Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Tehnike

Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike

Closed Thread

Thread Tools Display Modes
Old 11-06-2008, 06:45 PM   #131
HeatMan
Moderator

HeatMan's Avatar

Default Re: Skolstvo bi trebalo zabraniti

a o chemu cemo da prichamo ovde? o smeru usko vezanom za kucnu (belu) elektroniku?

ako kazemo vets, zna se na koji smer se misli..

drugo, meni je dragoljub (poznatiji u narodu kao blek - lik koji je radio marchelov poslednji album) koji je valjda bio asistent tamo, rekao da ne upisujem tu shkolu jer je uzasna..
HeatMan is offline  
Old 11-06-2008, 07:32 PM   #132
SumAnuT
Pro Member

SumAnuT's Avatar

Pricamo o AVT smeru, ali neko bi mogao zakljuciti da je cela VETS u fazonu - lezi lebe da te jedem, a to je tako samo na AVT i NRT, tzv. "privatnim" smerovima. Ostali smerovi su dosta zajebaniji. Bitno mi je bilo da pomenem, jer znam koliko su ostali smerovi teski i ne bi bilo posteno ne razdvojiti ih od AVT i NRT, pa sve i da smo na forumu za hortikulturu.

Blek je moja generacija, ne znam sto je zavrsavao skolu ako nista ne valja, valjda je imao pametnijih stvari u zivotu da radi, pogotovo pametnijih nacina da potrosi pare koje je dao za skolarinu ...

Last edited by SumAnuT; 11-06-2008 at 07:38 PM.
SumAnuT is offline  
Old 12-06-2008, 01:22 AM   #133
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

u ovo poslednje sumnjam, dobro poznajuci coveka
Arthur is offline  
Old 12-06-2008, 09:56 AM   #134
dandi
Member

Quote:
Originally Posted by SumAnuT View Post
Upravo o tome govorim, ne razumete o cemu se radi, a smejete se.

Jedna od osnovnih karakteristika mikrofona je faktor izoblicenja, jer svaki mirkofon ima izoblicenja pri najvisim nivoima signala. Pozeljno je onda, tj. bolje je, da taj faktor izoblicenja bude veoma mali, nego veoma veliki, jer je tada vernost prenetog signala veca, zar ne?

Nadam se da vam je sada jasno.
Koliko sam video, mnoga pitanja su takva, to sto vam zvuci smesno na prvu, uopste ne mora da bude tako kada se udje u materiju.

Daleko od toga da govorim da je AVT sjajan smer (mada ne treba komentarisati ceo VETS na osnovu AVT-a, ima tu jos dosta smerova), ali tesko da cete tamo cuti nesto sto nije tehnicki tacno. Mozete se neslagati oko nekih vise kreativnih detalja tipa gde staviti mikrofon pri snimanju violine isl. ali nemojte da se zavaravate da je tamo neko ko ne zna matematiku, el. tehniku, akustiku i elektroakustiku, elektroniku ... Sad, sto je kriterijum smera veoma nizak, pa moze da prodje i neko ko je slabo ili nikako upucen u materiju je vise posledica kapitalistickog razmisljanja skole, nego nestrucnosti kadra ...
Ja znam sta je pesnik hteo da kaze ali nisam JA kriv sto je covek nepismen pa je potrebna detaljna analiza recenica.
Polozio sam ovaj predmet koji se zove Snimanje Zvuka sa ovim debilnim skriptama i frazama (bas sam napisao ovo za robustan mikrofon sa pozeljnim izoblicenjima), kojima bi se svako ko je iole upucen u nesto smejao... Stvarno ne vidim potrebu da toliko branis skolu, izgleda, jedino iz razloga sto je i ti zavrsavas...

Last edited by dandi; 12-06-2008 at 10:02 AM.
dandi is offline  
Old 12-06-2008, 02:35 PM   #135
SumAnuT
Pro Member

SumAnuT's Avatar

Nikakva dalja analiza recenice nije potrebna, i uopste nije stvar u pravopisnim ili gramatickim greskama, vec u logici i razumevanju. Ti si namerno, ili slucajno, ili iz neznanja u odgovoru koji si pokusao da citiras, propustio da kazes da ta izoblicenja moraju da budu veoma mala, a to menja smisao recenice. Zasto si to uradio mene ne interesuje, ja sam samo rekao da tvoj pokusaj citata nije tacan, ispravio citat i sve je dobilo smisao. Robustnost, zastita od vetra i ne znam sta bi dalje, takodje igraju ulogu kada je, kao sto je ocigledno, rec o zivim nastupima.

Ne znam gde si video da branim skolu, posto sam u nekoliko navrata rekao da je kriterijum na smeru veoma nizak, ja sam ovde stao u odbranu zdrave logike, a ne skole.

Sad bas gledam, izgleda su se predavaci dosta promenili ... Drincic drzi pola smera, stanimirovicka predaje digitalizaciju Meni je snimanje zvuka predavao jedan celavi krupni lik koji je dosta toga snimio (radio je sejtana valjda), i bilo je zanimljivo, drincic je dobar za akustiku, ali nije mi predavao nista sto ima veze sa snimanjem, audiotehniku mi je predavao lik sa ETF-a, digitalizaciju neki Sinisa, pricalo se da je on bas strucnjak u toj oblasti, sada to koliko vidim predaje stanimirovicka ... Dosta, bas dosta je osiromasen smer po pitanju kadra ...
SumAnuT is offline  
Old 12-06-2008, 04:12 PM   #136
Oggy
Moderator

Oggy's Avatar

Quote:
propustio da kazes da ta izoblicenja moraju da budu veoma mala, a to menja smisao recenice.
A sta je parametar za "mala", a sta za "velika" izoblicenja?
Dokle je izoblicenje malo, a kada postaje veliko?
Postoji li nedovoljno izoblicenje?
Da li je to jedan, univerzalni tip izoblicenja ili ih ima vise i koliko, ako je tako?
Kako se izoblicenje odrazava na snimljenom signalu:
a) Cini ga boljim
b) Cini ga losijim
c) Cini ga izoblicenim
d) Cini ga braon

Vidis... Na akademskom nivou rasprave (sto bi na svakom fakultetu MORAO da bude slucaj), jedna teza poput ove za koju smo se svi zakacili (a ima ih jos dosta) , morala bi biti objasnjiva i rasclanjiva na koliko god treba delova, pod uslovom da je ona rezultat naucnog proucavanja, a ne necije halucinacije ili fikcije o bavljenju zvukom.
Na zalost, to nije tako i nastavak ovakve rasprave, gde ti branis neodbranjivo, a svi ostali vide o cemu se radi, ne vodi mnogo daleko...

http://www.sunflower-fest.com/

Oggy is offline  
Old 12-06-2008, 05:51 PM   #137
SumAnuT
Pro Member

SumAnuT's Avatar

Nema potrebe za komplikovanjem stvari.

Covek je rekao da je pozeljno da mikrofon ima sto manja izoblicenja, a nas drugar sa fouma je izbacio to "sto manja", pa se doslo do zakljucka da je profesor rekao da je pozeljno da mikrofon ima izoblicenja. Ja sam samo rekao da je on lose parafrazirao ono sto je bio odgovor u tom pitanju, tj. da je dgovor sam po sebi, ukokliko se procita sa razumevanjem potpuno na mestu. Ako nije na mestu mozes slobodno da nam kazes zasto to nije tako.

Da odgovorim i na tvoje pitanje.

Izoblicenje se na signal moze odraziti u kom god obliku mi zelimo. Zavisi od kreativne upotrebe mikrofona. Tesko da signal moze uciniti boljim, ali ga moze uciniti namerno losim i namerno izoblicenim. ukoliko ima odredjenu frekvencijsku karakteristiku, mozda bi snimljeni signal mogao izgledati i kao braon sum, zasto da ne. Mikrofon moze odraditi i kompresiju pri najvecim nivoima i neki od profesora rece da je to za uho najprirodnija i najkvalitetnija kompresija. Samo sto se na mikrofonu ne pali crveno svetlo kad klipuje, pa to onda oni koji nisu upuceni u konstrukciju mikrofona ni ne primecuju. Bitno je samo da ulaz na mixeru ili kartici ne klipuje, jel to jedino svetli.

Kada znas da mikrofon ima faktor izoblicenja, kao i sve ostale karakteristike, kada znas kako mikrofon funkcionise, onda mozes kreativno da razmisljas u tom smeru, i mozes da dajes odgovore na najrazlicitija pitanja. Kada znas kako odredjene vrste mikrofona pretvaraju zvucni pritisak u napon, onda mozes sam zakljuciti da je jedni bolji za snimanje glasa, dok su drugi bolji za snimanje el.gitare i ne moras znati sve oznake na pamet da bi mogao da se snadjes.

Mikrofon (lupam) UC244 je bolji od MX678. Da vas neko pita zasto je to tako vi ne znate. Znate da kazete ovaj je topliji, ovaj je dublji, plici, meksi, blazi bla bla ... ali ne znate zasto je to tako.

Da li je za glas bolji dinamicki mikrofon ili dinamicki mikrofon sa trakom? Zasto je bolji taj koji je bolji?
Zasto se dinamicki koristi za bubanj, za gitare, za uglavnom jake nivoe, a zasto se kondenzatorski koristi za glas i violine?

Samo jos nesto i necu vise

Oni vas iz skole ne pustaju da budete vrhunski producent ili snimatelj, daleko od toga, ali ukoliko iskoristite skolu kako treba i udjete u studio vi i neko ko nije video skolu vec samo cukao nuendo i nije ni imao nekog dodira sa hardverom, tesko da se razlika vrlo brzo nece pokazati.

Sad ja treba da zaratim ovde sa pola foruma jer je 90% samouko ... Nije mi to cilj, jednostavno me svakim sledecim odgovorom/pitanjem sve vise vucete za jezik.
SumAnuT is offline  
Old 12-06-2008, 07:47 PM   #138
Max
Pro Member

Quote:
Zasto se dinamicki koristi za bubanj, za gitare, za uglavnom jake nivoe, a zasto se kondenzatorski koristi za glas i violine?
A ja cuo kako se overheadi na bubnjevima snimaju sa kondenzatorima , hi hat takodje , cak i out mic za kicka ( onaj sto je pola metra od kicka ) je kondenzator , a jos neki stavi kondezator za snare .... debili

A ima jos vecih morona , koji violine snimaju sa ribonima .... neznalice

Fala bogu da postoji VETS ...... da stanemo tim idiotima na kraj

Pozdrav
Max is offline  
Old 12-06-2008, 07:50 PM   #139
Bitch
SuperModerator

Bitch's Avatar

Quote:
Originally Posted by Max View Post

Fala bogu da postoji VETS ...... da stanemo tim idiotima na kraj

Pozdrav
jbg vidim ja da dobijamo 'sumanute' odgovore
Bitch is offline  
Old 12-06-2008, 07:54 PM   #140
Max
Pro Member

Quote:
Originally Posted by Bitch View Post
jbg vidim ja da dobijamo 'sumanute' odgovore
Cuti bre neznalico .... video sam slike ....i ti stavljas kondenzatore na bubanj ..... i to nekoliko !!!!

Pozdrav
Max is offline  
Closed Thread

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules