Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Dizajn i konstrukcija studija

Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 20-11-2008, 02:43 PM   #1
OFF
Pro Member

OFF's Avatar

Default Studio u kuci

Evo konacno

Dosao red da se i ja skucim sa radnim prostorom. Posle vise peripetija oko kredita, ispala prodavaca........

Prostor se nalazi u prizemlju porodicne kuce (na spratu zena i deca, za sad samo zena i dete ), u jako mirnom kraju, bez saobracaja i buke.

za pocetak, evo trenutnog stanja prizemlja

Studio nema preveliki budzet, naravno, i moracu na zalost da radim sve sam, uzmalu pomoc majstora, tamo gde je to neophodno.

Ono sto ce se snimati ovde je uglavnom gitarska muzika (ziv bubanj, gitare sa pojacala, manji tamburaski bendovi, manje vokalne grupe - 4, 5 ljudi i klasicne varijante - snimanje vokala i nasnimavanja solo instrumenata.

Sve je zidano 25cm blokovima, iznutra je malterisano. Na izolaciju maltene necu ubracati paznju previse, jer mogu da radim npr 17-22h eventualna glasnija snimanja i nemam racun da ulazem silne novce zbog toga sto kraj komsiluk to dozvoljavaju.

Nastavak u sledecem postu
Attached Images

Old 20-11-2008, 02:54 PM   #2
OFF
Pro Member

OFF's Avatar

Default Re: Studio u kuci

Posto za par dana krecu grubi radovi, zeleo bih da sa vama podelim neki svoj trenutni plan prostora i njegovog iskoriscenja.

Prvo sam mislio da mi rezija bude u ovoj visoj prostoriji (garaza) ali je ona prilicno uska, a i neophodno mi je da prolazim kroz nju do ostave 2 jer ce tamo biti kotao za grejanje (plin).

Zato sam trenutno najblizi da prostoriju 'SOBA' pretvorim u reziju (3,8x7x2,6) tako sto cu porusiti Ostavu i kuhinjicu.

Drugo, hodnik bi postao vocal booth koji ce od postojece garaze biti odvojen paravanima. Tako dobijam da soba za snimanje moze biti prilicno velika s' obzirom na uslove(5,7x5,4x2.9) po potrebi kada se sklone paravani.

Takodje, posto rusim deo zida (ne mogu ceo da porusim zbog razvodne table sa strujom) izmenju hodnika i rezije cu dodati zid oz cigle koji necu malterisati

Evo slike iz 3 ugla
Attached Images

Last edited by OFF; 20-11-2008 at 03:05 PM.
OFF is offline   Reply With Quote
Old 20-11-2008, 03:00 PM   #3
OFF
Pro Member

OFF's Avatar

Zid od cigle ce biti pod 90' i napravicu sa njim jedan mali predprostor a i povecacu separaciju izmedju studija i rezije znacajno.

Ono sto se ne vidi na slikama je mali hodnik pre ulaznih vrata (glavni ulaz je direktno u manju sobu za snimanje) sto znaci da se u pravcu iza zvucnika fakticki nalazi jos jedna prostorija (hodnik sa stepenistem) koji deli reziju i manju sobu za snimanje od dvorista

Slika rezije je trenutno samo orijentacije radi. Znaci tretmanom cu se pozabaviti nesto kasnije. Za sad mi je najbitnija orijentacija zvucnika i simetrija
Old 20-11-2008, 03:12 PM   #4
STUDIOTON
Ivan Lekic

STUDIOTON's Avatar

Ohooo ... konacno . bravo offe .. bice super .. ako nesto treba slobodno se javi
Old 20-11-2008, 03:14 PM   #5
OFF
Pro Member

OFF's Avatar

Najveca dilema koju imam, i voleo bih da to prodiskutujemo.....

Da li ima logike ovo spajanje 2 sobe za snimanje u vecu sa jednim otvorom otprilike 2x2.

Gubim na povrsini hodnika (ne bih morao da zidam ove cigle itd.... ) ali sama soba za snimanje od 10m2 mi ne znaci previse. Vokal mogu da radim u 7m2 kao i u 10 m2.... valjda.

Edit/

hvala Ivek
Old 20-11-2008, 04:36 PM   #6
NLP
Moderator

NLP's Avatar

Quote:
Originally Posted by OFF View Post
Najveca dilema koju imam, i voleo bih da to prodiskutujemo.....

Da li ima logike ovo spajanje 2 sobe za snimanje u vecu sa jednim otvorom otprilike 2x2.

Gubim na povrsini hodnika (ne bih morao da zidam ove cigle itd.... ) ali sama soba za snimanje od 10m2 mi ne znaci previse. Vokal mogu da radim u 7m2 kao i u 10 m2.... valjda.

Edit/

hvala Ivek

Sve ono ?to si prilijepio i napisao je dobro.

Svakako sru?i zid koliko ide, uvijek je veča prostorija bolja, iako je nesimterična, jer kod sobe za snimanje nije to ni va?no (simetrija je va?na u re?iji!).

Paravani oziroma gobo paneli (mobilni/ pomični absorberi (ili pomični difuzori...)) su dobra ideja za separaciju među instrumentima.

Meni se sviđa, jedino makni onaj difuzor iz prednje stijene re?ije i daj ga na leđnu stijenu

Nenad Patkovic
https://www.facebook.com/NedPat34
https://www.facebook.com/aeracoustics
www.aer-acoustics.com
http://www.distopiksound.com/
https://mixanalog.com
NLP is offline   Reply With Quote
Old 20-11-2008, 05:30 PM   #7
OFF
Pro Member

OFF's Avatar

Quote:
Originally Posted by NLP View Post
Sve ono što si prilijepio i napisao je dobro.

Svakako sruši zid koliko ide, uvijek je veča prostorija bolja, iako je nesimterična, jer kod sobe za snimanje nije to ni važno (simetrija je važna u režiji!).

Paravani oziroma gobo paneli (mobilni/ pomični absorberi (ili pomični difuzori...)) su dobra ideja za separaciju među instrumentima.

Meni se sviđa, jedino makni onaj difuzor iz prednje stijene režije i daj ga na leđnu stijenu
Hvala Nenade

Difuzor je tu zalutao .... dizajn rezije dolazi tek naknadno. Bice na zadnjem, sad dali skyline ili ova varijanta http://82.95.237.142/mhsoft/diffusor.asp#calcul , videcemo naknadno

Sto se paravana tice, najverovatnije cu raditi varijantu gde ce napred biti deblji azmafon (4 ili 6 cm) a sa zadnje strane reflektujuca drvena povrsina... pa da okrecem po potrebi. Bice teski koliko god mogu da pomerim

Jedno pitanje - zid od cigala, koliko je dovoljno odmaci ga od postojeceg zida (rezija - hodnik). Da li ga ostaviti praznog (airgap) ili ubaciti npr min vunu 5cm?
Old 08-03-2009, 06:29 PM   #8
OFF
Pro Member

OFF's Avatar

Quote:
Originally Posted by OFF View Post
a evo i slika, da se podsetimo, posto je bilo davno

http://rumski.com/forum/showpost.php...42&postcount=2
Old 09-03-2009, 12:24 AM   #9
OFF
Pro Member

OFF's Avatar

A evo i projekcije stanja nakon 1. faze

Inace, dimenzije rezije su 380x710x240

Imam bar 2 nedoumice - da li je ideja sa lomljenjem plafona po sredini ok?
- posto superchunk na prednjem zidu dosta veliki, postoji opasnost da dopru bas u podrucije iza zvucnika.... mogu li da se jave kakvi problemi tada (kontam da ne bi trebalo, ali se sve vreme bojim da mi superchunk ne zasvira sam od sebe, tj da pocne da se ponasa ko membrana
Attached Images

Old 11-03-2009, 12:02 PM   #10
OFF
Pro Member

OFF's Avatar

BTW...

nasao sam odlican materijal (bar tako ja mislim) za izradu stola, rackova (stranica) i eventualno nekih visecih apsorbera, ako bude potrebe - PANEL ploce!
Puno drvo, letvice, lepljene, pa furnirane, lepo izgleda kad se sredi, a nije univer (oplemenjena iverica i sl).... cena oko 9eura/m2 ploce

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules