Go Back   Rumski Forum > Pricaonica > Pricaonica

Pricaonica teme koje nisu vezane za audio produkciju i www.rumski.com... Bez POLITIKE i RELIGIJE molimo...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 05-03-2013, 04:00 AM   #111
psionic
Superoperater

psionic's Avatar

Default Re: Slika je objasnila !!!

Quote:
Originally Posted by igormink View Post
Jedino bih ja zamerio ovde po koji digitalni klip... Verovatno je nastao kad je prebacivano sa trake ili cega vec na komp. Ipak je ovo muzika sa vecom dinamikom... Ali zvuci sasvim fino i realno.

To je po meni i neki bottom line - svaka muzika ima svoju opremu koja joj "lezi", ako neko snima jazz, rock ili slicno, mozda ce najradije upotrebiti retro opremu. A jevtina retro oprema ne postoji, ili cuci na tezgama na bubanj potoku. To je onaj deo jednacine od nekoliko hiljada $$$

Digitalno postoji i jevtino i skupo, ali kao sto vec neko rece, nije razlika tako drasticna u kvalitetu izmedju lo-enda i hi-enda kao kod analogne tehnike. Postoji naravno, ali je tamo mnogo izrazenija. Nece jedan Focusrite da upropasti miks nacisto, ali zasto rizikovati. Znam studija koja rade sa Delta 1010 kartama i totalno su konkurentna onima koji rade sa nekim mnogo boljim spravicama. Zato je digitalija i pristupacnija, pa ona slika sa pocetka mozda i nije realna za neko novije doba...

U principu, u zivotu nista nije tako crno-belo, pa ni ovo. Uvek postoje nijanse.

@Branoy
Moram jos da dodam... Ja ne vido' studio bez kompjuktora... Mozda postoji jos po neki pure analog super skup studio sa SSL konzolom iz cetr'sprve i sta ja znam cime jos (koji ce vrlo skoro da se raspadne jer ne moze jednostavno da bude dovoljno isplativ), ali realnost studija danas je komp i oprema do 2-3000 eura. Sve sto cujes a novije je od '90, verovatno je izaslo sa nekog kompa. Da li MAC ili PC, nebitno, uglavnom eto - bez DAWa danas nema studija.

Sto se tice "duse" koju ti mislis da usnimis... nista od toga. Ionako sve ode na kraju u PC. A opet, mislim da je bolje da dodas malo Waves NLS efekta, cak mozda i provuces kroz pravu traku kao FX - sto ljudi i rade, nego da snimis sa sve tim efektom, pa da ne mozes da ga se resis. Nije sva muzika za sum i pucketanja i mast i sta znam sta... Neko voli silikone, neko prirodno

A sta je po pravilu i ispravno ? Ko smo mi da o tome sudimo ? (rece Skrillex i nasumicno prevuce preko tastature radeci na svom najnovijem projektu) ...
Old 05-03-2013, 06:17 AM   #112
igormink
Member

Quote:
Originally Posted by Znak View Post
Pozdrav Igore! Long time no see...
Sve ?to si ikad ovde postavio bilo je odli?no, a ni ove nove stvari nisu izuzetak. Ti ima? svoj retro sistem rada i to funkcioni?e o?igledno upravo onako kako si zamislio, a ?to je najbitnije muzi?ari koji snima? su stvarno vrhunski. Svaka ?ast!
Ma da, nije me dugo bilo na ?alost, radili smo i novi studio, nabavljali opremu, bio sam malo isklju?en iz svega Hvala ti na komplimentu, jo? uvijek jako puno u?im, gnjavim se, ali ide pomalo. Muzi?ari su na moju sre?u stvarno uglavnom dobri, a tu le?i bar 90% dobre snimke (mo?da i vi?e).
Ovaj blues ide u klip na par mjesta, nije to ni trebala biti snimka, nego se frendovi napili, pa malo zasvirali, a ja upalio mikser i slagao live mix onako u hodu, pa je sva?ta ispalo, ali ima onu analognu meko?u. Sve to radim jo? uvijek da vidim ?to mi oprema mo?e i ?to ja mogu izvu?i od nje

Evo par fotki "novog" stroja da vidite s ?im se mu?im

igormink is offline   Reply With Quote
Old 05-03-2013, 07:54 AM   #113
branoy
Pro Member

branoy's Avatar

nema ba psionic ti uvek fino nesto kazes, objasnis ljudski bez tenzija. poz
branoy is offline   Reply With Quote
Old 05-03-2013, 11:08 AM   #114
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by psionic View Post
Nije sva muzika za sum i pucketanja i mast i sta znam sta... Neko voli silikone, neko prirodno
Samo da podsetim: i "analogni" i "digitalni" zvuk su neprirodni, mada na malo drugačije načine. Sve drugo ?to si napisao spreman sam da potpi?em.

Pozdrav,

Vasa
Old 06-03-2013, 11:17 PM   #115
Danilo S
Member

Danilo S's Avatar

Većina ih ima percepciju da je strujni impuls prirodniji od jedinica i nula. Ja imam obrnut stav tj. da su i analgni i digitalni zvuk prirodni. Zvučni talasi, strujni impuls, jedinice i nule su po mom mi?ljenju na kraju svih krajeva sve prirodne pojave.
Danilo S is offline   Reply With Quote
Old 07-03-2013, 11:55 AM   #116
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by Danilo S View Post
Većina ih ima percepciju da je strujni impuls prirodniji od jedinica i nula. Ja imam obrnut stav tj. da su i analgni i digitalni zvuk prirodni. Zvučni talasi, strujni impuls, jedinice i nule su po mom mišljenju na kraju svih krajeva sve prirodne pojave.
Ma, ja nisam jasno napisao. Hteo sam da kažem da nema ničeg prirodnog u tome da npr. doboš ima istu čujnost kao vokal. Ili u tome da, kad se makneš levo ili desno iz sweet spota slušanja, "centar" ne ostane u centru, nego se pomeri zajedno sa tobom... To važi i za analogni i za digitalni tretman zvuka.

Filozofiram, po običaju

Pozdrav,

Vasa
Old 07-03-2013, 12:06 PM   #117
branoy
Pro Member

branoy's Avatar

i jos jedna stavka vazna za balkan, sto nije na slici, je da kod nas ured sve TV mono!!
branoy is offline   Reply With Quote
Old 07-03-2013, 12:19 PM   #118
DaBear
VIP Member

DaBear's Avatar

[/QUOTE]

Ajde odmah da ste sklonili ovaj razvodnik sa zida !!!
Koliko god masine izgledaju do jaja - toiko ih ovaj jeftini razvodnik i ovi jeftini kablovi kvare !!
PLIZ !!!!
DaBear is offline   Reply With Quote
Old 07-03-2013, 12:34 PM   #119
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by DaBear View Post
Ajde odmah da ste sklonili ovaj razvodnik sa zida !!!
Koliko god masine izgledaju do jaja - toiko ih ovaj jeftini razvodnik i ovi jeftini kablovi kvare !!
PLIZ !!!!
Hehehe, pa da, starci su alergični na jeftine kablove koji povezuju skupu opremu

Quote:
Originally Posted by awacs View Post
Mislim da ljudi kada proračunavaju tro?kove pravljenja studija prečesto razmi?ljaju samo o stvarima koje su lako prepoznatljive i vidljive (mikrofoni, preampi, mikseri, konvertori), a zanemaruju cenu kvalitetnih kablova kojima sve to treba povezati. Uključujući i cenu kvalitetnog napajanja strujom za svu tu opremu. Ova poslednja rečenica ima veze sa tvojom fotkom Telefunken i Studer magnetofona koji dobijaju napajanje kroz razvodni kabl od 5-6?
Pozdrav,

Vasa
Old 07-03-2013, 01:17 PM   #120
igormink
Member

Budem promijenio, pomalo To ja zapravo idem u prilog slici s po?etka
igormink is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules