Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Tehnike

Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 27-06-2011, 04:11 PM   #91
Znak
Pro Member

Znak's Avatar

Default Re: Gde je gre?ka

Quote:
Originally Posted by cAAc View Post
evo ja se igrao malo ,probao taj retro :P nadam se da nisam smorio ..(brisem ako jesam)

http://soundcloud.com/sjeban/znakrlmp3/s-Xq2q1
Hvala za trud. Meni ovo zvuči odlično. Jo? kad bi opisao ?ta si uradio...
Old 28-11-2011, 12:01 AM   #92
Znak
Pro Member

Znak's Avatar

Poznata i draga lica. Evo davno obećanog miksa sa vokalom:

http://soundcloud.com/ddjuric/poznata-i-draga-lica

Pošto je sve još u demo fazi dobri saveti će možda nekoga od vas pretvoriti u (sa)učesnika u ovom projektu.
Neke od stvari o kojima razmišljam su recimo da prva strofa i refren idu samo uz jednu gitaru pa da se tek onda uvede ritam, da se na vokal stavi neki fejzer ili sličan efekat koji će dobro leći uz tekst "hodao sam kao avet...", da se sve otpeva šapatom, da se u refrenu doda prateći vokal, da gitare umesto ove čiste varijante budu sa auto wah-om, da se pojača bas bubanj...

Last edited by Znak; 28-11-2011 at 02:25 PM.
Znak is offline   Reply With Quote
Old 03-12-2011, 09:58 AM   #93
Znak
Pro Member

Znak's Avatar

No comment?
Old 13-12-2011, 01:39 PM   #94
Znak
Pro Member

Znak's Avatar

Evo nekoliko slika iz našeg "studija". Yamaha electone - i na njoj još moćnija muzička sprava - iphone 4 (to ipak nećemo koristiti), Ibanez EDB500, Fender American DeLuxe Stratocaster HSS, Gibson Les Paul Custom, Moog/Gibson LAB Series L7, Marshall, Peavey TNT 130, Pearl, Ludwig, Paiste, apsorberi nabavljeni preko oglasa na Rumskom... Ima još spravica koje ovog puta nisam uslikao.
Attached Images

Old 13-12-2011, 04:56 PM   #95
quake2
Banned

Quote:
Originally Posted by Znak View Post
No comment?
Evo ja cu druze Znace,mada retko komentarisem tudje radove,mislim da ces ti kritike prihvatiti bez sujete i da ce biti od koristi,zaista iskreno to mislim.Ideja kao ideja meni barem moze biti vrlo zanimljiva ali si i sam svestan da u celoj toj prici komercijalni trenutak ne postoji i kontam da ti to nije narocito bitno.Sto se aranzmana tice,previse imate tih nekih stopova i zastoja,mora to malo tecnije.Bubanj je prilicno supalj i ne nosi pesmu,a lepse bi sigurno i uzbudljivije bilo da nije tako...pricam i o zvuku i o svirci (ako je svirka,nebitno).Najvise bode usi dist gitara snimana ili sa nekog line out-a ili sa procesora,ili vec neka slicna kombinacija,uglavnom dosta "demo" i ne moze da prodje ono kao neki fazon.Efekat na glasu je presrafljen.Ima tu jos dosta da se radi,za pocetak te neke najhitnije stvari.Pohvale za trud i istrajnost.Pozzz

Last edited by quake2; 13-12-2011 at 04:58 PM.
quake2 is offline   Reply With Quote
Old 13-12-2011, 05:34 PM   #96
Znak
Pro Member

Znak's Avatar

Quote:
Originally Posted by quake2 View Post
Evo ja cu druze Znace,mada retko komentarisem tudje radove,mislim da ces ti kritike prihvatiti bez sujete i da ce biti od koristi,zaista iskreno to mislim.Ideja kao ideja meni barem moze biti vrlo zanimljiva ali si i sam svestan da u celoj toj prici komercijalni trenutak ne postoji i kontam da ti to nije narocito bitno.Sto se aranzmana tice,previse imate tih nekih stopova i zastoja,mora to malo tecnije.Bubanj je prilicno supalj i ne nosi pesmu,a lepse bi sigurno i uzbudljivije bilo da nije tako...pricam i o zvuku i o svirci (ako je svirka,nebitno).Najvise bode usi dist gitara snimana ili sa nekog line out-a ili sa procesora,ili vec neka slicna kombinacija,uglavnom dosta "demo" i ne moze da prodje ono kao neki fazon.Efekat na glasu je presrafljen.Ima tu jos dosta da se radi,za pocetak te neke najhitnije stvari.Pohvale za trud i istrajnost.Pozzz
Hvala dru?e Quake. Uskoro počinje "pravo" snimanje ove pesme i svaka kritika je dobrodo?la. Bubanj će dobiti novi aran?man, upravo si potvrdio ono ?to je i nama jasno (btw, svirka je u pitanju, iz par tejkova, sa vrlo malo strečovanja na par mesta). ?to se tiče gitara, verovatno ćemo se ipak opredeliti za definisani aran?man pre nego za ove improvizovane upadice. Naravno, neće biti komercijalno (neće imati mnogo vjuova )... Sad sam hteo da napi?em za?to mi to u stvari snimamo, ali tu sam uleteo u nedoumicu. Ako se setim nekog pametnog razloga, reći ću ti.
Old 13-12-2011, 06:30 PM   #97
quake2
Banned

Samo napred.Sto se bubnja tice,overhedi moraju biti mama usnimljeni i relativno visoko u mixu,probajte i sa sub kick-om,a ako snimate dist ponovo,onda tubescrimer u lab7,421+57 na zvucnike bez eq-a i bez kompresije u mixu i uvek za sve....sto bolji usnimak u startu,posle nema zime.Oprema jeste skromna ali vasa pesma i ne trazi ssl ili neve,ako bude dobar aranzman i dobra svirka,izguracete i produkciju.Pozzzz
Old 13-12-2011, 08:28 PM   #98
Znak
Pro Member

Znak's Avatar

Quote:
Originally Posted by quake2 View Post
Samo napred.Sto se bubnja tice,overhedi moraju biti mama usnimljeni i relativno visoko u mixu,probajte i sa sub kick-om,a ako snimate dist ponovo,onda tubescrimer u lab7,421+57 na zvucnike bez eq-a i bez kompresije u mixu i uvek za sve....sto bolji usnimak u startu,posle nema zime.Oprema jeste skromna ali vasa pesma i ne trazi ssl ili neve,ako bude dobar aranzman i dobra svirka,izguracete i produkciju.Pozzzz
Najveća greška u miksanju bubnjeva mi je do sada bilo to što sam se uglavnom oslanjao na bliske mikrofone, a overhede tretirao kao nekakav dodatak. Sada radim suprotno i razlika je drastična.

Zaista treba imati neki subkick mikrofon, pošto nam je soba dosta gluva, nema skoro nikakvog odjeka. Stvar se popravila kada smo povadili višak platna iz bas bubnja, ali opet je attack strašno visok. Jednom davno sam probao da snimam bas gitaru koristeći zvučnik umesto mikrofona, ali to je bio epic fail pošto sam upotrebio petnaesticu! Sad ću probati sa nekom desetkom za kick pa ćemo videti šta će da ispadne.

Prekjuče smo snimali gitare za jednu pesmu i to je išlo MusicMan Sabre II + LAB L7 za ritam i Les Paul + Marshall za distorziju, u obe varijante samo kroz kroz MD 421 i bez ikakvih pedala. Nisam nikad probao kombinaciju MD421 + Shure. Nemam neku ideju kako treba kombinovati ta dva kanala u miksu.
Old 13-12-2011, 09:09 PM   #99
quake2
Banned

Velika ti je i 10-ka za subkick,probaj nesto od 5-6 incha i pazi na gain pri probi,bice vrlo vruce.Taj marshall koliko sam video je neki dosta mali tranzistorac,zato predlozih Lab,mada ga ja bas nesto i ne mirisem...ali uz tubescrimer moze da prodje za to sto vam treba,jer je njegov "dist" znas vec kakav.Mozda da pozajmite neki jmp 50-ku ili plexy,fender bassman,ac30... ,sve klasika i sve dobro izlazi.421 je za debljinu a 57-ca za definiciju i da reze,a i bas ta dva majka u kombinaciji daju sama po sebi neku zanimljivu eq krivu i harmonike.Meni jos posto je box otvoren pozadi stoji i c414 i nezamenjiv je za r dz dz.Pazis na faze,dobro je malo gledati i u analizer dok se postavljaju majkovi i posle trazis odnos po svom ukusu.Dobro bi bilo da su preampi cevni i dosta saturirani prilikom snimanja i da ima neke blage kompresije uz takodje malo zanimljive farbice kakvu daje npm avalon 747,dobar prst i to je to.Samo sa 57-com ili samo sa 421,nikada nisam bio zadovoljan,ok je to uz malo muke...ali nije to ono.Pozzz

Last edited by quake2; 13-12-2011 at 09:13 PM.
Old 13-12-2011, 09:45 PM   #100
Znak
Pro Member

Znak's Avatar

Marshall je nekakav hibrid (lampe u preampu), ali uz Les Paul Custom zvuči odlično. Imamo mogućnost pozajmljivanja raznorazne opreme, uključujući sve moguće vrste pojačala, bubnjeva itd, ali zasad se dr?imo principa da radimo samo sa opremom koja stalno stoji u sobi za snimanje, po?to bi razame?tanje, pode?avanje, odvo?enje i dovo?enje opreme oduzimalo vreme koje mo?e korisnije da se upotrebi (na uve?bavanje pesama).

Mislio sam da radim dupleks za gitare, jedan prolaz dublje/mutnije a onda jo? jedan snimak preko toga sa praskavijim tonom. To je OK za većinu na?ih aran?mana, ali nije ba? praktičan pristup kada su u pitanju improvizacije, a i ne daje harmonike koje pominje?, tako da ćemo ipak poslu?ati tvoju sugestiju i dodati SM57.

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules