Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Dizajn i konstrukcija studija

Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 14-03-2011, 04:34 PM   #121
Rhino
Pro Member

Rhino's Avatar

Default Re: Mobilne solucije?

Za vikend sam nasao vremena da sredim superchunkse i josh ponesto pa evo da podijelim s vama.

Kako sam popunio uglove zvuk se naravno opet promijenio (na bolje) utegao je low end, te sad kapiram da se treba odraditi jos malo apsorbcije plafona u zadnjem dijelu sobe (ispravite me ako grijesim). Tu se posle postavke doticnih elemenata pojavio vrlo kratki flutter echo kog mislim nije bilo i struji po plafonu (gotovo da ga mogu nazvati 'ring')..
Cujem ga jedino kad jako pljesnem iz zadnjeg dijela sobe gdje je plafon manje pokriven apsorberima (ili bolje reci nije pokriven na tom mjestu bukvalno).. Ali na mjestu slusanja se ne cuje, takodje se ne cuje ni u tom zadnjem dijelu sobe kad drugo lice pljesne sa pozicije zvucnika.

Imate neke predloge mozda?

Sad cu malo da razmisljam o dizajnu stola koji cu da pravim.. I stalcima za zvucnike takodje..

Pozdrav!
Attached Images

Old 14-03-2011, 06:34 PM   #122
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by Rhino View Post
........Tu se posle postavke doticnih elemenata pojavio vrlo kratki flutter echo kog mislim nije bilo i struji po plafonu (gotovo da ga mogu nazvati 'ring')......
Poznata mi je pojava... flutter echo je bio i ranije, ali se nije cuo od ostalih problema.... dodaj jos koji "cloud" na plafon.

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote
Old 14-03-2011, 06:54 PM   #123
Rhino
Pro Member

Rhino's Avatar

Uradicu to. Hvala!
Old 14-03-2011, 07:15 PM   #124
Rhino
Pro Member

Rhino's Avatar

I jos jedno pitanje..

Da bih lakse objasnio evo fotke opet.

Slika 1: Lijevi zid
Slika 2: Desni zid

Ima li smisla da nastavim na lijevom zidu ovakav apsorber pod uglom od 45 stepeni po duzini citavog zida?

Pitam to iz razloga jer tako narusavam simetriju... Na slici 2 se vidi da to isto ne mogu da uradim od klime i mobilnih panela za prozore.

A jos koji cloud cu svakako da stavim po tvojoj preporuci.
Attached Images

Old 14-03-2011, 07:42 PM   #125
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by Rhino View Post
.......
Pitam to iz razloga jer tako narusavam simetriju... Na slici 2 se vidi da to isto ne mogu da uradim od klime i mobilnih panela za prozore.
......
Ja bi to ostavio ovako kako si napravio...

pozdrav

boig

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
Old 14-03-2011, 07:48 PM   #126
Rhino
Pro Member

Rhino's Avatar

Ok. Tako sam i predpostavio.

Hvala jos jednom.
Old 14-03-2011, 10:22 PM   #127
NLP
Moderator

NLP's Avatar

Ne izgleda ti loše soba
... još malo pa češ morati da vratiš difuziranu živost/ refleksije prostoru.

Nenad Patkovic
https://www.facebook.com/NedPat34
https://www.facebook.com/aeracoustics
www.aer-acoustics.com
http://www.distopiksound.com/
https://mixanalog.com
NLP is offline   Reply With Quote
Old 14-03-2011, 10:42 PM   #128
Rhino
Pro Member

Rhino's Avatar

Quote:
Originally Posted by NLP View Post
Ne izgleda ti lo?e soba
... jo? malo pa če? morati da vrati? difuziranu ?ivost/ refleksije prostoru.

Hvala, hvala

I stvarno se osjecam ugodno i kreativno tamo, to me iskreno raduje..

Ok, sad kad uhvatim vremena cu da odradim jos par cloudova da 'utrnemo' ovaj flutter koji se 'pojavio' josh malo, i otvoren sam za sugestije oko zivosti i refleksija naravno
Old 08-11-2011, 07:28 PM   #129
Rhino
Pro Member

Rhino's Avatar

Evo i ja da se javim nakon dosta vremena sa prostorijom ponovo.. Ona jos uvjek izgleda isto kao i na zadnjim fotkama sto se tice apsorbera/trapova/difuzora itd...

Medjutim, stigao mi dbx RTA-M mjerni mic te shodno tome moje intreresovanje za 'ozivljavanje' threada se obnovilo

To je taj mic... http://www.thomann.de/gb/dbx_driverack_rtam.htm

Posle par sati 'prepirke' sa RoomEQ softverom, tj iscitavanjem njegovog pdf-a i kalibracijom mog rme-a (ne i MIC-a) i namjestanjima levela input i output settingsa. (mislim i nadam se da sam na kraju sve ok napravio) Evo i mog prvog mjernog rezultata..

Uradjen je sa 1/3 smoothing-om (jer sam se sjetio boggy-jeve price od ranije da po nekim 'standardima' bi soba trebala da se utjera u +-5db ili nesto blizu sa smoothingom na 1/3) i sniman je samo lijevi mackie zvucnik..

Ukoliko sam pogrijesio i smoothing treba da se makne, vi vikajte ja micem

Jos 1 napomena!!

Nazalost za svo ovo vrijeme i dalje nemam stalke. Nit imam aparaturu za varenje, niti sam je ikad koristio.. Dok sam radio zimus oko akustike nasao sam varioca koji je htio da me odere za pare (trazio mi je oko 150e za par, a trebaju mi 2) i to tako ostade do sad...

Ako stvarno toliko kosta da se stalci naprave, mozda mi bolje ispane da uzmem ove i napunim ih fino sitnim pijeskom sa ade bojane? (siljci mogu da se skinu i stavi guma takodje) Sta mislite o tome? http://www.thomann.de/gb/ultimate_ms36p2.htm

Dakle eto da znate.. Mjerenje je da ponovim sa 1/3 smoothingom i radnim stolom u nedostatku stalaka.. Za sad sam samo izmjerio poziciju slusanja koja je onako gotovo 'ofrlje' postavljena i tako koriscena par mjeseci unazad..

Zvucnici su nekih 70tak cm daleko od prednjeg zida a pozicija slusanja je naravno na centralnoj osi sobe i odprilike na akademskih 38% njene duzine...

Naravno poigracu se i sa pozicioniranjem sad kad imam mjerni mic, nego eto.. Mislim da je bolje da prvo utvrdimo jel sve ok sa nacinom mjerenja (da li jos sto radim pogresno osim sto je pogresno jer nemam stalke?)

Pozdrav!
Attached Images

Old 08-11-2011, 07:58 PM   #130
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Za pocetak, pokusaj da u REW povecas fontove, da bi se videle brojke na osama (ima negde u settings/properties)

Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules