Go Back   Rumski Forum > Muzika/Glazba > Pravna Pitanja

Pravna Pitanja Ovdje pi?ite sve ?to znate ili ?elite znati o autorskim pravima, ugovorima sa agentima/izdavačkim kućama itd... i sve ostalo ?to dotiče pravnu stranu poslovanja s glazbom.

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 31-03-2009, 01:46 AM   #1
Jan
Pro Member

Jan's Avatar

Default Re: Novi Zakon Za muzicare ?

Niko mi ne odgovori, oce li nas petoricu kao hiphop bend, koji ne svira, "peva" ako tako moze da se kaze, mada ne peva, neko maltretirati po klubovima, ili ne davati nam vizu (tipa za Sloveniju) i tako to zato sto nismo niti cemo ikada biti clanovi tog udruzenja?
Jan is offline   Reply With Quote
Old 30-03-2009, 11:39 PM   #2
Oggy
Moderator

Oggy's Avatar

Default Re: Novi Zakon Za muzicare ?

Ja ne znam zasto se sada digla galama oko ovoga kada se ovo godinama vec razvlaci, tacnije od onog perioda za vreme bombardovanja kada su radikali bili u vladi, pa je njihov harmonikas uspeo kroz sluzbeni list da provuce svoje udruzenje kao "glavno, legitimno", iako se jako dobro zna da "udruzenje gradjana" (koje se btw registruje u SUP-u...) ne moze da organizuje ispite, izdaje licence i sl. jer je to NEZAKONITO!
Ako mi neko kaze da jeste, ja odmah registrujem udruzenje gradjana za kontrolu prometa nafte i naftnih derivata i pocecu da izdajem licence svima koji trguju naftom!
Ima jos tih udruzenja, ali je sve to isti k...
Udruzenje muzicara treba da stiti interese muzicara i vid je sindikalnog delovanja, ali to funkcionise tako sto zastupa interese muzicara kod njihovih poslodavaca uslovljavajuci najmanju zagarantovanu cenu rada i sl.
Ovde u Zrenjaninu kada se osnivalo jedno od takvih udruzenja pod patronatom nekog novosadskog udruzenja, skupili se mahom kafanci koji su dosli da plate sta treba i da beze nazad na tezgu, a kada sam ja postavio pitanje: "Kako ste sistematizovali ispitni program i na osnovu kojeg programa se sprema ispit" oni su bili u fazonu "Pa skupimo se mi, pa ti kazemo sviraj malo rok, malo rumbu, malo ovo, malo ono i onda te ocenimo"

EEEEEEEJJJJJJ!!!!!

Ja ih opet pitam : "Ali kako ste to sistematizovali, kako ce ljudi da spremaju ispit? Svi moraju da polazu pod istim uslovima, da bi ispit bio validan..."

Niko nije ni pokusao da razume sta sam pitao.
Onda je jedan lokalni gitarista pitao "Da li to znaci da Kit Ricards nikada ne bi polozio za licencu, jer ne zna da svira rumbu?"

Dakle, tuga velika. Tu sam se zarekao da necu nikada nista vise polagati (jer cemu sam onda polagao ispite iz instrumenata dok sam se skolovao?!), tacno neko dosao da me uhapsi.
A stvar je vrlo ozbiljna, samo sto niko ne prica vec 10 godina o tome.
Ocigledno da u svim zemljama postoji neka regulativa na tu temu i zahtevaju neki vid institucionalizacije, ali ovo kod nas je pljacka, jer tebi ne treba ispit da bi ti neko potvrdio da si muzicar, niti tolike pare godisnje da bi ti neko izdao parce papira.
Ovo je pitanje za drzavu i zakon jer se ocigledno grubo krse sve zakonske norme time sto se pojedina privatna lica favorizuju i dodeljuje im se uloga nekoga ko mora biti "drzavna institucija".

http://www.sunflower-fest.com/

Oggy is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules