Go Back   Rumski Forum > Aktivnosti > Razno

Razno pricajte o svemu ostalom vezano za muziku i PC produkciju, predstavite sebe, svoj band, also speak in english about pro audio production...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 01-10-2010, 01:32 AM   #91
quake2
Banned

Default Re: Akademija besplatno za bendove

....na kraju ove nase studiske evolucije ce svako sebi morati da kupi opremu i greje dupe godinama da bi imao neki iole pristojan snimak, umesto da svako radi svoj posao,pevac da peva,aranzer da aranzira,producent da producira i snimatelj da snima a dzaci da uce i ne mesaju se u biznis.
quake2 is offline   Reply With Quote
Old 01-10-2010, 07:16 AM   #92
Znak
Pro Member

Znak's Avatar

Quote:
Originally Posted by Arthur View Post
ej, pomenuo sam cifre gore, to je većini klinaca "strašno"
Po meni je to ipak strašno malo. Ali naravno, kao i u svakom drugom poslu, potrošačko društvo ne trpi stajanje u mestu - ili plivaš uzvodno ili te odnese reka. Mora da se ide napred, uvek na sledeći stepenik. Kao što klinci ulažu vreme potrebno za pisanje pesama, aranžmane, uvežbavanje i snimanje svega toga, kupuju instrumente i konačno plaćaju studio i tvoj rad zato da bi imali promociju i da više ne bi bili samo klinci koji sviraju u garaži već da bi prešli u DOB, tako i producent verovatno nema izbora nego da pokušava sve manje da radi sa klincima a više sa ozbiljnim igračima. Ali u pop-rock muzici ozbiljnih igrača skoro da i nema... Šta činiti? Možda uložiti vreme i trud, otvoriti šestore oči i svih šest čula, naći neke posebne ljude, raditi ako treba mesecima i napraviti nešto zajebano kao Azra. (Bilo je ovde preispitivanja šta je u stvari posao producenta - pa eto između ostalog mislim da je nalaženje bar jednog genijalnog autora s kojim će raditi u osnovi svega.) I to je tvoja velika promocija, stvorio si novog velikog igrača, plivaš uzvodno.

Last edited by Znak; 01-10-2010 at 09:00 AM.
Znak is offline   Reply With Quote
Old 01-10-2010, 10:07 AM   #93
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

lični pristup toj tematici mi je da dam svoj maximum u granicama mogućnosti svakome, pa i klincima, jer ako od loših izvođača napravim dobre snimke, well, it's a good thing
Arthur is offline   Reply With Quote
Old 01-10-2010, 10:49 AM   #94
Znak
Pro Member

Znak's Avatar

Quote:
lični pristup toj tematici mi je da dam svoj maximum u granicama mogućnosti svakome, pa i klincima, jer ako od loših izvođača napravim dobre snimke, well, it's a good thing
Naravno, s tim što zakonitosti tržišta jednostavno nagone čoveka da ide napred. Ravnotežu je skoro nemoguće postići. Pre desetak godina radio sam dizajn za male firme i za male pare, ali meni lepo i dovoljno. Onda se čas posla desi da neka od tih malih firmi proda velike količine tih proizvoda i budžet za dizajn im drastično poraste. Šta je prvo što urade? Odu u Beograd u veliku i poznatu agenciju koja DERE sa cenama. Čim su toliko skupi mora da su i dobri. Tu vidiš da, iako ti je lepo na nekom skromnom nivou, tu ne može da se ostane (opstane) dugo. Ili ideš na veće zalogaje ili menjaš profesiju.
To je prirodno - ti težiš da radiš sa poznatijim muzičarima, nepoznati muzičari bi voleli da rade sa poznatijim producentima. Ko će koga tu prestići? Najbolje je naći bar jedne s kojima se napreduje zajedno.

Last edited by Znak; 01-10-2010 at 10:59 AM.
Znak is offline   Reply With Quote
Old 01-10-2010, 12:30 PM   #95
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
to što pišeš je veoma razuman pogled na stvari, i teorijski, to bi tako trebalo biti. ALi, nažalost, u praksi nije. Više puta se desilo da neko uđe u studijo, vidi komp, monitore i par sprava u racku, i kaže, pa kakav je ovo studio, ovo ortak ima na gajbi, čak je on na tom nekom faksu, i tamo to uče - što ti koštaš TOLIKO?
Smem li makar malo iz licnog iskustva?
S tim sto su moji klijenti u stvari, tvoje kolege ... nisu uopste nikakvi klinci!

Sam sebi govorim stalno da ne bi trebao da se pecam na ovu pricu i da postoji objektivan razlog zasto postoje u zemlji Srbiji akusticari i "akusticari" koji svoje usluge projektovanja i nadzora izgradnje studija nude za tri ili pet PUTA manju cenu od moje i Zoricine (ispod toga moze samo bukvalno za dzabe)...

Elem, postoje, osim pravih klijenata, dve grupe onih koji sada nece biti tvoji/moji klijenti, jedna ne zna kolike su cene pa nabadaju (a nemaju dovoljno novaca) a druga pokusava da je snizi, jer moral i mentalni sklop te grupe koja je odrasla u ovoj krizi se svodi na "nadji nizu cenu po svaku cenu!".

Znaci, ja se protiv toga "borim" tako sto prakticno sve, sto "konkurencija" NAPLACUJE tri ili pet puta jeftinije i tretira kao "tezgu" (jer svi inace imaju stalne prihode sa druge strane, akustika im je "dzeparac")... dajem vec godinama besplatno na Rumskom! Jer je to trend moderne "internet demokratije"... i "share"... i "like"...

Nivo projektovanja akustickog tretmana koji se moze dobiti na Rumskom ako je clan ozbiljan, nije lenj i zeli nesto i da nauci je prakticno u rangu... usluga projektovanja koja se moze i KUPITI (pod uslovom da imate srece!!!) za oko 500-1000EUR u Srbiji.

U celoj prici istrajavam jer osecam da je to nekakva neminovnost. Obelezje vremena ili normalna pojava. Trudim se, kao sto si primetio, da budem maksimalno razuman.

Tvoji klijenti moraju imati i novaca i sopstveni nivo zelja i kvaliteta da bi se mogli uklopiti u tvoju pricu.

Zato mislim da ces uvek imati klijentelu od strane ljudi kojima je bitno kako ce njihova pesma da bude snimljena, smiksana i sta sve ne, i prevashodno ZELETI da uneses SVOJ SENZIBILITET u njihov projekat!!! (delimicno znam neke tvoje projekte, i govorim o onome sto sam video!)

Ekipa koja tvrdoglavo misli da sprave miksaju, definitivno MORA svojim novcima da nauci da to nije tacno ako ne prihvata dobronamerne sugestije.

Isto tako mislim da ekipa koja juri "nizu cenu po svaku cenu", treba svoje novce da potrosi (moraju se potrositi barem na materijal i majstore, u mom slucaju... ) i da se neko vreme "lozi" da je to to... pa za par godina " ajmo Jovo nanovo .. sve ispocetka"... ako dotle ne odustanu.

Ovo mozda zvuci surovo u smislu trosenja resursa, zivota i svega.... ali cvrsto verujem da je to neminovnost, koja postoji u svakom poslu i u ovom vremenu

Ti, koliko znam, zivis samo od svog studijskog rada, nemas neko drugo stalno zaposlenje, niti nekakve prihode "sa strane".... isto to pokusavam da radim i ja vec godinama, isto zemlja Srbija, i iskustva su slicna... ali mi definitivno NE SMETA sto SAD neko ZA DZABE daje savete ljudima za akustiku studija, jer upravo JA to radim odavno na Rumskom!

Ako hoces da im "doakas"... ponudi i ti neke usluge za dzabe! To je danas moderno.... "share" i "like"!

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)

Last edited by boggy; 01-10-2010 at 01:26 PM.
boggy is offline   Reply With Quote
Old 01-10-2010, 02:21 PM   #96
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Ahem, ja samo da ponovim ono što sam rekao pre izvesnog vremena:

Quote:
Originally Posted by awacs View Post
Oni koji odu tamo da snimaju su upravo oni koje ti ne bi voleo da vidiš u svom studiju dok ne nauče da se naštimuju i da sviraju.
A ovo me je slatko nasmejalo (ali najiskrenije i bez ironije):

Quote:
A to za legitimitet izdanja si u pravu, živo me zanima šta bi ovi na SAE rekli. Verovatno ništa što sme u javnost tojest internet, nego samo na promotivne svrhe.
Znači, brate, strogo tajna promocija. Hehe.

Pozdrav,

Vasa
Old 01-10-2010, 09:55 PM   #97
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

štas čudiš, pa to je ono što je nekad bio "demo"snimak, ako me već vataš za leksička izvlačenja iz konteksta... na to sam mislio
Arthur is offline   Reply With Quote
Old 01-10-2010, 10:04 PM   #98
Znak
Pro Member

Znak's Avatar

Quote:
?tas čudi?, pa to je ono ?to je nekad bio "demo"snimak, ako me već vata? za leksička izvlačenja iz konteksta... na to sam mislio
Pa da, značenje se menja. Nekad je promo bio demo i slu?io da se pusti vrlo uskom krugu ljudi, a danas je promo konačni proizvod i krajnji cilj celog procesa.

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules