao više praktičkog izkustva ne trebam ih. Ide pasivno.

Kad ču ih ponovno upotrebiti, neču sa otporom!!! nego kad upotrebim moguča pasivna odnosno porozna rešenja i svejedno če biti frekvencijska slika loša onda če mi priskočiti kao oruđe na pomoč.

Čuo sam več slabe Helmholtze, jednom tek kad me upozorio jedan veoma izkusan tonac koji je znao svoje zvučne produkte što da slušam i onda smo puštali signali i malo se "zabavljali".

Nenad Patkovic
www.aer-acoustics.com

Last edited by NLP; 09-12-2010 at 09:04 PM.
Old 09-12-2010, 09:03 PM   #143
Braca
Senior Member

Braca's Avatar

Nenade prijatelju,
Sada mi je vec puno lakse sto volis Helmholtz . Nesto razmisljam i slazem se sa tobom da se do istih rezultata moze doci i sirokopojasnima apsorberima, ali vidi sada nesto prakticno: po meni puno jednostavnije je napraviti helmholtz i ne kosta puno para za niske frekvencije, sta mislis o tome?
Braca is offline   Reply With Quote
Old 09-12-2010, 09:09 PM   #144
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by Braca View Post
potrosio sam 20 X manje para, dobio rezultat i demistifikovao celu stvar, a to znanje mi itekako sluzi i u ostalim poslovima u studiju (eq, odziv mikrofona itd....)
To je najvažnije! U selu iz kog je bio moj pokojni otac kažu da je Bog od svih stvari na svetu najbolje podelio pamet - svakom je njegova najbolja. I najisplativija.

Pozdrav,

Vasa

Last edited by awacs; 09-12-2010 at 09:12 PM.
awacs is offline   Reply With Quote
Old 09-12-2010, 09:13 PM   #145
Zoki
Member

Nenade da li si pogledao sketchup HelmHoltza koji sam postavio?

Mogli bih smo da pocnemo odatle korak po korak.?
Zoki is offline   Reply With Quote
Old 09-12-2010, 09:16 PM   #146
NLP
Moderator

NLP's Avatar

Ma ja volim sve oko akustike.
Ako preferiram optimizovane Helmholtze onda ih je kompleksnije za napraviti pa i tome i vi?e para nego inače.
Materijal za porozne ?irokopojasne absorbere nije uop?te velik, dakako da ide za građevinsku vunu različitih gustoča i cena je zato po naravi mala.

Sad da bih pravio i jedno i drugo kalkulaciju mi se stvarno ne da jer uop?te nemam cjene svih materijala itd.
Pa i od prostora do prostora bi bila kalkulacija drugačija.

Ali svejedno kad budete radili u kakvom čim pasivnije obrađenom ambijentu znat čete cjeniti ugođaj, nego kad budete radili u ambijentu sa puno resonatora. I zvuk se "drugačije" čuje... to se ne da izmjeriti kao ?to se mo?e izmjeriti te?ina odrezka ali ne i njegov okus.

Znate onu fizikalnu: +10Nm vektor i zrcalni -10Nm vektor = 0Nm
Je li?!
Pa usmerite prst u prst pa vidite ?to je u "nultoj točki".

Nenad Patkovic
www.aer-acoustics.com
Old 09-12-2010, 09:22 PM   #147
Zoki
Member

Nenade

Quote:
Čuo sam več slabe Helmholtze, jednom tek kad me upozorio jedan veoma izkusan tonac koji je znao svoje zvučne produkte ?to da slu?am i onda smo pu?tali signali i malo se "zabavljali".
Gde ste slusali(na kom mestu) i sta se cuje koliko je nivo ?
Hteo bih ja kod mene to da probam.
Zoki is offline   Reply With Quote
Old 09-12-2010, 09:23 PM   #148
Braca
Senior Member

Braca's Avatar

Prijatelju Vaso,
Ja sam 27 godina zaludjen tim stvarima potpuno iracionalno ali je tako, i posle toliko godina ucim i zelim da ucim, i ne kazem da sam pametan i da sve znam, naprotiv.To sto sam napravio i nije najbolje resenje mada ja vise nemam one probleme koje sam imao dok to nisam napravio, razlika je u tome sto je puno lakse raditi u takvim uslovima, manje se zamaras i tome slicno. Ja mislim da sam mudro postupio i to samo rukovodjen cinjenicom da rezultat moze da bude neizvestan, jer fala bogu u Srbiji ima drveta srafova i kamene vune, a ostatak para za uredjaje kojih nema u Srbiji kompresori, eq, cevni pre ampi u poseldnje vreme gitare i tome slicno, ko razume shvatice
Old 09-12-2010, 09:24 PM   #149
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by Braca View Post
........ali ono sto je bilo jako interesantno jeste da na moje insistiranje da ako to platim zelim odredjeni rezultat, nisu mogli da mi garantuju rezultat.........
Niko ozbiljan ti ne moze dati garanciju da ce ti neka odredjena studijska akustika biti upotrebljiva i korisna (rezultat!?), zato sto je usko povezana sa tvojim senzibilitetom, sposobnostima, iskustvom, umecem, navikama, i ko zna jos s cim. UVEK postoji mogucnost da ti neki prostor ne odgovara i da te ne vodi ka dobrim rezultatima bez obzira na kvalitet, izmereni odziv, kvalitet akusticara, to je vrlo licna stvar.

Garancija moze da se da na smanjenje vibracija neke velike masine u dB, kao i koliko ce dugo trajati, zatim se moze dati garancija na smanjenje buke u nekom bucnom prostoru... gde god je moguce IZMERITI zahtevani parametar, i time proceniti kvalitet uradjenog posla.

Miksanje i/ili samo slusanje muzike se ne meri decibelima, niti jednom drugom fizickom velicinom, te se garancija ne moze dati. Moze se poslusati neko postojece resenje, i reci ... "hocu tako i ja!", i to tako obicno ide.. ili ljudi traze najbolje u odredjenom prostoru za neki budzet... miksevi kasnije kazu da li prostor radi coveku ili ne... a sami zamislite kako je raditi tehnickim sredstvima da bi nekome kasnije to odgovaralo u smislu prenosivosti miksa.

Frekventni odziv je tu znacajan, ali put do tog frekventnog odziva moze biti svakojak, i poznato je svima da cak ni zvucnici koji su isti na merenjima ne moraju zvucati isto... jos gore je sa sobama... pojedini zaostali modovi, nesto comb-filteringa koji postoji ... svaki iskusan producent i mixing inzenjer svakodnevno "ignorise" takve pojave u radu... a one izuzetno uticu na merenje... ostaje samo da se "nauci" sta mixing inzenjer ignorise a sta ne... sta mu smeta a sta ne ... itd..... ljudi nisu isti i nesto sto nekome smeta, drugi lagano ignorise, iako obojica cuju tu pojavu... itd... mnogo tu ima stvari koji na ovaj ili onaj nacin uticu na studijsku akustiku da bi se pukom garancijom nesto "garantovalo"...

...... jer.... ko akusticaru garantuje da ce klijent (na kraju) biti iskren?

Recimo ja nikada necu dati garancije da ce se ono sto ja uradim u akustickom tretmanu studija nekome dopasti, kao sto ni producent ili mixing inzenjer ne moze dati slicnu garanciju za smiksanu pesmu... ne zato sto je posao slican.. nego su ukusi razliciti!

Tako da treba biti razuman i traziti garancije tamo gde se mogu realno dobiti... a za subjektivno i emotivno... nemoguce je tu pricati o garanciji.. barem razumnim ljudima. Izmerena ravna frekventna karakteristika ne znaci bas nista sama po sebi, i do toga se prilicno lako dolazi (kao sto ce DeMa upravo opisati)... ali na zalost... to je jos daleko od dovoljne garancije da ce se prostor klijentu dopasti i da ce mu biti koristan.

BTW, Hvala Nenade!

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)

Last edited by boggy; 09-12-2010 at 09:52 PM.
boggy is offline   Reply With Quote
Old 09-12-2010, 09:53 PM   #150
Braca
Senior Member

Braca's Avatar

Prijatelju Boggy,
Potpuno si u pravu za garanciju, jer sam se uverio iz projekta akustike jednog mastering studija u Becu-300.000 e, ali ta akustika u svakom slucaju jeste dobro uradjena. Medjutim stalno insistiras na "subjektivnom" osecaju sto mislim da nije realno, zasto? ako tako krenemo onda ulazimo u potpuni relativizaciju problema. E sad koliko ja znam Fizika-akustika je objektivna nauka, ili si resio neki mod ili nisi, resio ga do kraja ili napola, jel se slazemo tu? Zakljucujem dalje da ako se se u odredjenoj sobi resi vecina akustickih problema onda se tek dolazi na teren subjektivnog. Ravan frekvrntni odziv neke sobe je najbitniji faktor kod akustike pa onda sve ostalo.
Poentirao si u vezi iskrenosti, i to je potpuno tacno, ali zato sluze grafikoni, dokaz da neki problem postoji ili ne postoji, drugo je pitanje sto su danas ljudi jako malo iskreni, i ti i ja u svom poslu radimo sa klijentima, tako da razumem o cemu pricas, ali konac delo krasi, pa prodju neke godine, pa ako si uradio dobro to je uvek dobro zar ne. Ja svojim klijentima nikad ne povladjujem i zbog toga mi je puno lakse u zivotu, bitno mi je samo da li sam im nesto ucinio kako treba ili nisam, kad pogresim ja priznam i to je to.
Bez akustike se moze definitivno, poznajem puno ljudi producenata koji odlicno rade bez ikakve akustike, druga je stvar sto se ja nelagodno osecam u njihovim prostorima i sve mi smeta, to je moj problem, takodje poznajem ljude koji ne znaju da urade i u akusticki sredjenim uslovima. C'est la vie
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules