Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Audio Software

Audio Software VST, DX, AU.... plug-in instrumenti i efekti, modularni sintovi i dizajn modularne sinteze, semplovanje, semplovi i sample libraries diskusije, koje sekvencere, editore, plug-inse koristite. Da li je bolji Sonar ili Cubase? Sound Forge ili WaveLab?..

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 15-04-2005, 11:54 AM   #1
Zid
Senior Member

Zid's Avatar

Bravo Anita...meni je ovo odlicno...
Naime,ja sam tanak kad je teorija pjevanja u pitanju...npr.nekad pjevam neki interval i on se odlicno slozi sa osnovnim glasom ali ja neznam sta pjevam i naravno neznam to raspisati..osim terce..nju prepoznajem uvijek i mogu je pjevati i kad ne cujem osnovni glas.
Ima li negdje neki tut.o intervalima i kako raspisati npr.gornju tercu..?
:oops:
Old 15-04-2005, 03:56 PM   #2
cevap
Member

cevap's Avatar

Najbitnije ti je definisati skalu u kojoj se melodija krece. Kada to uradish 50 % posla si odradio. Recimo da se melodija krece u C duru, tonovi su ti C D E F G A H C, i recimo sada da hoces da pjevash gornju tercu, na svakom tonu C u melodiji imat ces kao tercu ton E, na tonu D ton F i tako redom. Ako zelish donju tercu, slichan postupak, samo sto stavish tercu ispod i vozi mishko!

Kao sto rekoh, ludilo je pjevati tercu a ne znati skalu u kojoj se nalazish. Ima ljudi koji to mogu sluhom nesvjesno raditi, ali ih nema mnogo. Znachi definishi skalu, i rijeshio si problem. Najchesce je pravilo da skala pocinje i zavrshava tonikom, tj. prvim tonom u skali, mada moze biti izuzetaka ali su rijetki.
Old 15-04-2005, 06:58 PM   #3
ANITA
VIP Member

ANITA's Avatar

Zid! Kao sto je i cevap demonstrirao... to je sve macji kasalj, a poslije cu ti to opisati pa ces se uvjeriti.. sad moram hitno po banane....
ANITA is offline   Reply With Quote
Old 16-04-2005, 04:03 AM   #4
Dushan_S
Pro Member

Dushan_S's Avatar

Quote:
Originally Posted by Zid
Naime,ja sam tanak kad je teorija pjevanja u pitanju...npr.nekad pjevam neki interval i on se odlicno slozi sa osnovnim glasom ali ja neznam sta pjevam i naravno neznam to raspisati..osim terce..nju prepoznajem uvijek i mogu je pjevati i kad ne cujem osnovni glas.
Mojih 50cents: Zavisi i ?ta ho?e?, ako ?eli? pore?ati pozadinske vokale, onda ne mo?e? prosto re?ati vokale po tercama, nego mora? ispratiti harmonije glasovima, tj. definisati prvi drugi i tre?i glas.
?esto je slu?aj da sa nekim melodijama pevanja i ne mo?e? da otpeva? tercu a da zvu?i dobro, jer glavna linija pevanja delom recimo prolazi kroz tre?i glas, pa bi u stvari morao da peva? ?as tercu, a ?as kvartu da bi se slo?io sa harmonijom.
Dushan_S is offline   Reply With Quote
Old 16-04-2005, 07:30 AM   #5
Zid
Senior Member

Zid's Avatar

Quote:
Originally Posted by cevap
Najbitnije ti je definisati skalu u kojoj se melodija krece. Kada to uradish 50 % posla si odradio. Recimo da se melodija krece u C duru, tonovi su ti C D E F G A H C, i recimo sada da hoces da pjevash gornju tercu, na svakom tonu C u melodiji imat ces kao tercu ton E, na tonu D ton F i tako redom. Ako zelish donju tercu, slichan postupak, samo sto stavish tercu ispod i vozi mishko!

Kao sto rekoh, ludilo je pjevati tercu a ne znati skalu u kojoj se nalazish. Ima ljudi koji to mogu sluhom nesvjesno raditi, ali ih nema mnogo. Znachi definishi skalu, i rijeshio si problem. Najchesce je pravilo da skala pocinje i zavrshava tonikom, tj. prvim tonom u skali, mada moze biti izuzetaka ali su rijetki.
Da,to za tercu nekako i znam,ali su mi drugi glasovi misterija..
Anita sta od glasova ti imas slozeno u ovom primjeru ili Sandrob u svom primjeru?
Old 16-04-2005, 07:45 AM   #6
Zid
Senior Member

Zid's Avatar

Quote:
Originally Posted by Dushan_S
Quote:
Originally Posted by Zid
Mojih 50cents: Zavisi i ?ta ho?e?, ako ?eli? pore?ati pozadinske vokale, onda ne mo?e? prosto re?ati vokale po tercama, nego mora? ispratiti harmonije glasovima, tj. definisati prvi drugi i tre?i glas.
?esto je slu?aj da sa nekim melodijama pevanja i ne mo?e? da otpeva? tercu a da zvu?i dobro, jer glavna linija pevanja delom recimo prolazi kroz tre?i glas, pa bi u stvari morao da peva? ?as tercu, a ?as kvartu da bi se slo?io sa harmonijom.
Jasno mi je da se terca nemoze pjevati uvijek i da se ne slaze sa osnovnim glasom kod nekih melodija..i nije sad da se trudim da pod svaku cijenu tu uvalim tercu...Jednostavno me kod nekih melodija vuce na neki drugi glas koji se slaze sa osnovnim...Sta to,u najcescim slucajevima,beckovi pjevaju?
Old 16-04-2005, 09:59 AM   #7
cevap
Member

cevap's Avatar

Prima, kvinta i oktava pashu na svim akordima i u svim tonalitetima. Probaj na ovo da dodash sedmicu malu za septakord ili veliku za maj. Ako nisu narodnjaci (folk, etno) u pitanju, probaj da dodash i devetku, malu ili veliku. U nekim sluchajevima i 5+, u malo naprednijim sluchajevima i 13ke (sesivca preko oktave). Sve je do tvoga uha. Mislim da ti je najbolje da prvo slozis akorde u svakom pojedinom taktu melodije, i kada imash definisan akord (koji je opet uslovljen skalom), onda nije problem naci koje sve tonove mozes koristiti u drugom, trecem ili cetvrtom glasu!

Da bi sve dobro zvuchalo vazno je da svaki akord pravilno razrijeshish u tonove sljedeceg akorda (prva lekcija iz harmonije). Voditi rachuna da se paralelne kvinte i oktave ne deshavaju, mada i ovdje u specijalnim sluchajevima ima izuzetaka, ali se oni ipak vezuju za nestruchnost kompozitora ili ponekada u nekim stilovima muzike, gdje se svjesno ide na ovu verziju.

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules